Nej, jag vill gå på loppisar med dig, mamma!

30 augusti 2009 12:54 | Allmänt, Bilder, Formgivning och arkitektur | 2 kommentarer

Under lördagseftermiddagen spenderade jag några timmar med att trampa runt på gatorna i hela Lövstalöt, en villaförort norr om Uppsala. De hade garageloppis, och flera hus på varje gata sålde faktiskt grejer. Tyvärr fanns det inte något för mig. Folk sålde mest avlagda barnkläder och leksaker, och så en del porslin och annat från de senaste decennierna som inte lockar mig. Det är möjligt att det fanns några 50- och 60-talsfynd på förmiddagen som jag missade. Barnen blev i alla fall glada över att få Spindelmannendockor.

När vi hade traskat runt ganska länge och barnen började bli trötta såg jag en lekpark och sa till Klara att hon kunde leka i den medan jag kollade loppisarna. Men det ville hon inte alls. Nej, jag vill gå på loppisar med dig, mamma! Bra tjej.

På vägen tillbaka blev det en sväng in på Antikhuset i Svista. Hittade inget jag ville ha där heller. De har mest sånt som är från tidigare decennier än vad jag är intresserad av. Men jag såg det här italienska badrumsskåpet i rätt mintgröna kulör, som jag vet att Libby på Femtiotalsjakten är ute efter. 600 kronor. Dagens tips.

DSC07442

Fredagsfika på Konditori Trianon

28 augusti 2009 23:13 | Allmänt, Bilder | 1 kommentar

Vi gick till Konditori Trianon efter fritids och dagis och fikade med Magnus, Maria, Helmer och Arvid. Riktigt tantfik med mycket bra bakverk. Jag tog en mockabakelse så klart. Finfint.

DSC07427

DSC07431

DSC07433

DSC07441

Fina lilla Hertha

28 augusti 2009 15:40 | Allmänt, Bilder, Formgivning och arkitektur | 1 kommentar

Titta vad fin den är med blommor i, lilla Herthavasen som jag köpte på Frälsis loppis för några veckor sedan. Det är så härligt att gå ut i trädgården och plocka blommor. Oasis måste man ha i den här vasen, för annars trillar blommorna ur.

DSC07422

Så här ser det ut när jag sitter hemma och jobbar med mina två acer

28 augusti 2009 15:36 | Allmänt, Bilder | 2 kommentarer

Åh, så skönt det är att sitta hemma och jobba. Det har jag gjort idag. I nattlinne ända till lunch faktiskt. Det spelar ju ingen roll. Nu har jag två acerdatorer. Den bortre litet större är min privata. Den som står närmast är min jobbdator. Den får plats i min handväska.

DSC07419

Tillbringaren Signatur

26 augusti 2009 19:56 | Allmänt, Bilder, Formgivning och arkitektur | 2 kommentarer

Libby med Femtiotalsjakten hade fyndat en röd Signatur-tillbringare, och när jag kommenterade att jag hade en ljusgul med etiketten kvar undrade hon om jag hade någon bild på den på bloggen. Det verkar jag inte ha, så det var bara att ta fram och fotografera. Jag köpte den för många år sedan, kanske sent 90-tal, på Myrorna vid Adolf Fredriks kyrka i Stockholm om jag minns rätt. Tror att den stod i en monter, så den var nog inte superbillig.

Fantastiskt praktisk är den i alla fall som är utformad så att den får bra plats i dörrfacket i kylskåpet. För att inte tala om snygg. Signatur är så klart formgiven av Sigvard Bernadotte och Acton Björn för Husqvarna borstfabrik. De har verkligen gjort så många geniala plastföremål. Året var 1963 1959.

DSC07403

DSC07404

DSC07405

Dagens kopp: Grön Emma från Gustavsberg

26 augusti 2009 6:56 | Allmänt, Bilder, Dagens kopp, Formgivning och arkitektur | 2 kommentarer

En syster till den bruna varianten av Emma kommer här, en grön Emmakaffekopp. Hittade den också på hyllan med udda kaffekoppar utan fat på Söders antik & kuriosa. Jag tycker nästan att den gröna är finare än den bruna. Ni kan läsa mer om Emma och se hur den bruna dekoren ser ut här, där jag skriver om en tekopp ur min systers köksskåp.

DSC07372

Om man är väldigt trött och hungrig

25 augusti 2009 21:53 | Allmänt, Bilder | Kommentering avstängd

och ligger i soffan och väntar på att middagen ska bli klar, då kan man somna mitt i en tugga knäckebröd.

DSC07394

Dagens kopp: Rosenbrun från Gustavsberg

25 augusti 2009 7:14 | Allmänt | 2 kommentarer

Rosenbrun hade jag faktiskt aldrig sett när den stod där på en hylla med udda kaffekoppar utan fat på Söders antik & kuriosa. Inte finns den heller med i den stora boken om Gustavsberg av Gösta Arvidsson som utkom för två år sedan. Om man googlar kommer det upp en del träffar på japanska sajter som säljer skandinaviska moderna aktiviteter, men jag har inte hittat några mer uppgifter om den. Fin är den i alla fall med sin bruna 70-talsblomma.

DSC07368

Det doftar blomsterbutik i mitt rum på jobbet

24 augusti 2009 22:22 | Allmänt, Bilder | Kommentering avstängd

Liljorna som lillebror kom förbi med förra veckan har slagit ut.

