äppelkaka med havre och nötter

31 oktober 2005 21:39 | Allmänt | 2 kommentarer
Den här äppelpajen bakade jag och Viggo idag.

Ingredienser

Pajdeg:
2 dl havregryn eller vetekli
2 dl vetemjöl
1 dl socker
2 tsk bakpulver
125 g smör

Fyllning:
5-6 äpplen
1 dl hasselnötskärnor eller sötmandel
3 ägg
1 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
2 dl creme fraiche
1-2 tsk mald kanel
2 tsk florsocker

Tillagning
Blanda alla torra ingredienser till pajdegen. Finfördela smöret i mjölblandningen och arbeta snabbt ihop till en deg. Tryck ut den i botten och runt kanten i en pajform (ca 26 cm i diameter). Ställ den i kylen ca 30 minuter.

Värm under tiden ugnen till 175°.Skala, kärna ur och grovriv äpplena. Bred ut dem över pajdegen. Förgrädda i mitten av ugnen 10 minuter.

Hacka nötterna eller mandeln. Vispa ihop ägg, strö- och vaniljsocker. Rör ner creme fraiche och häll blandningen över äpplena. Strö över nötter eller mandel och kanel. Grädda ytterligare i nedre delen av ugnen ca 40-45 minuter. Sikta över florsocker.

Lökarna i jorden

31 oktober 2005 21:36 | Allmänt, Trädgård | Kommentering avstängd

Idag hann jag gräva upp den sista biten av rabatten på framsidan. Som jag har berättat förut fanns nästan inget, åtminstone ovan jord, i rabatterna. Jag har grävt på måfå, och det fanns faktiskt massor av lökar. Allt är nu tillfälligt planterat i den blivande köksträdgården.

Jag kunde inte riktigt hålla mig från att köpa lökar tidigare i höst på ett par butiker, och dem har jag planterat dels i ett hörn i gräsmattan där jag vet att det inte blir förstört i samband med dräneringen, och dels har jag planterat två stora krukor med lökar. I vår när vi inte har några blommor framför huset efter dräneringen kan jag ställa fram dem. Frågan är bara hur jag ska förvara dem i vinter så att de klarar sig. Om jag gräver ner krukorna i jorden, får jag loss dem i mars då, eller är de fastfrusna?

Igår blev det också en del trädgårdsarbete. Jag grävde upp den stora klängrosen vid söderväggen, och den hade otroligt djupa kraftiga rötter, så till slut fick jag knipsa av rötterna så långt ner jag kom åt. Och så grävde jag upp lökar. När Bo och Viggo kom tillbaka efter några vändor till soptippen flyttade vi redskapsboden och ställde den på rätt plats.

Nu är alltså alla växter som ska flyttas inför dräneringen på plats i köksträdgården. Kvar att göra i trädgården i höst är att gräva upp den sista biten gräsmatta mot garaget och att kärra resten av sanden och jorden dit. Det är nog ett par veckors arbete om jag jobbar några timmar de flesta dagarna i veckan.

Eventuellt ska jag också rädda någon klematisplanta. De växer kors och tvärs i ölandstoken runt altanen, och är otroligt vackra. Har blommat ända till nu. De verkar fröså sig själva lätt, och jag har plockat massor av frön, men det kan ju vara bra att gräva upp en planta också, för säkerhets skull.

Bra IKEA!

30 oktober 2005 12:15 | Allmänt, Formgivning och arkitektur | Kommentering avstängd

Blev positivt övverraskad när jag skulle bädda rena lakan i Viggos säng. Jag skulle bädda för första gången med nyköpta lakan från IKEA med kaniner på. För en del år sedan rationaliserade IKEA bort de där två hålen, ett på vardera sidan högst upp, där man sticker in händerna i påslakanet när man ska stoppa i täcket. Fattar ni vad jag menar? Nu är det tillbaka igen. Det var väl för många som har klagat. Och så mycket dyrare kan det väl inte vara att börja sy 1 dm längre in?

