Struvor, Kalaskringla och Bagarbarn

17 december 2016 10:40 | Allmänt, Ätbart, Bakning, Bilder | Kommentering avstängd

Untitled

Struvor är ett gammalt bakverk som verkligen är värt att baka till jul, även om det är ganska tidskrävande och pilligt. Mina barn uppskattar inte heller oset av kokosfettet när man friterar struvorna. Men de har inget emot att äta dem. De spröda stjärnorna och fjärilarna med socker på är så härliga. Jag passade på att göra struvor förra helgen, och den här helgen kommer jag att ägna åt resten av kakbaket till jul. Struvor, mandelmusslor och nötkakor är nog mina topp-tre-favoriter bland bakverk till jul. Vilka är era?

Untitled

Passande nog fann jag ett par riktiga textilfavoriter på loppis för några veckor sedan. Kerstin Perssons Kalaskringla för Borås Wäfveri och Aune Laukkanens Bagarbarn, som ingår i Skyttelvägens köksserie för Almedahls 1960. Ser ni vad fina de är ihop? De passar så bra i mitt 60-talskök. Framför allt Bagarbarn har jag varit på jakt efter att hitta två gardinlängder av länge. Jag vill ha dem som julgardiner i mitt kök, men jag har ganska höga fönster, så hittills har de jag har hittat på Tradera varit för korta. Den här remsan är sydd dubbelsidig, som ett mycket långsmalt kuddfodral. Jag vet inte om det är vad den använts till. Kalaskringla i den här färgställningen skulle också vara fint som julgardiner, men det här är bara ett tygstycke som kanske varit duk.

Untitled

Det här är lucka 17 i Retrobloggarnas julkalender. Varje dag 1-24 december öppnar en retrobloggare en lucka och visar något med retrojultema på sin blogg och/eller Instagram. På Instagram är taggen #retrobloggarnasjulkalender. I morgon är det Gitte Palo som öppnar luckan, @gittepalo på Instagram.

Gjutformar för marsipan

16 februari 2014 14:16 | Allmänt, Ätbart, Bakning, Bilder | 7 kommentarer

I ett tidigare inlägg om Antikmässan skrev jag om min insikt om att jag måste gå i sådana montrar som jag inte trodde jag var intresserad av för att hitta en kategori saker som jag är på jakt efter. Det handlar om gamla bakredskap, och dem hittar man snarare bland antik än bland retro. Så efter att ha gått i alla montrar med 50-60-tal började jag spana efter antikmontrar som kunde ha bakredskap. Och minsann, jag hittade en del i flera montrar! Det var framför allt gjutformar för marsipan, men även några mindre gondoler, alltså formar för mördegsbottnar till bakelser formade som gondoler. De här gjutformarna för marsipan är ganska dyra. De kostade på mässan från 190 till 375 kronor styck. Men jag ser dem som en investering till mitt framtida retrokonditori. Inte bara inredningen ska vara tidstypisk, utan även bakverken. Igår färgade jag marsipan, som sedan fick ligga och vila över natten, och idag har jag testat att gjuta i formarna. Jag blev rätt nöjd med den blålila infärgningen som jag använde till plommonet. Det blir en skarv där delarna möts, som man får arbeta en del med att få bort, så vad gäller frukterna tror jag egentligen att det går fortare att forma frukterna för hand och med modelleringsverktyg än med gjutformar och få ett snyggt resultat. Till stjälken har jag använt en bit syrenkvist och till det där fnaset som finns underst på äpplen och päron, som är rester av där blomman har suttit, har jag använt en kryddnejlika. Om ni vill ha fler tips och trix för marsipantillverkning, och hur man tillverkar mandelmassa och marsipan själv, har jag skrivit om det tidigare här! Förresten, här ser ni hur det blev att använda arkitekturglaset från Lindshammar att exponera bakverk på. Inte så tokigt, va?

