En gosse

31 mars 2007 20:41 | Allmänt | Kommentering avstängd

Mikkis ringde just och berättade att Johanna och Tobias fick ännu en son igår kväll. Det är fjärde i ordningen. Grattis! Ni kan kolla in Wallin-barnet här.

Det bidde ingenting

30 mars 2007 23:35 | Allmänt | Kommentering avstängd

Imorgon skulle jag ha haft me&i-träff, men det var så få som kunde komma, så jag var tvungen att ringa säljaren och ställa in. Det känns litet snopet, som i sagan om skräddaren som skulle sy en rock, och så till slut blev det ingenting. Men jag och de andra som ville beställa får i alla fall göra det per mejl, så kläder blir det ändå.

Och eftersom Viggo har fortsatt att vara sjuk var det ju lika bra. Igår var jag på föräldramöte på dagis efter jobbet, och sedan på kongressbestyrelse, och när jag kom hem hade Viggo 40 graders feber. Jag som trodde att han höll på att bli frisk. Han hade ju nästan ingen feber alls i onsdags. Han hade 40 grader i morse också, men sedan har febern gått ner. I eftermiddags hade han ingen feber, och vi var ute i trädgården och lekte en stund, gick iväg och kollade in en grävskopa som höll på att gräva en bit bort i kvarteret, och så planerade jag påskliljor i krukorna vid trappen. Men pigg var han inte. På kvällen blev han snorig. Så vi håller oss borta från folk i helgen, och det blir inget av med Elias välkomstceremoni på söndag tyvärr. Man ska inte smitta bebisar med sånt här.

På rymmen

28 mars 2007 22:06 | Allmänt, Bilder | Kommentering avstängd

Vi orkade inte stanna hemma hela dagen. Det har varit så många dagar med sjuka barn nu. Klara har inte haft feber alls idag, och får gå på dagis imorgon. Viggos feber har pendlat, och i eftermiddags var det inte så mycket, så vi tog bussen till Gränby centrum för att fixa några saker. Först gick vi till frisören så att Viggo fick klippa sig. Sist han var hos frisören var i augusti, och sedan har jag klippt honom ett par gånger. Nu var han väldigt långhårig. Det gick bra, även om frisören var en sur tant som inte var särskilt pedagogisk eller verkade gilla att klippa barn.

Sedan sa Viggo att han var jättehungrig, och klockan var faktiskt halvfem och vi hade flera ärenden kvar, så det blev Burger King. Det gick som vanligt i slow motion att få maten. Jag fattar inte hur de gör på Burger King för att det ska gå så långsamt och att de inte lyssnar ordentligt på beställningarna. Det är likadant på alla Burger King. Bo råkade ut för samma sak på väg hem. Men de gör godaste burgarna, för de grillar dem istället för att steka som alla andra hamburgerkedjor gör.

Så var vi in på Sko-August och fick hjälp att mäta barnens fötter och skor. Det fanns 1,5 cm tillgodo i bådas skor. Skönt. Vi hann även med en sväng in på Coop Forum för att kompletteringshandla litet. Jag ville köpa blommor att plantera i mina urnor utanför trappen, och hade hoppats på påskliljor, penséer och bellis, men de hade bara påskliljor. Jag som har sett penséer och bellis både på Hötorget och blomsteraffärer. De hade i alla fall den fantastiska finska påskdesserten memma, så jag köpte ett paket. Och så hann vi in på apoteket för att köpa mer Panodil åt Viggo innan vi tog bussen hem. Där satte Klara igång med sitt ”Min mamma”, och Viggo följde efter med ”Nej, min mamma”, och efter ett tag av käftande ”Bådas mamma”, men det går ju Klara aldrig med på.

Hemma igen ville de vara ute och rita med Viggos nya gatukritor. Viggo började rita upp en hage, så uppenbarligen har han lärt sig det på dagis. Så vi hoppade litet i kvällssolen, Viggo och jag.

nyklippt.jpg

ritar1.jpg

ritar2.jpg

Gå och borsta tänderna, din härmapa

28 mars 2007 21:18 | Allmänt | Kommentering avstängd

Viggo har härmats mest hela dagen.

