Porslin till mitt framtida retrokonditori

24 februari 2013 12:14 | Allmänt, Bilder, Dagens kopp, Dagens tekanna, Formgivning och arkitektur | 13 kommentarer

Vet ni vilken fantastiskt fin present jag fick av Porslinsbloggen när vi träffades på Antikmässan och retrobloggträffen? Eftersom han vet att jag har planer på att starta ett eget konditori med 50-60-talsinredning och porslin i framtiden hade han köpt en banankartong proppfylld med restaurangporslin på loppis åt mig. Han körde till och med hem det till mig i Uppsala på vägen hem från Stockholm till Falun. Allt är vitt odekorerat benporslin från Gustavsberg, utom kannan som uppenbart har en beställningsdekor gjord för någon restaurang. Finns det någon som känner igen den? Den bör väl rimligen ha funnits i Dalarna. Locket tror jag kanske är utbytt. Det har ett brett brunt band på sig, men på kannan är det svart och grå dekor. Under kannan finns en stämpel med T. SAX.4. Den lägre och bredare koppmodellen heter LL. Det är samma som finns med till exempel dekoren Blå husar. Den högre och smalare koppmodellen är SA. Det är samma som finns med till exempel dekoren Dresden. Några assietter är det också. Det blev visst ett inlägg med två Dagens kopp och en Dagens tekanna! Tack, snälla Benny!

Untitled

Untitled

Untitled

Untitled

Untitled

Untitled

Untitled

Untitled

En liten fågelsvärm till påskriset

19 februari 2013 19:19 | Allmänt, Bilder, Formgivning och arkitektur | 2 kommentarer

Ja, inte bara till påskriset förresten. Till julgranen också. För min allt mer växande svärm av små träfåglar från 50-60-talet brukar ju få flytta in i både julgranen och påskriset. Men det är påsken som närmar sig, och jag kunde naturligtvis inte låta bli dem när jag hittade dem på Antikmässan. Den ena sorten har en skåra på undersidan av fåglarna, så man kan klämma fast fåglarna på kvistarna.

Untitled

Untitled

Untitled

Untitled

Dagens kopp: Prick i grått från Gustavsberg

18 februari 2013 20:14 | Allmänt, Bilder, Dagens kopp, Formgivning och arkitektur | 2 kommentarer

Allra roligast med Antikmässan i fredags var naturligtvis retrobloggträffen! Så roligt att träffa alla supertrevliga och kunniga likasinnade. Efter mässan hade vi en bytesträff som Porslinan ordnat i Årstaberg, och där köpte jag de här kaffekopparna av Porslinsbloggen. De saknar fat och har ingen märkning, men jag tror att modellen är Gustavsbergs SE. Jag har en med samma dekor i mörkrött sedan tidigare.

Uppdatering: Snabbt fick jag hjälp med identifieringen av Porslinsbloggen. Kopparna heter Prick och modellen SGF.

Untitled

Untitled

Så här såg det ut på bytesträffen. Detta är bara en del av allt som fanns där.

Untitled

Dagens kopp: Blå Anemone från Gefle

17 februari 2013 18:55 | Allmänt, Bilder, Dagens kopp, Formgivning och arkitektur | 1 kommentar

Äntligen har jag en blå Anemonekopp! När jag var liten hade vi en Anemonekopp med blå dekor i sommarstugan i Öregrund, och jag har alltid älskat den. Så hittade jag en röd Anemonekopp för några år sedan, men den blå är ändå finare. Det är Berit Ternell som har formgivit dekoren, och den tillverkades av Gefle 1959-1963. Modellen heter EB. Den här koppen hittade jag på Antikmässan i Älvsjö i fredags. En kopp måste jag ju komma hem med, och även om det inte är en tekopp, utan en kaffekopp, så är jag väldigt glad över den! Jag tittar på den och drömmer om backar fulla av blåsippor och vitsippor. Det är så fint med de utströdda blommorna över koppen och fatet.

Untitled

Untitled

Untitled

Födelsedagstårtan till min bror

17 februari 2013 18:05 | Allmänt, Ätbart, Bilder | Kommentering avstängd

Min fina lillebror Matti fyllde 40 år i fredags, och idag har vi firat honom i familjen. Jag hade bakat en randig chokladmoussetårta med röda vinbär ovanpå. Ett tips till er som har rödavinbärsbuskar är att frysa in hela klasar av röda vinbär. Det är fint att kunna ta fram året om och dekorera tårtor och desserter med. Här finns receptet.

Untitled

Snart Antikmässa och retrobloggträff

14 februari 2013 22:02 | Allmänt, Formgivning och arkitektur | 1 kommentar

Åh, vad jag längtar till i morgon, fredag! Då åker jag till Antikmässan på Stockholmsmässan i Älvsjö på eftermiddagen, och då blir det även retrobloggträff. Härligt!

Minipizzor till Mello

11 februari 2013 19:27 | Allmänt, Ätbart, Bilder | 4 kommentarer

I lördags bakade jag minipizzor till middag att äta till Melodifestivalen. Klara klämde i sig tre stycken. Jag gjorde fyra sorter. Alla hade tomatsås, oregano och riven ost i grunden. Sedan hade jag en med skinka, en med skinka, ananas och oliver, en med prosciutto, camembert och ruccola och en med päron, grönmögelost och pinjenötter.

Untitled

Untitled

Untitled

Untitled

Untitled

Untitled

Snart fettisdag

10 februari 2013 20:19 | Allmänt, Ätbart, Bilder | Kommentering avstängd

På tisdag är det fettisdagen och dags för semlor. På jobbet på Triller Mat och Bröd har jag bakat hundratals semlor varje dag i flera veckor, för i bageribranschen är semlorna en för viktig inkomstkälla för att hålla på traditionerna när kunderna vill köpa semlor mycket tidigare. Men trots att jag bakar semlor hela dagarna har jag inte ätit någon ännu. Idag bakade jag semlor hemma för att ha på tisdag, för då lär jag inte orka baka hemma. Det är långa, intensiva arbetsdagar just nu fram till fettisdagen.

Jag tänkte tipsa om att godaste mandelmassan gör man naturligtvis själv. Det är inte svårt bara man har en tillräckligt bra och kraftfull matberedare att mixa i. (Och där har vi ett grundtips när man köper matberedare. Köp en med stor beredningsskål och med hög effekt! Det är rätt värdelöst med matberedare som inte orkar hacka och mixa ordentligt.) Här har ni recept på mina semlor och mandelmassa, och här kan ni läsa mer om hur man gör mandelmassa och marsipan.

Untitled

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Kerstin Kokk.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^