Minipavlova

28 juli 2013 9:55 | Allmänt, Ätbart, Bakning, Bilder | 5 kommentarer

Om man har mycket äggvita över är det perfekt att baka maränger. Marängbotten är basen i pavlovatårta, och förra helgen bakade jag små portionsmarängbottnar till minipavlova. Väldigt fint blir det som små munsbitar, och praktiskt att ta fram så många som går åt, istället för en stor tårta. Dessutom kan man låta alla dekorera som man vill. Den klassiska pavlovatårtan dekoreras med vispgrädde och bär, men Viggo och Klara hade glass istället för grädde på sina när vi hade Kerstinnamnsdagsfika på balkongen. Här är receptet.

Untitled

Untitled

Untitled

Untitled

Man kan aldrig ha för många vaser

20 juli 2013 21:48 | Allmänt, Bilder, Formgivning och arkitektur | 1 kommentar

Man kan aldrig ha för många vaser. Eller hur? Det finns ju så många storlekar och former på buketter, så man måste ha många sorters vaser. Den är vasen är dagens loppisfynd. Den är inte signerad eller har något spår av märkning, så jag vet inte var den kommer ifrån. Men fin tyckte jag att den var, och bra form. Finns det någon som känner igen den och vet vad den har för ursprung?

Untitled

Untitled

Untitled

Untitled

Untitled

Bild-lotto

15 juli 2013 21:38 | Allmänt, Bilder, Formgivning och arkitektur, Spel och pussel | Kommentering avstängd

Ibland när man ser spel faller man för förpackningen. Så var det med det här spelet när jag hittade det på loppis. Det finns tyvärr ingen datering på det, och inte ens någon uppgift om tillverkare.

Untitled

Untitled

Untitled

Untitled

Dagens tekanna: gul Pop av Inger Persson från Rörstrand

14 juli 2013 11:44 | Allmänt, Bilder, Dagens tekanna, Formgivning och arkitektur | 4 kommentarer

Tydligen är jag inne i en gul period, för titta vad jag hittade igår! En gul Pop-tekanna. Den har en spricka i locket, men det ser man inte när locket sitter på, och i övrigt är den hel och fin. Den saknar även den rostfria tesil som hör till. För 100 kronor var det inget att tveka om. De här kannorna brukar vara jättedyra. Nu när jag har hunnit brygga te i den och testa att hälla kan jag konstatera att vad jag har läst om den, att den inte är vidare funktionell, stämmer. Den är alldeles för framtung när man håller i hänkeln när kannan är full, och pipen är värdelös att hälla ur. Tydligen har formgivaren Inger Persson också sagt det i efterhand, att den spektakulära formen fick gå före funktion. Den formgavs 1968, och hon fick inspirationen av Alladinlampan. Pop blev mycket populär både i Sverige och utomlands, och tillverkades, förutom i gult, även i orangerött, blått, grönt och vitt. Karaktäristiskt är att det är olika nyanser på lock och kanna. Jag tror knappast jag kommer att använda den här kannan så mycket. Den får stå och lysa som en sol och göra mig glad!

Untitled

Untitled

Untitled

Hittade en ny loppis!

14 juli 2013 11:41 | Allmänt, Bilder, Formgivning och arkitektur | 3 kommentarer

Hurra! Igår när jag var på Vaksala torg blev det bara ett fat till frukostkoppen Morning från Gustavsberg, men när jag cyklade in mot stan på S:t Persgatan upptäckte jag en loppisskylt på gården till gamla cykelfabriken Fram. Adressen är S:t Persgatan 22, och loppisen är i Galleri Frams lokaler i källaren. Det är alltså samma gård som Den lilla teatern ligger. Hoppas ni hittar dit, för den är väl värd ett besök! Det är ett äldre par som har loppis där över sommaren, och säljer sina prylar och åt litet släkt och vänner. Det finns massor, och de fyller på med nytt! Bilderna jag visar visar bara en del av lokalerna. De hade loppis där förra sommaren också, och jag minns att jag var där även då. De sa att de har öppet ungefär alla dagar utom söndagar hela sommaren. Supertrevliga var de, och billigt var det. Kolla bara vad jag köpte! Allt på bilden för 190 kronor, utom Morningfatet som jag köpte på Vaksala torg. Det kommer separata inlägg om de olika sakerna de kommande dagarna. Pop-tekannan för 100 kronor var väl största fyndet, men mest nöjd är jag nog med den stora och soligt gula brickan i mycket bra skick. Perfekt färg! Gissa om jag ska använda den på balkongen där jag har gula pallar?

