Lågt i tak

28 september 2005 22:14 | Allmänt, Huset | 1 kommentar

Här i gillestugan är det så lågt i tak att jag kan stå med båda fötterna helt ner i golvet och båda handflatorna helt mot taket.

Barnfria tiden

28 september 2005 22:09 | Allmänt | 5 kommentarer

När det är sent på kvällen och barnen sussar har man tid för annat. Jag och Bo sitter bredvid varandra med ett par meters mellanrum och stirrar på varsin dator. Jag tittar på honom och påpekar det flinande.

- Om jag har nåt att säga dig gör jag det genom en kommentar på din blogg, säger han och flinar tillbaka.

Trädgårdsproblem

28 september 2005 21:13 | Allmänt, Trädgård | 5 kommentarer

Nu börjar det bli akut att få ordning på en hörna av trädgården för att kunna flytta över växterna från kolonilotten och jordslå dem där över vintern. Det dröjer säkert en månad innan vi får dränerat, så då är det för sent att plantera växterna i de rabatter som vi ska ha. Dessutom fick jag ett tips igår på styrelsemötet med Våra Gårdar-distriktet av Sigvard att även om de packar jorden med maskiner så kommer den att sjunka mera under vintern. Man ska alltså inte plantera något där eller lägga plattor förrän till våren.

Problemet är följande. Vi ska anlägga köksträdgård i en bred remsa i ena kanten av trädgården där det nu är gräsmatta. Vad jag förstår kommer dräneringsfirman inte behöva köra där med maskiner, så vi skulle kunna göra iordning där och jordslå växterna till våren. Potatis och grönsaker ska ju ändå inte odlas där förrän till våren. Men vilket är bästa sättet att bli av med gräset och anlägga land med vettig jord när vi måste plantera där direkt? Nu är där bara uppländsk lerjord under gräset. Jag vill ha bra, någorlunda lättarbetad jord utan gräs och ogräs. Här är några alternativ som jag funderar över om de funkar. Finns det någon som har förslag och synpunkter?

Bara låta grässvålen vara utan att gräva och täcka med ett lager tidningspapper och så sand och matjord och plantera i det. Kommer gräset att dö då, och vad händer med lerjorden under? Luckras den inte?

Gräva och vända grässvålen och sedan täcka som ovan. Fryser det grävda lagret sönder i vinter då, så att lerjorden blir mer lättbearbetad och lucker?

Inte gräva, men fräsa med jordfräs direkt, och därefter täcka som ovan. är det för tungt att köra jordfräsen direkt?

Först gräva och vända, sedan fräsa med jordfräs och så täcka som ovan.

Nå, vad tror ni? Vi har ju som ni vet inte obegränsat med tid, så helst ska det gå så fort och enkelt som möjligt, men med toppenresultat!

Ringt hantverkare

28 september 2005 17:41 | Allmänt, Huset | Kommentering avstängd

Vad duktig jag är! Jag hatar ju att ringa den typen av samtal, men igår ringde jag en dräneringsfirma som ska komma och kolla senare i veckan, och idag ringde jag en byggfirma som ska lämna offert på att bygga om köket och en del annat. Vi måste bestämma exakt hur vi vill ha det, så att de kan räkna på det. Vi ska kolla om de kan samordna alla renoveringsarbeten inomhus, dvs allt i köket, men även golvläggning i kök och hall, alla elarbeten i hela huset och badrumsrenoveringen. Det vore ju praktiskt om det kunde bli gjort samtidigt.

BVC igår

28 september 2005 17:36 | Allmänt | 1 kommentar

Igår var jag med Viggo och Klara på 3-årskontroll respektive 6-månaderskontroll på BVC på Svartbäckens vårdcentral, dit vi hör nu. Med Klara var det bra. Det var en trevlig och bra medelålders kvinnlig läkare. Men när hon skulle göra testet där Klara skulle sitta och bli knuffad, för att kolla reflexer och reaktionsförmåga antar jag, blev hon förståss ledsen och skrek. Sedan fick hon vaccinationsspruta i benet, och då skrek hon ännu mer. Klara är nu 68,5 cm lång, och väger 8,3 kg. Distriktssköterskan tyckte att Klara skelade, men det har då jag aldrig sett, och det tyckte inte läkaren heller.