Stig Lindberg-kudde

30 oktober 2005 9:32 | Allmänt, Formgivning och arkitektur | 1 kommentar

Jag hade läst i flera inredningstidningar om att DEsign House Stockholm i samarbete med Ljungbergs har tagit fram en kollektion kuddar med gamla femtiotalstyger av kända designers i nyproduktion. Det är bland annat Stig Lindberg och Viola Gråsten. Efter dopet var vi på åhlens, där de har Designhouse Stockholm. Kuddarna finns i ett par storlekar, och jag ville ha Lindberg-kudden. Den fanns bara i 70 x 70 cm, som ju är stort som en sittkudde. Jag vet inte om den ska finnas i mindre modell, men jag är ju aldrig i Stockholm nu, och det här var enda chansen, för jag tror inte upplagan är så stor. Den kostade 975 kr, men jag köpte den, för jag bara måste ha den. Det var bara Lindberg och Gråsten som var så dyra. De andra formgivarnas kuddar var betydligt billigare. Jag gissar att vissa av er nog tycker att jag är galen som köper ett kuddfodral för nästan tusen spänn, och då ingår ändå ingen kudde. Men det kan man ju köpa på IKEA. Här kan ni kolla hur den ser ut:

Det är den översta, ”Pottery”, som är Lindberg.

Betydligt mer exklusivt än när McDonald´’s lanserade papperskaffemuggar med klassiska Lindbergdekorer. Det var ju ett genidrag. Skulle så gärna vilja köpa massor oanvända för att ha hemma eller på en picknick vid tillfälle, men det får man nog inte. Här är jpg-bild på muggarna:

önskeblogg 2

29 oktober 2005 7:07 | Allmänt | Kommentering avstängd

Glömde en önskeblogg. Min gamla gymnasiekompis Teresa, som bor i Paris sedan många år. Pratade med vår kompis Ella igår, och hon hade just talat med Teresa. Vilken dag som helst föds Sagas och Augusts syskon. Jag håller tummarna för att det blir snart!

Sitta kan hon också

28 oktober 2005 7:40 | Allmänt | Kommentering avstängd

Här om dagen när vi hälsade på på Viggos gamla dagis kunde Gustavs lillasyster Maja, som bara är en vecka yngre än Klara, sitta utan stöd på golvet. Klara brukar sitta i soffan bredvid oss med kuddar omkring sig, men nu testade jag att sätta henne på golvet utan stöd eller att hålla i. Hon kunde ju sitta vinglande i några sekunder.

önskebloggar

28 oktober 2005 7:04 | Allmänt | 4 kommentarer

Eftersom Lisa skrev en önskelista på vilka som borde blogga måste jag också göra det. Inte i någon inbördes ordning:

Paula Starbäck
Kompis från arka-tiden och NSF:are som numera bor i Harpsund. Hon skriver alltid roligt och bra.

Pappa
Jag har skrivit det förut på bloggen. Pappa borde verkligen blogga om politik, kultur och vardagen i allmänhet. Hans krönika i Aktuellt i politiken när jag var liten var ju som en blogg.

Lillebror Matti
En gång i tiden sa han att han ville bli frukostfilosof. Han skulle få betalt för att sitta och filosofera. Men han blev psykolog och rockstar. Inte så troligt att han börjar blogga. Han anser ju att han inte har tid att läsa min blogg.

Dante Jerremalm
En kul kille som alltid tipsar om bra musik. Dante känner jag också från arka-tiden, men från början var han Mattis klass- och UNF-kompis.

Ullie Jansson
Vår UNF- och JUNIS-konsulent som är min pyssel- och skvallerkompis, och som är så bra och rolig.

