Passerade 10 000 steg idag också

29 november 2005 21:55 | Allmänt | 3 kommentarer

Det är ju lätt som en plätt att komma över 10 000 steg. Om man har barn och gör hushållsarbete och tar i litet grand behövs ingen mer avancerad motion. Idag har jag lämnat och hämtat på dagis (15 min som jag har gått fyra gånger), skottat snö, städat hela övervåningen, packat upp flyttkaronger, burit in 10 nya flyttkartonger för uppackning från garaget, kört några maskiner tvätt, röjt massor i tvättstugan och lajjat med barnen.

Ni som måste gå på gym och sånt för att få tillräckligt med motion; get a house, get some kids, get a life!

Julmarmelad med fikon

29 november 2005 21:41 | Allmänt | Kommentering avstängd
Eftersom Fia har bett om receptet på marmeladen som jag hade gjort till julmarknaden kommer det här. Egentligen ska den göras på blodapelsiner, men det är sällan man får tag på det. Jag har provat både med blodapelsiner och vanliga blonda. Det här receptet kommer från Anna Bergenströms Vinterns goda ting.

500 g torkade fikon

4 blodapelsiner (eller vanliga)

1 citron

4 dl vatten

10 dl strösocker

2 kanelstänger

1 msk apotekspektin (köps på Apoteket)

1 msk citronsyra

½ dl strösocker

Lägg 500 g torkade fikon i blöt över natten. (Jag har haft dem i blöt ett par timmar när jag har haft bråttom.) Skär fikonen i bitar, men skär bort skaften.

Tvätta och skär blodapelsinerna och citronen i fjärdedelar. Skiva sedan frukten mycket tunt. Lägg detta och fikonen i en gryta. Slå på vattnet, låt det hela koka upp, sänk värmen och koka sakta under lock i cirka 20 minuter.

Rör sedan ner 10 dl socker och lägg i kanelstängerna. Koka upp marmeladen, rör om då och då så att sockret smälter ordentligt. Låt sedan massan koka utan lock cirka 15 minuter.

Blanda under tiden apotekspektin, citronsyra och ½ dl socker. Rör ner detta i marmeladen. Låt marmeladen koka upp på nytt och koka sedan kraftigt i 5 minuter utan lock.

Dra grytan från värmen och låt den stå 10-15 minuter. Rör om då och då. Fiska upp kanelstängerna och häll upp marmeladen i perfekt rena burkar. Sätt på lock när marmeladen har svalnat, men innan marmeladen har kallnat helt.

Barnens händer

29 november 2005 16:14 | Allmänt | Kommentering avstängd

På begäran:

Viggos händer, från gränsen handled/handflata till långfingrets spets, är 12 cm. På det måste naturligtvis läggas till mudd.

Klaras händer, motsvarande mått, är 8,5 cm.

Anna Carlstedt om Nostradamus

29 november 2005 14:02 | Allmänt, Lyssnar på | 1 kommentar

Igår när jag stökade i köket lyssnade jag som vanligt på P1. I Vetenskapsradions Forum var det ett långt inslag med Anna Carlstedt, där hon berättade om sin avhandling i franska om Nostradamus. Om ni som känner henne missade det går det att lyssna på webben de närmaste dagarna:

http://www.sr.se/cgi-bin/P1/program/artikel.asp?ProgramID=1302&artikel=740754

Jag har också skaffat stegräknare

28 november 2005 21:12 | Allmänt | 6 kommentarer

Först skrev Lisa om sin stegräknare på sin blogg, sedan skaffade Bo en, och nu har jag en också. Lisa skrev något om att man bör komma upp i 10 000 steg per dag. Vad har du fått det ifrån, Lisa? är det en läkarrekommendation, eller? I vilket fall är det inget problem att komma upp i. Idag var ingen dagisdag, och vi har inte varit ute och lekt eftersom vi är litet förkylda fortfarande. Jag tog bussen till och från stan eftersom det snöade blöta flingor. ändå är jag nu uppe i 10065 steg. Av att gå här hemma med barnen, gå till och från bussen och en liten sväng i ett par affärer på stan. Det ska bli intressant att se hur mycket det blir när jag hämtar och lämnar på dagis, när jag jobbar i trädgården, när jag går ner på stan och tillbaka och sånt som jag rätt ofta brukar göra.

