Foton från förr: sommarbilder från Örerund 1969-1975

2 juni 2012 13:08 | Allmänt, Bilder, Foton från förr | 5 kommentarer

Det är ju inte vidare värst bra sommarväder idag. Inte så man har någon lust att cykla iväg på loppisrunda. Jag tänkte att vi kunde muntra upp oss med somriga bilder från min barndoms somrar i Öregrund, med mig, mina syskon, föräldrar och kusiner.

Min kusin Anna-Karin och min syster Anna i våningssängen i lillstugan juli 1969. Här är jag inte ens född. Jag föddes 13 september 1969. Anna-Karin och Anna är så söta och fina här. Den blommiga tapeten, som kanske är från 40-talet, är fortfarande kvar här. Och så våningssängen i furu med röda knoppar och sänglamporna i mässing, den där bambukäppen som vi brukade leka med och på väggen ser det ut att vara ett diplom med Dennis på och så ett kollage: Annabladet.

Anna-Karin och Anna juli 1969 i Öregrund

Jag och pappa på klipporna i Öregrund 1970.

Jag och pappa på klipporna i Öregrund 1970

Pappa med kaffepannan som han alltid kokade kokkaffe i och Anna som springer på berget i Öregrund 1970.

Pappa med kaffepannan och Anna som springer på berget i Öregrund 1970

Anna och Anna-Karin i Öregrund 1970. Så fina!

Anna och Anna-Karin i Öregrund 1970

Pappa med mig i bärstol i Öregrund 1970.

Pappa med mig i bärstol i Öregrund 1970

Mina kusiner Jerk och Anna-Karin och min syster Anna vid vår grillplats i Öregrund 1970. Champis tror jag att de dricker.

Jerk, Anna-Karin och Anna i Öregrund 1970

Jag och Anna i Öregrund 1971. Jag har en frottébikini och Anna coolaste 70-talsoutfiten med gula utställda byxor, brett svart bälte med nitar, gul t-shirt med snörning och randig stickat väst.

Jag och Anna i Öregrund 1971

Anna i Öregrund 1971

Anna och jag i Öregrund 1971

Det här är jag i våningssängen i lillstugan 1971. Det verkar som att den blommiga tapeten är övermålad med vitt, och kanske ett rött tyg som hänger som sängskydd, eller är väggen rödmålad? Och de där underbara lakanen minns jag, som såg ut som stora blå vågor! Jag har på mig någon blårandig overall eller hängselbyxa och blå stickad kofta med röda knappar.

Jag i Öregrund 1971

Min kusin Jerk och jag på grillplatsen i Öregrund i maj 1973. Jerk har på sig bruna manchesterbyxor med avvikande färg på fickorna, blå tenniströja och röd jeansjacka. Jag har på mig jeans och en blåturkosrandig jacka.

Jerk och jag i Öregrund 12 maj 1973

Jerk och jag i Öregrund maj 1973

Matti, Anna och jag i Öregrund 14 juni 1975. Det är på morgonen på Annas födelsedag och vi har pyjamas och nattlinnen på oss. Annas nattlinne är i blommig bäckebölja. Mamma hade sytt tre likadana nattlinnen åt Anna, mig och sig själv. Annas hade blått kantband, mammas grönt och jag rött. Klara har mitt nu. Här har jag dock på mig mitt blåa Marimekkonattlinne med vita prickar. Det finns fortfarande kvar och Klara har haft det. Och så har jag de röda och vita träskorna med hjärtan. De där solstolarna i vitmålat trä och blåvitrandigt tyg, vilka minnen!

Matti, Anna och jag i Öregrund 14 juni 1975

Foton från förr: Mamma och jag 1970-1971

27 maj 2012 15:01 | Allmänt, Bilder, Formgivning och arkitektur, Foton från förr | 10 kommentarer

Vad passar bättre på mors dag än några foton på mamma och mig från när jag var riktigt liten?

