Årets fem höjdare – loppisåret 2010

30 december 2010 18:44 | Allmänt, Bilder, Formgivning och arkitektur | 12 kommentarer

Idag publicerar många retrobloggare en lista på årets fem höjdare vad gäller loppisfynd. Kul! Man kan verkligen fundera på vad ett fynd är. Är det bara det där som man hittar till ett fantastiskt bra pris, trots att det är något som kostar skjortan i antikaffärer i Stockholm? I Uppsala finns det inte så mycket sådana fynd. Folk vet vad som är värt något, till och med på lördagsloppisen på Vaksala torg. Jag försöker med min lista visa hur saker kan vara fynd på olika sätt. Länkar till de ursprungliga inläggen i varje rubrik.

1. Blå eld-tillbringaren
Ja, den var verkligen året största fynd! Riktigt plötsligt händer det-moment. Det trodde man väl aldrig att man skulle göra ett Blå eld-fynd på Tradera? Blå eld är ju min stora servis som jag började samla på redan i gymnasiet på 80-talet, och som jag har massor av. Men den här kannan hade jag inte. Den hade enligt säljbeskrivningen en liten nagg, men jag tyckte att kannan var värd att köpa för att den är ovanlig och jag fick den till ett lågt pris. När jag fick hem den visade det sig att det inte var en nagg, utan bara ett litet stänk av något vitt som gick bort när jag skrapade lätt med nageln. När jag diskat den var den i toppskick! 280 kronor inklusive frakt. Och jag tyckte verkligen att jag var värd det fyndet, eftersom jag samlat på Blå eld och annat 50-talsporslin långt innan det blev trendigt och eftertraktat.

2. Pallas-koppen
Den hann jag både hitta och slå sönder. Jag tyckte så mycket om den och slår mycket sällan sönder något, men den gick i kras efter några månader. Jaja, jag hann dricka te ur den ett tag i alla fall, och jag letar så klart efter en ny. Den hamnar på listan för att den är en favorit och den verkar rätt svår att hitta som tekopp, så det kändes verkligen som att jag hade tur när jag fick tag i den, även om den saknade fat. Och så är ju tekoppar det jag alltid letar mest efter.

3. Lilla Ett-glaset
Den har sin plats på listan för att det kändes som att jag lyckades med detektivarbete när jag hittade glasen i originalförpackning och bidrog till mer kunskap om vad det var för glas. Sådant tycker jag är särskilt roligt med mitt loppisletande och bloggande! Jag skriver om glasen här och här.

4. Svarta Cleo-koppen
Så läcker och ovanlig! 200 kronor var väl inget tokbilligt, men ett mycket bra pris i Uppsala för en så ovanlig kopp. Cleo i blått är ju den vanliga, men i svart har jag aldrig sett den förut.

5. Tilgman-vasen
Ett sånt där fynd till bra pris på tillfällig gårdsloppis som man hittar av en slump, och jag tycker bara mer och mer om den!

Tre bubblare
De kanske inte var fynd, men kom till väldig nytta!

1. 60-talsförklädet
Åh, vad jag använder det mycket, och jag älskar det! Jag har ett i samma modell som jag har haft i massor av år, men det är litet för stort och inte alls lika snyggt. Det här känner jag mig så fin i när jag bakar i köket och lyssnar på P1, och det är så praktiskt för att det skyddar mer än andra förkläden och det är så bra med fickorna. Det förgyller min vardag.

2. Bästa vasen
Den var inte billig, men oj vad den är snygg och användbar till både köpebuketter och blommor från trädgården. Den kostade 300 kronor och kommer från Reijmyre. Idag har jag säsongens första tulpanbukett i den.

3. Produktkatalogen från Arabia från början av 60-talet
Den är ett nytryck av en gammal katalog, och det var ett antikvariat som sålde den på antikmässan i Kista, så det var väl inget loppisfynd, men den kommer till mycket användning för att fylla kunskapsluckor eftersom det känns som att det är svårt att hitta så mycket uppgifter om Arabia både i böcker och på nätet om man inte kan finska. Till exempel bloggade jag häromdagen om en Mon amie-lookalike som jag hittade i den.

12 kommentarer

 1. Kul att du hängde på! Så det var du som fyndade kannan från Blå-eld med nagg som inte var något nagg. Jag läste det när du skrev om det, men glömde sedan bort vem det var som skrev.