Magnus Andersson
Om Magnus bloggade skulle världen bli litet roligare, klokare och mer bildad. Nu måste man ju läsa allting överallt för att inte missa om Magnus har kommenterat något i en blogg eller i någon obskyr mapp på Sobernet. Men jag skriver bara faktaupplysningar, sa Magnus en gång. Det är i alla fall väldigt underhållande faktaupplysningar. Jag lärde känna Magnus på Arken, men Bo har känt Magnus sedan barnsben. De var med i scouterna (SSF) och UNF tillsammans. De växte upp på Sportgränd i Sollefteå med en vändplan emellan sig. Magnus mamma och Bos föräldrar bor fortfarande där.

Mikkis Bexar
Ja ja. Jag måste härma Lisa litet, men hon nämde ju några som måste börja blogga. Mikkis är ju liksom Magnus rolig och bildad. Kunde skriva om språk och allt möjligt. Gammal arka-kompis, så klar. Men hon har svikit Uppsala och flyttat till Stockholm. Jag, Mikkis, Magnus och Maria brukade äta frukost tillsammans på tåget ibland när det fanns tjusiga Orientexpressen-vagnar.

Jonathan Morén
Den gamla KPML-R:aren. Finns inte på kartan att han någonsin skulle börja blogga, men man kan ju drömma. Jonathan har aldrig bott på Arken. Alldeles för oproletärt för honom. Men han var mycket på Arken eftersom Märit bodde där.

Märit Frändén
Ja, hon har bott på Arken. Bildad och rolig som de flesta av mina kompisar. Och nu sitter vi i Arkens styrelse. Det är trevligt.

Viggo
Tänk om han kunde blogga. Då skulle ni få höra allt ur en annan vinkel. Och han är ju så kul.

Klara säger mamma

28 oktober 2005 6:34 | Allmänt | Kommentering avstängd

I ett par dagar nu har jag tyckt att Klara säger mamma, men inte varit riktigt säker om det är medvetet eller bara en ljudkombination som råkar komma ut ur munnen. Men nu är jag säker. I morse när hon vaknade och sträckte på huvudet bland kuddar och täcken i sängen för att lokalisera mig sa hon tydligt mamma.

Rackarberget och Rosenlund

27 oktober 2005 8:25 | Allmänt | Kommentering avstängd

Igår när jag hämtade Viggo på dagis tog vi bussen och hälsade på på Viggos gamla dagis Rackarberget. De hade bjudit barn som slutat där under året att hälsa på, så vi var några föräldrar med barn där. Det första Viggo gjorde var att springa in och krama fröken Anna-Kari. Sedan satte den gamla polartrion Viggo, Alva och Gustav igång att leka som att Viggo inte hade varit borta i två månader. Det var kul.

På kvällen var jag på Rosenlund, en IOGT-NTO-lokal ägd av 1575 Svea. Det var styrelsemöte med min iggis-förening 31 Drabanten som vi höll där för att kunna se jazzuppträdandet med Jenny, Magnus och Lisa. Det var jättetrevligt och mysigt! Jennys barn diggade, och det gjorde de vuxna också. För att inte tala om Klara.

När jag skulle gå genom skogen för att komma till bussen var det MöRKT. Ingen ficklampa hade jag heller. Det var dumt. Men man kan åka 1:an hela vägen hem till oss. Det var bra. Kom hem vid tio-tiden. Bo och Viggo hade varit och bytt till vinterdäck innan de åt middag, och sedan hade Viggo somnat bra efter alla aktiviteter.

Nu är Viggo på dagis och Bo är på jobbet efter att ha varit hemma och varit sjuk i två dagar.

Jazzkväll imorgon

25 oktober 2005 16:09 | Allmänt | Kommentering avstängd

Imorgon kväll ska mina kompisar Magnus Andersson, Jenny Tapper och Lisa Skiöld spela och sjunga jazz på Rosenlund i Uppsala klockan 19.00. Gå dit! Det ska jag och Klara. Jag har dirigerat om vårt styrelsemöte med 31:an så att vi är där innan det börjar och har sammanträdet.

