Han som inte bestämmer

30 april 2006 12:51 | Allmänt | 3 kommentarer

Vi är bara hemma idag, inte ute på stan och tittar på forsränning och mösspåtagning. Men sillunch blev det. Klara sov inget på förmiddan, och var ganska trött. När jag satt med henne i soffan och hon höll på att somna tittade jag och Viggo litet på vaktavlösningen på borggården på TV. När det var kungen som var i bild förklarade jag för Viggo:

– Det där är kungen. Det är han som inte bestämmer.

Det var verkligen fånigt att kungen och Carl-Filip stod i uniform på borggården och gjorde honnör, medan kvinnorna i kungafamiljen stod på balkongen i dräkt och vinkade. Särskilt med tanke på att det är Victora som blir statschef.

Men det bästa vore ju om vi avskaffade monarkin nu.

Klara 6-tand

29 april 2006 12:31 | Allmänt | Kommentering avstängd

Nu har ännu en tand trängt fram på Klara, så nu har hon fyra tänder i överkäken och två nere.

Tidstjuvar i vardagen

29 april 2006 9:54 | Allmänt | 2 kommentarer

Det är så bra att det finns trappor upp till Kungsbron från perrongen som Uppsala-tåget kommer in på i Stockholm. Därifrån går 1:ans buss ut till Stora Essingen, där jag jobbar. Men sedan i måndags är dessa trappor och hissar avstängda, och ska vara det i två år medan de bygger kontorskomplex norr om Kungsbron. Oerhört irriterande. Alla människor måste gå in mot stationsbyggnaden och tillbaka hela Arlanda Express-perrongen, där det finns en annan trappa upp på Kungsbron. Det tar massor av tid. Dessutom gjorde trappan rätt ned på perrongen att det blev en jämn fördelning av var människor ville sitta i tåget, och nu kommer alla från samma håll.

En annan tidstjuv är alla människor som vill ringa in beställningar till IOGT-NTO-butiken. Visst finns det en del som inte kan använda Internet och beställa via nätet, men många som ringer sitter och tittar på hemsidan samtidigt som de pratar med mig. Galet. Eller det är folk som vill beställa diplom, och som jag vet kan mejla, för att jag känner till vilka de är och att de finns på Sobernet. Det tar ju så oerhört mycket mer tid om de ska sitta i telefon och bokstavera namn och adresser, och det blir mycket större risk för missförstånd.

På kurs

29 april 2006 9:37 | Allmänt, Formgivning och arkitektur | 2 kommentarer

I måndags och tisdags var jag på kurs i InDesign, som är ett lay-out-program. Det är jobbigt att sitta stilla så mycket hela dagarna, vara totalkoncentrerad och bara ta in information. Jag sitter ju mycket framför datorn i vanliga fall på jobbet också, men man går till skrivaren eller postfacket eller in till en kollega för att fråga något då och då.

På en tvådagarskurs lär de verkligen bara ut funktionerna i programmet, och förmedlar inte direkt allt som är viktigt i övrigt att kunna i grafisk formgivning. Eftersom man får lära sig alla funktioner är det mycket som kan bli fult om man inte använder det med urskiljning. Det var väl vissa av deltagarna som blev väldigt förtjusta i saker vi fick testa som kanske inte var helt lyckade. Det var en rätt basic kurs, men det var nog bra, för då vågar man verkligen fråga om allting.

Nu gäller det bara att sätta igång att jobba med InDesign så mycket som möjligt, så jag inte glömmer allting.

Smörfest

27 april 2006 22:11 | Allmänt | 3 kommentarer

Ikväll har vi haft den årliga Smörfesten här. Den kom till en gång i tiden i Bos studentkorridor på Arken. En tjej som bodde i korridoren var inte där så ofta, och de andra hittade ett smörpaket (osaltat Bregott, mumlar Bo) som var ganska nära ett år efter bästföredatum. De bestämde att fira med smörfest på ettårsdagen, men tjejen hittade det och slängde det den sista mars. Trots detta genomförde de smörfesten, och allt sedan dess firas den den 27 april. Vi äter bakverk bakade på smör, dock inte härsket. Idag hade Bo bakat maränger och gjort mockabakelser av dessa. Annika I, Dante och Magda var här.

Fina Klara

27 april 2006 21:54 | Allmänt | Kommentering avstängd

Ni missar väl inte fina bilderna på klätter-Klara och gung-Klara på Bos blogg?

”Jag var den enda som tyckte så i hela Västeuropa, och jag hade rätt.”

