Klaras dagisplats

29 juni 2006 7:01 | Allmänt | 3 kommentarer

Nu har vi fått inskolningsschema för Klara. Hon börjar på samma dagis som Viggo, på avdelningen Freja, 15 augusti. Viggo kommer att byta avdelning från Midgård till Valhall, för att med fler barn i sin egen ålder.

För övrigt har barnen somnat vettigt alla kvällar denna vecka. Klara har bara sovit en gång på dagen, och somnat vid sjutiden på kvällen. Då har jag kunnat läsa saga för Viggo varje kväll.

Köket är en fotbollsfri zon

27 juni 2006 21:18 | Allmänt, Lyssnar på | 4 kommentarer

OK för att Bo kollar fotboll på TV i vardagsrummet massor. Trist ibland om det är något annat jag vill se, men jag överlever. Men igår när vi skulle äta middag hade han bytt kanal på radion i köket så att fotbollen var på. Det är totalt oacceptabelt. I köket lyssnar man på P1. Alltid. Bo gav med sig.

Tåget avgår från spår 0

26 juni 2006 22:34 | Allmänt | 1 kommentar

De bygger och bygger kring tågstationen i Uppsala. I morse var spår 1 och 2 upprivet, och tåget skulle gå från spår 0. Det var verkligen länge sedan det användes. Kändes litet som att jag skulle åka med Hogwartsexpressen. Men det skulle jag ju inte. Bara till jobbet. Synd.

Soft helg

26 juni 2006 0:07 | Allmänt, Bilder | 1 kommentar

Förra helgen blev det alldeles för mycket aktiviteter, så vi bestämde oss för att stanna hemma på midsommarafton. Vi åkte iväg till Gränby centrum och handlade på förmiddagen, och lyckades hitta fina och bra sandaler åt Viggo som han ville ha. Skönt att det äntligen löste sig. På Coop Forum var jordgubbarna och färskpotatisen inte riktigt slut, så det blev midsommarmat för oss också. Vi åt sillunch, och på kvällen grillade vi kyckling, åt sallad från trädgården och jordgubbar med glass och maränger till efterrätt.

Igår var vi bara hemma och tog det lugnt. Jag rensade en del ogräs i köksträdgården. Vilken skillnad det är mot den styva leran på kolonilotten. Det är ju hur lätt som helst att rycka upp ogräset. Som att skära med kniv i rumsvarmt smör.

Idag åkte vi till det andra Coop Forum, som ligger vid IKEA, för att handla. Det blev litet fina kläder åt barnen där. Vi hade en lunchdiskussion på jobbet för ett tag sedan om var man kan och inte kan handla kläder. Anton var mycket hetsk när han pratade om ”sunkmammor som handlar sina kläder på Coop Forum”. Och här kan ni läsa vad Mathias bloggade om detta. Jag brukar inte handla kläder åt mig på Coop. De är trista och dålig kvalitet. Inte så ofta åt barnen heller, eftersom det är samma sak där. Det är faktiskt mycket sämre barnkläder än vad H&M, Lindex och Kapp-Ahl har, som väl får anses vara lågpris, både vad gäller kvalitet, passform och design. Men ibland har de något bra barnplagg. Sedan var vi in på Babyland och Barnens hus för att leta grind till altandörren. Vi vill kunna ha öppet när det är varmt utan att Klara rymmer ut. Tyvärr verkar det svårt att hitta någon som passar vår ovanligt smala öppning. Det finns sådana som går att kapa, men de passar inte av andra skäl. Däremot hittade vi äntligen ett par långärmade skjortor åt Viggo. Jag fattar inte att det ska vara så svårt. Om det är jättesoligt och varmt kan ett litet barn inte gå omkring i kortärmat hela dagen. Det räcker inte med solkräm. Och på dagis är de ute mycket. Bästa att ha på sig är tunn långärmad skjorta. Vi var mycket nöjda med klädinköpen.

Efter att barnen somnat i bilen och sovit en stund hemma i sina sängar åkte vi på 60-årsmottagning för Görel, som är gift med min mammas kusin Kjell. De är supertrevliga släktingar som bor ganska nära där vi bodde förut. Mamma och pappa var förstås där, och en massa andra släktingar. Roligast var att träffa min kusin Jerk, som jag inte träffat på flera år. Vi lekte massor när vi var små. Han brukade vara ganska mycket hos oss i Öregrund.

ekollonklanning

Så här fin var Klara i ännu en klänning från min barndom. Det är ekollon på den, och på en etikett inuti står ”Stockholms sömmerskeskola”. Jag fick en förklaring av mamma och hennes syskon idag. Mormor var hushållslärare, och jobbade på fackskolan där sömmerskeskolan fanns, men hon unmdervisade på konditorskolan. Så hon hade säkert köpt klänningen åt mig på någon julmarknad där.

