Skriver och skriver och skriver

29 februari 2008 9:46 | Allmänt | Kommentering avstängd

När vi klädde på oss i morse pratade vi om vad jag egentligen gör på jobbet. För om man tittar på Bolibompa eller läser barnböcker handlar det alltid om traditionella yrken.

Jag: Jag kör ju inte stora maskiner eller så. Jag sitter på möten och pratar och pratar och pratar. Och så sitter jag vid datorn och skriver och skriver och skriver.

Klara: Och hemma skriver och skriver och skriver du också, mamma.

Viggo: Och leker och leker och leker med oss.

Skönt att Viggo sa så. För ganska ofta säger han ”Varför måste du jobba så mycket?”.

Jag skrattade jättemycket åt Belindas mediemamma-film.

Jag brukar inte svara i jobbmobilen om den ringer när jag hämtar på dagis till exempel, men visst är det så att ibland säger man ”Jag ska bara…” till barnen hemma. Jag ska bara kontera den här fakturan. Jag ska bara svara på det här mejlet. Sen ska vi bygga lego.

Nu drar jag till Stockholm och pratar och pratar och pratar. Och bestämmer litet. Powermamman. Jag har Våra Gårdars förbundsstyrelse på Klara Södra idag.

Duns

29 februari 2008 9:28 | Allmänt | Kommentering avstängd

lät det när jag slängde ner Klaras overall på golvet när vi skulle till dagis. Det finns så mycket bra-att-ha-grejer som man kan stoppa i fickorna. Som en stensamling, till exempel.

Mobilval

29 februari 2008 0:16 | Allmänt | 7 kommentarer

Jag ska köpa ny mobil, och försöker bestämma mig för vilken. Svårt. Jag vill ha en riktigt bra kamera i den, så att jag kan ha den till vardags och ta bilder och lägga ut direkt på bloggen.

Hittills har jag bara haft Nokiatelefoner, men jag försöker att inte vara låst vid det, utan välja med öppet sinne. Jag har kollat runt på tester på nätet och jämfört tekniska specifikationer, och jag var inne på Teliabutiken i Uppsala häromdagen. Sa att jag hade Nokia men hade kollat på Sony Ericsson också, men expediten gick igång på att jag hade Nokia sedan tidigare, för hon hade själv en Nokiamobil av den modell som jag funderade på. Då blir jag litet skeptisk. Jag vill ju ha motstånd. Någon som får mig att tänka utanför det invanda. Dessutom kunde hon inte svara så bra på alla mina frågor om kameran.

De här modellerna funderar jag på, alla med 5 megapixlar.

Nokia N95

Nokia N95 8GB

Sony Ericsson K850i

Nokia N95 8GB är ju bättre än N95, men konstigt nog har den inget linsskydd som N95. Och så är ju N95 den snyggaste, snyggare än K850i också. Inte helt oväsentligt. De tester jag har kollat på verkar mer positiva till båda Nokiamodellerna än till K850i.

Här är några tester:

N95

N95 8GB

K850i

och en till K850i

Men kom igen och hjälp mig. Vad tycker ni? Någon som har erfarenhet av någon av modellerna? Vilka funktioner är nödvändiga?

Som Kafka

28 februari 2008 14:30 | Allmänt | 3 kommentarer

Jag har dragit på något skit i halsen sedan i november. Har haft några jobbiga förkylningar och halsont som kommit och gått, men inte blivit riktigt, riktigt bra emellan. Och det är fortfarande kvar. Jag borde naturligtvis ha gått till doktorn för länge sedan, men till min vårdcentral kan man inte göra tidsbeställningar via webben, och jag är inte världsbäst på att komma mig för att ringa.

I förrgår försökte jag i alla fall ringa och boka tid. De har telefontider 9-17 varje dag, och jag ringde 16.15. En telefonsvarare sa: ”Tyvärr kan vi inte ställa fler personer i kö idag. Ring igen nästkommande vardag.” Okej. Jag kan förstå att de inte hinner fler om det är 45 minuter kvar. Men för en stund sedan försökte jag igen, kanske 13.45, och fick samma svar.

Jag var in till Lydia och spydde galla över dumma vårdcentralen och fick sympatier, och så gick jag tillbaka och försökte ringa sjukvårdsrådgivningen istället. Uppsala läns landsting är anslutet till 1177, som är ett gemensamt nummer för ganska många landsting. Dock inte Stockholm. Och tror ni inte att tjänsten kände av att jag sitter i Stockholm och ringer? Jag försökte både med min fasta jobbtelefon och med min privata mobil. Det gick inte. En svarare sa att Stockholm inte är anslutet, och att jag ska ringa ett annat nummer.