Efter Klaras kontroll var det Viggos tur, och det visade sig att den distriktssköterska vi fick träffa var samma som vikarierade på Kungsgärdet när Klara föddes. Hon är totalvirrig, osäker och konstig. Hon säger så spåniga och ovetenskapliga saker, och det får man faktiskt inte göra som distriktssköterska. På treårskontrollen kollar de framförallt talet. De visar bilder och pratar om dem med barnet. Och så frågade hon om Viggo talade treordsmeningar. Vaddå? Han kan väl prata 100-ordsmeningar? Det är ju ingen hejd på hans resonerande om precis allting i tillvaron. R kan han säga, men S blir läspande i vissa kombinationer eller svalt eller låter som P i vissa fall. Han säger till exempel putta om pussa, men kan säga puss med läspande s. Om han ska säga sparka låter det som parka. Viggo vägde 14 kilo och var 96 cm lång. Men hon sa att det gick litet fort när hon mätte, och när jag mätte i väntrummet tyckte jag att han var 97 cm.

En annan knäpp grej som hände var att helt plötsligt under kontrollen blev jag ombedd att gå och köra ner vagnen, för de låser hissarna kvart i fem. Hur kan de göra det innan de stänger för besökare? Helkonstigt. Vi har fortfarande inte fått träffa den distriktsköterska som vi egentligen ska höra till, men jag hoppas att hon är bra.

Stadsbudskartongerna borta

26 september 2005 19:27 | Allmänt, Huset | Kommentering avstängd

Idag har jag packat upp de sista flyttkartongerna från stadsbudskontoret och Bo har kört iväg och lämnat tillbaka alla 120 stycken. Det tog tre vändor. Vi har fortfarande några andra flyttkartonger kvar, och drygt 50 som vi hade på Shurgard kvar att packa upp.

Och Bo har köpt fler Ivarhyllor och en byrå på IKEA. Om Klara vill somna nån gång ska jag skruva ihop byrån. Imorgon kommer nya Karlanda-fåtöljen. Orkar inte måla Klaras rum ikväll. är färdig med maskeringen, men jag verkar vara på gång att bli sjuk. Snuvig, litet ont i halsen och kroppen, och två vita prickar i halsen. Inte bra. Kan ju vara halsfluss. Men jag har ingen feber. Imorgon ska jag dock till BVC för läkarkontroll med Klara (rutin) och 3-årskontroll med Viggo, så jag får kolla då om jag borde göra något och om Barnen är smittade.

Citronpaj

26 september 2005 16:15 | Allmänt | 1 kommentar

Pajskal:
2,5 dl vetemjöl
0,5 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
125 g rumsvarmt smör

Lägg alla ingredienser i en bunke och arbeta ihop till en deg. Platta ut degen i en pajform. Grädda mitt i ugnen i 200° ca 15 minuter.

Citronkräm:
3 ägg
2 rågade dl strösocker
0,5 dl vetemjöl
rivet skal och saft av 1 citron
1 dl florsocker att sikta över

Riv det gula av citronskalet fint. Pressa ur citronsaften. Vispa ägg och socker pösigt. Tillsätt mjöl, citronskal och citronsaft. Häll smeten i det förgräddade pajskalet och grädda ytterligare 8 till 10 minuter i mitten av ugnen. Krämen ska fortfarande vara ganska lös. Låt kakan svalna och sikta över florsocker.

Blåbärsmuffins

26 september 2005 16:12 | Allmänt | Kommentering avstängd

75 g rumsvarmt smör
1,5 dl strösocker
1 krm salt
2 ägg
1 tsk bakpulver
1,5 dl gräddfil
2 3/4 dl vetemjöl
2 dl blåbär

Sätt ugnen på 225°. Rör smör, socker och salt pösigt. Tillsätt äggen och därefter de torra ingredienserna växelvis med gräddfilen. Rör försiktigt ner blåbären. De bör helst inte vara tinade. Fördela smeten i litet större muffinsformar. Grädda i mitten av ugnen cirka 15 minuter. Dubbel sats får plats på en plåt.

Viggo tre år

26 september 2005 16:06 | Allmänt | Kommentering avstängd

Igår var det Viggos treårsdag, och Klara blev sex månader. Vi hade släktkalas och firade det och att vi har gift oss. Här var Bos föräldrar, mina föräldrar, Per, Matti och Karin, Anna och Sara, Amanda och Ella och Stor-Matti. Det var fint väder och jättevarmt, så vi var ute i trädgården och fikade och lekte hela eftermiddagen. Det blev blåbärsmuffins och citronpaj. Viggo fick jättebra presenter; bland annat trehjuling, stor grävskopa som man kan sitta på och gräva i sandlådan, trampbil, lektält och kassaapparat.