Tandläkarbesök, frihet men inte glammigt

28 november 2005 21:03 | Allmänt | 2 kommentarer

Idag har jag äntligen varit hos tandläkaren. Jag har två tänder som har gått sönder. En bara litet grand för inte så länge sedan, den andra gick sönder för rätt länge sen, både ett hörn av emaljen och gammal lagning. Då tänkte jag först att jag omedelbart måste till tanläkaren, men när jag upptäckte att det inte gjorde ont kom jag aldrig iväg. Och så kändes det så jobbigt att gå under graviditeten med allt illamående och sedan när Klara väl fötts svårt att ta sig iväg längre stunder utan Klara. Men nu har jag haft ont från och till, och i helgen hade jag ruggigt ont. Och nu klarar sig Klara utan mig några timmar. (Jag ska ju börja jobba om drygt en månad.) Så i morse tog jag mig i kragen och ringde tandläkaren, och jag fick tid till eftermiddagen. Bo stannade hemma och jobbade och så åkte jag ner på stan till klockan 15 medan barnen var hemma med honom.

Eftersom det var så länge sedan jag var till tandläkaren sist jobbade inte min gamla tandläkare kvar, men den jag fick träffa var jättebra och trevlig. En medelålders kvinna. Hon undersökte och tog röntgen, och så gjorde hon en provisorisk lagning. Det kostade 800, och så har jag en ny tid på torsdag nästa vecka. Eftersom den ena tanden är ganska mycket trasig kommer jag att få göra flera besök. Det kommer att kosta runt 6000:-. Inte kul. Om jag hade gått med en gång när tanden gick sönder hade det nog bara kostat en bråkdel. Var inte så dum som jag. Gå till tandläkaren!

Förresten sa hon att du måste ha haft väldigt ont. Ja, kanske. Det där med smärta och vad man står ut med är intressant. Jag tror att jag står ut med rätt mycket. Under båda mina graviditeter har jag haft ganska mycket foglossning, men jag har jobbat till sista dagen innan barnen har fötts. Jag tror att många andra som har haft lika mycket foglossning som jag har varit sjukskrivna. Men jag står ut. Jag har alltid haft svårt att veta vad som är normalt och hur mycket ont man ska ha och hur mycket sjuk man ska vara för att gå till doktorn.

även om det inte var särskilt kul och glammigt att gå till tandläkaren kändes det litet bra att åka iväg med bussen utan ett endaste barn eller barnvagn, med handväska (har jag knappt använt sedan Klara föddes) och utan ryggsäck med skötgrejer. Ett par timmar helt utan att behöva ha ansvar för barnen, i full förvissning om att de hade det bra hemma, är så otroligt skönt.

Jag ser ljuset

28 november 2005 7:53 | Allmänt | Kommentering avstängd
Nu känner jag mig driftig. Det har verkat litet hopplöst att ta tag i att få ordning på alla hyllor i källaren, så att man kan packa upp alla 50-talet flyttkaronger som fortfarande står i vårt garage. Det är saker som vi packade ned i juni innan vi skulle ha visning på lägenheten. Allt det där stod i Shurgaardförrådet hela sommaren. Det har varit motigt för att man måste plocka ur hyllor och flytta dem för att ställa dit andra hyllor, och så vidare.

Men natten till igår kunde jag inte sova, och då började jag flytta böcker ur hyllorna som skulle flyttas. Så igår eftermiddags monterade Bo isär garderoben från Viggos gamla rum, som hade stått i garaget, och monterade ihop den i källaren. Den skulle stå längst in mot väggen, så den måste komma på plats först. Sedan tömde jag en djup Ivar-hylla på alla Bos kartböcker, flyttade den intill garderoben och ställde tillbaka alla kartböcker. Sedan monterade Bo ihop fyra sektioner Ivarhyllor. De fick precis lagom plats. Och så igår kväll sedan Klara somnat har jag burit ut en del bråte till garaget och burit in tio lådor för uppackning. Om jag packar upp tio lådor om dan är det ju klar till nästa helg. Det är mest böcker och tidskrifter, och det går rätt fort att packa upp om man inte bryr sig om ordningen. Jag tycker att det är enklare att sortera efteråt.

