Bild-lotto

15 juli 2013 21:38 | Allmänt, Bilder, Formgivning och arkitektur, Spel och pussel | Kommentering avstängd

Ibland när man ser spel faller man för förpackningen. Så var det med det här spelet när jag hittade det på loppis. Det finns tyvärr ingen datering på det, och inte ens någon uppgift om tillverkare.

Untitled

Untitled

Untitled

Untitled

Smurf-Lotto från Alga

10 oktober 2012 20:31 | Allmänt, Bilder, Formgivning och arkitektur, Spel och pussel | Kommentering avstängd

Det här Smurf-Lottot som jag hittade på Vaksala torg kunde jag naturligtvis inte låta bli att köpa för en tjuga! Klara blev överlycklig, och vi har spelat det flera gånger. Nummer 1-3389-2 har spelet. Det är extra roligt att de har samma namn som i albumen från när jag var liten. Gnagelram, och inte Gargamel. Morrbert, och inte Azrael.

Smurf-Lotto

Smurf-Lotto

Smurf-Lotto

Tingeling från Alga

5 augusti 2012 11:09 | Allmänt, Bilder, Formgivning och arkitektur, Spel och pussel | 1 kommentar

Vad glad jag blev när jag hittade det här spelet på bakluckeloppisen i Norrskedika för ett par veckor sedan! Jag hade nämligen ett likadant när jag var liten, och spillrorna av det finns fortfarande kvar. Det var nog ganska intakt efter min uppväxt, men Klara har lekt brutalt med det så de flesta korten har kommit bort, och hon har klippt i spelbrickorna. I det här spelet som jag hittade saknas bara ett kort, Knatte. Har jag tur så hittar jag det i någon leksakslåda i Klaras rum så småningom. Spelet har nummer 1288, och är säkert från första halvan av 70-talet, eftersom jag rimligen måste ha fått det nyköpt då.

Tingeling

Tingeling

Tingeling

Emil i Lönneberga från Alga

26 juli 2012 12:23 | Allmänt, Bilder, Formgivning och arkitektur, Spel och pussel | Kommentering avstängd

När jag var liten hade jag ett annat Emil i Lönneberga-spel från Alga. Det finns fortfarande kvar, men trasig och inte komplett. Det har ett foto från tv-serien och som jag minns det är det ett helt annat spel, inte alls samma spelplan. Det här hittade jag på Vaksalatorg. Nummer 38010-469 har det.

Untitled

Untitled

Untitled

Holly Hobbie’s önskebrunn från Alga

21 juli 2012 19:55 | Allmänt, Bilder, Formgivning och arkitektur, Spel och pussel | 3 kommentarer

Jämnåriga med mig minns säkert den här figuren, som var populär i mitten av 70-talet. Jag minns att jag hade skrivblock med Holly Hobbie på. Det här Alga-spelet har nummer 01-1376-1, och det står även copyright 1976 Parker Brothers.

Holly Hobbie's önskebrunn

Holly Hobbie's önskebrunn

Holly Hobbie's önskebrunn

Holly Hobbie's önskebrunn

Holly Hobbie's önskebrunn

Paddington från Alga

18 juli 2012 18:20 | Allmänt, Bilder, Formgivning och arkitektur, Spel och pussel | 1 kommentar

Vem minns inte björnen Paddinton, som gick som tv-serie på 70-talet med Frej Lindqvist som berättarröst? Jag tror dessutom att min lillebror hade en LP-skiva med berättelsen. Naturligtvis kunde jag inte motstå det här spelet, som jag hittade på Vaksalatorg. Klara och jag har provspelat. Nummer 1-2370-3 har det.

Untitled

Untitled

Untitled

Original-memory från Ravensburger Spiele

16 juli 2012 20:18 | Allmänt, Bilder, Formgivning och arkitektur, Spel och pussel | 2 kommentarer

Men, är det inte samma som Algas klassiska memory, tänkte jag när jag så det på Vaksalatorg. Ett årtal hade det också, 1959! När jag kom hem och förväntansfullt öppnade det och lade upp alla kort på köksbordet kunde jag konstatera att de flesta korten var samma, men det fanns även några som inte finns i Algas variant. Några av de finaste korten, faktiskt! Ett av motiven är från ett annat tyskt spel som jag har, Ett tjuv- och rackarspel.