Sjukstatus

28 mars 2007 9:08 | Allmänt | Kommentering avstängd

Igår morse hade Klara också feber, men inte så mycket. Viggo hade nästan ingen feber. Bo var hemma med dem. Men på kvällen hade Viggo över 39 grader igen. Idag på morgonen hade Klara ingen feber och Viggo litet feber. Det är jag som vabbar idag. Hoppas att det inte blir mer feber idag, så kan vi kanske gå ut och pröva Viggos nya gatkritor.

Viggos tur

26 mars 2007 7:00 | Allmänt | Kommentering avstängd

Jaha. Nu har Viggo feber. Bo har åkt till dagis med Klara, men jag är kvar hemma med Viggo. Om det är samma som Klara hade i torsdags och fredags så blir det inget mer än feber i ett dygn. Hoppas det inte är mer än så. Nu ska vi titta på Peter Pan på dvd.

Klaras 2-årsdag

25 mars 2007 22:58 | Allmänt, Bilder | 2 kommentarer

Klara vid frukostbordet, fortfarande litet nyvaken.
klaras1.jpg

Klara norpar en räka från smörgåstårtan.
klaras2.jpg

I fredags sålde de tulpanbuketter för 20 kronor på Hötorget, så det blev tre stycken.
klaras3.jpg

Igår köpte vi en cykel åt Viggo, en riktig tvåhjuling, så på förmiddagen var han ute och övade.
klaras4.jpg

Jag ville fotografera Klara i födelsedagsklänningen som min mamma hade sytt innan den blev nedkladdad av tårta, och hon var stilla några sekunder.
klaras5.jpg

Sedan ringde det på dörren och min pappa kom.
klaras61.jpg

Paketöppning blev det mycket under dagen.
klaras7.jpg

Tårtbordet innan anstormningen.
klaras8.jpg

Klara blåser ljus.
klaras9.jpg

Klara och Viggo äter chokladtårta med sådan entusiasm att de har choklad i halva ansiktet. På bordet bland annat Skrållan-dockan, en av presenterna.
klaras10.jpg

De här fina plommongrenarna tog jag in för en och en halv vecka sedan, och de började slå ut igår. Nu är de helt översållade av blommor.
klaras11.jpg

Klara har satt sig till bords istället. Min svåger Per och min pappa i bakgrunden.
klaras12.jpg

Svärfar Olle
klaras13.jpg

Viggos nya cykel
klaras14.jpg

Mina syskon Anna och Matti, och systerdöttrarna Sara, Amanda och Ella på väl hem i skymningen.
klaras15.jpg

Klara ville komma ut på tappan och vinka.
klaras16.jpg

Förberedelser

25 mars 2007 0:06 | Allmänt | Kommentering avstängd

De ringde från dagis i torsdags och sa att Klara hade feber, så Bo åkte hem och hämtade henne. I ett dygn hade hon hög feber, men sedan var det bra. Eftersom Bos föräldrar är i Uppsala hela veckan kunde de ställa upp och ta hand om henne igår. Skönt, för det blev ju en del vabbande när hon hade vattkoppor. Egentligen hade jag tänkt jobba hemifrån igår, men det gick ju inte då.

I torsdags kväll var jag på Katedralskolan med Fia, Elin och Camilla från kongresskafégruppen. Vi skulle kolla in kafélokalen ordentligt, men det visade sig att kvällsvaktmästaren inte hade nycklar till den inre delen av elevcafeterian, så där kom vi inte in. Sedan gick vi och satte oss på ett kafé för att prata koncept, och vi kom på en helt fantastisk idé. Jag vill inte avslöja den än, men det kommer att bli ett grymt bra kongresskafé!

Igår innan jag åkte hem från Stockholm köpte jag de sista födelsedagspresenterna till Klara, och idag har jag bakat en massa inför kalaset. Presenterna är inslagna och smörgåstårtan till födelsedagsfrukosten förberedd, och imorgon blir vi 14 personer på kalaset.