Och så har jag lagt in all frotté i garderoben som kom på plats. Den har legat som ett berg över mangeln i tvättstugan i brist på plats. Nu kanske jag kan börja mangla också.

Dessutom har jag ställt mina två dockskåp på plats på översta hyllplanet i två Ivar-hyllor. De har varit undanställda i matkällaren i brist på bättre plats sedan flytten, men jag vill ju ha dem framme. Det är dock viktigt att Viggo inte kommer åt dem, för det här är ganska dyrbara grejer. Det är två Lundby-dockskåp, ett från 1940-talet och ett från 1950-talet, och de är båda tidstypiskt inredda. Det ena köpte jag på en antikaffär specialiserad på leksaker och det andra på Stockholms auktionsverk. När jag har fått ordning på dem ska jag ta kort och lägga ut.

Om den ena upplevelsen av att se ljuset var att vi har kommit en bra bit på väg i helgen med att bringa ordning i röran, är den andra upplevelsen mer i bokstavlig bemärkelse. I källaren finns inga uttag i taket för lampor, och det har varit svårt med belysningen. Vi har varit tvungna att ha tänt i tvättstugan och pannrummet och ha dörrarna öppna, för att få ljus till de andra delarna av källaren. Men nu när hyllorna kom på plats satte jag upp klämspotlights som jag riktade mot taket, och även om det inte är samma sak som en riktig taklampa blev det helt ok.

Viggos och Klaras storlekar

27 november 2005 13:43 | Allmänt | 1 kommentar

Eftersom både mamma och svärmor har frågat om barnens storlekar har jag nu mätt fötter och här kommer litet info.

Viggo
Storlek 104 är lagom, men på byxor ska han bara ha 92. Han är ju både smal, och har ganska korta ben.
Fötterna är ca 15-15,5 cm långa.

Klara
Storlek 74 är lagom att köpa till jul.
Fötterna är ca 10 cm.
Vi har en vinteroverall där vi har snörpt ihop ändarna på ärmar och ben, men hon behöver ha vantar och raggsockor under. Så ni får gärna sticka det. Det ska naturligtvis vara vantar utan tumme. Behöver ni handmåttet också? Hur ska man mäta i så fall?

Gå bort! Gå ut härifrån!

27 november 2005 12:24 | Allmänt | Kommentering avstängd

Ibland när Viggo gör något som han inte får, och vi säger till honom, säger han Gå bort! Gå ut härifrån!, och så föser han bort oss och stänger dörren. Han tror nog att vi inte fattar att han ska fortsätta klättra så där livsfarligt eller ta de där grejerna som han inte får ta. Och jag har så svårt att hålla mig för skratt.

Adventsstämning

26 november 2005 19:09 | Allmänt, Bilder | 4 kommentarer

Här råder adventsstämning. Jag har satt upp adventsstjärnor i både vardagsrummet och köket. Och så har jag ställt ut en lykta vid grinden. Både Klara och Viggo tycker att det är väldigt fint.

Advent

Har hört om och sett att andra satt upp ljusstakar och stjärnor redan tidigare, men det skulle jag aldrig göra. Hur mycket jag än älskar allt pysslande kring advent och jul tycker jag inte man ska börja i förtid. Första advent startade vid helgmålsringning 18.00 idag. Det är väl litet hyckleri att jag gillar sådana här traditioner så mycket, som har med kristendomen att göra, trots att jag är ateist och aldrig skulle gifta mig i kyrkan, läsa trosbekännelsen eller döpa mina barn. När jag bodde i studentkorridor på Arken bodde en tjej som heter Nine i rummet intill, och som läste till präst, som jag umgicks mycket med. Jag minns en påsk när vi båda var kvar i korridoren. Jag älskar ju allt runtomkring påsken också, som påskris, påskägg och att färga ägg på estniskt vis med lökskal och växter, och låtsas som att det inte alls har med den där Jesus att göra. Men Nine sa att hon inte firade ?pyntpåsken?. Hon gick i kyrkan och höll sig för sig själv.

