Fan vad ni röker

28 november 2006 23:46 | Allmänt | Kommentering avstängd

På Stora Essingen där jag jobbar kryllar det av franska ungdomar eftersom Franska skolan finns där, och de röker så otroligt mycket, nästan allihop. De har ingen egen skolmatsal, utan brukar gå på samma lunchrestauranger som vi, och vi brukar ofta kommentera hur de står utanför och bolmar. Idag satt ett gäng utanför kaféet på torget och rökte, och en pappa med en barnvagn satt vid samma bord. Precis när vi passerade röt han åt franska kidsen ”Fan vad ni röker”. Det var så bra att han sa ifrån.

Julmarknadsaktiviteter och besök i Kista

28 november 2006 0:11 | Allmänt, Formgivning och arkitektur, Pyssel och hantverk | Kommentering avstängd

När man har småbarn funkar det inget bra med för mycket aktiviteter på helgen, särskilt inte aktiviteter utan barnen. De tyckte att jag var borta för mycket. I lördags var jag flera timmar på Drabanten och förberedde för julmarknaden, och på kvällen var jag på Antons och Mathias releasefest hemma hos Anton i Kista. Releasefesten var med anledning av att de hade gjort ny form på sina hemsidor. Trevlig fest och trevligt folk. Jag kom hem kvart i två efter att ha hängt en stund på Burger King i väntan på nattbussen. Det var jag och massa fulla fjortisar och 50-åringar. Det spelar ingen roll vilken ålder det än är, fulla människor är så oattraktiva.

Igår gick själva julmarknaden av stapeln, så då var det också flera timmars jobb. När vi öppade klockan tolv ringlade sig kön genom foajén som den brukar. Jag och Anita sålde våra grejer. Kransarna, marmeladen och senapen sålde vi slut på, och de handstöpta ljusen som inte sålde så bra förra året sålde vi rätt mycket av nu. Vi fick kommentarer att de var raka och fina. Kul eftersom vi aldrig hade stöpt ljus tidigare. Vi sålde en del annat också, och drog in ungefär 1500 kronor. Inte lika mycket som förra året, men då hade vi ju mycket mer att sälja. Vad det totala resultatet på julmarknaden blev vet jag inte, för det var inte klart när jag gick, men det var mycket folk där i alla fall, och kaffebrödet sålde slut en timme innan stängning.

Mamma, pappa, barn

27 november 2006 20:35 | Allmänt | Kommentering avstängd

Jag är så glad att Viggo trivs så bra på sin dagisavdelning. Jag tror att det var jättebra att han fick byta avdelning i augusti så att han fick fler jämnåriga kompisar. Nu är de två pojkar och tre flickor i 4-5-årsgruppen som Viggo är med i, och de är bra kompisar allihop. Mest pratar Viggo om Emilia. Han säger att de är kära i varandra, och de brukar leka mamma, pappa, barn. Viggo är pappan, Emilia mamman, och några mindre barn är barnen. Jag frågade Viggo vad de gör när de leker mamma, pappa, barn. Pappan lagar mat och mamman gör tårta, sa viggo. Bra med en pappa som lagar mat, för så är det ju på riktigt i vår familj.

Till julmarknaden

24 november 2006 18:57 | Allmänt, Bilder, Pyssel och hantverk | 1 kommentar

Jag har verkligen inte hunnit göra allt jag tänkt till julmarknaden, men i alla fall en omgång fikon- och apelsinmarmelad med kanel, några dörrkransar och några örhängen och ringar med pärlemorknappar. Jag tycker att det är så knepigt med prissättningen. Vad kan man ta för dörrkransarna, örhängena och ringarna? Och jag fick litet blåbärsris över. Kan man sälja det i ett par buntar?

kransar

knappsmycken

Tur i oturen

24 november 2006 18:28 | Allmänt | Kommentering avstängd

Bo har varit bortrest ett par dagar i jobbet. Imorse när jag hade lämnat på dagis och cyklat till stationen visade det sig att alla tåg stod stilla på grund av en avgrävd kabel. Efter ett tag ropade de ut att Banverket skulle lämna en prognos om tio minuter, men inte kom det. När jag hade varit där i en halvtimme och vi fortfarande inte hade fått veta om det skulle gå några tåg nån gång eller om de skulle sätta in ersättningsbussar gav jag upp och cyklade hem och jobbade istället. Tur, för Bo som skulle hämta på dagis hann inte hem i tid. När vi kom hem från dagis var han i alla fall hemma. Jag har hunnit bygga duplo med Viggo och Klara medan Bo lagade middag. Nu ska vi äta couscous.