Untitled

Untitled

Untitled

Solitär från Alga

15 juli 2012 9:51 | Allmänt, Bilder, Formgivning och arkitektur, Spel och pussel | Kommentering avstängd

En glaskula saknades det i det här spelet som jag hittade på Pingstkyrkans loppis i Flen, men det var ju lätt att komplettera med. Det här Alga-spelet har nummer 1-3255-5.

Solitär

Solitär

Solitär

Solitär

Spionspelet är en ny favorit!

13 juli 2012 11:14 | Allmänt, Bilder, Formgivning och arkitektur, Spel och pussel | 2 kommentarer

Spion hittar jag då och då på loppis, men oftast har det saknats så många delar i det. Nu har jag hittat ett som är komplett, så när som en Top Secret-bricka som det står Microfilm på. Men om man spelar på tre går det bra ändå, för då ska man ta bort en kategori brickor. Det tog ett tag att förklara reglerna så att även Klara hängde med, men sedan var Viggo och Klara fast i spelet! Vi har spelat det flera gånger. Spion är ett Algaspel med nummer 1-1393-6. På det står det också Copyright 1979 Waddingtons House of Games Ltd.

Spion

Spion

Spion

Spion

Spion

Jo, men jag behövde det här Memoryt också

10 juli 2012 20:49 | Allmänt, Bilder, Formgivning och arkitektur, Spel och pussel | Kommentering avstängd

Eh? Har inte Kerstin redan flera Memoryspel, likadana till och med? Jo, alldeles riktigt. Jag har tre stycken av den tidigare varianten, samma variant som jag själv brukade spela som barn. För först köpte jag ett som saknade originalkartongen och som inte var komplett. Sedan köpte jag ett likadant när jag hittade det i riktig ask. Sedan hittade jag ännu ett för nästan inga pengar och tänkte att det är bra att ha i reserv. Och det här, det är faktiskt inte alls samma. Det här är också Alga, men en senare variant med helt andra bilder, och det heter istället Memento. Jag gissar att det äldre memoryt är från slutet av 60-talet och det här från sent 70-tal. Klara och jag provspelade igår kväll. Det är svårare när man inte lärt sig känna igen bilderna. Det här spelet har nummer 1-3401-5, medan den äldre varianten har 120020. För övrigt har jag inte hört något mer angående mina undringar om det här med numren på Alga-spelen, varken från Scanditoy, som numera tillverkar Algaspelen, eller BRIO Lekoseum, som de skickat frågan vidare till. Trist.

Alga original memento

Alga original memento

Alga original memento

Nya kryssarspelet från Alga

17 juni 2012 21:02 | Allmänt, Bilder, Formgivning och arkitektur, Spel och pussel | 1 kommentar

Ja, ni ser säkert att det är Sänka skepp, men tydligen hette det Nya kryssarspelet. Härlig illustration på kartongen! Gissar sent 60-tal eller tidigt 70-tal. Det här spelet har nummer 621-211. Har fortfarande inte fått något mer svar från Algaspelens tillverkare på mina frågor om numren på spelen och designen. Det här spelet hittade jag på Myrorna, och som vanligt var det tejpat och prismärkt på kartongen så att den blir skadad. Pratade med expediten i kassan om problemet, och föreslog att se kanske kunde sätta gummisnoddar eller band runt istället, men hon sa att det gjordes centralt och att de fick dem så. Skickas allt som lämnas in till butikerna vidare till ett centrallager för att gås igenom, och sedan fördelas ut i landet för försäljning? Det verkar ju inte särskilt hållbart. Alla skepp fanns kvar, men några gula och svarta pluttar saknades. Viggo och jag kunde spela det ändå, för oftast går ju spelet ut innan man har gjort av med alla.