  Jag har en ovanlig del från blå-eld. Ett VITT TV-fat. Blåa har jag sett många och även en hel del röda, men bara det vita som jag har. Har du ett sådant?

  Comment by form55 — 2010-12-30 18:59 #

 2. Roliga och fina fynd! =) Synd på den fina koppen. Gott nytt på Dig. =)

  Comment by Clinen — 2010-12-30 19:29 #

 3. Den Tilgman-vasen var en riktig höjdare, den hade jag missat! Gott Nytt År!

  Comment by Benny — 2010-12-30 19:48 #

 4. Gott Nytt År Kerstin. Jag följer med glädje dina inlägg bland sällskapsspel, böcker och prylar från tiden då man var lite yngre.

  Comment by Farbror Sid — 2010-12-30 21:13 #

 5. Jag håller med om att Tilgmanvasen är hur fin som helst! Den känns ovanlig. Jag stöter ofta på Tilgman”pjäser”, mest lampfötter & vaser av olika slag, på våra ”på-landet-auktioner-räder”. De är oftast mer råa, bruna, med inslag av någon enstaka färg. Din vas är definitivt ett fynd!
  Gott Nytt (Loppis-) År!
  önskar helena

  Comment by enannanhelena — 2010-12-30 21:54 #

 6. Alla var fina fynd men jag gillade din Cleo kopp bäst. Ser ”go´drucken” ut.
  Fynd borde väl vara när man själv tycker att ”saken” är värd slanten….eller..
  GOTT NYTT ÅR!

  Comment by Khina — 2010-12-31 0:12 #

 7. Bringaren är fantastisk.
  Jag har alltid gillat Blå eld men aldrig börjat samla. Nu är det säkert för sent….

  Comment by Skaffaren — 2010-12-31 17:14 #

 8. otroligt vilken duktig loppisräv du är! jag håller med om att vi måste ut på en loppistur 2011!

  Comment by Pernilla — 2010-12-31 22:35 #

 9. Vilken fantastisk blogg du har! Jag är född-63 och känner naturligtvis igen massor av det du lägger ut. Både möbler böcker, spel, porslin o arkitektur som ligger mig särskilt varmt om hjärtat. Om jag behöver muntras upp tar jag en vända på din blogg och genast är humöret på topp. Du skriver väldigt bra och engagerar dig i tillvaron. Du har fått mig att bli intresserad av porslin, keramik o vackra saker som fanns då.
  Gott nytt år!

  Comment by Anki — 2011-01-02 12:29 #

 10. Förstår att du är nöjd med Blå eld-kannan, den har så läcker form!
  Och förklädet var en bra bubblare, jag är själv på jakt efter ett snyggt och praktiskt retroförkläde.

  Comment by Linda — 2011-01-03 10:13 #

 11. Roligt med alla kommentarer och trevliga hälsningar!
  @form55 Nej, jag har inget vitt TV-fat, bara ett blått. Bland mina ovanligare delar hör ett mycket stort rött uppläggningsfat, ett par röda assietter och ett par grå mattallrikar. Jag skrev för övrigt min B-upsats i konstvetenskap om Hertha Bengtson som keramisk formgivare.
  @Benny och @enannanhelena Ja, visst är Tilgmanvasen härlig! Jag tycker att mönstret påminner om maskrosfrön eller något liknande. Den är ganska hög, ca 24 cm.
  @Anki Tack! Det var roligt att höra. Jag skriver nog mycket för att muntra upp mig själv faktiskt, om sånt som är fint och som jag gillar, så det är härligt om det muntrar upp dig också! Och jag försöker skriva om formgivning både folkbildande och lustfyllt, att både dela med mig av kunskap och förmedla känslan jag får av det.

  Comment by Kerstin — 2011-01-05 18:21 #

 12. […] Visst sällar jag mig till skaran av retrobloggare som visar upp min topplista med bästa köpen 2011. Svårt förstås. Det får bli fem utan inbördes ordning. De är inga billighetsfynd, utan fynd i bemärkelsen funna skatter till glädje! Och så ett bonusfynd eftersom det egentligen är ett fynd från förra året. Här är förresten förra årets lista. […]

  Pingback by Kerstin Kokk » Årets topp-fem-fynd 2011 — 2011-12-30 21:00 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Kerstin Kokk.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^