27 april 2006 21:52 | Allmänt | 6 kommentarer

Ungefär så sa författaren Stig Larsson nyss i Studio Virtanen. Fantastiskt roligt. Jag har alltid tyckt att Stig Larsson verkar litet läskig. Jag ser honom ganska ofta på bussen när jag åker från jobbet. Han brukar kliva på på Lilla Essingen och gå av vid Riksarkivet, så jag antar att han antingen bor på Lilla Essingen, eller har skrivlya där. På TV nu skrattade han och verkade ganska mänsklig, men på bussen ser han ut som en halvdöd knarkare.

Årets första fjärilar

23 april 2006 20:22 | Allmänt | 1 kommentar

såg jag fladdra omkring i trädgården idag. Det var två nässelfjärilar.

Träningsvärk och solbränna

23 april 2006 19:59 | Allmänt, Trädgård | 4 kommentarer

Idag åkte vi till handelsträdgården som tidigare hette Rosendal (inte den på Djurgården i Stockholm, utan i Uppsala). Den har bytt ägare och heter Blomsterlandet. Eftersom vi bara köpte fröer och inte behövde fråga om något är det litet orättvist att säga att det har blivit sämre, men det här var i alla fall sämre:

De hade ungdomar i kassorna som inte kunde svara något på kundernas frågor. De verkade inte kunna något om trädgård. (Men å andra sidan hade de fler kassor, och framför allt mer bemannade.)

Rosendal hade en oerhört snygg logotyp med ett träd, men Trädgårdslandets är totalt smaklös.

Sedan var vi förbi kolonilotten och hämtade hem några gatstenar som vi glömt, och grävde upp litet krokus och snödroppar som vi missade i höstas.

När vi kom hem var jag och Viggo ute i trädgården i solskenet och monterade och satte upp Klaras gunga, så nu har barnen varsin bredvid varann. Sen lassade vi jord tillsammans, och så fick jag klippa Viggos hår ute på trappen till altanen. Han tycker inte om det, men han fick en glasspinne som belöning när det var klart. Klara fick också smaka glass för första gången. Det gillade hon.

Efter allt trädgårdsarbete och all tid i solen känns det både i kroppen och ansiktet.

Huset i Mölnlycke där mormor och morfar bodde

23 april 2006 6:56 | Allmänt, Formgivning och arkitektur | 2 kommentarer

Jag fick ett tips från min svärmor att huset där min mormor och morfar, Anna-Brita och Sven Dahl, bodde när de var nygifta och arbetade på Wendelsbergs folkhögskola är till salu. De bodde där när min mamma föddes 1937, men flyttade ganska snart efter det upp till Västerbergs folkhögskola i Storvik, Gästrikland, för att arbeta där.

Adressen heter numera Parkvägen 17, men var en annan när de bodde där. Huset ägdes då av Wendelsberg och användes som personalbostad. Det var ursprungligen en vit funkisvilla i trä, men det är inte lätt att se nu. Det är en del tillbyggt, och framför allt ommålat i en färg som jag tycker är helt galen på en funkisvilla. Tills för inte alltför många år sedan krävdes bygglov för att måla om ett hus i en annan kulör, och detta tycker jag är ett talande exempel på varför det inte var en så tokigt bestämmelse. Här kan ni se huset.

Shop around the corner

22 april 2006 21:35 | Allmänt | 2 kommentarer

Den bra dagen blev inte sämre av att TV4 Film visade den underbara romantiska kommedin Du har mail, som den heter på svenska. Jag har sett den så många gånger, men den är lika bra varje gång. På engelska heter den Shop around the corner, och det är en remake från 1998 av en film med samma namn från 1940.

I originalet är det ett manligt och ett kvinnligt butiksbiträde i samma affär som hatar varandra, men de brevväxlar anonymt med varandra utan att fatta vem de i själva verket brevväxlar med, och blir kära i varann genom breven. I den moderna varianten kommer huvudpersonerna i kontakt med varann genom att de chattar under pseudonm med varann, men de är samtidigt bittra konkurrenter eftersom hon äger en liten oberoende barnbokhandel på västra Manhattan, medan han äger en lågprisbokhandelskedja som som försätter hennes boklåda i konkurs.

James Stewart som spelar huvudrollen i originalfilmen har alltid varit en favoritskådis, men jag tycker faktiskt mer om 90-talsvarianten, även om jag inte gillar Tom Hanks lika mycket. Fantastiska replikskiften, en så trevlig miljö i den lilla barnbokhandeln och över huvud taget, Meg Ryan är så smakfullt klädd och genomtrevligt kulturell, och slutscenen i en park är underbar. Fantastiska perennrabatter och Meg Ryans vackra klänning som känns så 50-tal. Verkligen en måbra-film.

En bra dag

22 april 2006 21:13 | Allmänt | Kommentering avstängd

Viggo vaknade vid sextiden och kom in och väckte mig och Klara. Gjorde välling åt Viggo och Klara, och macka, juice och te åt mig. Sen ville Viggo spela Muminspelet som jag just köpt på Tradera.

