Pallas, Terrass och Balkong – så fint de passar ihop

16 november 2009 23:55 | Allmänt, Bilder, Formgivning och arkitektur | 3 kommentarer

Inte nog med Blå Eld-fynden; jag hittade även en del fint Gefleporslin som jag inte kunde motstå. Tre assietter i Pallas och ett udda tekoppsfat i blå Terrass. Man vet aldrig när man råkar komma över en udda tekopp, och då är ju fatet bra att ha, eller hur? Nu kom jag förresten på att jag har ett rött Terrassfat också. En grön Terrasskopp köpte jag i somras, och jag har länge tänkt att det vore snyggt med Pallas till. Balkongkaffekoppen köpte jag i våras. Jag tog fram båda kopparna för att ni skulle få se allting tillsammans.

Pallasassietterna är ritade av Berit Ternell och tillverkades 1960-1964. Hon gjorde både modell och dekor. Modellen heter BT. Det finns även koppar med Pallasdekoren i modellen AU. Dessutom ska det finnas koppar med Pallasdekoren på en koppmodell, BT, men jag har inte lyckats hitta någon information om den modellen. Benny, kan du berätta mera? Den finns ju inte på din sida. Jag är otroligt nyfiken.

Uppdatering: Nu finns bilder på Pallas i BT-modellen på Bennys blogg. Samma som Pors.

Terrass tillverkades 1962-1967. Modellen är Arthur Percys EA, men vem som ritat dekoren är okänt. Men hörni, titta och jämför. Nog måste det väl också vara Berit Ternell? Pallas och Terrass påminner ju så otroligt mycket om varann med det geometriska mönstret i tunna linjer i svart och ett band av färg mitt i.

Balkongkaffekoppen är i modellen AU, ritad av Arthur Percy. Vem som ritat dekoren är okänt.

Visst är det roligt att dekorerna heter Terrass och Balkong? Man förstår ju att det är ett terrassräcke och ett balkongräcke. Kan Balkong också vara Berit Ternell? Men Pallas, jag undrar varför den heter så. Jag tänker bara på Pallas i Sundsvall, dit pappa brukade gå när han gick i gymnasiet. Det är ju ett klassiskt 50-talskondis, det är väl därför jag associerar till det. Jag försökte till och med förhöra mig med pappa igår om det kunde finnas något där som inspirerat, någon inredningsdetalj till exempel. Men det är nog bara mitt huvud som har hakat upp sig på det. Det kanske har med Pallas Athena att göra, men jag tycker inte att dekoren känns så antikinspirerad.

DSC08160

DSC08161

DSC08162

DSC08163

DSC08164

DSC08165

DSC08166

Mera Hertha – röda och grå delar till Blå Eld

16 november 2009 22:55 | Allmänt, Bilder, Formgivning och arkitektur | 1 kommentar

Inte kunde jag motstå att köpa ett par röda assietter och ett par grå mattallrikar ur Blå Eld på Söders gammalt och nytt på Kungsgatan. Jag har ju massor av vita och blå delar, och så ett stort rött uppläggningsfat sedan tidigare. Men titta vad fina de är ihop! Jag tog fram blå och vita delar också, för att visa.

DSC08167

DSC08169

En fin liten Hertha

16 november 2009 22:45 | Allmänt, Bilder, Formgivning och arkitektur | 2 kommentarer

Loppisabstinensen var stor i helgen efter att inte ha varit på någon runda i Uppsala på flera veckor. Det blev en ordentlig runda, trots regn. På Vaksalatorg var det kanske tre tappra loppisförsäljare som stod ut i blasket. Inga fynd blev det där, och inte på Emmaus. Men på Presenta på Väderkvarnsgatan såg jag den på långt håll och tänkte att det måste vara en Hertha! Reliefmönstret som påminner om mönstret på min stora Herthakanna, och så samma blå färg som på Blå Eld. Jag vände på vasen, och visst stod det HB under. Här kan ni jämföra med stora Herthakannan och Blå Eld, så förstår ni vad jag menar.

DSC08144

DSC08150

Blåbärsbruden

16 november 2009 22:27 | Allmänt, Ätbart, Bilder | Kommentering avstängd

Blåbärsmuffins ville Klara baka igår. Okej, det gör vi, sa jag. Och under tiden vi bakade åt Klara litet blåbär och blev så här snygg om läpparna. Sen när de var klara sa hon att hon ville ha chokladsås på. Jag ville inte vara nån tråkmamma som säger nej, så jag sa att jag inte trodde att det var så gott ihop, men att hon kunde få ha det på sina. Bara sina egna, inte alla, sa jag tydligt flera gånger. Sen gick jag iväg och pratade i telefon med min mamma en stund. När jag kom tillbaka hade hon haft chokladsås på alla. Mamma, jag glömde, sa hon till sitt försvar.

DSC08181

DSC08183

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Kerstin Kokk.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^