Bloggar om form och arkitektur

21 november 2006 22:19 | Allmänt, Formgivning och arkitektur | 1 kommentar

Jag måste tipsa om två intressanta bloggar om man är intresserad av konst, form och arkitektur.

Ytlig är en blogg om formgivning, konst och arkitektur med mycket bilder.

Modernisma har jag just hittat. Helt fantastiskt intressant blogg som dokumenterar lämningar av modernismens epok. Mycket snygg betong, gamla bensinmackar, trafikmärken, skyltar och annat viktigt.

Drabantens julmarknad

21 november 2006 8:06 | Allmänt, Pyssel och hantverk | Kommentering avstängd

Söndagen den 26 november klockan 12.00-15.00

Drabantenhuset, Bangårdsgatan 13, Uppsala

Försäljning av handarbeten, julpynt, handstöpta ljus, hembakat, julgodis, marmelad med mera.
Tombola, lotterier, julklappar. Loppmarknad och kaffeservering. Underhållning av Ottarsbälgarna.

Jag kommer att vara där och sälja grejer. Kom och handla på min IOGT-NTO-förenings julmarknad!

Bra måndag

21 november 2006 0:04 | Allmänt | Kommentering avstängd

De senaste måndagarna har det hänt så mycket Papphammar-grejer, men den här måndagen har jag sluppit det. Och det var roligt att Åsa, Anton och Lydia var tillbaka på jobbet. Det var så trist i slutet av förra veckan när jag var helt ensam på kommunikation. Jag har ju så trevliga arbetskamrater. Barnen somnade relativt vettig tid ikväll också, så jag hann äntligen ringa och prata med en kompis som jag har försökt få tid till i en vecka.

Labyrint

19 november 2006 23:28 | Allmänt, Bilder, Pyssel och hantverk | 1 kommentar

I morse sov vi faktiskt till halvnio. Otroligt. Barnen brukar vakna någon gång mellan sex och sju, men igår somnade de ju så sent. Klara vaknade i och för sig vid sextiden och kom intassande. Jag sa åt henne att lägga sig bredvid mig i stora sängen och sova mera, men det ville hon inte. Istället lade hon sig i soffan och sov vidare tills Viggo vaknade och väckte oss halvnio. Ikväll var det dock likadant som igår, en kamp att få dem att somna. Så fort man ruckar minsta lilla på rutinerna blir det galet.

I eftermiddags cyklade jag och Viggo till Röbo och plockade material till dörrkransar som jag ska göra till Drabantens julmarknad. Vi plockade lingonris, blåbärsris, mossa, nypon och enris. Det finns en fin kulle med bara enbuskage där ute. Det är som en labyrint med alla stigar, och Viggo tyckte att det var jättekul.

labyrint

Jag kom att tänka på när jag var liten, gick i lågstadiet gissar jag, och mormor och jag var där ute i Röbo och plockade halm från åkern som vi använde till taket på en julkrubba som vi gjorde. Krubban gjorde vi i kartong, och så gjöt vi figurer i gips och målade. Och så hade vi en jättestor plåtbricka med raka höga kanter som vi fyllde med jord och sådde gräs i, där vi utformade landskapet. Undrar var den där julkrubban och figurerna har tagit vägen? Gissar att kartongkrubban blev fuktskadad och gipsfigurerna gick sönder med åren, och eftersom jag inte är kristen skulle jag aldrig använda krubban idag.

Ett litet tecken betyder så mycket

19 november 2006 1:13 | Allmänt, Bilder | Kommentering avstängd

Det är inte bara särskrivningar som irriterar mig. Lika illa är det med när man missar bindestreck som här:

drogdekal

Klistermärket ligger ute på Tradera just nu, det var så jag hittade det. Just i detta fall visar det hur absurt det kan bli om man missar ett bindestreck. Betydelsen blir faktiskt att vi kämpar för en drog.

Kalas

19 november 2006 0:16 | Allmänt | 3 kommentarer

Puh, vilken jobbig kväll. Vi har varit hos min syster och barnens kusiner i Rinkeby och firat Ellas 10-årsdag, och åkte hem lagom så vi skulle hinna till Bolibompa. Både Viggo och Klara somnade förstås i bilen, så det har inte varit så lätt att få dem att somna ikväll.

Kalas får man inte säga att vi var på idag. Min syster säger att det är viktigt att säga födelsedagsparty om man fyller tio år, och det här var party med Ellas kompisar. Men jag funderar i alla fall en del kring det här med barnkalas. Vi har inte haft något födelsedagskalas med kompisar för Viggo ännu, och han är ju fyra år nu. Viggo har heller aldrig blivit bjuden på något sådant kalas av dagiskompisar eller barn i vår bekantskapskrets, men jag vet att det förekommer. Jag kan inte minnas att jag bjöd hem kompisar på födelsedagskalas förrän jag hade börjat skolan, men på lågstadiet var kutymen i min klass att tjejerna bjöd hem alla tjejer i klassen.

