Min finaste Hertha

14 december 2008 23:37 | Allmänt, Bilder, Formgivning och arkitektur | 1 kommentar

Ni som följer mina dagens kopp-inlägg med intresse vet att jag håller Hertha Bengtsons Blå Eld-kopp som kopparnas kopp. Men allra finast av allting av Hertha som jag äger, och av allt keramiskt gods som finns här hemma, är ändå den här unika kannan, handgjord av Herthas händer! Eftersom den just nu står framme i vardagsrummet med enris i tänkte jag passa på att blogga om den.

Kannan hittade jag på en av dessa oändliga loppisrundor i början av 90-talet tillsammans med Fröken Blomma, Maria L (fast då var hon ju Maria E). Den fanns på ett av de bästa ställena, antikaffären på Geijersgatan som jag glömt namnet på, och som låg alldeles nära Viktoriagatan där Maria bodde. Innehavaren, som förresten hette Kersti, var själv mycket förtjust i kannan och inte helt säker på att hon ville sälja kannan. Men jag och Maria hörde till hennes stammisar, så hon visste vem hon sålde till och att jag skulle vårda den ömt, och jag fick köpa den.

Så fint det är med kombinationen av matt brun och blank blå litet transparent glasyr. Liksom på Blå Eld och Rosmarin har hon arbetat med reliefmönster. Ibland tycker jag att mönstret föreställer kottar, ibland tänker jag på hyacintknopprar.

dsc04990.jpg

dsc04992.jpg

1 kommentar

  1. Underskön, vill jag säga. Vad
    anser du tävlar emot den?

    Comment by Gösta — 2008-12-19 4:14 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Kerstin Kokk.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^