Mera kalas!

30 september 2011 21:59 | Allmänt, Ätbart, Bakning, Bilder | 1 kommentar

Det är väl inte alltid som stängd skola och fritids uppskattas så mycket, men idag var det toppen! Riktigt härlig indiansommar, och vi passade på att ha Viggos nioårskalas för kompisarna när alla ändå var lediga. Viggo ville som vanligt inte ha något stort kalas, utan hade bara bjudit fyra kompisar, så det blev sex barn med Viggo och Klara. Vi kunde ha fika ute på altanen, och eftersom det inte var så många barn hade vi sagt att föräldrar och småsyskon kunde komma och fika och vara med på skattjakt i trädgården när de skulle hämta. Viggo var väldigt nöjd med dekorationerna i rött, svart, vitt, guld och silver. Det var verkligen ljuvligt väder, och jag hade inte alls någon lust att sluta fika och cykla iväg till Fyrishov på simskola med barnen. Men det gjorde vi så klart, och det var skönt att simma ett motionspass medan simskolan pågick och roligt att bada tillsammans sedan.

Jo, jag lovade faktiskt att OM min syster skulle fylla 277 år så ska jag baka 277 sorters kakor

27 september 2011 20:02 | Allmänt, Ätbart, Bilder | 2 kommentarer

Det kändes ganska safe att lova ändå. Jag menar, hur troligt är det att hon skulle göra det? Och jag vill poängtera att jag på intet vis har kommit med några utfästelser om att baka obscena mängder kakor till några andra födelsedagar, även om jag bakade 50 sorter till hennes 50-årsdag. Detta med anledning av att jag fick Jan Hedhs 277 sorters kakor i födelsedagspresent. Den och flera andra toppenkokböcker! Vi passade nämligen på att fira mig och mamma också på Viggos födelsedag, när vi ändå var samlade. Alla septemberbarnen. Sjukt snygg spelkortsmörgåstårta, förresten.

Finaste nioåringen

25 september 2011 20:16 | Allmänt, Bilder | 3 kommentarer

Ledsen för blogguppehållet, men jag har faktiskt inte varit så där kalaspigg efter smällen i huvudet för en vecka sedan. Men idag har vi i alla fall haft kalas, för idag fyller min fina Viggo nio år! Vad roligt det var att lämna fram paket med gult papper och rött snöre, precis som skämtsmurfen. Och så födelsedagsfrukost med smörgåstårta, och på eftermiddagen familjekalas med 15 personer. Som ni ser hade jag tagit det rätt lugnt med bakningen jämfört med vad jag brukar. Viggo fick en egen dator i födelsedagspresent. Gissa om han var glad? Den gamla datorn som barnen har spelat på i källaren har Klara fått till sitt rum nu. Hon är också nöjd.

Comfort food

19 september 2011 21:00 | Allmänt, Ätbart, Bilder | 5 kommentarer

Aj då. Råkade visst svimma i badrummet igår förmiddags, och det gick ganska illa, för jag slog i huvudet, eventuellt först i badkarskanten och sedan i mosaikgolvet. Det är hårt. Resultat: djupt jack i hakan, bula i pannan, ont i huvudet, käkarna, axeln och knäet. Många timmar på akuten på Ackis, men de tog väl hand om mig. Dropp, fyra stygn i hakan och ordentlig undersökning. Remiss för lågt blodvärde som ska undersökas. Idag har jag hållit mig stilla och sovit mest hela dagen. Man ska vara försiktig när man har fått en smäll i huvudet. Fast sen cyklade jag och hämtade barnen på fritids och lagade comfort food som kändes snäll och lätt att äta. Det gör liksom ont i käkarna att anstränga dem för mycket. Potatissoppa med citron och timjan, filmjölkslimpa och äppelpaj med vaniljsås. Ärligt talat var det nog litet övermaga att sätta igång med allt det där, för jag blev rejält trött. Men nu ska jag berätta vilken comfort food som jag längtade efter alla timmarna på sjukhuset när jag inte fick äta och var vrålhungrig: min mammas kokta höns med ris och currysås. Vad har ni för comfort food?

Dagens kopp: ljusblå picknickkopp ur Mepalservisen

18 september 2011 8:58 | Allmänt, Bilder, Dagens kopp, Formgivning och arkitektur | 2 kommentarer

Här kommer ännu en variant på picknickkopp i ljusblått. Också en av mina koppar som jag glömt presentera som Dagens kopp. Denna har jag bara en av. Under står MEPAL SERVIS 189/15. Mepalservisen tillverkades av Hammarby Bakelit Industri AB (HABIA) för AB Melwo i Djursholm, och är från cirka 1950, enligt Thomas Lindblads ”Bruksföremål i plast”. Den fanns även i gult.