Viggo sprang omkring som om han ägde stället. När vi skulle hem såg han en lekpark, och blev sur för att vi inte gick dit. Så när vi kom hem och Bo skulle åka och byta en uppblåsbar pool vi köpte på midsommarafton, och som var trasig, gick jag med barnen till lekparken i Bärbyparken. När vi gick hemåt fick Viggo se en kille som åkte fyrhjuling på en grusplan. Viggo sprang dit, och pappan frågade om Viggo ville prova. Det ville han. Klara var rätt trött och sur, så jag kunde inte ta så bra bilder. Det blev i alla fall en precis när Viggo startade. Ni kan också se Viggos nya Ecco-sandaler.

4-hjuling

När vi kom hem igen fick Viggo och Klara testa nya poolen. De hade så kul. Några bilder får ni tyvärr inte se. Vågar inte lägga ut sådana bilder, för det finns så sjuka människor.

Klara var dödstrött och somnade vid sju, och sedan ville Viggo också gå och lägga sig. Jag läste Lotta på Bråkmakargatan, och så somnade vi båda två. Jag kom ut ur hans rum före åtta på kvällen, och har haft massor av tid för en gångs skull! Varit ute i trädgården och jobbat litet och hunnit med massa annat.

Duktig Klara och Busig Klara

25 juni 2006 23:08 | Allmänt, Bilder | 1 kommentar

Klara är väldigt duktig på att äta med gaffel.

gaffel

En av Klaras favoritsysselsättnngar är att klättra upp på hyllan under skötbordet och slänga ner alla sina kläder.

kladhog

På båda bilderna kan ni se några grymt snygga klänningar som jag hade när jag var liten. Den blåblommiga på den övre bilden är ett Tampella-tyg. Den med sommaräng på nedre bilden hade vi som barnkammargardin inne i stan, och jag hade klänningen och Matti en likadan skjorta. Det finns ett otroligt fint foto av oss i de kläderna en midsommarafton i Öregrund.

Stenar i brevlådan

25 juni 2006 22:21 | Allmänt | 1 kommentar

Imorse när jag gick ut för att hämta DN låg där två stenar i brevlådan under tidningen. Den ena var stor som en kokosnöt ungefär. När jag kom in frågade jag Viggo om det var han som hade lagt dem där. (Klart att jag fattade att det var.) Viggo: – Ja, stenarna sover där.

Skämmerskans dotter

21 juni 2006 23:48 | Allmänt, Lyssnar på | Kommentering avstängd

Lyssnar på de tre första avsnitten av sommarlovsföljetongen, Skämmerskans dotter. Har inte hunnit tidigare i veckan. Den är spännande som sig bör.

Rå betong och högt gräs

21 juni 2006 22:25 | Allmänt, Formgivning och arkitektur | 1 kommentar

Idag åt jag lunch med Elisabeth, Malin och Helén på StockholmsTerrassen på Kulturhusets tak. Framför allt trevligt att träffa mina gamla kompisar, men också en fantastisk oas så centralt det kan bli. Så otroligt snyggt med rå betong och planteringar med olika gräsarter, och så de snygga Hötorgsskraporna ur ett bra perspektiv. Och det var inte alls svårt att få bord fast vi kom dit kvart över tolv. Det verkar som att inte så många känner till att det finns.

Sedan begav jag mig till Polisförbundets kansli på Grev Turegatan för att hämta Kakburken, ett diskussionsmaterial för att arbeta med jämställdhetsfrågor, som de tagit fram. Vi får låna en kakburk för att se om det är något att plocka idéer från till IOGT-NTO:s jämställdhetsarbete. När jag rör mig i sådana kvarter, med en massa roliga butiker, får jag ett sånt sug efter att ha massa tid att bara gå runt i lugn och ro och kolla på roliga saker. Jag hinner ju aldrig det. När jag måste handla något har jag alldeles för litet tid och störtar in i en affär. Jag vill ju gå runt och jämföra tills jag hittar det bästa. När IOGT-NTO:s kansli låg på Birger Jarlsgatan kunde man passa på att gå i affärer på lunchen, men på Stora Essingen finns ingenting. Där finns bara Konsum och en blomsteraffär.

Litet kändisspoting blev det också. Med några minuters mellanrum såg jag först Bolibompa-Yankho och sedan Brasse Brännström. En barnprogramledare från 70-talet, och en från idag.