Untitled

Untitled

Untitled

Untitled

Untitled

Untitled

Untitled

Blå himmel, bad och in till stan igen

13 juli 2013 23:28 | Allmänt, Bilder | Kommentering avstängd

Blå himmel när jag drack mitt frukosste på trappen, några timmars sol och bad i Tallparken och så bussen hem till Uppsala. Rosor hade jag plockat med mig. Sushi till middag på balkongen blev en fin avrundning på fredagen.

Untitled

Untitled

Untitled

Untitled

Untitled

Untitled

Untitled

Untitled

Floras trädgård

13 juli 2013 23:15 | Allmänt, Bilder | Kommentering avstängd

På torsdagen fikade vi på Floras trädgård.

Untitled

Untitled

Untitled

Untitled

Untitled

Untitled

Untitled

Untitled

Untitled

Untitled

Det blir alltid fint väder igen i Öregrund

13 juli 2013 22:30 | Allmänt, Bilder | Kommentering avstängd

Onsdag morgon började med regn. Då kan man klättra upp på vinden och hämta gamla seriealbum från min barndom. På eftermiddagen fikade vi på Öregrunds hembageri, och då kom solen fram och vi tog färjan över till Gräsö bara för att det är kul att åka färja. På kvällen blev det en promenad till Tallparken igen, där vågorna gick höga.

Untitled

Untitled

Untitled

Untitled

Untitled

Untitled

Untitled

Untitled

Untitled

Untitled

Untitled

Untitled

Untitled

Untitled

Untitled

Untitled

Untitled

Untitled

Sommarklänning med retrokänsla

13 juli 2013 22:10 | Allmänt, Bilder | 4 kommentarer

Det är inte så ofta jag hittar klänningar jag är nöjd med, och det är inte så ofta det blir bilder på mig i helfigur. Men den här klänningen köpte jag för ett par veckor sedan, och jag fick hjälp av Klara att fotografera mig.

Untitled

Untitled

Untitled

Untitled

Härlig tisdag med strömmingslunch

13 juli 2013 21:54 | Allmänt, Bilder | Kommentering avstängd

Solskenstisdag med frukost på trappen, strömming till lunch, mera bad och kvällspromenad till Fyrskeppet.

Untitled

Untitled

Untitled

Untitled

Untitled

Untitled

Untitled

Untitled

Untitled

Untitled

Untitled

Untitled

Untitled

Vi tog bussen ut till Öregrund

13 juli 2013 21:41 | Allmänt, Bilder | Kommentering avstängd

Vi tog bussen ut till Öregrund i måndags. Gick till Tallparken och badade och plockade blåbär och på kvällen spelade Viggo och Klara schack vid köksbordet.

Untitled

Untitled

Untitled

Untitled

Untitled

Untitled

Untitled

Untitled

Dagens kopp: Carmen från Gefle

8 juli 2013 11:21 | Allmänt, Bilder, Dagens kopp, Formgivning och arkitektur | 3 kommentarer

Tekoppar är alltid de bästa loppisfynden, och när man får höra en fin historia bakom känns det extra roligt. Den här koppen hade säljaren som barn på 50-talet druckit varm choklad med vispgrädde i hos sin mormor. Jag lovade henne att jag också ska göra det! Modellen är Gefles AU, men den har ingen stämpel alls och jag har aldrig sett dekoren förut. Jag har ingen aning om den har något namn. Den är inte precis i toppskick, men eftersom jag aldrig sett dekoren förut och det var så fint när säljaren berättade om den fick den följa med hem. Väldigt rar är den i alla fall.

Uppdatering: Har fått veta att dekoren heter Carmen, är ritad av Eugen Trost och tillverkades 1933-1945 på modellerna A, F, I, enligt Gyllenhammars Gefleporslin. Detta är dock modell AU, så dekoren måste rimligen ha återupptagits på 50-talet.

Untitled

Untitled

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Kerstin Kokk.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^