Kallt

25 oktober 2005 13:01 | Allmänt | Kommentering avstängd

I morse var det minusgrader. Eftersom Viggo hade sovit middag igår somnade han inte förrän kvart över nio igår, och sov länge på morgonen. Klockan åtta väckte jag honom och gjorde oss iordning för att gå till dagis. Vi kom dit först 9.15. När vi skulle gå hemifrån kom massor av värnpliktiga från F16 i full mundering och gevär. Viggo gapade. Det känns inte riktigt ok. Vad hade de på vår gata att göra? De kan väl stanna och leka krig på flottiljen?

När jag hade lämnat på dagis åkte jag bussen ner på stan med Klara för att träffa Hans S och Ragnhild B på Drabanten och diskutera skyltning av samlingslokalerna. Vi var inne på samma linje, att schablonmåla namnen på lokalerna ovanför dörrarna. Det blir nog bra.

Sedan köpte jag en riktigt varm vinterjacka på H&M. Var på Stadium och Intersport också, men jackorna jag provade på Stadium var så bylsiga, och jag vill inte se ut som en MIchelin-gubbe. På Intersport hade jag kanske kunnat göra ett fynd, för de stänger citybutiken, så det är 30% på allt. Men det var massor av folk, rörigt och rätt urplockat. Och H&M blev ju minst en 1000-lapp billigare än vad jag hade kunnat köpa motsvarande som billigast på sportbutikerna. Bra ytterkläder är verkligen superviktigt när man är ute mycket med barn. Viktigt att hålla sig varm och att det finns bra fickor att ha grejer i. Och att det går att tvätta hemma och torka över natten, för man blir ju ofta nersölad när man ska krama och bära barn som lekt ute.

På bussen hem träffade jag Birgitta E från iggis-föreningen. Hon var med på bussen ner på stan på morgonen också. Hon är pensionerad bibliotekarie, bor också i Bärby Hage och är jättetrevlig.

Viggo hade varit ute i skogen med naturgruppen. När vi kom hem blev vi överraskade, för Bo var hemma. Han känner sig alldeles seg i hela kroppen. Det är väl nån förkylning som håller på att bryta ut.

Do Redo

25 oktober 2005 12:36 | Allmänt, Formgivning och arkitektur, Pyssel och hantverk | Kommentering avstängd
heter en bok som handlar om hur man kan göra nya saker av gamla ylleplagg. Man kan tvätta yllekläder på 60 grader så de krymper och filtar sig, och sedan kan man klippa i dem och sy saker. Jättecoolt, och bra när man har tröjor som är för slitna eller som man tröttnat på i sin nuvarande form. Jag har tvättat en massa gamla tröjor, och snart ska jag sätta saxen i dem. Det ska bli vantar och annat med broderier och applikationer.

http://www.doredo.se/

När polisen sköt sönder Kapitalet

25 oktober 2005 12:35 | Allmänt | 3 kommentarer
Under söndagens middag berättade pappa en mycket rolig och alldeles sann historia, som jag måste återge. Pappa arbetade under större delen av sitt yrkesverksamma liv på Socialdemokratiska partistyrelsens kansli. Dit ringde eller kom det ibland förvirrade personer, och pappa ansågs ha lätt att hantera dem. En gång kom en flykting, jag kommer inte ihåg varifrån, som hade som mission att samla in pengar för att donera Marx Kapitalet till alla som han tyckte behövde den. Så också till Socialdemokraternas kansli. De hade nog flera exemplar på kansliet redan, men pappa tog emot den. Senare fick pappa höra att han hade besökt Metall för att ge Kapitalet till Leif Blomberg, men de trodde att det var en terrorist och ringde polisen. Polisen kom och trodde att det var en bomb, så de sköt sönder boken.

Pappa kan säkert berätta historien om galningen med förföljelsemani som brukade ringa honom, och som pappa började vissla åt i telefonen.