Det är långt kvar

22 mars 2007 0:04 | Allmänt | 6 kommentarer

Igår slank jag in i butiken Berry Details på Gamla Brogatan för att köpa en födelsedagspresent till Klara, som fyller 2 år på söndag. När jag skulle få paketet inslaget frågade expediten, en ung tjej, ”Är det till en pojke?”. Nej, men det spelar ingen roll, svarade jag.

Tjejen: Ja, men jag tänkte bara vilka klistermärken jag skulle sätta på.
Jag: Ja, men jag tycker inte att det spelar roll om det är till en tjej eller kille.
Tjejen: Jag menar bara att om det är till en kille kanske det ska vara en fotboll eller en bil, eller hjärtan och blommor till en tjej.
Jag (försöker att inte låta alltför irriterad): Ja, men det håller jag inte med om.
Tjejen (surt): Jag försökte bara göra ett fint paket.

Jag förstod ju vad hon menade från första stund, och eftersom hon frågade för att hon ville göra ett paket som jag och barnet som skulle få det skulle tycka om svarade jag exakt på hennes fråga. Men hon hajjade inte. Och när hon möjligen började förstå gillade hon inte svaret.

Det är lätt att låta bli att vara besvärlig i sådana situationer för att man inte orkar. Man bara står där och ler och säger inte emot. Naturligtvis ska man välja sina strider, men man måste faktiskt orka visa vad man tycker om det ska bli någon ändring.

DEt blev i alla fall rätt bra när hon argt satte på tre klistermärken: en fisk, en bil och ett hjärta. Det kommer Klara att gilla.

För mig betyder sådant bemötande dålig reklam för en affär. Jag väljer fortfarande hellre att gå på Duka än på Cervera för att jag för kanske 15 år sedan blev tillfrågad om paketet var till en pojke eller flicka, och alternativen var rosa glittrigt papper eller ljusblått papper.

Och idag läste jag om GB:s nya flickglass Girlie. Shit, vad onödigt. Den låter ju god, och fint med rosa stjärnformen med silverkulor på, men varför måste pinnen innehålla glittersmink och glassen heta Girlie? Viggo skulle älska den, och Klara också. Rosa och glittrig. Jättefin.

Jag vill inte att mina barn ska kränkas i sina möjligheter till val. När Klara leker att Stålmannen, Pettsson och en docka flyger tillsammans är det inte fel. Eller när kycklingarna kör bil. Så sluta förminska barnens värld. Skriv på Vi Föräldrars upprop. Ja, ni som inte har barn kan förstås göra det också!

Allra käraste syster

21 mars 2007 23:23 | Allmänt, Bilder | Kommentering avstängd

Den här teckningen som Viggo har ritat tog jag hem från dagis idag. Den föreställer Viggo och Klara som kramas, och är gjort som ett dubbelvikt kort. Fina barnen.

trehjartan

kram

Typ Byggare Bob

21 mars 2007 23:06 | Allmänt, Huset | Kommentering avstängd

Det känns som att vi aldrig kommer någon vart med husrenoveringen, varken med sådant som vi ska göra själva, eller med att anlita hantverkare. Men förra veckan tog jag mig i kragen och ringde en byggfirma, och idag var de här med en snickare och en elektriker som tittade på huset och ska lämna offert. Och de kan göra jobbet i vår! För att få barnen att skynda sig att följa med hem från dagis lockade jag med att ”typ Byggare Bob” skulle komma. Det hjälpte. Och det var inte första gången som de här hantverkarna hade blivit kallade Byggare Bob av barn, men de sa att de inte hade några talande maskiner.

Vi planerar också att vara lediga hela påskveckan, och då kanske vi kan måla litet fönster utvändigt. Men om renoveringen ska komma igång senare i vår, är det säkert en del som måste örberedas inför det också.