Först ett foto på mamma hemma i köket i lägenheten i Uppsala 1970. Mamma har lila klänning och orange scarf. De där gardinerna undrar jag vad det är för tyg?

Mamma 1970

Min storasyster Anna, jag och mamma på gårdsplanen i Öregrund 1970. Den där bikinin som Anna har på sig har jag fortfarande kvar. Den är litet stor för Klara än så länge. Anna är nio år och jag kanske 10 månader.

Anna, jag, mamma i Öregrund 1970

Jag och Anna klänger på mamma hemma i vardagsrummet på hösten 1970. Jag är drygt ett år. Mamma har kortkort gul klänning. Min syster har gabardinbyxor och brun velourtröja. Man ser Te-Ve-fåtöljen i röd manchester, Jobsgardinerna och teven, som är svartvit i dubbel bemärkelse. I köket skymtar man en lampa med gulvitrutigt tyg och bollfrans och brickbandet med broderade äpplen.

Jag, mamma, Anna 1970

Mamma och jag i vardagsrummet i slutet av 1970.

Mamma och jag 1970

Två bilder på mamma och mig i vardagsrummet oktober 1971. Här är jag två år. Både mamma och jag har batikkläder på oss. Mamma dricker kaffe ur Valenciakopparna. Man ser radiogrammofonen, serveringsvagnen som är rödbetsad och Te-Ve-fåtöljen.

Mamma och jag oktober 1971

Mamma och jag oktober 1971

Foton från förr: Pappa och jag på uteserveringen till Lundeborgs konditori 1970

9 maj 2012 20:09 | Allmänt, Bilder, Foton från förr | 3 kommentarer

Om ni undrar vad mitt intresse för konditorier kommer ifrån, spana in det här. Här sitter jag i famnen på min pappa, på uteserveringen till Lundeborgs konditori i Öregrund sommaren 1970, och jag är väl 9-10 månader. Där fikade vi ofta på somrarna! Allt var så fint på Lundeborgs på den tiden, både inne och ute på gården. Gruset, möblerna, planteringarna, fontänen i mitten av gården. Att det var riktigt kvalitetsporslin, och att kaffe, te och choklad serverades ur kanna vid bordet. Den trevliga servisen är kanske samma som den som finns på Nykterhetsvännernas studenthem, Arken. Det är litet svårt att se om blommönstret är exakt samma. Pappa ser ut att ha en chokladbiskvi på sin assiett. Och så har han någon mönstrad blålila skjorta. Kanske paisleymönstrad eller blommig? Han hade många blommiga skjortor på sjuttiotalet, småblommiga med rosor.

Pappa och jag Lundeborgs konditori 1970

Foton från förr: köket i Öregrund i början av 70-talet

5 maj 2012 20:05 | Allmänt, Bilder, Formgivning och arkitektur, Foton från förr | Kommentering avstängd

Så här i efterhand kan det vara helt andra saker man hade velat ha dokumenterat än vad som verkligen syns i fotoalbumen. Linoleumgolvet i köket i Öregrund, till exempel. Jag minns det som att det var prickar i rutmönster i rött, gult, grönt och blått. Men litet av köket skymtar i alla fall på några bilder på min syster Anna och mig. Först tre bilder från 1970 där Anna sitter i kökssoffan och dricker choklad i en röd bakelitkopp och jag sitter bredvid i barnvagnen. Jag är väl 10 månader ungefär och har en tröja i röd- och orangerandig frotté. På de här bilderna hade mamma och pappa bara haft sommarstället i Öregrund något år. Kökssoffan har fortfarande sin originalfärg. Senare målade mamma den och skåpluckorna blankt klarröda, och ännu senare blev soffan mörkblå. På väggen sitter fortfarande en sliten grå tapet med diskret mönster, och så ett Jobstryck och en rödmålad kryddhylla som färgklickar. För att inte tala om den gulrandiga vaxduken. Den hade vi i många år. Gardinen och lampan har jag inget minne av. De måste ha åkt ut ganska snart. Den sista bilden är från 1973, så där är jag litet större. Där ser man att köksstolarna är målade klargula, man skymtar de röda skåpluckorna, och på diskbänken står en röd Höglundvas.

