Årets topp-fem-fynd 2011
30 december 2011 21:00 | Allmänt, Bilder, Formgivning och arkitektur | 10 kommentarerVisst sällar jag mig till skaran av retrobloggare som visar upp min topplista med bästa köpen 2011. Svårt förstås. Det får bli fem utan inbördes ordning. De är inga billighetsfynd, utan fynd i bemärkelsen funna skatter till glädje! Och så ett bonusfynd eftersom det egentligen är ett fynd från förra året. Här är förresten förra årets lista.
Gardinerna
Oj, vad de här gardinerna som jag köpte på Tradera lyfte mitt vardagsrum. De gav verkligen det där extra som behövdes. Jag älskar dem! Ursprungligt inlägg.
Brödlådan från Nilsjohan
Så många år som jag velat ha ett sådant här brödskrin, och så hittade jag ett i perfekt skick i den underbara röda färgen! Verkligen ett lyft i köket! Ursprungligt inlägg.
Konsumkannan
Nu när jag har den här mjölkkannan vill jag inte använda någon annan. Så perfekt form och storlek. Så underbar Konsumlogotyp. Ursprungligt inlägg.
Vinterstad
Eftersom jag längtat så mycket efter den här duken i många år var den förstås ett fynd, även om den var dyr! Ursprungligt inlägg.
Allskålarna från Skruf i originalförpackning
Originalförpackningar är alltid något extra, och jag känner mig som en detektiv när jag hittar nya pusselbitar som ger ny kunskap. Ursprungligt inlägg.
Bonusfyndet – Ryamattan
Alltså, den här ryamattan köpte jag ju inte i år, utan förra året för 50 spänn om jag minns rätt, men den var så dammig och skitig så den fick ligga i garaget i väntan på sanering. Inte förrän på sensommaren i år kunde jag tvätta den, i den nya jättestora tvättmaskinen. Så det känns verkligen som att jag gjorde värsta fyndet i år när den äntligen fick inta en hedersplats i vardagsrummet. Den binder verkligen samman så bra, och är så underbart tjock och härlig att sätta fötterna i. Ursprungligt inlägg och inlägg efter tvätt på plats.
Jag plockade fram alla kakburkar och bjöd på överdådigt fika
30 december 2011 19:08 | Allmänt, Ätbart, Bakning, Bilder | 4 kommentarerAllting som jag bakade har jag inte givit bort i julklapp. Det finns en hel del kvar, och det är så härligt att duka upp riktigt fint när vännerna kommer, som i dag!
Man kan faktiskt fortsätta baka även på andra sidan julafton
28 december 2011 17:22 | Allmänt, Ätbart, Bakning, Bilder | 3 kommentarerVisst, på julafton bakade jag inget, men på juldagen, annandagen och igår. Det var nämligen så att jag gav bort en massa egenhändigt bakat och kokat i julklapp till släkten när vi skulle ses. Så en del av det jag gjorde före jul var presenter: polkagristryffel, vit chokladtryffel med kanel och lingon, mjölkchokladtryffel med svartvinbärspuré, mozartkulor, lingonkola, saffransskorpor, och så bakade jag estnisk surlimpa som jag aldrig plåtade, men här kan ni se när jag bakade det i somras. Bland julklapparna fanns även gingersnaps, senap, körsbärssylt som jag kokade i somras och syltad pumpa som jag kokade i höstas, och så min egen teblandning, Mummablandning. Men mummablandningen är hemlig!
Det här har jag gjort efter julafton:
Saltlakritsmacaroner, recept här.
Savartvinbärsmacaroner, recept här.
Rosenmaränger, recept här.
Amerikansk chokladfudge, recept här.
Mandelmusslor blev det till efterrätt i kväll
26 december 2011 20:56 | Allmänt, Ätbart, Bilder | Kommentering avstängdSå sagolikt gott med vispgrädde och sylt! Hjortronsylt, lingonsylt och hallonsylt valde jag. Viggo tycker inte om grädde och sylt, men älskar mandelmusslor utan något på. Jag tror att han tryckte i sig fem stycken. Klara gillar inte mandelmusslor. Hon åt chokladtryffel som hon doppade i grädde med stor förtjusning.
Ris à la Malta
25 december 2011 20:28 | Allmänt, Ätbart, Bilder | 7 kommentarerTill efterrätt i kväll gjorde jag Ris à la Malta. Risgrynsgröt tycker jag är gott att äta någon gång, men egentligen inte viktigt i sig för mig på julen. Men eftersom jag älskar Ris à la Malta är det ändå viktigt att koka gröten. Jag äter gärna någon god sylt till Ris à la Malta. Riktigt fin hallonsylt som här, eller kanske körsbärssylt. Det blev litet över, och körsbärssylt har jag som jag kokade i somras, så jag äter nog den kombinationen nästa gång.