Så jag kan alltså inte sitta på jobbet i Stockholm och boka tid till sjukvården i Uppsala. Om jag minns rätt läste jag förra året om en utredning som visade att Uppsala läns landsting var sämst i landet på kontakter med vårdsökande, att det var extremt svårt att komma fram för rådgivning och tidsbeställning. Som om jag inte visste. Aaaaarrrg.

För övrigt är jag sjukt trött och drunknar i jobb. Det tar aldrig slut.

Fint förpackat

27 februari 2008 17:43 | Allmänt, Bilder, Förpackat, Formgivning och arkitektur | Kommentering avstängd

Apropå vad jag skrev tidigare om att jag älskar snygga, lyxiga förpackningar måste jag visa det här. Den här läppglansen köpte jag för ett tag sedan, lika mycket för den underbara doften av jasmin som för den lyxiga känslan i förpackningen. Den lilla väskan i papp är ju helt onödig, men så underbar. Till och med inuti. Jag kan inte med att slänga den.

pict9376.jpg

pict9380.jpg

Syrran

27 februari 2008 13:04 | Allmänt, Läser | Kommentering avstängd

Svenska Dagbladet har idag en intervju med min storasyster Anna om hennes adhd. Läs den.

En regnig februarikväll

27 februari 2008 11:39 | Allmänt | 1 kommentar

Igår efter jobbet var jag och åt middag med Paula på San Leandro Tapas på Sveavägen. Tack Paula för en bra kväll, och tack Lydia för tipset.

Darjeeling

27 februari 2008 11:33 | Allmänt, Bilder, Förpackat, Formgivning och arkitektur | 5 kommentarer

Idag när jag sitter hemma och jobbar dricker jag Darjeeling som min mamma hade med sig från Indien, där hon nyligen var på UNICEF-uppdrag.

Jag älskar fina och arbetade förpackningar. Jag vet att det är onödigt, men det känns lyxigt och glimrar till i vardagen.

pict9336.jpg

Lux

27 februari 2008 9:52 | Allmänt, Bilder, Formgivning och arkitektur | 1 kommentar

Om några veckor får vi ny kommunikationschef, och Per Åke slutar som tillförordnad. Eftersom Lydia ska iväg på långsemester passade vi på att ha avtackningslunch redan igår. Vi åkte till Lux på Lilla Essingen. Riktigt trevligt! God mat och fin inredning.

Per Åke

pict9323.jpg

Lydia

pict9324.jpg

Karin och Mårten

pict9325.jpg

Jag och Lydia fick varsin kanna te. Kanske inte min stil på keramiken, men lyxigt!

pict9331.jpg

pict9333.jpg

Lyxigt var det också på toan. Litet annan standard än på haken på Stora Essingen. En vas med orkidéer som snittblommor (levande, inga tygblommor om ni trodde det), bjudtandborstar och en hög med rena frottéhanddukar, att använda en för varje gäst. Lydia sa att de hade snott idén från henne…

pict9327.jpg

27 februari 2008 9:07 | Allmänt, Bilder | Kommentering avstängd

Barnen är på dagis. Jag sitter hemma och jobbar idag. Så nu är det lugnt, och jag sitter här i nattlinne och kofta och rufsigt hår och dricker te ifred. Ganska oglammigt men skönt. Det blir ett annat tempo när jag inte behöver stressa till bussen och tåget. Och jag kan vara mer koncentrerad när jag jobbar.

pict9371.jpg

Små solar i leran

24 februari 2008 23:37 | Allmänt, Bilder | Kommentering avstängd

I eftermiddags tog jag barnen på promenad till Röbo, och efter envist letande hittade jag tussilago i leran. Himlen var grå, men de lyste som små solar. Jag är barnsligt förtjust i att plocka vårblommor.

pict9273.jpg

pict9321.jpg

Det är Artur som visslar

24 februari 2008 11:11 | Allmänt | Kommentering avstängd

I fredags var jag på Skansen och planerade verksamheten på Brofästet. Brofästet är ett ordenshus som har tillhört IOGT-logen 1888 Brofästet. Huset stod tidigare i byn Raklösen, alldeles utanför Ullfors, som i sin tur ligger sex kilometer söder om Tierp i norduppland. Det flyttades till Skansen 1996, och visar hur det såg ut i en IOGT-lokal vid 1920-talets slut. Jag har själv jobbat där som museivärd förut, men nu för tiden har jag bara hand om rekrytering och utbildning och arbetsledning av museivärdarna, och är med och planerar vad som ska hända i huset.

Vi satt i Jakobsberg, som är en byggnad på Skansen där kulturhistoriska avdelningen håller till. Den är en gammal malmgård från slutet av 1600-talet och har flyttats från Hornstull. Det är verkligen en speciell känsla att sitta där och ha möte och dricka te. Såklart att man kan räkna med att få gott te, bryggt i kanna.