Anna 1970 i Öregrund

Anna 1970 i Öregrund

Jag 1970 i Öregrund

Jag 1973 i Öregrund

Foton från förr: Matti och jag 1973

3 maj 2012 20:21 | Allmänt, Bilder, Foton från förr | Kommentering avstängd

Här kommer två till foton på min lillebror och mig, men här är vi båda litet mindre. Båda bilderna är nämligen från Mattis födelseår, och jag är tre år och ska fylla fyra. På den första bilden tror jag att vi är på gästsängen i arbetsrummet hemma i lägenheten i Uppsala. Matti har en kolt i batiktyg som mamma har sytt. På det andra fotot är vi på sängen i Öregrund. Röda Viola Gråsten-filtar som överkast och en sån där plastkruka som imiterar flätad rotting i fönstret.

Jag och Matti 1973

Jag och Matti 1973

Foton från förr: Matti och jag 1975

1 maj 2012 19:25 | Allmänt, Bilder, Foton från förr | 4 kommentarer

Här står min lillebror Matti och jag 6 juni 1975 utanför Tunabergsskolan. Matti är två år och jag fem. Vi har varit på vår storasyster Annas skolavslutning. Jag har en för kort klänning som min mamma sytt i ett Tampellatyg. Jag har kvar den, och Klara har också haft den. Till det nedhasade strumpbyxor och röda och vita träskor med hjärtan. Väldigt bestämd ser jag ut. Matti har velouroverall med grön ficka i form av ett hjärta. Finast.

Jag och Matti 1975

Foton från förr: Mitt rum när jag var liten

25 april 2012 21:21 | Allmänt, Bilder, Foton från förr | 5 kommentarer

Här ser ni barnkammaren när jag var liten. På det första fotot är det innan min lillebror och jag hade en våningssäng. Vi hade en rödbetsad våningssäng, och jag sov naturligtvis överst. Gardinerna är samma fantastiska på båda bilderna, men på det senare fotot är det omtapetserat i polkagrisrandigt. Den blå byrån med vita lådor, som mamma målat, ser man också på första bilden. Så många leksaker som jag minns! Jordgubbsspegeln, telefonen, trampbilen, Fisher Price-cirkuståget. Det fina dockskåpet var egentligen min storasysters, så det har inte jag kvar, även om jag har två fina 50-talsskåp som jag har köpt och inrett som vuxen. Men ni ser ju vilka fantastiska dockskåpsmöbler! Här kan ni se alla inlägg med foton från förr.

Mitt rum

Mitt rum

Foton från förr

15 april 2012 16:03 | Allmänt, Bilder, Foton från förr | 7 kommentarer

Under kategorin Foton från förr har jag publicerat familjefoton från min barndom, och en del äldre bilder på släktingar, men det var ett tag sedan sist, mest för att det är så tidsödande att scanna bilderna. Så kom Femtiotalsjakten med en bloggutmaning igår: Min hipstamatiska familj och jag, och jag blev sugen på att hänga på. Efter litet funderingar kom jag på att det nog skulle funka bra att fotografera av de gamla bilderna med iPhonen, och det gjorde det. Så ni kommer att få se många fler inlägg med Foton från förr framöver! De här bilderna kommer ur ett album som jag fick av min gamla barnflicka Lena. Lena tog hand om mig från att jag var någon månad gammal, eftersom min mamma var riksdagsledamot, och på den tiden fick de inte vara föräldralediga. Och min pappa fick förstås inte heller vara föräldraledig, för det fick inte pappor 1969. Lena var hos oss något år; sedan var jag hos dagmamma. Titta gärna på fler inlägg med Foton från förr!

