Vår kokbok från 1971

22 april 2012 20:31 | Allmänt, Ätbart, Bilder, Formgivning och arkitektur, Läser | 9 kommentarer

Vår kokbok är verkligen baskokboken som jag är uppvuxen med. Mina matlagningsintresserade föräldrar har naturligtvis alltid haft massor av kokböcker, men KF:s Vår kokbok var baskokboken, och fanns i flera upplagor hemma. Mitt första egna exemplar som jag hade med mig när jag flyttade hemifrån var upplagan från 1981. Sedan har jag skaffat alla nya upplagor. Den senaste är jag inte så förtjust i, för jag tycker att de har tagit bort flera nödvändiga recept. På Myrorna hittade jag nu upplagan från 1971. Det är hög igenkänning för mig som är född 1969. Man får verkligen en känsla för den tidens mattrender, och vad som var nymodigheter så att det behövde förklaras! Och jag gillar just det anslaget hos Vår kokbok, att det det inte är en mästrande kokbok, utan en tydlig kokbok som förklarar det mest basala, samtidigt som jag, som är mycket van och avancerad i köket ändå har nytta av den.

Vår kokbok 1971

Vår kokbok 1971

Vår kokbok 1971

Vår kokbok 1971

Vår kokbok 1971

Vår kokbok 1971

Vår kokbok 1971

Vår kokbok 1971

Vår kokbok 1971

Vår kokbok 1971

Vår kokbok 1971

Vår kokbok 1971

Vår kokbok 1971

9 kommentarer »

RSS-flöde för kommentarer till det här inlägget. TrackBack URI

  1. Aha, du den där har jag också men jag har faktiskt aldrig tittat på den så där som du. Ska nog börja bläddra i min med och njuta av bilderna :)

    Comment by Maria/Prylodesign — 2012-04-22 21:09 #

  2. Klassiker! Har också vuxit upp med denna.

    Comment by Gila — 2012-04-22 21:54 #

  3. Den enda riktiga för mig :-)

    Tyvärr har jag bara mitt ex från 1990, men den är fortfarande bra då tycker jag. Ska nog leta efter ett äldre ex också, den är ju kul och intressant att jämföra!

    Comment by Benny — 2012-04-22 23:26 #

  4. Det är just den sista upplagan som kom för ett par år sedan som jag tycker har irriterande brister, just för att det är vissa recept som är viktiga för mig som de har tagit bort. Upplandskubb, till exempel.

    Comment by Kerstin — 2012-04-24 9:51 #

  5. Upptäckte när vi renoverade köket att jag nästan bara använder Vår Kokbok – och recept från nätet som komplement. Fick mormors Vår Kokbok av henne när jag flyttade hemifrån, med mormors handskrivna recept på t ex 20 långpannor sockerkaksbotten, klenäter och andra nödvändigheter. Men, eftersom jag aldrig bakar Upplandskubb gillar jag den nya upplagan också.

    Comment by Anna-Karin — 2012-04-24 20:27 #

  6. Underbart med mormors anteckningar! 20 långpannor sockerkaksbotten! Hade hon ett annat recept på klenäter än det i Vår Kokbok?

    Comment by Kerstin — 2012-04-24 20:54 #

  7. Hej Har en vår kok bok sen 1973 det är den bästa som finns, nu börjar den gå sönder har tittat på loppis efter en ny men tyvärr inte hittat den.Har även den nya men den tycker jag INTE om.

    Comment by carina — 2012-07-18 13:52 #

  8. @Carina Nej, den senaste upplagan var en besvikelse. Hoppas du hittar ett nytt exemplar av rätt årgång snart!

    Comment by Kerstin — 2012-07-19 9:33 #

  9. Min gamla trotjänare håller knappt ihop längre ”suck”. Har förgäves sökt efter 9:e upplagan årsmodell 1971 på antikvariat,loppisar och tradera. Fick denna fantastiska bok som läromedel på hemteknisk linje. Det spelar ingen roll hur många kokböcker jag har tillgång till, den är bäst. De nyare upplagorna är ingenting för mig.

    Comment by Pia — 2014-07-27 17:17 #

Lämna en kommentar

XHTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Kerstin Kokk.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^