Jag skulle vara på ett möte på Drabanten om kongressen vid elva, och jag kom på att det faktiskt skulle funka att ta med barnen. Vi gjorde oss i ordning och kom iväg så att vi hann köpa ett par gummistövlar åt Klara innan mötet. Klara sov middag på vägen ned på stan. Det funkade jättebra med barnen på mötet. Vi var på Mumrik, och Johanna hade med sig Max, så Viggo fick en kompis att leka med.

När vi var klara gick vi med Johanna och Max, och Tobias och Loke som hade anslutit, till Max som just har öppnat på Stora torget, och åt lunch. Klara somnade med en gång när barnvagnen började rulla efter lunchen. Det var strålande solsken, och vi gick till Vasaparken och Viggo fick leka. Sen gick vi till Vindhemsparken. Det är hans favoritparker, dit vi alltid gick när vi bodde i Stabby. Viggo ville aldrig sluta klättra på tåget i Vindhemsparken. På vägen hem gick vi förbi vår gamla kolonilott och kollade läget. Det blommade några krokus och snödroppar som jag missat att gräva upp i höstas.

I och med att jag tog med barnen hann Bo fixa litet saker, som att köpa cykelställ och mecka med datorn.

När vi kom hem grillade vi hemmagjorda hamburgare på utegrillen. Så enkelt och gott! Sen tittade vi på disneydags och åt popcorn, och så spelade jag och Viggo en omgång Muminspelet igen innan han fick gå och lägga sig. Klara somnade litet senare när jag ammat henne.

Barnen har nästan bara varit glada och nöjda idag, och vi hann umgås massor trots att jag hade möte, och jag tror att jag blev litet solbränd av alla timmar utomhus.

En dag på jobbet

20 april 2006 21:42 | Allmänt | Kommentering avstängd

Så här varierat kan det vara en dag på jobbet om man är arkivarie och kommunikatör. Här kommer ett urval grejer jag hann göra idag:

skriva nyhetsbrev
välja vilka sneakers med NYKTER som sydd dekor i läder som IOGT-NTO tillsammans med UNF ska ta fram till sina webbutiker (igår var det kanske 50 varianter att välja bland, men nu är det klart)
svara på mejlfråga om varför IOGT-NTO heter som det gör, och vad alla tidigare förkortningar har stått för (det är krångligt, det)
ha möte med Lena och Erik om IOGT-NTO:s jämställdhetsarbete
ha möte med Carin och Mathias om förebyggarmaterialen
jobba en del med schemaläggning av museivärdarna till ordenshuset på Skansen
göra sista justeringarna av ordningsreglerna för Brofästet
plocka ut lämpligt material ur arkivet till utställningen om SGU inför jubiléet i helgen

Anton är bitter

20 april 2006 19:57 | Allmänt | 2 kommentarer

Min kollega Anton är oerhört avundsjuk på att jag har så många besök på min blogg. Han har till och med skrivit om det på sin blogg, men ville inte lämna ut adressen till min blogg förrän han har haft minst 100 besökare på en dag. Så nu puffar jag litet för Antons blogg. Jag är nämligen inte missundsam.

Jag vill inte se den där jävla skiten

20 april 2006 18:05 | Allmänt | 6 kommentarer

Vi bor ju nära F16, så på bussen är det ofta värnpliktiga. Ikväll på väg hem var det ett par lumparkillar som satt och glodde i äckliga Bingo Rimérs tidning Moore. Fy faan! Varför ska jag behöva se det?

Det är jag som har den stora skottkärran

17 april 2006 19:47 | Allmänt, Trädgård | Kommentering avstängd

Bo var iväg till IKEA och köpte två Billybokhyllor och till Coop Forum och storhandlade på eftermiddagen. Jag tänkte gå iväg till lekparken med barnen, men när vi gjorde oss i ordning började Klara blöda näsblod för att hon har snorat så mycket, så vi kom inte ut. När Bo kom tillbaka gick i alla fall jag och Viggo ut i trädgården och lassade jord. Viggo med sin lilla skottkärra och jag med min stora.

Påskpynt

17 april 2006 13:00 | Allmänt, Bilder, Pyssel och hantverk | 1 kommentar

Om jag gillar funktionalism och enkelhet för det mesta annars, är jag ju helt galen i pynt i samband med högtider. Men inte vilket som helst, utan det ska ju vara 50- och 60-tal då också.

Här är påskriset med alla påskkärringar och fåglar. Det mesta är köpt på Tradera. En del av fåglarna använder jag i julgranen också.