Finaste julduken och annat fint
24 december 2011 20:12 | Allmänt, Bilder, Formgivning och arkitektur | 11 kommentarerJo, jag har i flera år längtat hett efter den här julduken, Vinterstad av Kajsa Nordström, men den brukar bli så dyr på Tradera. Det blev den nu också, men jag unnade mig den som julklapp åt mig själv. Här kan ni se mina andra juldukar. Och så visar jag litet annat julfint här hemma.
Julgranen
24 december 2011 18:36 | Allmänt, Bilder | 3 kommentarerSent, sent igår kväll klädde jag granen. Hela fågelsvärmen bor i toppen som vanligt! God jul!
Lingonkolan blev inte dum
23 december 2011 10:16 | Allmänt, Ätbart, Bakning, Bilder | 1 kommentarJag kokade lingonkola av det här receptet.
Julböcker: Julboken från 1951
23 december 2011 10:08 | Allmänt, Bilder, Läser, Pyssel och hantverk | 2 kommentarerJag tänkte visa några roliga julböcker, både äldre och nyare. Sådana som innehåller julpyssel, julberättelser, julsånger, julmat, tips på lekar och annat som hör julen till. Kanske kan det vara tips på böcker att leta efter på antikvariat. Vi börjar med den här fina, Julboken, som utkom på bokförlaget Forum 1951. Redaktör var Klas Ralf. Både omslaget och en del av illustrationerna inuti boken är gjorda av Helga Henschen.
Vit chokladtryffel med kanel och lingon
22 december 2011 14:51 | Allmänt, Ätbart, Bakning, Bilder | 1 kommentarDe här tryfflarna kommer från systrarna Eisenmans kokbok Vinterns söta. Utsökta blev de! Här är receptet.
Mjölkchokladtryffel med svartvinbärspuré
22 december 2011 14:32 | Allmänt, Ätbart, Bakning, Bilder | 2 kommentarerI systrarna Eisenmans inspirerande kokbok Två systrars söta finns ett recept på svartvinbärstryffelpaj som jag bakat många gånger. Jag älskar tryffelfyllningen. Så nu har jag experimenterat fram ett recept på chokladtryfflar inspirerade av den, fast med andra proportioner. Jag är mycket mallig över de här tryfflarna. De blev sanslöst goda! Här är receptet.
Struvor kräver tålamod, noggrannhet och odelad uppmärksamhet
22 december 2011 11:14 | Allmänt, Ätbart, Bakning, Bilder | 1 kommentarDärför friterade jag dem sent igår kväll när barnen sov. Fjärilarna är litet pilligare att få av än stjärnorna.
Om att vara matlagningsintresserad med en unge som nästan inte gillar nån mat
21 december 2011 19:38 | Allmänt, Ätbart | 8 kommentarerJo, så är det. Jag tycker ju att det är så roligt, roligt att laga och äta god mat. Och Klara, hon äter allt möjligt. Fisksoppa, oliver, linssoppa, broccoli. Sådant som det kanske inte är självklart att en sexåring gillar. Men min nioåring, Viggo. När han var riktigt liten, i början när han gick på dagis, då åt han allt och mycket. De sa på dagis att han var en inspiration för de andra barnen vid matbordet. Men sedan vände det. Det är väldigt få rätter han klarar att äta, och problemet är att han dessutom tröttnar på de få rätterna som vi då äter ofta. En av standardrätterna har varit spagetti med bacon. Det har han ätit massor av, bara det inte har varit ihopblandat. Det lagade jag till middag ikväll. Viggo petade i maten, och så sa han att han hade tröttnat på det. Så jag frågade om han kunde räkna upp några rätter som han verkligen kan tänka sig att äta. Det fick inte vara hämtmat, men kunde vara hel- och halvfabrikat. Det här kom vi fram till:
plättar och pannkakor
fiskpinnar
plockmat (Äter vi på lördagar och brukar vara till exempel olika skurna grönsaker, pitabröd eller baguette, hoummus, ölkorv. Viggo äter då ölkorv, bröd, morötter.)