Ikväll somnade faktiskt barnen i vettig tid. Bo hade förhindrat att de sov för mycket på dagen. Skönt.

Ordenshusexkursion i Norduppland

20 juni 2006 0:28 | Allmänt, Bilder, Formgivning och arkitektur | 2 kommentarer

I lördags skulle Våra Gårdars distriktsstyrelse besöka några av våra lokaler i Norduppland och träffa ägarföreningarna. Vi hade bestämt datum tillsammans på förra mötet, och Magnus hade planerat resan och kontaktat föreningarna. Men när helgen närmade sig visade det sig att alla gubbarna i styrelsen fått förhinder, så det blev bara jag och Magnus. Nu är det ju väldigt roligt att åka omkring med Magnus en hel dag, men det var litet fånigt att de andra inte kunde. Det blev i alla fall tre bra besök. Vi åkte vid 8-tiden på morgonen och kom hem på sena eftermiddagen. Först åkte vi till IOGT-NTO-lokalen i Skutskär, där vi träffade två av eldsjälarna i styrelsen, som har fått fart på föreningen och junisverksamheten. Jättekul! Ordenshuset användes både av IOGT och NTO innan sammanslagningen, så det fanns många föremål som visade på både IOGT- och NTO-historia.

De hade använt gamla regalier som omtag för ridån. Knasigt. L O står för logeorganist.

regalier

Det här fina diplomet hängde i lokalen. Om jag inte missminner mig var det så att den första NTO-scoutverksamheten som startades i Sverige var just i Skutskär på 30-talet, men jag har inte hunnit kontrollera. I vilket fall är det intressant med estetiken med de nakna bågskyttarna.

scout

Efter att vi varit i Skutskär åkte vi till MHF:s fritidsområde i Sikhjälma i närheten av Skäplinge. Det är en camping och stugby som ligger otroligt fint vid havet. Den här snygga gamla skylten visade vägen.

mhf

Efter Sikhjälma var det dags för lunch. Jag hade med mig picknickmat, naturligtvis nedpackad i den fina och funktionella picknikhinken Taffel, designad av Sigvard Bernadotte.

taffel

Vår sista anhalt var IOGT-NTO-lokalen i Västland, en gammal nedlagd Konsumbutik. Mannen som tog emot oss och visade oss runt var 87 år, men han hade reparerat en vägg förra året, och höll på med omfattande trädgårdsarbete. Magnus hade kavlat upp byxbenen när han badade fötterna efter lunchen, men glömt att vika ned dem igen. Han såg ganska kul ut när vi gick runt och tittade på lokalen.

byxben

Inne i lokalen i Västland fanns detta snygga draperi. Även gardinerna var av detta tyg. Jag tror att det kan vara ett Viola Gråsten-tyg.

draperi

Spånarmöte i Tullinge

19 juni 2006 21:22 | Allmänt, Formgivning och arkitektur | Kommentering avstängd

Då och då brukar vi fyra på kommunikationsavdelningen ha spånarmöten för att ta upp sådant som vi vill få hjälp och feedback av varandra med. Idag åkte vi hem till Lydias radhus i Tullinge och åt lunch och hade möte i solen på hennes uteplats. God lasagne och jordgubbar med glass fick vi. Kul att komma hem till henne och se hur hon bor, eftersom vi ofta diskuterar renovering, inredning och trädgård. Särskilt värt att notera var de röda luckorna i köket och fondväggen vid matplatsen tapetserad med franska dagstidningar. Där får man se till att inte stänka tomatsås på väggen.

Jag hade skrivit ut en karta över vägen från stationen hem till Lydia, men Anton sa att han hade memorerat vägen, så vi fick inte använda kartan. Jag tror nog att det blev aningens omväg, men det tyckte inte Anton.

Premiärbad i Öregrund

19 juni 2006 18:54 | Allmänt, Bilder | 1 kommentar

Igår åkte vi ut till mina föräldrar i Öregrund för att fira min pappas 69-årsdag. Det var soligt och varmt, och den vita bondrosen stod i full blom. På eftermiddagen gick vi ner till Tallparken, och jag premiärbadade i havet för i år. Det är ju ganska kallt så här tidigt på sommaren, men jag tog i alla fall några simtag. Viggo lekte i vattenbrynet och doppade sig halvvägs. Klara fick sprattla med fötterna i vattnet, och det gillade hon fast det var kallt.