Hur ser du ut när du cyklar?

17 september 2011 22:11 | Allmänt, Bilder | 2 kommentarer

Veckans Stil i P1 handlade om hur cykeln påverkat vår klädsel. Väldigt intressant om betydelsen för kvinnors frigörelse. Cykeln snabbade på utvecklingen av kvinnors kläder. ”Förnuftet kommer att segra. Cyklistens bekväma garderob kommer att få den konventionella kvinnodräkten att te sig absurd och obegriplig”. Det skrev den kända och framstående amerikanska kvinnorättskämpen Frances Willard 1895 i en artikel med rubriken ”Hur jag lärde mig att cykla”. Alternativa kläder till den begränsande 1800-tals-dräkten med lång kjol och snäva liv, började komma. I programmet får vi höra mer om det, och om Amelia Bloomer, en pionjär när det gällde byxor. Själv cyklar jag massor, och då ser jag ut så här. Det tycker jag är praktiskt. Mycket kort kjol med strumpbyxor eller tights är över huvud taget alltid praktiskt, bekvämt och snyggt. Det går så bra att cykla eller att sätta sig ned på golvet när man ska hjälpa Klara med något. Tycker jag. Och så ashöga klackar. Finfint. Hjälm måste man också ha, hör ni det? Kanske inte så kul, men när man nu måste ha är den här snygg. Men när jag trampar på motionscykeln på gymmet har jag andra kläder. Det kan jag visa en annan dag.

Nyponkvistar i Anna-Lisa Thomson-skål

17 september 2011 18:11 | Allmänt, Bilder, Formgivning och arkitektur | Kommentering avstängd

På en liten äppel- och blomplockartur var Klara och jag idag borta vid åsen. Nyponkvistar är också fint att arrangera, särskilt i den här favoritskålen från Upsala-Ekeby, som jag säkert köpte i början av 90-talet. Minns i alla fall att jag hade den när jag bodde i lic-rummet på Arken, och att jag arrangerade törnrosor i den en midsommarafton. Skålen har nummer 3235, och tillverkades 1937-1938. Den är så praktisk för att den har en lös hållare med hål i för att sticka in blommor. Ibland använder jag skålen utan hållaren och planterar jularrangemang med hyacinter och jultulpaner i den. Det här arrangemanget får stå ute på altanen och lysa upp. Det är så snyggt mot den svarta vaxduken.

Dagens kopp: Bilskafferiet, picknickkopp i plast från Skaraplast

17 september 2011 10:07 | Allmänt, Bilder, Dagens kopp, Formgivning och arkitektur | 1 kommentar

Ibland upptäcker jag att jag har missat att blogga om någon av mina koppar. Som nu när Sid visade bilder på Bilskafferiet från Skaraplast, och jag insåg att det där var ju mina picknickkoppar i plast som jag brukar packa med i Taffelhinken. De har ett namn! Bilskafferiet. Vad glad jag blev. Och även om ni har sett kopparna skymta när jag bloggat om picknickar, för jag gillar ju picknickar, så visade det sig att jag inte haft med dem som Dagens kopp. Fyra stycken har jag i alla fall, och jag gillar dem skarpt. Trots att det är kaffekoppar dricker jag mitt te ur dem när jag har picknick.

Evas värdinnelexikon från 1960

16 september 2011 7:32 | Allmänt, Bilder, Formgivning och arkitektur, Läser | Kommentering avstängd

Så oerhört underhållande att läsa om hur man beter sig när man har TV-bjudningar eller är värdinna vid tältning, till exempel. För att inte tala om vid sammanträden. För min del har jag genom åren deltagit i hundratals, troligen tusentals, sammanträden inom nykterhetsrörelsen och arbetarrörelsen, ganska ofta som ordförande. Det tycker jag är att vara värdinna på ett sammanträde. Sen har jag ofta haft med mig fika som jag bakat också. Men jag har inte hållit mig diskret i bakgrunden, som boken rekommenderar.