Till middag blev det grillad laxfilé med ris och ruccolaröra. Viggo älskar lax och ris. Och så blev det tårta. Chokladtårta och hallon- och mandeltårta. Allting flöt verkligen smidigt hela dagen, trots en diskmaskinskris. Mitt på eftermiddagen upptäckte vi att diskmaskinen inte funkade. Den pumpade inte in vatten. Bo blev jättestirrig, och jag sa att jag tyckte att vi skulle strunta i den så länge, och undersöka allt i lugn och ro sedan. Men Bo är inte så duktig på att låta saker bero när det egentligen är bäst att göra det. Så kom min syster Anna och sa att det kunde vara att det var igenkleggat i renssilen, och hon undrade om hon skulle hjälpa till. Nej, sa Bo. Litet senare var Bo inte där, så då sa jag att hon gärna fick kolla, och det var ju precis som hon trodde. Jättelätt fixat. Så vi slapp handdiska från släktkalaset.

palsternacks- och potatispuré

23 september 2005 13:17 | Allmänt | Kommentering avstängd

tyckte inte Klara var lika gott som gröt. Vi testade just, och hon var skeptisk.

Han heter Fredriksson

23 september 2005 11:36 | Allmänt, Huset | 1 kommentar

Grannen mittemot oss är 96 år, och varje dag går han ut och skyfflar upp äpplen som fallit ned på gatan och trottoaren med en spade, och slänger det i komposten. När vi hade flyttat in gick jag ut och hälsade på honom med barnen. Jag presenterade mig med för- och efternamn, men han presenterade sig med Fredriksson. Fredriksson fanns det en som hette i Muminpappans memoarer. Kul. Den här Fredriksson är väldigt pratsam, och står gärna och hänger på sin spade litet i hopp om att någon ska komma och prata med honom. Till exempel om ”tidningen”. Då syftar han på UNT, och han tycker att det står mycket strunt där. Vi har ju inte UNT, utan DN, men han får gärna berätta om sitt strunt.

För övrigt har han en enorm Ornäsbjörk på sin tomt, som är otroligt vacker. Jag är så glad åt den när jag tittar ut genom köksfönstret, men jag skulle aldrig vilja ha en björk på min egen tomt. Den tar alldeles för mycket näring och ljus.

Klara äter sin gröt duktigt

23 september 2005 11:17 | Allmänt | Kommentering avstängd

Innan vi började med flyttbestyren prövade vi att ge Klara smakportioner av gröt några gånger. Då var hon drygt fyra månader. Hon tyckte inte att det var äckligt, men det mesta kom ut igen. Sedan struntade vi i det när det var så mycket med flytten, för nu är ju egentligen rekommendationerna att helamma till sex månader. För några dagar sedan började vi med gröt igen, och det går jättebra. Hon äter massor!

Det är förresten intressant det här hur de ändrar rekommendationerna fram och tillbaka. I onsdags var Elisabeth här och åt lunch med mig, och då pratade vi om det. Hennes pojkar är ju några år äldre än Viggo. Då hade det varit sex månader som gällde, men de ändrade det precis till fyra månader. Argumentet då var att det verkligen skulle bli smakportioner och långsam tillvänjning. Detta skulle minska risken för glutentolerans. När Viggo föddes var det fyra månader som gällde, men förra året ändrade de rekommendationerna till sex månader igen, eftersom WHO gör det, och det ska vara likadant i hela världen. Jag fattar att WHO gör så, för att inte mammor i utvecklingsländer ska tro att det är bättre med ersättning än bröstmjölk, men i Sverige är det ju ingen fara om man börjar ge några skedar gröt eller potatispuré vid fyra månader. I början kommer ju inte de flesta bebisarna att fatta så bra hur man äter i alla fall, så 95% av all näring lär komma från bröstmjölk. Så var det i alla fall med Viggo.

Bajs-Klara

20 september 2005 17:22 | Allmänt | 4 kommentarer

oj oj. Jag har Klara-sprattlot i famnen när jag bloggar, och nyss bajsade hon så det kom på nålfiltsmattan. Här i källaren är ju nålfiltsmattan kvar. För er som inte har erfarenhet av bebisar, som kanske undrar om hon satt utan blöja eller så, kan jag berätta att det då och då händer bajsolyckor när bajset på ett mirakulöst sätt tar sig ut ur blöjan trots all högteknologisk design. Hur bajset någonsin kunde stanna i blöjan när jag var baby, och det var plastsnibb med lös blöja i, kan man ju undra. Kan någon som var vuxen på den tiden berätta hur de funkade? De där plastsnibbarna, var de engångs, eller återanvände man dem?