Och så har jag bakat lussekatter. Att baka goda lussekatter är en konst. Jag är ganska kräsen när det gäller vetebröd. Det gäller att inte ha för mycket mjöl i. När man har arbetat ihop saffransdegen för att den ska jäsa ska den vara ganska lös och kletig. Man kan strö mjöl ovanpå, så att det inte kletar fast i bakduken när det jäser. Sedan har jag alltid ett par teskedar vaniljsocker i degen. Och man får inte snåla med saffran. Till en normal deg på 5 dl mjölk ska det vara två kuvert saffran, och den måste stötas riktigt ordentligt. Annars går inte smaken och färgen ut ordentligt. Det är också viktigt att passa noga när man gräddar så att man inte gräddar för länge. Varken lussekatter eller vanliga kanelbullar ska bli bruna och få hård yta. När man tar ut ur ugnen måste man ta bort bullarna från plåten omedelbart och lägga på galler, annars blir de svarta och stekta under av värmen från plåten. Och så det viktigaste; bullar som man inte ska äta samma dag måste man frysa in. Det är inte gott med en dag gamla bullar. Då är de inte färska längre. Men det är helt ok med bullar som varit frysta, bara man har fryst in dem färska.

Nu ska vi titta på Lilla melodifestivalen hela familjen. Viggo fick sova middag eftersom han är litet sjuk och hängig, så då får han vara uppe längre.

Pepparkaksdeg

25 november 2005 14:47 | Allmänt | Kommentering avstängd

Ja, inte är vi pigga, men inte supersjuka heller. Klara sov ganska länge i morse, och hade inte sovit middag när Viggo började tjata om lunch tio i elva. Så jag värmde resten av plättarna som jag stekte igår och sedan fick Klara mat. Men hon var så trött att hon somnade i stolen medan jag matade henne. Då gjorde vi oss i ordning och gick till Konsum och handlade. Klara sov hela tiden, och har sovit ute i vagnen sedan vi kom hem. Viggo lekte ute i sandhögen en liten stund.

Sedan gjorde vi pepparkaksdeg. Tant Harriets pepparkakor ur Vår kokbok ska det vara! Det är så gott med pepparkaksdeg. Naturligtvis spridde Viggo ut massa mjöl. Jag lyfte ut honom i badkaret och duschade honom, och sedan fick han vara i sitt rum tills jag hade städat i köket.

Sedan gjorde jag Tiramisu till i kväll. Min absoluta favoritefterrätt. Men jag har ingen Amaretto i, utan litet bittermandelolja. Det är ju helt onödigt att ha sprit i, även om Bo har räknat ut att i en normalstor portion blir alkoholmängden inte mer än i en lättöl. Därför tycker jag att det är ok att beställa Tiramisu på restaurang. Men som sagt, om man gör den själv finns ingen anledning att ha alkohol i.

Viggo sitter bredvid mig vid den andra datorn och spelar Drakens värld på Bolibompasajten. Båttävlingen är svåraste momentet.
http://svt.se/svt/jsp/Crosslink.jsp?d=42958&lid=puff_52938&lpos=lasMer

Nu tycker jag att Bo ska åka hem litet tidigare från jobbet, för det är ganska jobbigt när vi alla är hängiga. Snart vaknar nog Klara.

ännu bättre!

24 november 2005 19:02 | Allmänt | 1 kommentar

Nu är det definitiva resultatet från Pumpen klart. Arken blev ensam segrare med 63 poäng av 73 möjliga. Vi är bäst!

Katerina Janouch

24 november 2005 11:26 | Allmänt | Kommentering avstängd
Nu har jag mejlat inbjudningar till Drogforum till politiker och andra och gjort affisch så mycket jag har hunnit, trots att vi är sjuka. Kom på det här. Det blir jätteintressant.

Drogforum
Offentlig föreläsning

Katerina Janouch
Författare och journalist

Katerina Janouch utkom förra året med romanen Anhörig, som beskriver hur det är att leva med en människa som är missbrukare. I höst har hon hörts i debatten om alkohol och föräldraskap, där hon menar att barn och alkohol inte hör ihop.