Dennisspelet (Alga 1-2342-2)

15 september 2011 7:31 | Allmänt, Bilder, Formgivning och arkitektur, Spel och pussel | 1 kommentar

Den amerikanska serien Dennis (Dennis the Menace) kom till 1951, men jag gissar att det här spelet är betydligt yngre, kanske 70-tal? Så där med ljusblått på vänsterkanten såg Algaspelen ut när jag var liten i alla fall. Ännu ett fynd från Sirius loppmarknad.

Tehuvor från 50- och 60-talet

14 september 2011 7:38 | Allmänt, Bilder, Formgivning och arkitektur | 7 kommentarer

Fina Anders, som aldrig brukade dricka te, har plötsligt sytt en tehuva efter en englandsvistelse i somras. Mest ska han ha den för att hålla chokladkannan varm, men medger att han ”råkade börja dricka te i England”. Otroligt roligt. Nu säger han sig kunna dricka te om han blir bjuden. Inspirerad av detta plockade jag fram två favoritböcker om handarbeten från slutet av 50-talet och början av 60-talet. Min mamma har de här böckerna, och de är pusselbitar i hur jag i tonåren kom att fascineras av 50- och 60-talsformgivning. Ofta bläddrade jag i dem. Senare har jag hittat dem på antikvariat och köpt för att ha mina egna exemplar. Böckerna är Hemslöjdens handarbeten, andra delen, skriven 1956 av Maja Lundbäck, och Ur skånska syskrin, utgiven 1960. I dessa finns nämligen bland annat massor av tehuvor. De är så fina! Mina favoriter är huvorna på bild 6, 8 och 10. Vilka gillar ni bäst?

Hallon- och vinbärstårta

13 september 2011 21:13 | Allmänt, Ätbart, Bakning, Bilder | 3 kommentarer

Flera kommentarer har jag fått på Facebook om att idag på födelsedagen behöver jag väl inte baka tårtan själv. Behöver? Men det är ju roligt att baka. Jag längtar ju alltid efter att testa nya idéer. Nu hade jag en idé om att syrligt och sött skulle mötas, inspirerad av septemberutmaningen, syrligt, på Söta saker. Och jag hade en flaska rödavinbärssaft som tyvärr hade géleat sig. Så jag tänkte mandelbotten, hallon från trädgården, och så glaserat med rödavinbärsgéle. Om man inte har géle som egentligen skulle vara saft, och det har man kanske oftast inte, tar man förstås gelé som man har kokat själv, eller så får man köpa färdig. Den blev precis som jag tänkt. Jag spritsade grädde i kanten, men man kan förstås också servera grädden vid sidan om. I mitten garnerade jag med några blommor av gurkört. Här är receptet.

Födelsedagsmiddag

13 september 2011 21:12 | Allmänt, Ätbart | Kommentering avstängd

Vad härligt det är att ta en sväng i trädgården när man kommit hem med barnen från fritids, och plocka grönsaker och bär till middagen. Ikväll lagade jag pasta, fläskfilé, mangold och kantareller. Förresten tycker jag att ni ska läsa den väldigt fina texten som min storasyster har skrivit om mig idag på min födelsedag.

Fyrtiotvå

13 september 2011 7:43 | Allmänt, Bilder | 4 kommentarer

Klara var så enormt nöjd när hon kom och gav mig sitt skämtsmurfspaket med gult papper och rött snöre!

Man kan ha blommor i salladen och man kan ha grönsaker i blomsterbuketten

12 september 2011 19:42 | Allmänt, Bilder, Trädgård | 3 kommentarer

Lika väl som man kan ha ätliga blommor som indiankrasse, ringblommor och gurkört i salladen, kan man blanda snygga grönsaker i blomsterbuketten. Här har jag ramat in buketten med några blad av röd mangold. De håller fint. Dessutom en lysande varmgul pumpablomma. Den höll bara ett par timmar, men har man miljoner pumpablommor kan man offra en för en liten stunds skönhet. Buketten blev fin även efter att jag plockade bort den när den vissnat.

Ryska Pippi Långstrump-klotsar

12 september 2011 7:14 | Allmänt, Bilder, Formgivning och arkitektur, Spel och pussel | 2 kommentarer

Hittade på Sirius loppmarknad.

Monchhichi’s tivolispel (Alga 1-2422-2) 1979

11 september 2011 11:23 | Allmänt, Bilder, Formgivning och arkitektur, Spel och pussel | Kommentering avstängd

Hade ni en Monchhichi när ni var barn? Det hade jag. Det här spelet hittade jag på Sirius loppmarknad. Färgtärningen saknas, men det går väl att ersätta med en annan, och det finns bara två av fyra spelpjäser. På insidan av locket står det ”Vill du ha ännu roligare spelpjäser, så köp Monchhichi’s Minisar i din leksaksbutik!”. Rätt ofta brukar vi faktiskt byta ut spelpjäserna i olika spel mot små figurer som Smurfar, Littlest Pet Shop eller Hello Kitty.