Untitled

Untitled

Untitled

Untitled

Untitled

Untitled

Untitled

Untitled

Untitled

Untitled

Untitled

Untitled

Untitled

Minipavlova

28 juli 2013 9:55 | Allmänt, Ätbart, Bakning, Bilder | 5 kommentarer

Om man har mycket äggvita över är det perfekt att baka maränger. Marängbotten är basen i pavlovatårta, och förra helgen bakade jag små portionsmarängbottnar till minipavlova. Väldigt fint blir det som små munsbitar, och praktiskt att ta fram så många som går åt, istället för en stor tårta. Dessutom kan man låta alla dekorera som man vill. Den klassiska pavlovatårtan dekoreras med vispgrädde och bär, men Viggo och Klara hade glass istället för grädde på sina när vi hade Kerstinnamnsdagsfika på balkongen. Här är receptet.

Untitled

Untitled

Untitled

Untitled

Finfika med jordgubbstarteletter och mazariner

24 juni 2013 20:11 | Allmänt, Ätbart, Bakning, Bilder | Kommentering avstängd

Det blir inte så ofta som jag bakar hemma sedan jag började jobba som bagare på riktigt. Men i midsommarhelgen kom orken och lusten tillbaka! Tarteletter och mazariner innehåller i grunden samma sak, mördeg och mazarinmassa. Det var tarteletter med vaniljkräm och jordgubbar som var planen att baka, men eftersom Viggo älskar mazariner blev det några sådana också. Här hittar ni recept på tarteletter och mazariner.

Untitled

Untitled

Untitled

Untitled

Untitled

Untitled

Untitled

128 ljus hade inte fått plats på tårtan

13 oktober 2012 22:46 | Allmänt, Ätbart, Bakning, Bilder | 5 kommentarer

Eftersom min mamma var inlagd på Akademiska sjukhuset ett par veckor i september för en stor hjärtoperation har vi väntat med att fira septemberfödelsedagarna tills hon orkade. Sin 75-årsdag spenderade hon på hjärtkliniken. Men i dag firade vi mammas 75-årsdag, Viggos 10-årsdag och min 43-årsdag. 128 ljus hade inte fått plats på tårtan, så jag skippade det. Tårtbottnen bakade jag av hasselnötter, mörk choklad, socker, smör och ägg, och glaserade med chokladfrosting. Sedan gjorde jag ekollon och ekblad i marsipan och dekorerade med.

Hasselnöt- och chokladtårta med ekollon och ekblad i marsipan

Hasselnöt- och chokladtårta med ekollon och ekblad i marsipan

Karlsbaderbullar med äppelmos och mandelremonce

9 oktober 2012 19:16 | Allmänt, Ätbart, Bakning, Bilder | 1 kommentar

Så här i äppeltider passar de här karlsbaderbullarna med äppelmos och mandelremonce bra. Äppelmoset kokade jag på fallfrukt från fruktträdgården i Röbo, och smaksatte med kanelstång och vaniljstång. Bullarna ligger på rad på Stig Lindbergs Pynta. Här är receptet!

Karlsbaderbullar med äppelmos och mandelremonce

Karlsbaderbullar med äppelmos och mandelremonce

Karlsbaderbullar med äppelmos och mandelremonce

Karlsbaderbullar med äppelmos och mandelremonce

Karlsbaderbullar med äppelmos och mandelremonce

Chokladbiskvier

14 september 2012 16:17 | Allmänt, Ätbart, Bakning, Bilder | 1 kommentar

Riktig fransk smörkräm, vet ni hur gott det är? Farligt gott! Och ännu godare på biskvibotten och doppad i fin choklad. Chokladbiskvier brukade jag baka massor till Kafé Mumrik på 90-talet, men på den tiden gjorde jag en mycket enklare smörkräm och doppade i blockchoklad. Nuförtiden, aldrig! Låter det krångligt att temperera chokladen? Det är värt det. Det är det som gör att chokladen inte smälter och blir kladdig i rumstemperatur när man serverar biskvierna. Här hittar ni receptet.