Tid: Onsdagen den 30 november 2005 klockan 19.00

Plats: Kafé Mumrik, Kungsgatan 61 i Uppsala (mittemot centralstationen)

Fritt inträde

Det finns möjlighet att köpa fika under föreläsningen.

Arr. IOGT-NTO 31 Drabanten och Nykterhetsrörelsens Bildningsverksamhet

Sjuka

24 november 2005 6:45 | Allmänt | Kommentering avstängd

Viggo får stanna hemma från dagis idag. Egentligen är det inte honom det är fel på. Han är väl lite lite snorig, men ingen feber. Men jag har ont i halsen och hela kroppen, och igår när vi kom hem från dagis var Klara jätteförkyld. Hon är så snorig, och det är fruktansvärt besvärligt för henne när hon inte kan andas genom näsan. Hon skrek och grinade när vi kom in. Sen blev det bättre, men när hon vaknade igen efter att ha sovit en stund på kvällen var det likadant igen. Hon var helt täppt och kunde inte ta bröstet. Man känner sig som en barnmisshandlare när Bo håller i henne medan jag suger ut snor med Näs-Fridan. Men när hon somnat om i min säng sov hon ganska lungt i natt, och var vaken en del och blev ammad.

Yes! Pumpen-etta!

22 november 2005 20:34 | Allmänt | Kommentering avstängd

Haha! Nu har de lagt ut preliminärt resultat i Pumpen, och Arken-laget som jag tävlade med kom på delad förstaplats tillsammans med två andra lag. Vi fick 59 poäng.

Resultatlistan:

http://www.iogt.se/templates/SimplePage____4208.aspx

årets julkalender

22 november 2005 14:18 | Allmänt | Kommentering avstängd

När SVT visar reklam för julkalendern 20.30 på kvällen och poängterar att den är skriven av Klas östergren och regiserad av Tomas Alfredsson vänder de sig väl till vuxna, eller? Jag har stora förväntningar, för östergren är min gamla idol. Undrar om den blir bra för barn?

http://svt.se/svt/jsp/Crosslink.jsp?d=14259&a=488932&lid=puff_488931&lpos=lasMer

Vi köpte kalendern för ett par veckor sedan. 47 kronor tror jag att den kostade. Det mesta av pengarna går väl till Radiohjälpen, och det är inget fel. Funderade ändå litet över priset. Visst, vi har råd, men för en barnfamilj som har det riktigt knapert pga arbetslöshet eller studier, och som har flera barn, då är det ruggigt dyrt. För antagligen kostar den ungefär fyra kronor att tillverka.

Ni har väl fattat att det redan är första advent till helgen, och att det är 1 december om drygt en vecka? Till dess ska jag ha fixat paketkalendrarna till Viggo och Klara. Till Viggo är det lätt att hitta kul och billiga små grejer. Han är i rätt ålder. Undrar vad jag ska ge Klara? Första året Viggo fick, när han var drygt 1 år, hade vi köpt en låda med duplo, och så fick han en bit varje dag. Och jag och Bo har varsin paketkalender också, som vi fixar paket till åt varann. När det är så mörkt och tungt att komma upp behöver man litet uppmuntran och mys. Fast vi ger ju inte varann luktsuddisar, kritor och bokmärken. Det är svårt att hitta på annat än godis till vuxna.

Viggos nya overall

22 november 2005 13:49 | Allmänt, Bilder | 1 kommentar

Igår gick vi till postutämningsstället och hämtade ett paket från H&M med bland annat en ny helröd bävernylonoverall till Viggo. Han blev ju så avundsjuk på Klaras röda vinteroverall, så då lovade jag att han också skulle få en röd. Det är ganska svårt att hitta vettiga röda overaller, för rött är ju enligt normen en tjejfärg, och då sätter de sinnessjuka formgivarna på en massa blommor, hjärtan, volanger och krusiduller på kläderna. Och det är ju helt onödigt, för det vill jag varken ha på Klara eller Viggo. Det kan väl vara ok med blommor och till och med rosa någon gång, men inte allt på en gång. Och ryschpysch har jag generellt svårt för. Men jag hittade i alla fall en ganska basic röd overall på H&M:s postorder, och det behövs ändå två overaller så man kan byta när de ska tvättas. Så här såg Viggo ut i morse när han skulle till dagis.