Klart det gick bra

17 mars 2007 17:40 | Allmänt, Bilder, Formgivning och arkitektur | 2 kommentarer

Igår var vi på Pers disputation. Han var nervös innan, men det gick mycket bra. Opponent var Orvar Löfgren, professor vid Etnologiska institutionen vid Lunds universitet. Varken han eller betygsnämnden hade några större invändningar, utan uttryckte att det var en mycket bra avhandling. Här är Per och Orvar när disputationen ska börja. Lägg för övrigt märke till att det är riktig svart tavla bakom vita duken. Trevligt.

disputation1

På det hela taget var det ett väldigt trevligt samtal; mycket underhållande och roligt. Jag noterade några anmärkningsvärda och roliga repliker. Pers ända blunder var när han oavsiktligt råkade slira litet och sa angående begreppet marknadsestetik:

”Det är ett begrepp som jag har anammat från NN (jag missade namnet) som är där nere i Skåne… på universitetet.”

Det var ju särskilt roligt med tanke på att hans opponent är från Lunds universitet. Det blev mycket skratt, både från podiet och publiken.

Orvar Löfgren sa flera underhållande saker. Till exempel:

”… vad vi inom etnologin brukar kalla att ta marmortrappor till vedboden, om när man har använt en massa teori som leder fram till trivialiteter.”

Han kommenterade även att det fanns årtal med i avhandlingens titel, och att det mest är vanligt i historia. ”Historiker är besatta av att sätta årtal i titlar.” Själv har jag aldrig reflekterat över det, men så är jag ju historiker själv.

Annars fick avhandlingen beröm för att vara vacker, ha bra språk och att den visade att Per var mycket beläst. Orvar hade försökt hitta litteratur som vore relevant som Per inte hade använt, men det fanns inte.

Här är Per, Jan von Bonsdorff, professor vid Konstvetenskapliga institutionen vid Uppsala universitet och Orvar Löfgren vid slutet av disputationen.

disputation2

På kvällen var det disputationsmiddag i Orangeriet i Linnéträdgården. Det var väldigt trevligt och god mat. Det var norrländkt tema, vilket märktes på menyn. Många tal förstås, men det var bara duktiga och underhållande talare. Sångerna och allt skålande hade jag kunnat vara utan. Jag och Bo behövde ju komma hem i någorlunda anständig tid, så att mina föräldrar fick komma hem och gå och lägga sig, eftersom de var barnvakt. Klockan var dock halvtolv när vi fick resa oss från bordet, och då var inte ens kaffet serverat. Men vi cyklade hem i vårnatten, och när vi kom hem hade min mamma redan gått hem. Bo skjutsade i alla fall hem pappa.

Som present hade vi köpt en kudde med Stig Lindbergs tyg Lustgården, som nyligen tagits upp i återproduktion. Vi var inte med när Per öppnade presenterna, men han var mycket nöjd.

Vad är väl en bal på slottet?

14 mars 2007 23:03 | Allmänt, Formgivning och arkitektur | 1 kommentar

Jag har tyckt att det var litet trist att jag inte skulle få gå på min svåger Per Strömbergs disputationsmiddag på fredag. Vi hade ingen som kunde ställa upp som barnvakt, och självklart går Bo före att få gå på sin brors disputationsmiddag. Nu har planerna dock ändrats för mina föräldrar, så de hinner hem för att vara med Viggo och Klara på kvällen. Och jag lyckades få plats, trots att anmälningstiden gått ut för länge sedan. Det känns väldigt bra. (OK, det är ingen bal på slottet, det är middag på Linnéträdgården, men ni fattar.)

Avhandlingen heter Upplevelseindustrins turistmiljöer : Visuella berättarstrategier i svenska turistanläggningar 1985-2005, och den kommer att försvaras i Auditorium Minus, Gustavianum, fredagen den 16 mars klockan 10.15. Jag har själv läst 40 poäng konstvetenskap, så det här är ett ämne som jag kan hänga med i. När min kompis Paula disputerade i neurovetenskap i medicinsk vetenskap hajjade jag inte mycket. Jag kommer bara ihåg att hon använde bananflugor.