Nya kryssarspelet

Nya kryssarpelet

Nya kryssarpelet

Nya kryssarpelet

Nya kryssarpelet

Nya kryssarpelet

Algas Formula 1 från 1962

9 juni 2012 12:55 | Allmänt, Bilder, Formgivning och arkitektur, Spel och pussel | 7 kommentarer

Hur snyggt är inte det här spelet som jag hittade på Myrorna? Tyvärr har någon stämplat en massa siffror på lådan, men spelet är komplett och i fint skick annars. Algaspelen brukar inte ha något tryckår på spelen, men på det här står det © 1962 by JOHN WADDINGTON LTD. Alga gav 1974 ut en ny version av spelet med Ronnie Peterson och en uppdaterad version 1977, men de är inte alls lika snygga. Här kan ni se dem.

För ett tag sedan mejlade jag Scanditoy, som numera tillverkar Algaspelen, och ställde några frågor:

Skickat: den 16 maj 2012
Till:
info.se@scanditoy.com
Hej,

Jag köper ofta gamla Algaspel från 60-70-talet på loppis, och jag undrar om numren på spelen, det som brukar stå bredvid logotypen. Går det att utläsa när de började produceras av dem? Jag gissar att de inte är slumpvis framtagna av er, utan följer ett system. Funderar också på designen på spelen, där det under många år var ett grått fält till vänster på askarna (60-tal?) och sedan ljusblått (70-tal?). Har ni koll på när den designen ändrades, så att man kan tidsbestämma spelen utifrån det? Det vore naturligtvis roligt om ni kunde ha ett register på hemsidan med alla gamla spel, med årtal som de var i produktion i de fall ni har koll på det. Det finns ju amatörsamlarsidor om spel, där det ibland finns sådana uppgifter, men de är ofta bristfälliga och osäkra. Om ni har sådana uppgifter i ert arkiv kunde ni kanske föreslå Etnolgiska institutionen på olika universitet att det kunde finnas lämpliga uppsatsämnen för studenter kring spelhistoria och ni skulle kunna publicera uppsatserna på er hemsida och säkert använda i er kommunikation. Kanske kunde de samtidigt hjälpa till att bygga upp ett register över gamla spel.

Vänliga hälsningar,
Kerstin Kokk

Efter en vecka fick jag det här svaret, och sedan har jag inte hört mer. Nu har det gått mer än två veckor efter det, så jag tror kanske inte om jag kommer få något svar.

SV: Numren på Algaspel
Info Sweden [info.se@scanditoy.com]
Skickat: den 22 maj 2012
Till:
Kerstin Kokk
Hej Kerstin

Tack för ditt mejl. Jag sänder ditt mejl vidare till ansvarig på BRIO Lekoseum som förhoppningsvis kan hjälpa dig med mer information i detta.

Med vänlig hälsning

Tord Persson
Scanditoy AB

Formula 1

Formula 1

Formula 1

Formula 1

6 omtyckta spel

6 omtyckta spel från Klee

6 juni 2012 11:03 | Allmänt, Bilder, Formgivning och arkitektur, Spel och pussel | 2 kommentarer

Det här spelet hade jag inte sett förut när jag hittade det på Myrorna, men det innehåller förstås några av de mest välkända spelen. Kartongen innehåller tre vändbara spelplaner och olika pjäser som kan användas i olika kombinationer och antal till de olika spelen. Spelen är Fia, Hästkapplöpning, Lustiga apspelet, Halma, Dam och Kvarnspelet. Något tillverkningsår finns inte på eller i kartongen, men jag skulle gissa sent 60-tal eller tidigt 70-tal.

6 omtyckta spel

6 omtyckta spel

6 omtyckta spel

6 omtyckta spel

6 omtyckta spel

6 omtyckta spel

6 omtyckta spel

6 omtyckta spel

6 omtyckta spel

Det blev visst en samling Alga-memory

17 april 2012 7:32 | Allmänt, Bilder, Formgivning och arkitektur, Spel och pussel | 9 kommentarer