Klara och morfar
Klara och morfar

Klara graver
Klara leker i sanden

Klara badar
Klara badar fötterna

Mormors fot
Viggo vattnar mormors fot

Fest för fästingar

18 juni 2006 10:32 | Allmänt | Kommentering avstängd

Igår kväll var vi i Ekolsund i min syster Annas sommarstuga. Hon fyllde år för några dagar sedan, och vi firade henne. Det var Anna, Sara, Inger, Bengt, Matti och så vi. Viggo tyckte att det var så kul att vara med Matti och Sara, och fick dem att följa med honom in i skogen och ner till vattnet i omgångar. Med Klara var det jobbigare, eftersom det är en naturtomt i stark sluttning, och farligt överallt. Det finns ingenstans där hon kan kravla omkring utan total passning. Inne i huset funkar det inte heller så bra, för där finns kattlåda och annat spännande men olämpligt. Så det blev mest att bära på Klara hela tiden. När vi åkte hem grät viggo och var jättearg för att han inte fick vara kvar och leka. Väl hemma visade det sig att Viggo hade fästingar på sig, och det var hur många som helst. Kanske 20 stycken. Klockan var halvtolv, och Viggo hade inte sovit i bilen, så han var supertrött men otroligt duktig som stod ut medan Bo plockade bort alla fästingar. Efteråt fick han en glass fast det var mitt i natten. Klara hade däremot klarat sig ifrån fästingar, och det var väl för att vi mest bar på henne.

Känner nästan ingen som jobbar på företag

17 juni 2006 1:30 | Allmänt | Kommentering avstängd

I tisdags var jag på en kurs i personlig effektivitet, och föreläsaren pratade ganska mycket utifrån ett perspektiv som gäller företag. Många av deltagarna kom också från näringslivet, men det fanns även en hel del från offentlig sektor. Jag kom att tänka på att jag nästan inte känner några som jobbar i näringslivet. De flesta kompisar och familjen jobbar i offentlig sektor eller ideella organisationer. Det är ganska stor spridning vad gäller yrken, till exempel lärare, psykolog, laboratorieassistent, konsulent och andra jobb inom nykterhetsrörelsen, jurist, bibliotekarie, arkivarie, olika datajobb, ordboksredaktör, men bara någon enstaka jobbar på privat företag. Undrar varför det har blivit så? Visserligen är nästan alla akademiker, eftersom jag har lärt känna dem när jag har pluggat och när jag bodde på Arken, men akademiker kan ju också jobba inom näringslivet. Själv skulle jag ha svårt att tänka mig att jobba inom näringslivet. Jag tror inte att jag skulle känna samma engagemang och lojalitet. Offentlig sektor och ideella organisationer känns bättre.

Blockera dåliga googleannonser

15 juni 2006 21:50 | Allmänt | 1 kommentar

Jag har ju googleannonser på min blogg, framför allt därför att det gör att min blogg hamnar högt på träfflistan när folk googlar efter något som finns på min blogg. Om jag har förstått det rätt läser google av vad man skriver om för ämnen och lägger ut annonser inom samma områden. Det kan bli litet tokigt för oss nykterister som skriver om alkohol ibland, och så blir det vinannonser. Det vill man ju inte ha på sin blogg. Nyss upptäckte jag att det var annons för Scientologernas Narconon, och något så ont och dåligt vill jag verkligen inte marknadsföra. Då visade Bo mig att jag kan gå in på Google AdSense och blockera de sajter jag inte vill ha annonser till på min blogg. Det funkar dock inte på de gratisbloggar som många har genom blogg.se, bloggs.se, blogspot.com et cetera, utan bara när man själv slutit avtal med google.

Sommaravslutning på dagis

15 juni 2006 21:22 | Allmänt, Bilder | 4 kommentarer

Idag var det sommaravslutning på Viggos dagis. Det är ju inte avslutning på samma sätt som i skolan, för barnen har inget sommarlov, men det var fika utomhus med alla barn och föräldrar, och barnen sjöng några sånger om olika djur. Jag åkte hem från jobbet efter lunch för att vara med, så vi var där hela familjen.

Sen åkte Viggo linbana. Det är kul.

Linbana

Porta Gud i skolan

15 juni 2006 20:29 | Allmänt | 4 kommentarer

Läste just i Aftonbladet att en skola valt att följa Skolverkets regler om att inte ha religiösa inslag i skolavslutningen. Så rätt! Folk får ha vilken tro de vill, men ingen ska pådyvlas religion. Och det värsta är alla dessa människor som själva inte tror på Gud, men som tycker att det är fina traditioner att gifta sig i kyrkan, döpa sina barn eller att sjunga psalmer i skolan. Så respektlöst mot dem som verkligen är religiösa.