Pappa i UNT

25 oktober 2005 12:34 | Allmänt, Läser | Kommentering avstängd

Här kan ni läsa en intervju med min pappa som publicerades i söndagens UNT. Den handlar om hans samling av politisk musik.

http://www2.unt.se/avd/1,1786,MC=5-AV_ID=442048,00.html

3 grader varmt, regn och uppländsk lera

24 oktober 2005 20:54 | Allmänt, Trädgård | 1 kommentar
I söndags var vi på kolonilotten och grävde upp växterna. Viggo var med min pappa på Idrottsgatan, medan mamma var med och hjälpte till att gräva. Vi började före lunch, och då var det i alla fall inte så mycket regn. Litet duggande. Klara sov i vagnen hela tiden. Sedan gick vi till Idrottsgatan och åt plättar och pannkakor som mamma stekte. Efter lunch var det fortfarande någorlunda uppehåll, men hela tiden fuktigt och kallt. Vi slet som djur. Varmt och svettigt, förutom om händerna som man frös om när det blev blött genom handskarna. Snoret som rann ur näsan. Lerig över hela regnstället. Uppländsk lera är inte kul. Jobbigt att sköta om eftersom det är tungt att gräva och svårt att rensa. är det för blött är det segt och tungt, och är det för torrt är det som cement. Inte bra för växterna heller, eftersom det lätt blir för kompakt och fuktigt. Det är därför vi satsar på att förbättra med mycket sand och jord när vi anlägger nya land på tomten. Vi fick upp allt vi ville, och Bo körde under tiden fram och tillbaka för att forsla över växterna till huset. Tyvärr var skottkärran upptagen av en annan kolonist, så vi fick bära och släpa. Sista timmen regnade det ganska ordentligt. Mamma gick hem för att laga middag och jag släpade växter medan Bo körde bilen. Vi hade inte så många backar att ta dem i, så vi packade i svarta plastsäckar. Handskarna var blöta och leriga, så det var svårt att få grepp. Fick den bisarra associationen till engelska deckare där mördaren gör sig av med liket i sopsäckar. Vi fick i alla fall över allt innan det blev mörkt.

Mamma hade lagat supergod middag med fläskstek, trattkantarellsås och potatis från öregrund. Till det flera inläggningar med gröna tomater, gurka och annat som hon odlat. Hjortron som mamma och Amanda plockade i fjällen i augusti till efterrätt.

Igår efter lunch slet jag med att köra mera jord till trädgårdslandet och plantera alla växterna, medan Klara sov i vagnen och Viggo återigen sov på fårskinnet på altanen med en filt över sig. Jag fick ner allt i jorden, och det var tur. Igår var det visserligen sol, men om möjligt ännu kallare. Det var frost på delar av gräsmattan även på eftermiddagen, och jorden hade en tunn frusen skorpa. Jag hann gräva upp en del av växterna och lökarna runt huset också, men litet är kvar. I natt var det rejäl frost.

I lördags var Viggo förresten på teater för första gången. Det var mamma och pappa som tog med honom på dockteater. Det gillade han.

Stora lass, del 2

21 oktober 2005 21:02 | Allmänt, Trädgård | Kommentering avstängd

Idag kom sanden och jorden. Bo lyckades såga av metallstolpen igår kväll, så lastbilen kunde backa in och tippa. Gissa om Viggo tyckte det var fantastiskt med en lastbil med tippflak som tippade massa sand och jord på vår gräsmatta.

I fyra timmar i streck körde jag oavbrutet sand och jord i skottkärra till köksträdgården och tippade ut. Jag är så stark och uthållig! Klara sov i barnvagnen, och Viggo sov faktiskt middag ute en timme han också. Han hade tjatat i flera timmar att vi skulle ut och gräva och köra sand, men sen var han så trött att han lade sig ned på marken. Det kändes ju inte så bra, så då gick jag och hämtade fårskinnet och lade det på trägolvet på altanen, så fick han ligga där och sova. Det tyckte han var jättemysigt.