Viggos nya overall

Julmarknaden

22 november 2005 11:15 | Allmänt, Bilder, Pyssel och hantverk | 2 kommentarer

Ja, helgen präglades av Drabantens julmarknad. I lördags var det förberedelser. Då var förresten Viggo på teater med mormor och morfar. DEt var andra teaterbesöket, så nu börjar han få rutin. Det gick bra med förberedelserna, även om det blir små kontroverser så fort man vill ändra på minsta grej. Vi lyckades dock få lov att servera fika i kaféet om vi också gjorde det i stora salen där det brukar vara. Suck, att det ska vara så svårt att ändra på sånt. Tänk om man fick planera helt utan att tänka på hur det har varit förr. Vad mycket smidigare det skulle vara.

På söndagen var det då julmarknad, och det kom mycket folk. Att ha musikunderhållning med Uppdraget, som mest spelade julmusik, var bra. Det uppträdde tre gånger i kaféet. Vi fick in över 25000 kr. Det är bästa resultatet sedan 1997.

Min gamla dagmamma Leila kom dit, och hon hade med sig sin kompis Harriet som hon har jobbat med på Tunåsens sjukhem. Jag har ju faktiskt också jobbat med dem. Jag jobbade där som sjukvårdsbiträde i ett år direkt efter att jag tog studenten. Det blev nog till och med 1 1/2 år, för det var från direkt efter studenten till augusti året därpå. Sedan jobbade jag där varje sommar under de år jag pluggade på universitetet.

Helena som jobbar på Medlemsservice på mitt jobb tittade också in. Kul! Hon är ju också pysslig.

Och så kom mamma och pappa och köpte massa grejer. Bra, bra, bra!

På kvällen var vi och åt middag hos mamma och pappa. Skönt att inte behöva tänka på matlagning när det hade varit så fullt upp.

Julmarknad 4

Anita och Ragnhild. På bordet kransar, handstöpta ljus och fågelmatsautomater.

Julmarknad 4

Julpynt och saffransskorpor som jag har bakat.

Julmarknad 3

Julgodis som Fia och Ullie gjort. Det var fantastiskt gott! Särskilt nougattryffeln med chili.

Julmarknad 2

Mera julgodis, jultvål som vi gjort på cirkleln och julmarmelad med apelsin, fikon och kanel som jag har kokat.

Julmarknad 1

Julmarmeladen, julsenap som Anita har gjort och Mummablandning. Det är en teblandning som jag komponerade för Kafé Mumrik för en massa år sedan. Innehåller Earl Grey, vanilj, kanel och kardemumma, och det passar ju till jul.

Naturligtvis var det mycket mer på julmarknaden; handarbeten, brödförsäljning och loppis till exempel. Nu lade jag bara ut bilder på det som vi i cirkeln hade gjort.

Viggos första tandläkarbesök

22 november 2005 10:52 | Allmänt, Bilder | 5 kommentarer

I fredags var Viggo för första gången på kontroll hos tandläkaren. Eller en tandhygienist var det nog. Det var på folktandvården på Wallingatan 1. Själv gick jag på Vretgränd när jag var liten, och där hade de läskig hiss med galler. Tandhygienisten var en tjej i min ålder, och hon var jättepedagogisk och bra. Viggo tyckte det var spännande och gapade bra. Roligast var att åka rutchkana ner för stolen när det var klart. Och så att det var en stor kranbil utanför porten när vi skulle in och ut. Litet överbett har han. Själv har jag aldrig haft tandställning, men Bo hade överbett och fick ha tandställning på natten. Viggo fick välja en tandborste och ett klistermärke eller fusktatuering. Det här glittriga valde han:

Tandläkaren

Hihi. Asfult, men det kändes bra att han valde ett tjejigt och inte något actionskit. Jag har en så fin och bra pojke.

Pumpen

22 november 2005 10:43 | Allmänt, Bilder, Nykterhetsrörelsens historia | 2 kommentarer

Nu ska jag försöka ta igen litet bloggande. Hoppas Klara sover en stund till i vagnen.