Ni som har barn i dagisålder, eller relativt nyligen har haft det, hur har ni gjort? När har ni börjat med barnkalas där barnets kompisar har blivit bjudna? Har ni bjudit alla barn på dagisavdelningen, eller vissa kompisar från dagis och från andra ställen? Har det kalaset varit samma som eventuell släkt har varit med? Vad har ni haft för tider, vad har ni gjort och bjudit på, och har barnens föräldrar varit med? Jag är så nyfiken. Jag vill veta hur andra gör!

Det blev rätt i sista stund

18 november 2006 1:11 | Allmänt | 1 kommentar

Igår kväll var det IOGT-NTO:s årliga frågetävling Pumpen. Runt om i landet satt massor av lag och svarade på frågor under en timme mellan klockan 20.00 och 21.00. De fick använda allt möjligt till sin hjälp, ringa andra, slå upp i böcker, söka på Internet och vad de nu kunde komma på. Det här är en jätterolig tävling, kanske inte det viktigaste som IOGT-NTO sysslar med, men det är viktigt att göra roliga saker ihop som skapar sammanhållning. Särskilt bra är det att det går bättre om man slår ihop sig och tävlar IOGT-NTO och UNF i samma lag, så att åldersspannet blir allt från tonåringar till pensionärer. Vi på kansliet får inte vara med och tävla. Däremot jobbar vi den kvällen med att svara i telefon när alla lagen ringer in sina svar efter klockan nio. Eller nu för tiden är det en hel del lag som faxar in svaren eller svarar via webben också, men många lag är det som ringer in.

Lagen har fått frågorna utsända i förväg, och öppnar kuvertet prick 20.00, men dessutom läggs frågorna ut på vår hemsida vid samma tidpunkt. Egentligen skulle det ha varit min kollega Lydia, som är webbredaktör, som lade ut frågorna, men hon har varit på semester i Australien i två veckor, och kommer hem nu i helgen, så jag fick ansvaret att lägga ut frågorna. De övriga på kommunikation var också borta. Anton på minisemester i Berlin och Åsa var sjuk. Anton hade haft ansvaret för hemsidan tidigare under Lydias semester, och förberett sidan med frågorna i förväg. Inte vet jag om det var Lydia som hade tänkt fel och missat något led i sina instruktioner till oss, eller Anton som missförstod, men vid två tillfällen råkade han publicera frågorna några dagar i förväg. Det var väldigt kort stund de låg ute innan det upptäcktes, och man kunde bara komma till sidan om man sökte på Pumpen på hemsidan, inte genom att klicka sig fram, men det var ju inte så lyckat. Eftersom Anton hade förberett en annan lösning än Lydia tänkt stämde alltså inte hennes skriftliga instruktioner, och jag var rätt nervös när klockan närmade sig 20.00. Jag började fixa med publiceringen mer än fem minuter innan det skulle ligga ute, men först funkade det inte hur jag än gjorde. Tillslut, när klockan precis slagit åtta, låg frågorna ute i alla fall. Jag vet faktiskt inte hur jag gjorde. Det tog någon minut till innan sidan gick att nå genom att klicka sig fram i vänstermenyn, men lagen hade ju fått adressen www.iogt.se/pumpen, så förhoppningsvis hade alla gått in den vägen. Jag var alldeles skakig efter detta. Det fanns ju ingen annan som hade kunnat hjälpa mig om jag inte hade lyckats.

Själv tog jag inte emot svar i telefon, utan åkte hem med 22.10-tåget för att lägga ut det preliminära resultatet på hemsidan sent på kvällen när det blev klart. Jag kom hem halvtolv, men hann inte lägga ut resultatet som en kollega mejlat över till mig, för KLara vaknade och jag fick natta henne. Men strax efter midnatt publicerade jag det i alla fall. Vilket lag som ligger i toppen? Uppsalalaget Arken så klart. Men saker kan ändras under nästa vecka när rättningscentralen går igenom alla insända svar ordentligt och bedömmer tveksamheter.

Om ni är nyfikna på frågorna kan ni gå in på www.iogt.se/pumpen och kolla.

Lydia, kom hem nu, och du får aldrig mer åka iväg på semester. OK?

Sluta förminska barnens värld

17 november 2006 23:55 | Allmänt | Kommentering avstängd

Tidningen Vi föräldrar har startat ett upprop mot den galna könsuppdelningen av leksaker och barnkläder. Gå in på deras hemsida och skriv på du också! Det har jag gjort.