Stora lass

19 oktober 2005 10:10 | Allmänt, Trädgård | Kommentering avstängd

Nu har jag beställt sex kubikmeter sand och 12 kubikmeter jord till köksträdgården. Men deras lastbilar tar bara ca 10 kubik, så det blir det. Nu måste vi bara få bort staketet innan fredag. Träet är inget problem. Bara att skruva loss. Men hur får man bort metallstolparna?

Klaras rum

18 oktober 2005 20:54 | Allmänt, Huset | Kommentering avstängd

är någorlunda färdigt nu. Väggarna målade och golvet lagt. Dock inga golvlister än, men vi har flyttat in möblerna och hon sover där nu. Vi behöver sätta upp gardinstång och tavlor också, för att få det mera ombonat. Hon glider fint över tarkettgolvet när hon ålar sig på mage. Hon är mycket effektiv på att ta sig fram dit hon vill med den tekniken, och hon har jättekul när hon leker med Viggo.

Soligt men kallt

18 oktober 2005 20:50 | Allmänt, Trädgård | Kommentering avstängd

Nej, jag är inte försvunnen. Har bara inte hunnit blogga på ett tag. Massor att göra, och så var vi ju i Mölnlycke några dagar. Nu är det verkligen kallt. Men fortfarande soligt ändå. Det har verkligen nästan inte regnat något i höst. I stort sett varje dag har jag grävt i trädgården medan Klara har sovit i vagnen och Viggo har lekt ute. Större delen av det som ska bli köksträdgård är uppgrävd. Totalt blir det 58 kvm, och jag har nog grävt upp 75%. Det räcker åtminstone för att jag ska kunna beställa hem jord och sand och jordslå växterna från kolonilotten. Det börjar bli i sista stund om växterna ska klara sig. På söndag ska vi gräva upp dem och ta hit dem.

I morse var det bara en plussgrad. Viggo hade bävernylonoverall och vinterkängor. Och jag vände upp och ned på garaget igår kväll för att hitta flyttkartongen med vantar och mössor. Jag hittade den, så Viggo behövde inte frysa. Vi hade bara tunna vantar inne i huset. åkpåsen i fårskinn och manchester fanns också där, så Klara var också varm och skön. Och jag hade mina fina savartvitrutiga vantar som mamma har stickat.

Förresten grinade inte Viggo alls imorse när jag lämnade honom på dagis. Hurra!

Viggo somnade vid matbordet

10 oktober 2005 18:04 | Allmänt, Bilder, Trädgård | 1 kommentar

Idag har Viggo gjort så mycket dumma bus att jag tänker inte ens berätta, för man får inte skvallra för mycket på sin son. Jag kan säga så mycket som att jag två gånger fick bära honom till badkaret och klä av honom och sanera, att det finns intorkat bajs på heltäckningsmattan i hallen, att vi bråkade en del och att vi kramades en del och pratade om att man alltid alltid älskar varann fast man blir arg. Så vid middagen frågade jag honom om han tänkte göra något mer bus. Nej, sa Viggo. Och det hann han inte heller. Han proppade i sig fiskpinnar och ris, och så somnade han där sittande kvart i sex. Så jag bar in honom i sängen.

Annars har Viggo blivit en hejare på att trampa på trehjulingen. Och Klara har suttit upp i vagnen för första gången utan babylift.

Vi har äntligen haft besök av en firma, Svista gräv, som ska lämna offert på att dränera. Slutet av november kan de starta tidigast, och det tar två veckor. Han sa att det var stor skillnad mellan hur olika firmor utförde dräneringsarbeten, och ansåg naturligtvis att de var en bra firma. Bland annat sa han att många firmor lägger tillbaka leran, men de fyller på med sand och grus istället, så sjunker det inte ihop på samma sätt.

Och Bo har nya glasögon.

Bos glasögon

Nästa sida »

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Kerstin Kokk.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^