Idag var förhoppningsvis sista VAB-dagen på länge, och imorgon ska Klara gå på dagis igen. Vi var ute och cyklade i vårsolen i eftermiddags, kollade in änderna i Fyrisån, åkte rulltrappa inne i stan och annat kul för en snarttvååring.

Och Per var förbi här på kvällen och lämnade sin avhandling, hämtade bilnycklar och käkade blodpudding. Klara satt som en sol mittemot honom och ritade och pratade litet med honom, men Viggo var mest intresserad av att titta på Hjärnkontoret och Klister.

Två röda

12 mars 2007 22:58 | Allmänt, Bilder, Formgivning och arkitektur, Trädgård | 3 kommentarer

Klara och jag har haft det bra idag. Visst kliar vattkopporna fortfarande litet, men vi har lekt, bakat litet och kollat in en brandbil som åkte förbi på vår lilla gata. Jag vet inte om det brann här i krokarna, eller om brandbilen bara hade lust att åka en omväg tillbaka till brandstationen som ligger ganska nära oss.

Det var mulet hela dagen, men precis när vi gick ut för att cykla till dagis och hämta Viggo bröt solen fram. Idag var det premiär för cykel till och från dagis efter vintern. När Bo tog Viggo till dagis på morgonen åkte han cykelkärra, så Klara fick åka i cykelbarnstolen när vi skulle dit och hämta. Det har hon nästan aldrig gjort eftersom vi har cykelkärran.

klaracykel

Jag har ju bloggat tidigare om hur geggit det är utanför dagis. Här får ni se bildbevis. Det här är lilla gården utanför Viggos avdelning.
dagisgegga

vattensandlada

Efter dagis cyklade vi bortåt Röbo för att se efter om det hade tittat upp någon tussilago. Viggos dagisfröken trodde att det var för tidigt, men det var det inte. Det fanns massor av knoppar, och en och annan utslagen.
tussilago

Här springer två röda på väg mot den gigantiska underliga skulpturen på en kulle vid Röbo. Klara var så lycklig över att över huvud taget få vara ute och röra sig efter värsta sjukdomsfasen. Viggo var överlycklig av att få springa på gräs. All snö har äntligen smält bort.
tvaroda

När vi kom fram hoppade Viggo från sten till sten.
tvarodaframme

När vi kom hem igen ville de inte gå in, så vi stannade ute i trädgården och gungade och lekte i sandlådan. Där var det fortfarande is, för locket hade varit på. Jag rensade bort en del vissna växter i rabatten och hittade blommande snödroppar.
issandlada

Här står snödroppar i Stig Lindbergs äggkopp Berså, och tussilago i äggkopp av Esteri Tomula.
snodroppar

Cykeltur, förkylning och kongressförberedelser

11 mars 2007 23:33 | Allmänt | Kommentering avstängd

Jaha, nu är jag förkyld igen. Känner mig lagom snorig och hängig. Trots detta cyklade jag iväg till Katte imorse för en dag med kongressförberedelser. Alla arbetsgrupper skulle träffas för att klara ut oklarheter mellan sig, och det var ju bra. Det var första cykelturen efter vintern, och kändes litet ovant. Så ovant att jag glömde hjälmen.

Den här veckan lär ju Klara få stanna hemma också innan hon slutat smitta, men nu är hon annars ungefär sitt vanliga jag. Planen är att jag vabbar måndag, onsdag och fredag, och Bo övriga dagar. Är jag för förkyld blir det väl jag som stannar hemma med Klara alla dagar.

Melodifestivalen enligt Viggo

10 mars 2007 21:23 | Allmänt, Lyssnar på, Tittar på | Kommentering avstängd

Viggo har fått kommentera alla låtar, och jag skrev ner vad han tyckte.

Andreas Johnson
Dålig. Sjunger dåligt.

Sonja Aldén
Bra. Hon sjunger så fint.

Anna Book
Lite bra, lite dålig. Tråkrolig. Oj, fyrverkerier.

