äppelkaka med havre och nötter

31 oktober 2005 21:39 | Allmänt | 2 kommentarer
Den här äppelpajen bakade jag och Viggo idag.

Ingredienser

Pajdeg:
2 dl havregryn eller vetekli
2 dl vetemjöl
1 dl socker
2 tsk bakpulver
125 g smör

Fyllning:
5-6 äpplen
1 dl hasselnötskärnor eller sötmandel
3 ägg
1 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
2 dl creme fraiche
1-2 tsk mald kanel
2 tsk florsocker

Tillagning
Blanda alla torra ingredienser till pajdegen. Finfördela smöret i mjölblandningen och arbeta snabbt ihop till en deg. Tryck ut den i botten och runt kanten i en pajform (ca 26 cm i diameter). Ställ den i kylen ca 30 minuter.

Värm under tiden ugnen till 175°.Skala, kärna ur och grovriv äpplena. Bred ut dem över pajdegen. Förgrädda i mitten av ugnen 10 minuter.

Hacka nötterna eller mandeln. Vispa ihop ägg, strö- och vaniljsocker. Rör ner creme fraiche och häll blandningen över äpplena. Strö över nötter eller mandel och kanel. Grädda ytterligare i nedre delen av ugnen ca 40-45 minuter. Sikta över florsocker.

2 kommentarer

  1. Det var en god äppelpaj. Jag har gjort den och bjöd på den i kväll när Olle hade besök av en i Mählers släktförening.

    Comment by Kristina S — 2005-11-04 1:57 #

  2. Estnisk äppelkaka

    Jag brukar göra en äppelkaka, som egentligen görs på receptet till en estnisk rabarberkaka men där jag har bytt ut rabarbern mot äpplen:

    Till bottendeg:
    250 g smör
    1 dl socker
    1 ägg
    250-300 g mjöl
    2 bittermandlar eller citronskal (jag kör med både-och samt gärna med lite mer bittermandel)

    Rör smör och socker poröst, blanda i ägg. Sist riven bittermandel och rivet citronskal. Bre ut smeten till en halv centimeters tjocklek i smörad form. Grädda i 175o ugn i 5-6 minuter.

    Till äppelfyllning:
    Klyftor av skalade och urkärnade äpplen, så att det täcker bottenskalet
    4 msk socker
    1-2 tsk kanel

    Skala och kärna ur äpplena och gör klyftor, som läggs över hela bottenskalet. Srö över socker, som har blandats med kanel. (Smaka av, så att blandningen verkligen smakar ordentligt av kanel.) Häll över sockerkaksdeg (se nedan).

    Till sockerkaksdeg:
    4 ägg
    4 strukna msk socker
    4 strukna mska mjöl

    Rör äggulor och socker poröst, tillsätt mjölet och sist de uppvispade vitorna. Bre sockerkaksdegen över rabarberfyllningen. Grädda i 175 o ugn 15-20 minuter.

    Låt svalna. Servera med vispgrädde.

    Själv gör jag oftast dubbel sats. När jag en gång i ett matreportage i Expressen från vårt kök på Idrottsgatan gjorde den här kakan (och bifogade receptet), fick jag brev från en läsarinna, som tyckte, att kakan var mycket god men räckte till ett kompani.

    Men det som blir över kan man ju frysa in…

    Comment by Enn Kokk — 2005-11-05 12:29 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Kerstin Kokk.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^