Chokladbiskvier

Chokladbiskvier

Chokladbiskvier

Chokladbiskvier

Karlsbaderbullar med blåbärssylt och hallonsylt

7 september 2012 19:04 | Allmänt, Ätbart, Bakning, Bilder | 3 kommentarer

Vad kan man göra av all god sylt som man kokar? Jo, baka karlsbaderbullar med sylt, till exempel. Viktigt är dock att man kokar sylt som blir riktigt fast. Jag använder inte syltsocker eller tillsätter pektin när jag kokar sylten, utan använder sockertermometer och ser till att den uppnår rätt temperatur och blir lagom fast. Här har jag bakat ut karlsbaderdeg på två sätt och fyllt med blåbärssylt i den sorten med skarven uppåt, och hallonsylt i de släta bullarna med skarven nedåt. När man gör sådana halvöppna bullar behöver man baka dem i formar för att sylten inte ska rinna ut. Vilka tror ni är godast? Pröva att baka! Här är receptet.

Karlsbaderbullar

Karlsbaderbullar

Karlsbaderbullar

Karlsbaderbullar

Karlsbaderbullar

Randig cheesecake med hallon, svarta vinbär och röda vinbär

18 augusti 2012 19:30 | Allmänt, Ätbart, Bakning, Bilder | 3 kommentarer

Nu när man kan frossa i alla goda bär som sensommaren erbjuder kom jag på den här randiga cheesecaken. Sötman och krämigheten från vit choklad, philadelphiaost och grädde balanseras av de syrliga bären, och det blir härligt friskt! Här är receptet!

Untitled

Untitled

Untitled

Bara ett litet kak-race

2 augusti 2012 20:06 | Allmänt, Ätbart, Bakning, Bilder | 5 kommentarer

Jag fick kommentaren ”Vilket kak-race!” när jag lade upp bilder på Instagram på kakorna jag bakade häromdagen hos mina föräldrar i Öregrund. Dem bakade jag till släktkalaset nästa vecka när vi ska fira mina föräldrars 75-årsdagar. Bullar och nio sorters kakor blev det. Det är dock ingenting mot när jag bakade 50 sorters kakor till min systers 50-årsdag förra året.

Vaniljhorn

Vaniljhorn

Bondkakor

Bondkakor

Kolasnitt

Kolasnitt

Chokladkolasnitt

Chokladkolasnitt

Drömmar

Drömmar

Korintkakor

Korintkakor

Syltkakor

Syltkakor

Mummakakor

Mummakakor

Rosenmaränger

Rosenmaränger

Kardemumma- och mandelbullar

Kardemumma- och mandelbullar

Idag bjöd jag på Schwarzwaldtårta och tarteletter

28 juli 2012 19:48 | Allmänt, Ätbart, Bakning, Bilder | 7 kommentarer

Schwarzwaldtårta bakade alltid min mormor Anna-Brita till sin födelsedag, och hon gjorde lika många marsipanrosor som antalet barnbarn, så att alla fick varsin. Det är verkligen en favorittårta för mig! Den här tårtan bjöd jag på idag, när jag hade fint besök av Andreas och Sannah. Det var bara det att det var väldigt, väldigt varmt, både i köket där jag bakade och ute på altanen där vi fikade. Så igår kväll när jag tempererade chokladen och det var en bit över 30 grader i köket var jag tvungen att stoppa chokladen i kylen en stund när den skulle ned till 28 grader. Och idag när jag dekorerade tårtan tog det inte många minuter innan chokladplattorna började smälta, och till och med marsipanrosen höll inte formen i hettan, trots att det var skugga under taket på altanen. För även om man tempererar choklad för att den inte ska smälta i rumstemperatur så klarar den inte hur varmt som helst. Nå ja. Jag hann i alla fall fotografera precis innan, medan den fortfarande var snygg! Sista bilden har Andreas tagit. Jag gjorde även sommarens favorit, tarteletter, och garnerade denna gång med hallon, röda vinbär och gurkört. Här är receptet på Schwarzwaldtårta och här är receptet på tarteletter. Schwarzwaldtårta får bli mitt bidrag till Månadens sötsak på temat Hemifrån!