Sebastian
Rolig. Mittemellan.

Marie Lindberg
Bra. Sjunger fint. Lugn.

Måns Zelmerlöw
Rolig musik. Bra! (Viggo börjar dansa.)

Tommy Nilsson
Lugn. Bra. Sjunger fint och bra.

Sanna Nielsen
Bra. Hon sjunger så fint.

Sarah Dawn Finer
Bra. Sjunger så fint.

The Ark
Bra! Sjunger fint och coolt. Gör coola saker. Mycket glittriga kläder och gitarrer är fint.

Viggos favorit var The Ark, så den fick han sms-rösta på.

Prickbilder

10 mars 2007 15:47 | Allmänt, Bilder | 2 kommentarer

prick1

prick2

prick3

Nu är det väl säsong för gummistövlar?

10 mars 2007 15:32 | Allmänt | 2 kommentarer

Det har varit galet slaskigt senaste veckan. På idrottsplanen vid dagis kan man inte gå utan att hela foten är under vatten. Så jag tänkte att jag skulle skaffa några coola gummistövlar. Det har funnits så många snygga mönstrade eller enfärgade i retrostil senaste året. Och att ha dem till vardags passar utmärkt. På jobbet har jag i alla fall inneskor på mig, för det är ju annars problemet med gummistövlar; man kan inte ha dem inomhus.

Så jag stack ner på stan före lunch för att leta. Jag var i precis alla skoaffärer, men det fanns inga gummistövlar för vuxna. Skumt. En förklaring kunde vara att de inte hade hunnit få fram dem ännu inför vårsäsongen, men de hade ju massor av andra vårskor, och gummistövlar för barn fanns det minsann hur mycket som helst. Det enda jag hittade i vuxenstorlekar var vanliga gröna Tretorn på friluftsaffärer, men det har jag redan. Och så ett par danska inne på Estelle för 900 kronor. Det var för dyrt, hur retrosnygga de än var!

Jag vill ha ett par Viking. Har inte bestämt mig för om det ska vara blommiga eller enfärgade med snörning. De finns att köpa på nätet också, men jag tycker att det är knepigt att köpa skor utan att prova. Jag har så korta breda fötter, som ankfötter. De stämmer inte med några standardmått. Jag ska göra ett försök att leta i Stockholm först. Annars beställer jag.

Förresten såg jag blommande snödroppar i flera trädgårdar på Tunagatan. Det värmde.

Sova i hundra år

10 mars 2007 13:01 | Allmänt | Kommentering avstängd

Igår var jag så trött att jag hade velat sova i hundra år. Eller åtminstone åtta timmar i sträck. Natten till i torsdags sov jag ju bara en timme, jobbade hela dagen, var på Arkastyrelsen på kvällen, sov kanske två och en halv timme totalt natten till igår och jobbade hela dagen igår. På eftermiddagen var det Våra Gårdars förbundsstyrelse, och jag hade laddat med Pepsi Max för att hålla mig vaken. Trots det orkade jag titta på Djävulen bär Prada på DVD med Bo på kvällen, och i natt fick jag sova. Klara vaknade bara en gång och ville ha välling, och det är ju helt normalt. Och så kom Viggo in på morgonen och sov en timme till hos oss. Värsta stadiet med Klaras vattkoppor är nog över nu. Det kliar inte lika mycket och hon har inte hög feber längre. Skönt. Men det dröjer nog en vecka till innan hon får gå på dagis igen.

Knappt en blund

8 mars 2007 6:53 | Allmänt | 2 kommentarer

Den här natten har varit pest. Det har kliat tokmycket på Klara, så hon har vaknat precis hela tiden och grinat och gnällt. Jag har nästan inte sovit alls, och nu ska jag snart ta Viggo till dagis och åka och jobba. Mest synd om Klara, men litet om mig också. Åh, vad jag ska sova på tåget. Det blir en lång dag idag också. Det är Arkenstyrelse ikväll.

Nästa sida »

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Kerstin Kokk.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^