47% mer skåputrymme

20 september 2005 17:14 | Allmänt, Huset | Kommentering avstängd

Bo räknade just ut att vi får 47 % mer såputrymme med helt nya skåp i köket. De gamla överskåpen är bara 28 djupa, medan de nya är 33 cm. Dessutom kan man ha högre skåp, och då får man in ett hyllplan extra. Då är det ju verkligen värt pengarna att byta ut allt, och så kan vi planera hur vi vill.

Köket

20 september 2005 16:15 | Allmänt, Huset | 1 kommentar

Hå hå ja ja. Bo jobbade hemma idag för att vi skulle kunna åka till Beijers och träffa den kökssnubben som inte jobbade på lördagar. Vi var där i en timme, och kom fram till att det kanske inte ens är ett Marbodalkök som vi har fast förra ägaren påstod det, för måtten stämde inte med deras kök som de var i början av 80-talet. Framför allt fick vi klar för oss att det inte skulle funka så bra att byta ut delar av köket. Det nya och det gamla funkade inte så bra ihop. En massa mått som inte stämmer och allt skulle bara bli råddigt. Så då var det ju inte ens säkert att vi vill ha just ett Marbodalkök, om vi ska riva ut allting och sätta in nytt. Vi fick namnet på några snickarfirmor. Vi ska kolla om vi har råd att sätta in helt nytt kök, och i så fall låta hantverkare göra allt jobb så det blir bra. Och framför allt hinner vi inte själva. Vi skulle få leva utan kök i evigheter annars. Riva ut kanske vi kan göra själva. Om vi gör allt så grundligt och har hantverkarhjälp så ryker furupanelen i taket. Skönt. Annars hade vi eventuellt tänkt måla den, men helst vill vi ju ha slätt tak. Då kan de få laga golvet i sovrummet också.

Viggos dagis

20 september 2005 16:01 | Allmänt | 1 kommentar
Jag kom på att jag nog inte har bloggat om hur det gick med Viggos nya dagis. Han fick ju faktiskt plats på Tuna Backars förskola, på avdelningen Midgård. Han är redan inskolad och har gått där några veckor. Det verkar bra, och förutom att han brukar grina litet precis när vi går är han glad och nöjd hela tiden där. Han går tisdag, onsdag och torsdag 8.30-13.30.

Tuff natt

17 september 2005 7:45 | Allmänt, Huset | 4 kommentarer

Inatt har barnen vaknat om vartannat stup i kvarten, och väckt varandra och hållit varandra vakna. Jobbigt.

Nu är svärföräldrarna här. De kom i torsdags kväll. De tar hand om Viggo på dagarna. Skönt med avlastning, och Viggo har superkul med total uppmärksamhet och aktivitet.

Igår lagade jag till en älgstek som Maria och Magnus kom med i onsdags. Det var Magnus mamma som hade skjutit den, eller åtminstone hennes jaktlag. Vet inte säkert. Otroligt gott blev det i alla fall. Trattkantarellsås, svartvinbärsgelé och klyftpotatis till.

Nu ska jag, Bo och Klara snart sticka iväg till Ekeby bad och kakel och titta på hur vi ska renovera badrummen, och Beijers för att titta på Marbodalkök och boka in en kökskonsulent som kan komma hem till oss och planera. Vi måste passa på när vi har hjälp av Viggo.

Imorgon ska vi fira min och mammas födelsedagar på Idrottsgatan. Köpte presenter till mamma igår.

Om husdetaljer

15 september 2005 9:02 | Allmänt, Huset | 1 kommentar

Jag lade ju ut bilder på huset för ett tag sedan, och lovade att återkomma med kommentarer. Nu gör jag det äntligen.

Här kan ni kolla exteriörerna:
http://kokk.blogg.se/180805081434_exterirer.html

När det gäller exteriörerna är i princip allt fint. Alla järnsmidesdetaljer, det vill säga trappräckena, trean och även utebelysningen och dörrkläppen som inte syns i bild, är gjorda av den kände skulptören Olof Hellström, som bland annat gjort ljusträdet i domkyrkan och monumentet på Martin Luther Kings plan. Kolla litet om honom här: http://www.artinuppsala.com/public/outdoor/artisth.html . Det är hur coolt som helst.