Gröna blad på min tunga

15 juni 2006 20:17 | Allmänt, Bilder, Trädgård | 1 kommentar

Idag har jag premiärskördat från köksträdgården. Jag använde ruccola och lökblast i salladen. Fantastiskt gott. Bos bror Per är här för att titta på fotboll, men än så länge har han mest lajjat med Viggo och Klara.

Ruccola

Barnen kan inte sova i värmen

13 juni 2006 23:58 | Allmänt, Bilder | 1 kommentar

Jag sov jättelitet förra natten, så jag borde egentligen gå och lägga mig nu när barnen äntligen somnat, men nu är jag övertrött.

Igår skulle Bo på en jobbgrej i Stockholm på eftermiddan och kvällen, så jag satt hemma och jobbade på förmiddagen medan han åkte iväg till Arlanda med barnen och tittade på flygplan. På eftermiddan när jag hade hand om Viggo och Klara gick vi till Vasaparken och lekte. Jag ringde Maria, så hon och Helmer kom också dit. Det var verkligen otroligt varmt.

Här gungar Klara och Viggo i jättegungan. Klara älskar att gunga. Hon skrattar och säger gunga, gunga om och om igen.

Stora gungan

Klara ville gärna krama och pussa Helmer.

Helmer Klara 1

Helmer Klara 2

Helmer Klara 3

Klara lyckades även gå flera steg utan att hålla i sig, och utan att gå in i min famn. Vi var ute hela eftermiddagen, och var även till Vindhemsparken så att Viggo fick klättra på tåget. På vägen hem gick vi förbi kolonilotten och plockade en bukett med lupiner och prästkragar. Sedan somnade Klara i vagnen, och vi var in på Konsum och handlade. Hemma fortsatte hon sova i vagnen, och jag och Viggo gick in. Klockan var strax efter sex, och Viggo lade sig på hallgolvet när vi kom in. Jag gick in i köket och packade upp maten och stoppade blommorna i en vas, och när jag kom ut till Viggo igen hade han somnat! Jag tog av honom skorna och bar in honom i sängen. Klara sov ett par timmar i vagnen, men sedan ville hon vara vaken. Jag badade av henne all sand från sandlådan och lekte med henne i källaren. Vid tiotiden hörde jag att Viggo hade vaknat, så vi gick upp till honom. Om Klara hade sovit så att jag bara hade kunnat gå och lägga mig med honom hade det inte varit något problem att få honom att somna om, men nu gick det inte att få något av barnen att somna. Jag fick i alla fall Viggo att lägga sig i sin säng och lyssna på musik, och till sist hade jag fått Klara att somna. Då var klockan tolv, och Viggo var fortfarande vaken. Jag lade mig hos honom, och under tiden kom Bo hem. Till slut somnade Viggo också, och jag somnade nog en stund jag med. Klockan var nog över ett när jag kom ut ur hans rum.

Det blev kanske fyra timmars sömn i natt, och idag har jag suttit på kurs hela dagen och kämpat med att hålla mig vaken. Jag drack massor av te och cola. På tåget hem var jag så där övertrött att jag inte somnade förrän strax innan Uppsala. Sedan har jag och Bo kämpat hela kvällen med att få barnen att somna. Klockan var nog halvelva när Klara somnade, och då dröjde det ett tag till innan Bo kom ut ur Viggos rum. Helt galet.

Dagens tips: GB:s klassikerlåda

11 juni 2006 23:50 | Allmänt | Kommentering avstängd

Om Viggo fick som han ville skulle han nog äta hur mycket glass som helst. Vi brukar köpa GB:s klassikerlåda. Den finns nog inte på alla mindre butiker, men ute på Coop Forum där vi storhandlar. Den innehåller fyra av varje av Nogger, GB Sandwich, 88:an, Piggelin och Igloo. De här gamla glassarna får mig att tänka på alla sommardagar i min barndom som jag tillbringade på badplatsen på Sunnanö i Öregrund. Vi brukade gå till serveringen och köpa glass och spela flipper. Alla de här glassarna åt jag, men Päronsplitt var också en favorit.

Det blev mycket tid ute i trädgården idag också, och jag och Viggo testade nya vattenspridaren på grönsakslandet. Det växer så det knakar! Och så kom mamma förbi och kollade trädgården och Viggo och Klara.

Klara har god smak

11 juni 2006 10:17 | Allmänt, Lyssnar på | 1 kommentar

Just nu dansar hon till Morrissey.

Nästa sida »

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Kerstin Kokk.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^