Det blåste ganska friskt i fredags, och plötsligt när vi satt där och spånade idéer om historiska brandtal och Rusets fånge visslade det till.

”Det är Artur som visslar”, sa trevliga Annika som är museiintendent på kulturhistoriska avdelningen. ”Han har gått ut ur min garderob i morse också. Dörren stod öppen.”

Med Arthur syftade hon naturligtvis på Skansens grundare, Artur Hazelius. Det brukar vissla ibland när vinden viner runt knutarna, och då brukar de säga att det är Artur. Och om annat besynnerligt som försiggår.

Helmers 2-årskalas

24 februari 2008 10:19 | Allmänt, Bilder | Kommentering avstängd

Igår var vi på 2-årskalas hemma hos Helmer, Magnus och Maria. Vi var sex vuxna och fem barn, alldeles lagom för en rolig och avspänd eftermiddag för både barn och vuxna. Freddan, Eva, Axel och Klas var också där.

Paketöppning

pict9236.jpg

pict9242.jpg

Bo köpte några uppsättningar ryska klotsar för ett par år sedan, som vi har haft som presentförråd. Det här var sista lådan. Jag vet inte om Helmer uppskattar ryska bokstäver så mycket, men Magnus gör det i alla fall. Men det var roligt att leka med klotsarna.

pict9251.jpg

pict9254.jpg

Fantastiskt gott fika såklart.

pict9246.jpg

Vi dansade litet till Beatles och Amy Winehouse.

pict9256.jpg

Byggde koja.

pict9263.jpg

pict9261.jpg

Banan- och duplostund.

pict9267.jpg

Och så stannade vi på kvällen och åt god persisk mat från Saffran Polo.

Motvikt

24 februari 2008 9:14 | Allmänt, Bilder | 1 kommentar

Det här är också Klara, igår på Helmers 2-årskalas. Finaste tjejen i världen. Men det är hon när hon busar också.

pict9229.jpg

pict9230.jpg

pict9231.jpg

pict9232.jpg

pict9233.jpg

Jag ger upp

22 februari 2008 17:53 | Allmänt, Bilder | 6 kommentarer

Man behöver bara ringa ett kort samtal, hänga upp en maskin tvätt eller gå på toa, så kan man vara säker på att Klara har gjort något bus. Nyss i köket. Klara hade klättrat och tagit fram en påse socker och hällt ut under matbordet. Och så hade hon dragit ut massa hushållspapper. Och suttit mitt i röran och geggat. Hon var väldigt nöjd, men också väldigt medveten om att man inte får göra så. Senast igår kväll städade jag köksgolvet.

pict9225.jpg

Så jag ger upp. Retirerar. Går och lägger mig under täcket. Det blir nog ingen mat idag.

Jo, det är klart att det blir. Nu skärper jag mig. Andas. Lugn och fin. Om fem minuter går jag ut i köket och städar upp och sätter igång med maten. Jag är ett under av tålamod.

Nu

22 februari 2008 2:33 | Allmänt | Kommentering avstängd

kanske ni tycker att jag är knäpp i huvudet som sitter uppe och bloggar halvtre på natten, när jag brukar klaga på att jag inte får sova tillräckligt. Men jag somnade inne hos Viggo när jag hade läst saga för honom och sov i två timmar. Naturligtvis borde jag ha gått och lagt mig igen i min egen säng när jag vaknade, istället för att börja hänga tvätt och ta itu med jobb och annat, men det gjorde jag inte. Och sen är jag igång och pigg. Eller pigg vet jag inte. Men nu ska jag gå och lägga mig. Jag lovar. Nu.

Bra känsla

22 februari 2008 2:27 | Allmänt, Bilder | Kommentering avstängd

Känslan av att hinna dela vardagen med en kompis trots att man är sliten småbarnsförälder med alldeles för litet tid, den är bra. Idag var Malin här och hälsade på med Svante. Jag blir så glad av den vardagssituationen. Malin som plockar ur diskmaskinen medan jag lagar mat hemma i mitt kök. Och det ständigt pågående samtalet om allting, även om det har varit långa uppehåll ibland. Vi har känt varann sedan gymnasiet, och vi bodde ihop i fina lägenheten på Vindhemsgatan.

Och fina lilla Svante. Malin tycker att han liknar Klara som bebis. Jag håller med. Mörka håret och fina bruna pepparkaksögonen.

pict9124.jpg

Ideella drivkrafter

22 februari 2008 2:01 | Allmänt | Kommentering avstängd

Erik skrev igår om varför man gör ideella saker, om att bara göra saker man vill göra. Ibland hör jag folk säga att man bara ska göra sånt som känns kul.

