Min fina hall

20 februari 2016 19:39 | Allmänt | 4 kommentarer

Innan jag köpte den här lägenheten hade jag varit på visning av flera andra lägenheter i den här bostadsrättsföreningen, så jag visste att originalgolvet i hallen i alla lägenheter var ett mörkt stengolv. I min blivande lägenhet låg dock ett ganska trist eklaminatgolv. Jag var ändå ganska säker på att stengolvet fanns kvar där under. Det dröjde ett par månader innan jag tog tag i golvprojektet, men en söndagkväll för ett tag sedan bröt jag upp laminatgolvet, och där fanns originalgolvet! Så vansinnigt snyggt. Av en kompis som är geolog fick jag veta att det troligen inte är ett stengolv, utan polerad betong med stenkross i. Det känns verkligen rätt i en HSB-lägenhet från 1963. Folkhemsfunktionellt och snyggt så det förslår. Ett bra material, men inte onödigt dyrt och lyxigt. Det mörka golvet ger verkligen tyngd och karaktär åt hallen, som är lagom rymlig och med en rad av platsbyggda originalgarderober. Det är det enda rummet som jag inte hunnit måla om än. Det är litet trist beige. Jag behöver även skaffa en passande hatthylla. Nu sitter där en modern hatthylla från IKEA som inte ens är praktisk. Som pricken över i har jag köpt en rejäl teakbyrå från Retrolyckan.

Untitled

Untitled

Untitled

Untitled

Untitled

Untitled

Köket

18 februari 2016 18:54 | Allmänt, Bilder, Formgivning och arkitektur | 1 kommentar

Kika in i köket, vet jag! Idag visar jag upp mitt finfina kök. Skåpinredningen är intakt på ena sidan, med skjutluckor på överskåpen. De ursprungliga stilhandtagen på bänkskåpens luckor är dock utbytta, men jag har stilhandtag som jag ska sätta dit igen. Den rostfria diskbänken med rejäla hoar och upphöjd kant i framkant är också kvar, som tur är. Och i hörnet på andra sidan spisen är det teakbänkskiva! På andra sidan har det ursprungligen varit ett skafferi och kyl/frys, men skafferiet är tyvärr utrivet och istället står där ett modernt bänkskåp från IKEA som inte alls passar in. Så småningom ska jag hitta en bättre lösning. Färgen på luckorna är ganska speciell, mörkt gråblå med lätt dragning åt grönt. Ursprungligen var det pärlgrå luckor i de här lägenheterna när de byggdes 1963. Jag kan tänka mig att den här färgen kom till i slutet av 60-talet, men det kan också vara ommålat betydligt senare. Jag vill gärna måla om luckorna i pärlgrått när jag får råd, och likaså kakla om med vitt standardkakel med mörka fogar istället för den grå mosaiken. Den stör jag mig verkligen på. Två snygga originaltaklampor med vita glaskupor finns också kvar! Golvet är ett ganska trist eklaminatgolv. Det åker också ut när jag får råd att lägga in linoleum istället. Mycket nöjd är jag också över att det är en rymlig matplats. Man får bekvämt plats att sitta sex personer, och om det kniper kan man få plats att duka för åtta. Vi brukar dock bara sitta här barnen och jag. Har vi gäster dukar vi i vardagsrummet. Nu undrar ni säkert om jag får plats med allt retroporslin i skåpen. Nej, tok heller! Jag har ett linneskåp i hallen fyllt med porslin också, och en hel del nedpackat i lägenhetsförrådet.

Untitled

Untitled

Untitled

Untitled

Untitled

Untitled

Untitled

Untitled

Untitled

Untitled

Untitled

Untitled

Untitled

Min fina lägenhet

17 februari 2016 17:35 | Allmänt, Bilder, Formgivning och arkitektur, Väpnargatan | 6 kommentarer

Ingenting har jag bloggat på hela hösten och vintern, men nu tänkte jag att jag skulle göra några inlägg och visa upp hur fint det börjar bli i min lägenhet, som jag köpte i höstas och flyttade in i 1 november. Lägenheten ligger på Väpnargatan och hör till en stor HSB-förening. Huset är byggt 1963, ett gult tegelhus, där jag bor högst upp på tredje våningen. Det är en stor tvåa på 64,5 kvm, och barnen och jag trivs verkligen bra här. Jag hade varit på många visningar av lägenheter i Svartbäcken, och tyvärr är förtvivlat många förstörda av renoveringar så att alla fina originaldetaljer är försvunna. Men den här hade det mesta bevarat! Vad som också är bra med att det blev en lägenhet från tidigt 60-tal, och inte från 40-talet som jag hade tittat på många lägenheter från, är att den här lägenheten är 20 kvm större än vad tvåorna i 40-talshusen oftast är. Det gör stor skillnad. Vardagsrummet med stor balkong har söderläge. Sovrummet, köket och badrummet har fönster åt norr, med utsikt över Tunabergsallén. I vardagsrummet, sovrummet och köket har jag hunnit måla om väggarna. Hallen är kvar att måla. Jag börjar med att visa vardagsrummet i det här inlägget.

Untitled

Untitled

Untitled

Untitled

Untitled

Untitled

Untitled

Untitled

Untitled

Untitled

Untitled

Untitled

Untitled

Untitled

Untitled

Untitled

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Kerstin Kokk.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^