Tre är en samling. Ja, jag kan liksom inte lämna kvar de fina memoryspelen när jag hittar dem på loppis och de kostar någon tia. Annars brukar jag inte köpa spel som jag redan har om de inte behöver kompletteras för att det saknas något. Så var det faktiskt med det andra memoryt. Det första hade två inkompletta par och låg i en plastlåda istället för originallådan, så att jag köpte det andra, som var komplett och låg i originalkartongen, var inte konstigt. Men nu hittade jag i alla fall ett tredje i originalkartong på Myrorna, och så köpte jag det också för att det kan vara bra att ha kanske… Det var komplett också, men det är så trist att Myrorna alltid tejpar igen spelen så kartongerna blir skadade. Jag har pratat med personalen om det någon gång, men de vill inte göra på något annat sätt. Klara och jag spelar i alla fall memory ofta, men hon fuskar rätt mycket för att hon så gärna vill ha vissa kort som är extra fina och begärliga.

Memory Alga

Memory Alga

Memory Alga

Family beetle game

14 mars 2012 21:09 | Allmänt, Bilder, Spel och pussel | 7 kommentarer

Åååh, det här spelet minns jag att vi hade när jag var liten! Hittade det på Myrorna. Inte riktigt komplett, men tre personer kan i alla fall spela det. Klara och jag har redan provspelat. Jag kom inte på vad spelet heter på svenska först, men Lusen är det ju!

Family beetle game

Family beetle game

Family beetle game

Family beetle game

Roulette Monaco

4 januari 2012 18:47 | Allmänt, Bilder, Formgivning och arkitektur, Spel och pussel | Kommentering avstängd

Ännu ett spel hittat på Myrorna, som jag gissar också är från 60-talet. Eftersom jag kollade på ett avsnitt av The Persuaders här om kvällen där det spelades roulette känns det extra kul.

Roulette

Roulette

Roulette

Colour-domino från Micki leksaker

4 januari 2012 16:46 | Allmänt, Bilder, Formgivning och arkitektur, Spel och pussel | Kommentering avstängd

Första loppisfyndet på vansinnigt länge. Hittades för tio spänn på Myrorna. Det står Colour-domino Micki leksaker Gemla Sweden, men inget årtal. Skulle gissa sent 60-tal. Det känns så gediget med träbrickorna, och snyggt med glansiga färgprickarna. Jag sa förresten till tjejen i kassan att det är synd att de förstör originalkartongerna genom att tejpa dem och sätta prislappar på, men det lät inte som de hade någon lust att hitta på en annan lösning.

Domino

Domino

Lekkamraternas postkontor

9 november 2011 7:17 | Allmänt, Bilder, Spel och pussel | 4 kommentarer

Ibland hittar jag saker i gömmorna som jag hade glömt bort. Den här köpte jag nog för ganska många år sedan, Lekkamraternas postkontor. Allt är så litet och fint! Den har uppenbarligen tillhört en Torborg Westergren i Mehedeby. Torborg och någon som heter Birgit Backström har nämligen skrivit sina namn på olika brev och blanketter. Det är så roligt när sådant finns kvar.

Klara och jag är helt fast i Den försvunna diamanten

30 oktober 2011 15:30 | Allmänt, Bilder, Formgivning och arkitektur, Spel och pussel | 3 kommentarer

Igår hade jag en ovanligt trevlig loppisrunda, inte bara för att jag hittade flera fina fynd som ni kommer att få se de närmaste dagarna, utan också för att jag hade sällskap av Linda/Porslinan och Maria/Gilas grotta, som även följde med hem på fika efteråt. Ett av mina fynd var Klara särskilt nöjd med. Vi har spelat det om och om igen igår kväll och idag. Det klassiska spelet Den försvunna diamanten, komplett och i fint skick. Så här såg det ut när jag var liten, så det är säkert 70-talsversionen eftersom det är ljusblått på vänstra sidan.

Dennisspelet (Alga 1-2342-2)

15 september 2011 7:31 | Allmänt, Bilder, Formgivning och arkitektur, Spel och pussel | 1 kommentar

Den amerikanska serien Dennis (Dennis the Menace) kom till 1951, men jag gissar att det här spelet är betydligt yngre, kanske 70-tal? Så där med ljusblått på vänsterkanten såg Algaspelen ut när jag var liten i alla fall. Ännu ett fynd från Sirius loppmarknad.

Nästa sida »

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Kerstin Kokk.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^