Det där sista om kul vet jag inte om jag håller med om. Jag har lagt ner massor av ideellt arbete i mina dagar som har varit rätt trist vardagsslit, men som har känts meningsfullt. Där det känns som att jag har gjort skillnad för andra människor och lyckats förändra något. Men jag har också gjort massa sånt som inte har känts meningsfullt, utan bara slöseri med tid, för att jag har varit en snäll och duktig flicka.

Och där går gränsen, tycker jag. Om jag ska ha uppdrag vill jag känna att jag gör vad jag kan för att nå dit jag vill. Det är inte säkert att jag lyckas, men jag måste känna att jag gör vad jag kan för att förändra. Om jag inte har tid att göra det är det meningslöst, och jag har ju inte så mycket tid nu. Därför har jag gjort mig av med det ena efter det andra uppdraget. I maj ska jag avgå från Våra Gårdars förbundsstyrelse också. Jag funderar på om det är åtta eller tio år jag har suttit där, men det räcker verkligen. Man ska inte sitta längre. Men det är också så att jag känner att jag inte hinner och orkar lägga ned den tid och kraft som behövs för att göra ett bra jobb och förändra. Och det finns mycket att göra tycker jag.

Idag var jag ideell en stor del av dagen, och föreläste på en regional Våra Gårdar-kurs i Uppsala. Jag föreläste för massa gubbar och en kvinna. Så ser det ut i Våra Gårdar. Fastighetsfrågor är en angelägenhet för gamla gubbar. Det är så synd, för fastigheterna är en strategisk maktfaktor i rörelsen.

Jag tror att ett par andra ledamöter i förbundsstyrelsen som också får räknas som yngre i sammanhanget kommer att avgå på ombudsmötet i maj de också. Japp, man är definitivt ung i Våra Gårdar om man är 38 år. Synd. Jag hoppas att valberedningen hittar några bra att ersätta oss med. Framför allt att det blir åtminstone någon med koppling till UNF eftersom vi kommer att satsa mycket på utveckling av ungdomsmiljöer.

Efter ombudsmötet i maj har jag bara kvar två ideella uppdrag. Arkenstyrelsen och kommittén för Solgläntan, som är ett sommarhem som min IOGT-NTO-förening äger. Fastighetsstyrelser i båda fallen alltså.

Utlandet

22 februari 2008 1:06 | Allmänt, Bilder, Formgivning och arkitektur | Kommentering avstängd

Ganska kul tyckte jag att det var när jag vittjade brevlådan idag, och hittade den här avin. Jag köpte för flera veckor sedan det där halsbandet och armbandet med skrivmaskinstangenter från New York Public Library som jag bloggat om tidigare. Jag har väntat och väntat på att det ska komma. Och nu äntligen. Imorgon ska jag hämta det. Men roligast var att det står Från: Utlandet.

pict9128.jpg

Babbel

21 februari 2008 8:16 | Allmänt, Lyssnar på | Kommentering avstängd

Igår när jag gick ut i vardagsrummet för att säga till barnen att middagen var klar, fiskpinnar som Viggo älskar, då hade Viggo somnat. Klockan var kanske kvart över fem. Jag försökte väcka honom, men det gick inte, så jag bar in honom till sin säng så fick han sova för natten.

Naturligtvis hände det som jag befarade. Han vaknade vid halv ett-tiden, kom in till stora sängen och var vaken ett par timmar.

Viggo: Är det morgon nu?
Jag: Nej Viggo. Det är mitt i natten. Vi ska sova många timmar till innan det är morgon. Och vi ska vara tysta nu så vi inte väcker de andra.

Här vaknar naturligtvis Klara och kommer in hon också. Viggo blir uppspelt av att Klara också är vaken, och sätter sig upp i sängen och försöker prata med sin yrvakna lillasysyster som bara vill sova.

Jag: Kommer du ihåg, Viggo. Det är natt. Vi ska vara tysta och sova. Låt Klara vara ifred. Godnatt min skatt.
Viggo: Mmm. Godnatt. (Han är tyst en liten stund.)
Viggo: Vet du en sak mamma. När man räknar till tio, då blir det två siffror, och till hundra då blir det tre, och till tusen då blir det fyra. Det blir en till siffra varje gång.
Jag: Ja, det har du ju rätt i. Men vet du, jag är jättetrött och jag vill sova nu. Och du måste sova. Du blir så trött på dagis imorgon annars.
Viggo: Barnen på dagis kan räkna till tusenmiljoner, men inte längre än så.
Jag: Kan de verkligen det? Jag skulle aldrig orka räkna så långt, även om jag vet hur man gör.
Viggo: Ja, det kan de. Jag kan det också.
Jag: Ja, men vi behöver inte göra det nu va. Nu sover vi.

Och sen babblade han inte så mycket mer, men vi var nog vakna ett par timmar. Jag är ganska trött.

Nästa sida »

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Kerstin Kokk.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^