Schwarzwaldtårta

Tarteletter med hallon, vinbär och gurkört

Schwartzwaldtårta och tarteletter

Kerstinfika

25 juli 2012 12:31 | Allmänt, Ätbart, Bakning, Bilder | 3 kommentarer

Vad härligt att så många kompisar sluter upp när man spontant bjuder in till namnsdagsfika med en dags varsel! Jag bjöd på kardemumma- och mandelbullar, kanelbullar, mjuk pepparkaka, vaniljhorn, kolasnitt, små tarteletter och gondoler med vaniljkräm, smultron, röda vinbär, hallon och aprikotyr, te, kaffe, fläderblomssaft, svartvinbärssaft och slånbärssaft. Ett riktigt sommarkalas för stora och små! Några av gästerna stannade kvar på kvällen, och vi grillade hemmagjorda hamburgare och korv och avslutade med krusbärskräm i skymningen. Vissa barn, som till exempel kan heta Viggo, Klara, Helmer och Arvid, spelade eventuellt Xbox till över midnatt och byggde ett slott av precis alla kuddar, täcken och filtar i hela huset.

Namnsdagsfika

Namnsdagsfika

Namnsdagsfika

Namnsdagsfika

Namnsdagsfika

Krusbärskräm

Tarteletter med mazarinmassa, vaniljkräm, bär och aprikotyr

15 juli 2012 22:59 | Allmänt, Ätbart, Bakning, Bilder | 4 kommentarer

Jag är så vansinnigt glad över de olika formarna som jag lyckades köpa när Konditori Savoy lade ned! Nu har jag provbakat med dem, och det gick finfint! Jag testade att baka med flera av de olika formarna, båtformarna också! Här har jag bakat klassiska tarteletter på mördeg med litet mazarinmassa i botten, som jag sedan har fyllt med vaniljkräm, blåbär och smultron och toppat med aprikotyr. Aprikotyr används till vissa bakverk, till exempel på frukt och bär på tårtor och bakelser. Så för att kunna göra aprikotyr kokade jag passerad aprikossylt med vanilj och bittermandel för ett par veckor sedan. Jag kan lova att den är underbart god precis som den är också, om man inte gör av med allt till aprikotyr. Här är receptet på tarteletterna, och här är receptet på aprikossylten. Och förresten! Bakelsepapperen med guldkant köpte jag också på Savoy! Visst är det tjusigt?

Untitled

Aprikossylten

Aprikossylt

Mördegen

Untitled

Mazarinmassan

Untitled

Vaniljkrämen

Untitled

Färdiggräddade tarteletter och båtar

Untitled

Uppdukat!

Untitled

Untitled

Untitled

Untitled

Untitled

Mazariner

7 juni 2012 16:58 | Allmänt, Ätbart, Bakning, Bilder | 1 kommentar

Nybakade mazariner är farligt gott. Det är svårt att låta bli att ta en till och en till om de finns i kylskåpet. Nu har jag varnat er. Här är receptet.

Mazariner

Att baka studentskor passar fint till stundande studentmottagningar

3 juni 2012 16:31 | Allmänt, Ätbart, Bakning, Bilder | 1 kommentar

En riktig uppsalaklassiker är det här bakverket, som kallas studentskor. Mördegsbotten, chokladtryffel och grön glasyr. Här hittar ni receptet.

Studentskor

Studentska

Kardemumma- och mandelbullar

24 maj 2012 20:50 | Allmänt, Ätbart, Bakning, Bilder | 2 kommentarer

Tidigare i veckan hade jag lägligt nog bakat bullar när jag fick långväga finbesök från Umeå på altanen, när Anders var på konferens i Uppsala. Anders är ungefär lika loppis- och kaktokig som jag. De här bullarna innehåller en remonce på mandelmassa, smör och nystött kardemumma. Finfint! Här hittar du receptet.

