Tjuv och polis

30 november 2009 1:02 | Allmänt, Bilder | Kommentering avstängd

Fint och gammalt som gatan. Det ska Viggo få i julklapp!

DSC08283

DSC08286

DSC08287

Man kan inte ha för många mandelmusselformar

30 november 2009 0:59 | Allmänt, Bilder | 1 kommentar

Jag har redan massor. Efter helgens loppisrunda har jag fler.

DSC08276

Jag var tvungen att förbarma mig över den enarmade 50-tals-stjärngossen

30 november 2009 0:56 | Allmänt, Bilder, Formgivning och arkitektur | 2 kommentarer

Ni som känner mig vet att jag måste ta hand om alla gamla tomtar och lucior och sånt i trä från 50- och 60-talet. De är så trevliga! Och inte gör det något om de är litet skamfilade. Veckans skörd av pynt var inte fy skam.

DSC08273

DSC08274

DSC08275

Adventsljusstaken från Åvikens metall i Gnosjö

30 november 2009 0:42 | Allmänt, Bilder, Formgivning och arkitektur | Kommentering avstängd

lyser så fint i fönstret. Det bästa är att jag snart får hem en till som jag köpt på Tradera. Den här köpte jag häromåret.

DSC08269

Hyacinterna på rad

30 november 2009 0:37 | Allmänt, Bilder, Formgivning och arkitektur | Kommentering avstängd

Och ni behöver inte vara oroliga. Zebrakopparna, Red Top-smörbyttan och Pyntaasken är sådana som jag köpt billigt med invändiga missfärgningar och småsprickor just för att använda att ha blommor och kryddor i, så jag behöver inte oroa mig över att det kan bli kalkavlagringar.

DSC08266

Klara bakar lussekatter

30 november 2009 0:25 | Allmänt, Ätbart, Bilder, Formgivning och arkitektur | Kommentering avstängd

Extra fina blir de serverade på rött Blå eld-fat.

DSC08265

DSC08290

Ljus i mörkret

30 november 2009 0:21 | Allmänt, Bilder | Kommentering avstängd

I mörkret snubblade jag omkring och satte upp ljusslingan på altanen, ivrigt påhejad av Klara.

DSC08262

Det mesta var sig likt på mitt gamla lekis

30 november 2009 0:15 | Allmänt, Bilder, Formgivning och arkitektur | 1 kommentar

Varje dag cyklar vi förbi mitt gamla lekis på väg mellan Klaras dagis och Viggos skola. Jag har pekat många gånger och berättat att jag gick på lekis där. Men idag var jag inne i lokalerna för första gången sedan jag var sex år. Det var 1976. Viggo var nämligen på kalas där. Det mesta var sig likt. Rumsindelningen, hyllorna och krokarna i kapprummet, ribbstolen och köksinredningen med extra låga bänken för barnen! Titta vad fint!

DSC08242

DSC08243

DSC08245

Den här helgen

29 november 2009 23:17 | Allmänt | Kommentering avstängd

Den här helgen har jag
– tittat på Harry Potter och halvblodsprinsen några gånger med barnen. Äntligen släpptes den på dvd!
– kört några maskiner tvätt, men det gör jag ju jämt. Jag älskar min tvättstuga!
– badat i mitt trevliga badkar ett par gånger.
– jobbat en del.
– gått en mycket lyckosam loppisrunda! Det kommer många blogginlägg med bilder så småningom!
– köpt de sista grejerna till barnens paketkalendrar.
– köpt massor av omslagspapper och snöre.
– köpt vita strumpbyxor åt Klara till lucia och gått igenom så allt övrigt finns och funkar. Nytt lucialinne köpte jag på tradera för nån vecka sedan.
– köpt kalaspresenter som Viggo skulle ha med sig.
– lämnat och hämtat Viggo på kalaset – som var i mitt gamla lekis som jag inte varit inne i sen jag var sex år!
– tvättat alla fönster på insidan och gjort adventsfint. Utsidan hann jag inte innan det blev becksvart ute. Får ta det nästa helg.
– satt upp ljusslingan på altanen. Den gör mörkret uthärdligare.
– bakat lussekatter med Klara.
– planterat om flera krukväxter när jag ändå pysslade om dem och duschade dem när jag tvättade fönstren. Nu har nästan alla blommor gamla fina krukor från Uppsala-Ekeby och liknade tillverkare. Det är bara några riktigt stora krukväxter och i barnens rum som inte har det.

Den här helgen har jag inte
– vaccinerat mig mot svininfluensan, men resten av familjen gjorde det igår efter att UNT tipsat på twitter att folk inte kom till nyöppnade ställena som bara skulle vaccinera skolbarn, så de öppnade för alla. Själv var jag ute på loppisrunda då, men bra att de andra lyckades i alla fall. Jag får se till att jag också få det gjort nu.

Nu ska jag fixa med bilder och blogga mera om en del av ovanstående!

Fint ostset

28 november 2009 23:52 | Allmänt, Bilder, Formgivning och arkitektur | 1 kommentar

Åh, jag har ju gjort massor av fina loppisfynd, men det är så mörkt och svårt att hinna ta bra bilder av prylarna den korta tid det är dagsljus, och svårt att få orken att blogga om fynden och annat. Det är så mycket november helt enkelt. Jag hoppas jag orkar fixa det imorgon. Till dess får ni nöja er med att titta på mitt fina nya set med ostredskap med svarta handtag. Två olika osthyvlar och två knivar. Ja, hyvlarna behövdes inte ikväll, men de fick vara med på bild så att ni får se.

