Dagens kopp: Valencia

14 april 2008 0:20 | Allmänt, Bilder, Dagens kopp, Formgivning och arkitektur | 5 kommentarer

dsc00532.jpg

Arabiakoppen Valencia har ett helt annat uttryck än de koppar av till exempel Hertha Bengtson, Stig Lindberg och Arthur Percy som jag tidigare har presenterat.

Formgivare var Ulla Procopé, en av de stora inom konstindustrin i Finland. Hon ritade servisen 1960, och den kom att tillverkas ända till 2002. Modellen heter ND, och är yppig till formen med detaljer som den lilla foten som koppen vilar på, och att kanten på koppen som munnen möter är lätt utböjd. Den koboltblå vilda dekoren är handmålad, och inspirerad av spansk keramik. Från början fanns endast några delar i servisen, som då var avsedd som en fruktservis, men så småningom utökades den till att även vara mat-, te- och kaffeservis. Fram till 1979 tillverkades Valencia i fajans, för att därefter göras i vitt stengods.

Det här är mina föräldrars finservis, som jag är uppvuxen med. Valencia är julafton för mig. Kopparna är förstås något för små och för låga och vida, så att teet kallnar för fort, men godset är lagom tjockt och kanten har en skön rundning. Det är viktiga detaljer för mig, hur godset känns mot läpparna. Att koppen höjs upp av den lilla foten tycker jag också är fantasifullt och fint på något sätt.

5 kommentarer

 1. Den här koppen finns också som (mycket liten) kaffekopp. Som du antyder har vi dessutom stora delar av hela Valencia-servisen: tallrikar, assietter i olika storlekar, fat, skålar med mera.

  Som du ju vet har din annars röde far en stark dragning till blått, inte minst den här mörka nyansen.

  Comment by Enn Kokk — 2008-04-14 9:58 #

 2. Vi har de små kaffekopparna. Det var mitt första inköp när jag fick egen lägenhet på 60-talet. Tycker mycket om dem, men de är nog mer storlek för espresso än för vanligt kaffe. Tyvärr har en del av dem fått sprickor i glasyren troligen p g a maskindiskningen.

  Comment by Kristina Strömberg — 2008-04-14 15:59 #

 3. Ja, om de är från 60-talet bör de ju vara i fajans och inte stengods, och fajans är ganska ömtåligt.

  Comment by Kerstin — 2008-04-14 16:02 #

 4. Jag tror att de är köpta omkring 1964-65, så det stämmer nog. Porslinet vi har – av samma formgivare tror jag – från Arabia är däremot i stengods och outslitligt. Diskar numera kopparna för hand för säkerhets skull. De används bara vid högtidliga tillfällen – det är numera mugg som gäller.

  Comment by Kristina Strömberg — 2008-04-14 18:49 #

 5. Den där servisen har jag! Tevarianten. Mina tål diksmaskinen hur bra som helst och ser ut som om de var köpta igår. Men så tror jag att de bara hade de för syns skull hos farmor.

  Comment by Monika Holmberg — 2008-12-19 12:02 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Kerstin Kokk.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^