Kardemumma- och mandelbullar

Kardemumma- och mandelbullar

Kardemumma- och mandelbullar

Kardemumma- och mandelbullar

Kardemumma- och mandelbullar

Månadens sötsak, tema Sommar: Mandelmusslor med vaniljkräm och rabarberkompott

14 maj 2012 18:18 | Allmänt, Ätbart, Bakning, Bilder | 3 kommentarer

Ett bakverk som kan varieras med de bär och frukter som är aktuella under olika stadier av sommaren passar väl bra som bidrag till Månadens sötsak på temat Sommar? Mandelmusslor med vaniljkräm, toppat med det som är moget för tillfället. Just nu är rabarbern färdig att börja skörda i min trädgård, så det blev rabarberkompott smaksatt med vanilj och kardemumma, och rabarber kan man ju skörda hela sommaren, men man kan också tänka sig att istället garnera med smultron, skivade jordgubbar, hallon eller blåbär när de mognar. Här finns receptet på mandelmusslor, här vaniljkräm och här rabarberkompott. Igår serverade jag den här desserten på Manganiaassietter till Ceylonteservisen när min kompis Elisabeth var på besök.

Mandelmusslor med vaniljkräm och rabarberkompott

Mandelmusslor med vaniljkräm och rabarberkompott

Mandelmusslor med vaniljkräm och rabarberkompott

Mandelmusslor med vaniljkräm och rabarberkompott

Wienerbröden kräver faktiskt ett eget inlägg

2 maj 2012 21:36 | Allmänt, Ätbart, Bakning, Bilder | 3 kommentarer

Det känns som att de kanske inte fick den uppmärksamhet de förtjänade bland alla bakverk i Det sitter en tiger i tekannan-inlägget. För hör ni, nybakta wienerbröd med mandelkräm och fin hemmagjord vaniljkräm och glasyr är så vansinnigt gott! Roligt att baka är det också, även om det tar flera timmar. Det ska kavlas, vikas och vila i kylskåp och kavlas, vikas och vila i kylskåp många gånger för att de där frasiga lagren ska komma till stånd. Visst vill ni också? Här är receptet. Glöm bara inte att lägga vetemjölet i frysen dagen innan!

Treslag smördeg

Wienerbröd

Wienerbröd

Wienerbröd

Milanostänger

26 april 2012 19:26 | Allmänt, Ätbart, Bakning, Bilder, Formgivning och arkitektur | 2 kommentarer

Milanostänger är litet pilligt att baka, men smakar finfint med sin fyllning av mandelmassa och rivet citronskal! En riktig svensk konditoriklassiker. Jag dukade med Manganiaassiett och fina löparen med gula rosor av Brit Bredström. Så, sätt igång att baka! Här hittar ni receptet.

Milanostänger

Milanostänger

Milanostänger

Lemonsnaps på gul Pallas

20 april 2012 21:24 | Allmänt, Ätbart, Bakning, Bilder, Formgivning och arkitektur | Kommentering avstängd

Jag har snöat in litet på citron. Det här var ett kakexperiment som blev riktigt lyckat! Jag gillar konsistensen på gingersnaps och hade sett någonstans att det finns lemonsnaps också. Fast när jag googlade recept såg de inte ut som jag tänkte mig. De var platta och utflutna. Så jag bearbetade receptet på gingernaps som jag brukar baka och smaksatte med rivet citronskal och vanilj i stället. Här har ni receptet. Den gula Pallasassietten är förresten nyfyndad. Det är den större storleken. Nu har jag tre stora och tre små assietter, och så fyra av varje av mattallrikar och sopptallrikar. Ja, och så har jag ju ett par uppläggningsfat, såssnipa och tre kaffekoppar också. Och tre kaffekoppar i grönt.

Lemonsnaps

Lemonsnaps

Lemonsnaps

Nästa sida »

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Kerstin Kokk.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^