Jag i Öregrund 1970

Kerstin i Öregrund 1970

Jag hemma hos Lena 1970

Kerstin hemma hos Lena 1970

Jag hemma hos Lena 1970

Kerstin hemma hos Lena 1970

Jag hemma hos Lena

Kerstin hemma hos Lena

Jag hemma i badrummet på Idrottsgatan

Kerstin i badrummet på Idrottsgatan

Jag och Lena i Öregrund

Lena och Kerstin i Öregrund

Kolla! Jag bakade bullar redan som liten! Hemma i köket på Idrottsgatan.

Kerstin i köket på Idrottsgatan

Jag och min storasyster Anna i barnkammaren på Idrottsgatan 1973

Kerstin och Anna i barnkammaren på Idrottsgatan 1973

Också 1973. Här har jag assnygga regnkläder!

Kerstin 1973

Jag, Lena, Lenas dotter Maria i liggvagnen, min lillebror Matti i sittvagnen, mamma 1974 i Öregrund

Kerstin, Lena, Maria, Matti, mamma 1974 i Öregrund

Jag 1974 i Öregrund. Det är Lenas och Nisses bil man ser i bakgrunden.

Kerstin 1974 i Öregrund

Foton från förr: Min syster Anna fyller 50 år idag, men en gång var hon liten

14 juni 2011 0:22 | Allmänt, Bilder, Foton från förr | 10 kommentarer

Min storasyster Anna fyller 50 år idag och jag har letat fram de mest magiska bilderna från när hon var liten. Inga fåniga skämmasbilder. Bara fina. Fina Anna.

Foton från förr: Fjortis-Kerstin

15 juli 2010 11:51 | Allmänt, Bilder, Foton från förr | 7 kommentarer

Håll i er! Nu blir det varken 50-tal eller nutid. Det blir några bilder på mig från när jag gick på högstadiet. Bilderna där jag har svart tröja är från 1983, fotot där jag sitter på Stor-Mattis altan och äter likaså och skolfotot från 1985. Jag bjuder på det…

Foton från förr: Några bilder från farmors och farfars hus, sent 50-tal

11 juli 2010 23:00 | Allmänt, Bilder, Formgivning och arkitektur, Foton från förr | 3 kommentarer

Tyvärr är många av bilderna i Mattis fotoalbum inte daterade, men jag gissar att det här är sent 50-tal.

Nu har pappa skrivit en kommentar till bilderna på sin blogg. Läs! Han gissar för övrigt att det är påsken 1958.

Först en bild på pappa, farmor, Mikko, farfar, Matti.

Matti och Mikko spelar schack.

Farmor läser bok.

Matti läser Hemmets veckotidning.

Mikko läser Kalle Anka.

Foton från förr: Farfar och båtarna

10 juli 2010 11:31 | Allmänt, Bilder, Foton från förr | 4 kommentarer

Igår kväll när semestern hade börjat drog jag fram en flyttkartong med Stor-Mattis gamla foton. Den har stått i min källare ända sedan han dog för tre år sedan. Jag har inte orkat gå igenom den. Men nu bläddrade jag igenom albumen, och det finns mycket fint att skanna in, både för att visa på bloggen och sånt som bara är privat.

Här får ni se bilder på farfars båtar, som han har byggt själv! Är det inte fantastiskt? Ett sådant hantverk. Farfar var fiskare i Estland, och till en början när de kom till Sverige också, men sedan jobbade han på Gränges Aluminium, men han fortsatte alltid att fiska. På de två översta bilderna ser vi farfar Edgar, farmor Edla, farmors syster Aliide och Aliides dotter Anne. På den sista bilden ser vi farmor, min pappa Enn och hans två bröder Matti och Mikko. Platsen är naturligtvis Juniskär utanför Sundsvall, där farmor och farfar bodde hela sitt liv sedan de kom till Sverige, och där pappa växte upp.

Min pappa har nu skrivit utförligare om båtarna här. Läs det! Det är mycket intressant. Den nedersta båten är den som de flydde i från Estland.