Paskris

Jag och Viggo sådde prydnadsgräs i en skål förra helgen, och här har Viggo pyntat med kycklingar, ägg, lamm och en hare. Massor!

Kycklingar i gras

Många besök

17 april 2006 10:19 | Allmänt | 1 kommentar

Jag kan se ganska detaljerad besöksstatistik på min blogg. Bland annat vilken sida besökarna var inne på innan de kom till mig. Jag har väldigt många unika besökare, för tillfället 162 per dag. En dag innan påsk var det till och med över 300. Många, många kommer via google. De söker på olika recept, påskpyssel, formgivning, lundbydockskåp och annat som jag skriver om. Toppen före påsk beror naturligtvis på påskpyssel. Kul om folk hittar vad de söker och man kan vara till hjälp.

Länge sen sist

17 april 2006 10:04 | Allmänt, Bilder, Pyssel och hantverk | 2 kommentarer

Oj, nu har jag inte skrivit på en och en halv vecka, men jag har inte varit bortrest eller så. Jag har bara inte hunnit. Förra helgen var fylld av IOGT-NTO:s distriktsårsmöte, IKEA-trip med inhandlande av trädgårdsbord och annat. Början av veckan var det mycket jobb och kongressbestyrelse en av kvällarna.

Från torsdag har jag varit ledig och hemma, men Klara har varit förkyld och haft två nya tänder som håller på att tränga upp. Hon har varit väldigt gnällig och klängig, och det är bara jag som duger. Hon vill vara i min famn hela tiden, har svårt att somna och vaknar ofta. Hon har bara velat sova när jag har legat bredvid, och en kväll och natt skrek hon massor. Men vi har haft en ganska bra påsk i alla fall.

I fredags cyklade jag och Viggo till Gamla Uppsala när Klara sov middag på förmiddan, och på vägen plockade vi tussilago och växter att färga äggen med. På eftermiddagen under Klaras middagslur passade jag på att tvätta fönster utvändigt. Läskigt att klättra på en stege och tvätta fönstren. När jag kom in och skulle tvätta insidan av fönstren hade Klara vaknat och var skitsur för att hon inte fick vara i min famn. Till middag blev det förstås lax, för vi håller ju på traditioner men låtsas att det inte har med Jesus att göra. Till efterrätt hade jag gjort den ryska påskdesserten Pasjka. Den dagen var det inte så fint väder, men sedan har det varit fantastiskt soligt och varmt.

På påskafton hade vi gäster här: Dante och Magda, Karro och Gunnar, Cina, Henrik, Jesper och Martin, och så Per som äntligen har lämnat in sin färdiga doktorsavhandling. De kom vid tolv, och då färgade vi ägg på estniskt vis. Man sveper in ägg i växter, barkbitar och lökskal, och om man vill även färgade fjädrar och annat mindre naturligt, och runt det en tygbit för att hålla ihop. Detta surrar man sytråd runt, och så lägger man ned i kokande vatten och kokar tio minuter. Sedan vecklar man upp paketen som har fått fantastiska mönster. Det blev påsklunch och därefter promenad. Till middag grillade vi, men vi satt inne och åt.

Estniska agg

Igår hade vi också gäster. Anna och Jonas och Magnus, Maria och Helmer var här. Anna och Jonas träffar jag alldeles för sällan, eftersom de bor i Umeå. Men Annas syster Nina bor på gatan intill oss, så de bodde där. Vi bjöd på lammstek. Lamm är alltid gott. Och så resterna av chokladtårtan och memma.

På något sätt har jag också lyckats skriva texten till en Våra Gårdar-folder. Jag har skrivit en snutt då och då när jag har haft en liten stund utan Klara, men det är inte lätt att fokusera när det är så. Den foldern är ideellt jobb för mig, eftersom jag sitter i Våra Gårdars förbundsstyrelse.

Avslöjanden från ett spånarmöte

7 april 2006 21:54 | Allmänt | Kommentering avstängd

Då och då har vi spånarmöten på Kommunikation, Åsa, Anton, Lydia och jag. Vi jobbar ju rätt mycket var för sig, men här kan vi hjälpas åt att spåna idéer. Tankarna får sväva fritt, och det blir många knasiga idéer. För det är sant att alla bra idéer har föregåtts av en konstig idé.

Här är några knasiga:

Tull – för barnens skull.
eller
Tull – för farmors skull.

Med sprit i tanken ökar stanken.

Webbfråga till iogt.se:
Sänkt spritskatt ökar konsumtionen.
Har du fattat?
□ ja
□ nej
(Och varje gång man röstar nej slungas man tillbaka till frågan tills man svarar ja.)

Men den bästa av de knasiga skriver jag inte här, för den borde vi verkligen använda.

Nästa sida »

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Kerstin Kokk.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^