Interiörerna: http://kokk.blogg.se/180805082550_interirer.html

Första bilden visar Klaras rum. Otroligt grönt så man får migrän. Det är målad väv. Heltäckningsmattan är utriven nu. Vi ska måla om och lägga nytt golv där.

Nästa bild är Viggos rum. Där har vi nu målat om och lagt nytt golv i stället för nålfiltsmattan. Men den grönmönstrade vinyltapeten på garderobsdörren blev faktiskt kvar. Den känns litet kul, men i framtiden ska vi fixa alla garderobsdörrar. Tapeten ska bort och de ska målas. Jag fattar inte varför man tapetserar på garderobsdörrar. Gillar inte som princip.

Sedan kommer tre bilder från badrummet. Det är ju coolt, men otroligt slitet. Måste totalrenoveras. Och den gula färgen på porslinet och väggarna är litet skum. Ser liksom smutsig ut. Vi har inte bestämt ännu hur vi ska ha det, men kanske ny mosaik i grågrönt på golvet, och badkaret funderar vi på att emaljera om i vitt och återanvända. toa och handfat måste vi ha nytt, och helkaklade väggar är ju standar nu för tiden. Lamporna är så snygga, och ska definitivt vara kvar. Och badrumsskåpet. Ascoolt.

Sedan kommer bild på dörren mellan hall och vardagsrum. Det är en dubbeldörr, men man ser bara den ena. Den är fantastisk. Alla som hälsar på fastnar för den. Jag fasar för att Viggo ska ha sönder det frostade glaset, för det går ju inte att ersätta. På den bilden skymtar också vävtapeterna i hallen och vardagsrummet. I vardagsrummet är det rätt ok, men inte i hallen. Där ska målas!

Så tre bilder från köket. Hemskt allting. Särskilt tillsammans. Jag menar, furutak, ekluckor, mörkbrunbetsade foder tillsammans. För att inte tala om tapeten de lejongula vitvarorna, de mörkbruna bänkskivorna, kaklet och allt krimskrams. Här ska renoveras och återskapas ett funkiskök!

Sist en bild som visar hur dörrarna och dörrtryckena ser ut. Jättefina! Tur att de är kvar överallt. Fin benvit bakelit. Ni kan även se den gröna vävtapeten i sovrummet. Den är övermålad nu.

Trevligt besök

15 september 2005 8:32 | Allmänt | Kommentering avstängd

Igår var Magnus och Maria och hälsade på. De hade med sig indiskt. Jättegott. Bo var dock inte hemma. Han var ute med arbetskamrater och firade en som fyllt 60 år. Per var här och hjälpte till att lägga Viggo, och sedan kvar och åt med oss när Magnus och Maria kom. Bo kom hem jättesent. Han hade inte kollat aktuella tidtabellen, och de hade ändrat hur kvällstågen går. Han trodde att han skulle kunna åka med 23.40, men sista tåget gick 23.10. Så han fick åka Arlanda express och sedan buss från Arlanda.

Bra födelsedag

14 september 2005 15:41 | Allmänt | Kommentering avstängd

Det blev en bra födelsedag igår. Blev uppvaktad på sängen med presenter. Jag fick tre böcker; Emma Hambergs Mossvikenfruar, Bodil Malmstens Mitt första liv och Jonas Indes och Martin Kellermans Too fast for love. Och så två muminmuggar; en med Morran och en med Stinky. Sedan blev det smörgåstårta, te och juice till frukost. Vi äter alltid smörgåstårta till födelsedagsfrukost i min familj.

Gick med Viggo till dagis, och sedan promenerade jag med Klara i vagnen till kolonilotten och plockade blommor. Det blev höstaster, kärleksört, rudbeckia och rosenvial.

Hemma igen han jag massor innan jag skulle hämta på dagis. Bakade två franska chokladtårtor som jag skulle ha med till Arkenstyrelsen på kvällen, och kokade pickles som skulle vara till middagen. På eftermiddagen lajjade jag med Viggo. Sedan blev det middag. Vi åt senapsbiffar med pressad potatis och pickles.

Och så var det styrelsen för Stiftelsen Nykterhetsvännernas Studenthem. Det är mitt absolut trevligaste förtroendeuppdrag, med en massa trevliga vänner i styrelsen. Där sitter man alltid kvar länge efteråt och fikar.

Nästa sida »

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Kerstin Kokk.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^