DSC08241

Kommer polisen och tar dem som inte satt upp adventsljusstake?

28 november 2009 23:41 | Allmänt, Bilder | 4 kommentarer

Hallå, jag undrar en grej. Polishuset är pyntat med likadana adventsljusstakar i alla fönster. Ordning och reda. Men så saknas det i några fönster. Kommer polisen och tar dem som inte har satt upp adventsljusstake?

DSC08238

Vi tittar på mystomtefilm #2

23 november 2009 23:06 | Allmänt, Tittar på | 5 kommentarer

Om ni tycker att ni känner igen den här filmen har ni antagligen sett på tv-programmet Synk i början av 90-talet. Den var faktiskt vinjett till den tv-serien. I den här filmen förekommer inte Arken. Anders står utanför en symaskinsaffär som jag vill minnas låg på Vaksalagatan alldeles intill Kungsgatan.

Gamla vanliga bålen

22 november 2009 19:58 | Allmänt, Bilder | Kommentering avstängd

Alkoholfri så klart. Den gör min mamma alltid när det är kalas. Idag firade vi min systerdotter Ella som fyllde 13.

DSC08213

Pappa bloggar

22 november 2009 19:54 | Allmänt, Bilder | Kommentering avstängd

DSC08210

På väg till mamma och pappa på Idrottsgatan

22 november 2009 19:53 | Allmänt, Bilder, Formgivning och arkitektur | Kommentering avstängd

De bor i snyggt miljonprogramshus från 1965 som de flyttade in i när det var nybyggt. Och mina ungar är finast i världen.

DSC08202

DSC08203

DSC08204

Vi tittar på Mystomtefilm #1

22 november 2009 10:39 | Allmänt, Tittar på | 4 kommentarer

I tisdags var jag på Arken för sammanträde med stiftelsens styrelse, och när vi satt på verandan och fikade efteråt började vi prata om Mystomtefilm. En av Mystomtarna, Anders Lundblad, bodde på Arken, och filmerna är till stor del inspelade på Arken. Jag är litet osäker på vilka som hörde till Mystomtefilm, om det bara var Anders och Henric, men de flesta av dem som spelar i filmerna bodde på Arken. Det är otroligt roligt att se och minnas hur det såg ut under tidigt 90-tal, före renoveringen.

Jag tänkte visa Mystomtefilmerna här på bloggen. Först ut är en liten film där Anders Lundblad besjunger en tepåses död. Vi skrattade så tårarna rann när vi såg på den i tisdags. I filmen ser man även Henric Gustavsson (som inte bodde på Arken, men jämt hängde där) som trummar på gitarren och Helena Backman som hämtar kastrullen med kokande vatten. Den är inspelad i en av 4-rums-korridorerna, de som slogs ihop och blev 7-rums-korridorer. Några av de nuvarande hemiterna som sitter i styrelsen blev litet konfunderade när vi såg filmen och förstod inte riktigt det lilla kökets placering. Det var alltså så litet att det fick plats mitt i korridoren. Spana in originalköksinredningen från 1957, men tyvärr med utbytta handtag. Andra detaljer man kan titta på är fina dörrarna som man var tvungna att byta ut vid renoveringen för brandsäkerhetens skull, och att dörrfodren var gråmålade. Snyggt!

Dagens tekanna: brun Rosmarin av Hertha Bengtson

20 november 2009 22:20 | Allmänt, Bilder, Dagens tekanna, Formgivning och arkitektur | 5 kommentarer

Jag tycker så mycket om mina Herthor! Nu har jag en brun Rosmarin också som jag köpte på Tradera för 130 kronor inklusive frakt. Ett mycket bra pris för en tekanna i perfekt skick.

Rosmarin har jag redan bloggat om när jag skrev om min systers rosa teservis och om min gula kopp, men vi tar väl och hyllar Rosmarin igen.

Flintgodsservisen av Hertha Bengtson som tillverkades 1957-1966 finns i brunt, gult, rosa, grått och vitt, och även som kaffe- och matservis med många ugnseldfasta serveringskärl. Fantastiskt fint med den smäckra formen som ändå är praktiskt ugnseldfast.

Herthas intresse för reliefmönster kommer här till nya uttryck, och pecis som på Blå Eld används den för att understryka formen. Och formen, ja, det finns på samma gång både en lätthet och en tyngd i tekannan. Så väl avvägt. Helt rätt att pipen börjar långt ner, så att det är lätt att hälla ur även det sista teet. Fint häller den och otroligt stabilt känns det när man håller i handtaget. Fina, fina knoppen på tekannans lock. Trekantig och underbar, med lätt skålad form som ger bra grepp åt fingrarna.

Den bruna tekannan är förresten fasligt fin med många koppfavoriter. Med Blå Eld förstås; fattas bara annat, men också till exempel med Stig Lindberg-kopparna Spisa Ribb, Adam och Prunus. Ja, blått och brunt är faktiskt väldigt flott ihop!

DSC08188

DSC08190

Sist och minst – en liten Furuvikäggkopp

17 november 2009 0:11 | Allmänt, Bilder, Formgivning och arkitektur | 7 kommentarer

När jag kom till kassan med allt annat porslin så stod den där på disken och lyste som en sol i novembermörkret – Furuvikäggkoppen i gult. Hur skulle jag kunna motstå den? Klart att jag köpte den. Tänk att duka med den till det övriga Gefleporslinet. Tänk att ha små hoppfulla tussilago i den på våren. Det är Berit Ternell som ligger bakom den här dekoren också, och den började tillverkas 1960.

DSC08158

Nästa sida »

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Kerstin Kokk.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^