grillade falukorvsskivor i pitabröd
nachos (Viggo äter då köttfärsen, riven ost, nachos)
hemlagad pizza med skinka och ost
varmkorv med bröd
våfflor
grillad kyckling
chicken nuggets
färdiga köttbullar
Det här var verkligen allt vi kom på. Av bröd äter han kritvit köpebaguette, rostat bröd, pitabröd, vetekakor. Av grönsaker äter han morot och pizzasallad. Rivna morötter och pizzasallad äter han på i skolan om det är mat han inte kan äta. Och så dricker han mängder av mjölk. Det är nog det han överlever på. Jo, och så äter han äpplen och hårda päron. Han äter inte kokt eller stekt potatis, potatismos, ris och nästan ingen pasta. Möjligen spagetti, men det har han tröttnat på. För att han ska överleva näringsmässigt och jag inte ska dö av tristess brukar vi varva att äta sådant han gillar och sådant som jag har lust att laga. Ibland gör jag en soppa som han inte rör, och då får han äta macka, en morot och mjölk. Eller jag gör en gryta, och så får han uppvärmda plättrester.
Jag tvingar honom aldrig att äta mat. Det tror jag är helt fel väg. Däremot har vi tidigare använt belöningssystem när han vågat smaka på nya saker. Jag säger att han kan smaka på maten. Om han inte kan äta det är det okej att spotta ut det på tallriken, men utan att göra ett stort nummer av hur äckligt det är. Då får han i alla fall mycket beröm för att han vågade testa.
Jag hoppas att han utökar sin matrepertoar någon gång i livet. Det blir så trist och besvärligt annars.
Mandelmusslorna bakade
21 december 2011 14:31 | Allmänt, Ätbart, Bakning, Bilder | 1 kommentarMycket pill, men väl värt det.
Jullovsbarn
21 december 2011 13:56 | Allmänt, Bilder | Kommentering avstängdI morse var det skolavslutning i slänten av åsen bakom Domarringen. Min gamla pulkabacke, innan de byggde till Domarringen med den del som Viggo och Klara går i nu. Fast Klaras klass, och alla andra förskoleklasser, fick stå inne i musiksalen med öppna fönster och sjunga. De båda rektorerna kompade på trummor och triangel! Så nu har barnen jullov. Välbehövligt! De har slappat hemma några timmar, och nu ska Klara iväg till sin kompis Moa och leka, och Moas storebror Albin kommer hem till oss och leker med Viggo. Vi byter barn flera gånger i veckan.
Polkagristryffel
20 december 2011 19:59 | Allmänt, Ätbart, Bakning, Bilder | 1 kommentarHär har jag gjort en tryffel på hälften mörk choklad och hälften mjölkchoklad och smaksatt med polkagrisar. Jag hade rosafärgat strösocker över från något kakbak och tyckte att det kunde passa till polkagrissmaken. Här är receptet.
Saffransskorpor med rivet apelsinskal, mandel och pistagenötter
20 december 2011 19:39 | Allmänt, Ätbart, Bakning, Bilder | Kommentering avstängdDe här skorporna gör jag varje år till jul. Degen blir så vacker och den är så härlig att arbeta med. Här är receptet.
Det är i alla fall bra med snön när man ska bära hem julgranen
19 december 2011 18:57 | Allmänt, Bilder | Kommentering avstängdNej, någon snö- och vinterälskare är inte jag, men just när man ska bära hem julgranen sisådär 1,5 km är det bra med snö istället för lersörja. För även om jag försöker bära den ovanför marken doppar den i ibland. Snön har i alla fall kommit till Kadettgatan nu och julgranen är inhandlad. På fredag kväll får den komma in i värmen. Då ska jag pynta den med allt 50- och 60-talspynt!
Gamla brevmärken från nykterhetsrörelsen
18 december 2011 10:51 | Allmänt, Bilder, Formgivning och arkitektur, Nykterhetsrörelsens historia | 4 kommentarerFörutom min lilla samling av julkort från nykterhetsrörelsen har jag även en samling av brevmärken. Många av dem är exakt samma motiv som förekommit som affischer i samband med storlogemöten, det som idag kallas kongresser. Ser ni vad NGTO:s vinterfälttåg går ut på? Skidskytte för att skjuta sönder flaskor. Ett litet tips förresten; sedan några veckor laddar jag upp alla bilder på Flickr, så om det är bilder som ni skulle vilja titta på i större format är det bara att klicka på bilden så kommer ni till bilden på Flickr, där ni kan välja att titta på den i större format för att bättre se detaljer.
WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Kerstin Kokk.
Inlägg och kommentarer feeds.
Valid XHTML och CSS. ^Topp^