Foton från förr: Farfar i solstolen 1977

9 juli 2010 15:31 | Allmänt, Bilder, Foton från förr | 3 kommentarer

Min farfar Edgar Kokk i trädgården i Öregrund midsommaren 1977. Jag ska leta reda på bättre bilder på honom, men det var så fint när han sitter och vilar i skuggan. Och de där solstolarna med sitt randiga tyg, vilka sommarminnen!

Foton från förr: Stormatti och Lillmatti midsommar 1977

8 juli 2010 9:52 | Allmänt, Bilder, Foton från förr | 1 kommentar

Två fina Matti. Min farbror Matti, som gick bort för tre år sedan, och min lillebror Matti på hans axlar. Vi har alltid kallat dem Stormatti och Lillmatti.

Foton från förr: Pappa grillar korv i svart skjorta och slips 1974

7 juli 2010 13:16 | Allmänt, Bilder, Foton från förr | Kommentering avstängd

Det här är faktiskt litet typiskt för min pappa. Han anpassar inte kläderna efter vad han ska göra. Mycket stilfullt är det i alla fall med svart skjorta och smal vävd slips. Och komiskt. Förutom pappa ser vi mamma med Matti i knät, Anna och min morbrors fru Gunnel vid vår gamla grillplats i Öregrund sommaren 1974.

Foton från förr: Kerstin i fotoautomat 1973

6 juli 2010 11:47 | Allmänt, Bilder, Foton från förr | Kommentering avstängd

Idag har det varit mulet hela förmiddagen. Det var det redan kvart i sex. Det vet jag, för jag var uppe och skickade pressmeddelanden. Ni andra som har semester sov förhoppningsvis då. Vi får väl se om det lättar upp och blir sol, eller om det blir blir regn. Blir det regn kan det vara bra med en sydväst. Eller så kan man stanna inne.


Foton från förr: Tre syskon 1975

5 juli 2010 11:25 | Allmänt, Bilder, Foton från förr | Kommentering avstängd

Det här är på Annas födelsedag faktiskt, 14 juni 1975. I Öregrund så klart. Anna har på sig ett blommigt nattlinne i bäckebölja som mamma hade sytt. Hon sydde likadana åt Anna, mig och sig själv, med olika färg på kantbandet. Mitt hade rött kantband, och det nattlinnet har Klara nu, men på det här fotot har jag det blå marimekkonattlinnet med vita prickar som Klara har här. Vad Matti har på sig har jag inget intressant att berätta om.

Foton från förr: Gunnel och jag i indiantältet 1974

4 juli 2010 11:47 | Allmänt, Bilder, Foton från förr | 2 kommentarer

Här är jag och min morbrors fru Gunnel i det fina indiantältet som vi hade när jag var liten. Fina minnen! En gång skulle jag och min kusin Jerk sova en natt i indiantältet, för våra storasyrror hade uppviglat oss till det, men sen fegade vi ur.

Foton från förr: Matti med lurar 1975

3 juli 2010 9:23 | Allmänt, Bilder, Foton från förr | 4 kommentarer

När jag tänker på min lillebror när han var liten så är det den här bilden som kommer upp för mig. Ofta, ofta satt vi tillsammans i soffan i vardagsrummet och lyssnade på någon barnskiva och turades om att ha hörlurarna. Vi hade alltså ljudet på i högtalarna också, men vi tyckte att det var så kul att ha hörlurar. Och Matti var så liten och hörlurarna så stora, och ja, ni ser ju att han var sötast i världen. Här har han dessutom somnat. Skivan som vi lyssnar på är bestämt Alice Babs och Titti Sjöblom sjunger Alice Tegnér. Ser ni förresten att min klänning matchar kudden?

Foton från förr: Moster Karin och Matti 1974

2 juli 2010 7:34 | Allmänt, Bilder, Foton från förr | 1 kommentar

Moster Karin kommenterade ett av de tidigare fotona från förr med att det väcker vackra minnen, så här kommer ett par riktigt härliga bilder på henne och min lillebror Matti i kvällssoligt kök i Öregrund 1974.

Nästa sida »

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Kerstin Kokk.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^