Pott-Klara

17 november 2006 23:47 | Allmänt | Kommentering avstängd

Klara har visat visst intresse för att pröva att sitta på pottan på sista tiden, och då har hon ju fått göra det, men hon har alltid rest sig upp efter tre sekunder. Men ikväll hajjade hon grejen och det blev resultat. Toppen! Fast sen sprang hon omkring naken ett tag, och plötsligt satte hon sig på huk i köket och kissade litet mera på golvet. Inte lika bra. Men tur att det inte var på heltäckningsmattan i hallen åtminstone.

Bosse i reklamfilm

15 november 2006 0:27 | Allmänt, Tittar på | 2 kommentarer

Nyss såg jag plötsligt Bosse Högstedt på mitt jobb i en reklamfilm för Glocalnet. Han spelade en jobbig man som pratade för högt i mobiltelefon under ett möte. Jag har hört honom berätta förut att han brukar vara statist ibland, men jag hade ingen aning om att han hade huvudrollen i en tv-reklam. Här kan ni kolla in filmen. Det är den näst översta av tv-reklamen, den med en teckning i ett anteckningsblock.

Paljettpyssel

13 november 2006 20:31 | Allmänt, Bilder, Pyssel och hantverk | 1 kommentar

Bästa grejen att sysselsätta barnen med när man kommer hem från dagis och måste hinna laga mat är att sätta dem vid köksbordet och låta dem rita eller pyssla. De tycker att det är jättekul, och vi kan umgås och laga mat samtidigt utan att de klänger på mig och tjatar. Idag fick de pyssla med paljetter och limstift. En påse blandade paljetter för 23 kronor är en bra investering.

viggopaljetter

klarapaljetter

Måndagmorgnar

13 november 2006 20:15 | Allmänt | Kommentering avstängd

Måndagmorgnar verkar inte vara min grej. I morse skulle jag gå och simma innan jag åkte till jobbet, och jag kom inte iväg förrän 6.20 istället för 6.00 som jag tänkt. Eftersom jag har lagt av att cykla inför vintern tog det en stund att gå till Fyrishov. Jag kom dit, passerade spärren med årskortet och gick hela långa vägen till omklädningsrummet. Tog av mig ytterkläderna och letade efter hänglåset. Man har nämligen eget hänglås med sig till skåpen. Jag brukar alltid lägga det i jackfickan för att inte glömma det, men jag hittade det inte. Tänkte att jag nog hade lagt det i ryggsäcken igår, och då hade jag annan ryggsäck än jobbryggsäcken. Jag fick släpa med mig allt tillbaka till kassan och låna ett hänglås, och så gå hela vägen tillbaka igen. Då var klockan så mycket att jag inte hann simma mer än en kvart. Skyndade mig allt jag kunde, men kom precis efter åtta, och fick ta 8.10-tåget som inte är direkttåg. Det var helt överfullt, så jag fick stå och äta frukost, och inte kunde jag jobba. Dessutom var det något problem när vi närmade oss Stockholm, så vi blev försenade. Och inte fanns hänglåset hemma heller. Jag kanske glömde det på bänken igår, och så har någon snott det.

Pappornas dag

12 november 2006 23:35 | Allmänt, Bilder, Tittar på | Kommentering avstängd

Idag har vi firat papporna. Bo fick fina teckningar som Viggo och Klara hade gjort, och så promenerade jag och barnen över till mina föräldrar medan Bo var och veckohandlade. Viggo hade gjort en väldigt fin teckning av morfar med glasögon.

Här gungar Klara på morfars fot. En av de roligaste grejerna hon vet.
morfar_klara

Annars har jag hunnit simma idag, och vi har tittat massor på Pippi, riktiga Pippi och inget japanskt tecknat, på kvällen eftersom det bara var en kvarts Bolibompa. Barnen gillar det jättemycket, och Klara skattar så hon kiknar när hon ser Herr Nilsson.

En iggistant som jag känner

11 november 2006 23:01 | Allmänt, Formgivning och arkitektur | Kommentering avstängd

Birgit har lämnat tillbaka en antik skatt. Hon är med i min IOGT-NTO-förening.

Jo, för kvällen är ju så lång

11 november 2006 22:50 | Allmänt | Kommentering avstängd

Jag hade lovat Viggo glass till efterrätt, och han valde länge mellan GB Sandwich och Nogger. Det blev en Nogger och Klara åt en GB Sandwich.

Viggo: Sen ska jag äta en GB Sandwich.

Jag: Men vi äter EN glass idag, så kan vi äta en imorgon också.

Viggo: Nej, jag måste ha en till glass.

Jag: Varför det?

Viggo: Jo, för kvällen är ju så lång.

Viggo fick som han ville, för han är ju så kul.

Nästa sida »

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Kerstin Kokk.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^