I torsdags kväll var jag på Arken igen. Jag var med och tävlade i IOGT-NTO-rörelsens årliga frågetävling Pumpen, där olika föreningar och kårer tävlar mot varann runt om i hela landet under en timme. Det är så kul. Jag har inte fått vara med under flera år, för det får man inte när man jobbar på kansliet. Eftersom jag är föräldraledig och inte har varit med och gjort frågorna fick jag dispens i år. Vi var rätt många, både hemiter och fd hemiter. Vi lyckades inte svara på riktigt alla frågorm men nästan. Det är 20 uppgifter med tre delfrågor. Sedan blev det ostkaka och te.

Litet irriterad är jag över att de inte har lagt ut de rätta svaren ännu. Samtidigt vet jag att det alltid finns slammkrypare som de får reda på, och så gör de en bedömning av flera alternativa rätta svar. De vill väl inte lägga ut något innan allt är klart.

Pumpen 3

Pumpen 2

Pumpen 1

Frågan om nykterhetsrörelsens historia var dock en slammkrypare, så för säkerhets skull måste jag tala om att jag inte har haft med den att göra! De frågade om vad IOGT:s och NTO:s tidningar före sammanslagningen 1970 hette. Svaret skulle vara Ariel för NTO och REformatorn för IOGT, men faktum är att IOGT och NTO började ge ut den gemensamma tidningen Accent redan 1965, trots att det var flera år innan det blev sammanslagning! Nu tror jag inte någon som visste Reformatorn och Ariel svarade fel pga det, men det var ju fel i frågan ändå.

Här kan ni se en sammanställning över nykterhetsrörelsens tidskrifter som jag har gjort i jobbet. Den är gjord för länge sedan, och inte komplett. Nu blev jag ju sugen på att göra klart den, men hinner inte nu.

Nykterhetsrörelsens tidskrifter

Svenska Good-Templar 1880-1888 IOGT (Malins)
Reform 1881-1887 IOGT (Hickman)
Reformatorn 1888-1964 IOGT
Reformatorns familjejournal 1888-1889 IOGT
Liten Templartidning Kuriren 1884-1886 TO (12 nr)
Templaren 1886-1922 TO
Fosterlandsvännen 1888-1893 NGTO
National-Kuriren 1893-1922 NGTO
Templar-Kuriren 1922-1938 NTO
Ariel 1938-1965 NTO
Accent 1965- IOGT, NTO, IOGT-NTO
Sommarvind xxxx-1936 NTO, IOGT sommarnr av T-K
Tidskrifter kopplade till studieverksamhet
Templarordens Studiebibliotek 1907-1921 TO
Ariel 1921-1936 NTO
Bokstugan : studiecirklarnas tidskrift 1917-1936
Folklig kultur 1936-1959 Samverkande Bildningsförbunden
Jultidningar
Julefrid xxxx-1933 NGTO, NTO
Julgranen 1900- TO, NTO
Vid julbrasan 1889- IOGT
Snöklockan
Daggdroppens julnummer
Snöbollen

Ungdomsförbundens tidningar

Unga Tankar 1905- SGU
Heimdaliten
Heimdal
Ny Ungdom
Heimdal Ingår i T-K
Klartext mot droger
UNF
Motdrag 1981- UNF
Unga krafter
SGU
Polstjärnan
SSUH
Drog
Förbundet mot droger

Barntidningar

Daggdroppen 1898-1939 IOGT, TO, NTO (Startad av IOGT. Från 1906 gemensam med TO.)
Vi Unga 1939- IOGT, NTO
Friscus 1969-1981 IOGT-NTO:s juniorförbund
Struten 1982- IOGT-NTO:s juniorförbund (1982-1991 bilaga till Accent)

Drogfrågan

Tirfing
Mimer
Alkoholfrågan
övrigt

Våra Gårdar 1952- Våra Gårdar
Vi kan : Tidskrift för Godtemplarordens tjänstemän och funktionärer
IOGT
Sober (Tidskriften Sober för nykterhet och kultur) 1995-1997

Nästa sida »

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Kerstin Kokk.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^