Små världar i mitt vardagsrum

10 september 2011 16:29 | Allmänt, Bilder | Kommentering avstängd

Hur många koppar har du egentligen?

10 september 2011 10:50 | Allmänt, Bilder, Dagens kopp, Formgivning och arkitektur | 7 kommentarer

Ofta får jag frågan: Men hur många koppar har du egentligen? Och det har jag inte kunnat svara på, men nu har jag inventerat minsann! Frågan var bara vad jag skulle ta med som koppar. Nu har jag i alla fall tagit med alla tekoppar, kaffekoppar och sådana muggar med och utan öra som känns som att de hör till min samling. Fina gamla barnmuggar i porslin och plast också, men inte moderna som barnen haft till vardags när de var små. Gamla picknickkoppar och muggar i plast har jag också räknat. Sedan finns det en del porslinsmuggar med reklamtryck som jag inte tycker hör till min samling, så de är inte med. Moderna espressokoppar och glöggkoppar har jag inte heller räknat. Jag har angett namn, färg om det är koppar som finns i flera färger, och antal. Jag tänker att det här får bli ett inlägg som jag uppdaterar när samlingen utökas. På bilderna syns en del av mina koppar, men verkligen inte hela samlingen.

Tekoppar

Gefle
Balkong 1
Fyr blå 1
Gavott gul 1
Groblad blå 1
Groblad brun 1
Groblad grön 1
Helianthus 1
Hyacint svart 3
Kreol gul 1
Kryss 1
Lillemor blå 1
Lillemor svart 1
Pigg 1
Pors 1
Spinett 1
Tellus 1
Terrass blå 1
Terrass grön 1
Vinranka röd 2
Zebra 2
okänd blå dekor som ser ut som ägg 1
Summa: 25

Gustavsberg
Adam 1
Blå husar 1
Coq 1
Dinett 1
Domnarvet Hyttor 1
Domnarvet Valsprofiler 1
Grå ränder 1
Morning grå 1
Opalen 2
Prunus 6
Pynta 1
Reso 1
Spisa Ribb 3
okänd vit med reliefmönster 1
Summa: 22

Rörstrand
Blå eld 6
Koka blå 1
Koka brun 1
Mon Amie, runda modellen 1
Nationalservisen med guldrand 2
Rosmarin grå 1
okänd med rödbruna blommor och blad 1
Summa: 13

Karlskrona
okänd med hallonröda ränder, modell Karla 1
Summa: 1

Staffordshire
Myotts Country Life 1
Summa: 1

Tuscan
Rosenknoppsdekor 1
Summa: 1

Totalt 63 tekoppar

Kaffekoppar

Gefle
Anemone röd 1
Balkong 1
Cleo svart 2
Mexico 2
Pallas grön 3
Summa: 9

Gustavsberg
Prunus 5
Markis 1
IOGT 1
Prick 2
Rosenbrun 1
Emma grön 1
Summa: 11

Rörstrand
Blå eld mindre 1
Blå eld större 10
Ceylon grön 1
Ceylon gul 1
Mia 1
Venezia 2
okänt restaurangporslin med grå dekor 2
Summa: 18

Plast
ljusblå mepal 2
ljusblå Skaraplast 4
ljusgula 2
Summa: 8

Totalt 46 kaffekoppar

Muggar

Arabia/Finel
Mumin 24
emaljmugg med djur 1
Summa: 25

Marimekko
Fokus röd 1
Fokus svart 1
Hetkiä/Moments 1
Kaiku 1
Summa: 4

Rörstrand
Mon amie 3
Perssons kryddskåp 1
Summa: 4

Gustavsberg
barnmugg i ornamin med pojke som håller i ballonger 1
dubbelväggig plastmugg brun 1
dubbelväggig plastmugg gul 2
dubbelväggig plastmugg röd 2
Krakel Spektakel 1
Vida världar barnmugg i ornamin 1
Summa: 8

KF
Retro edition I Fallande löv 8
Retro edition II 2
Retro edition III 2
Summa: 12

Totalt 53 muggar

Nästa sida »

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Kerstin Kokk.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^