DSC07383

Dagens kopp: Gul Rosmarin/Capri från Rörstrand

24 augusti 2009 6:40 | Allmänt, Bilder, Dagens kopp, Formgivning och arkitektur | 9 kommentarer

DSC07366

Nej, jag har faktiskt ingen Rosmarinkopp sedan tidigare. Min syster har en hel teservis i rosa som jag bloggat om tidigare. Och det är litet lurigt med den här gula varianten, som jag hittade på Väderkvarnens gammalt & nytt samtidigt som Helianthuskoppen. Den här fick jag betala 80 kronor för, förresten. Det som är lurigt är ju att Rosmarin, som är formgiven av min favorit Hertha Bengtson, finns i brun, grå, rosa och vit glasyr. Den tillverkades 1957-1966. Men så finns den här koppen i gult, som kallas Capri, fast det är exakt samma kopp. Jag tycker nog att ursprungsfärgerna är finare, men det är roligt att ha den här gula också.

Vad som är så fint med Hertha Bengtsons sätt att arbeta med reliefmönster är hur glasyren lägger sig och fördjupar mönstereffekten. Ingen slår förstås Blå Eld, och jag tycker även att det gäller själva formen på koppen, men visst är den fin den här också.

Dagens kopp: Helianthus från Gefle

23 augusti 2009 10:48 | Allmänt, Bilder, Dagens kopp, Formgivning och arkitektur | 1 kommentar

DSC07364

Helianthus är den första koppen i den här modellen från Gefle som jag har, vad jag kan se en EB. Jag hittade den på Väderkvarnens gammalt & nytt igår för 40 pix. Bara att slå till! Helianthus är formgiven av Göran Andersson och tillverkades 1962-1966. Formen på koppen är trevlig, tycker jag. Lagom stor och lagom tunt gods som känns skönt mot läpparna. Kanske att hänkeln är mera snygg än skön att hålla i. Solrosdekoren passar extra bra så här i solrostider!

En utvikning: När jag kollade modellen på Bennys fantastiska sida om framför allt Gefleporslin slogs jag av likheten mellan Daisy och Furuvik, men Daisy är formgiven av Helmer Ringström 1963 medan Furuvik skapades av Berit Ternell 1961.

Några udda fat

23 augusti 2009 1:35 | Allmänt, Bilder, Formgivning och arkitektur | Kommentering avstängd

Eftersom faten till Mexicokopparna som jag köpte för en tia tillsammans i Norrskedika var litet krakelerade köpte jag två udda fat för ett par tior när jag hittade det på Söders gammalt och nytt. De som jag köpte i Norrskedika kan förpassas till att bli blomfat. Köpte även ett udda fat av Bagett från Gustavsberg. Otroligt fin tidstypisk dekor i svart från 50-talet.

DSC07373

Herthas Blåvinge och Mariannes Mon Amie – fina vänner

23 augusti 2009 1:18 | Allmänt, Bilder, Formgivning och arkitektur | 1 kommentar

Se så fint Hertha Bengtsons Blåvinge och Marianne Westmans Mon Amie passar ihop. Och Hertha och Marianne var ju arbetskamrater på Rörstrand. Mon Amie var Marianne Westmans examensarbete på Konstfack, och började tillverkas 1952. Hertha Bengtsons Blåvinge tillverkades 1952-1959. Visst påminner dekorerna mycket om varandra, även om Mon Amie föreställer skvattramblommor och Blåvinge fjärilar. Jag har alltid tänkt på Mon Amie som fjärilar. Och de började alltså tillverkas samma år!

Jag hittade Blåvinge på Söders gammalt och nytt. Den lilla, lilla såssnipan kostade 85 kronor och assietten 65.

DSC07375

DSC07376

Jag var tvungen att ta hand om den här DUX-fåtöljen från 60-talet

23 augusti 2009 0:46 | Allmänt, Bilder, Formgivning och arkitektur | 3 kommentarer

Den stod i ett av uthusen på Emmaus i Gryttby. Visserligen har den en ordentlig fuktskada på ena armstödet, men för 150 kronor var det värt att köpa den och se om jag lyckas fixa till den. Jag får väl slipa ned försiktigt och behandla om den. Säkert originaltyg, och i bra skick, men jag gillar inte riktigt färgen. Mörkare brunt är vackert tycker jag, men den här är ganska ljusbrun med inslag av trådar med dragning åt rostfärgat i väven. Jag får lov att klä om den, men det är lätt som en plätt med lösa dynor. Modellen heter USA 75 och är formgiven av Folke Ohlsson. Den tillverkades i teak och valnöt, och det här måste vara teak.

DSC07359

DSC07360

DSC07361

DSC07362

Klara oroar sig för sniglarna som bara rymmer hela tiden

23 augusti 2009 0:25 | Allmänt, Bilder, Videoblogg | Kommentering avstängd

Man får akta sig när man går ut på trappen, för där har Klara samlat massor av sniglar. Men hon har ett fasligt besvär med att de rymmer hela tiden, så hon måste flytta på dem.

DSC07349

Queer vattenlek

23 augusti 2009 0:19 | Allmänt, Bilder | Kommentering avstängd

Naturligtvis var Klaras vattenlek inte queermedveten. För henne var det bara att hon skulle bada dockorna, och då var de ju nakna. Men jag såg ju något annat och kunde inte låta bli att le åt de två nakna tjejerna som låg sked och de två nakna killarna som var nedstoppade med huvudet före i vattnet och så några babydockor som låg utspridda.

DSC07344

DSC07348

DSC07347

Bästa fyndet på länge

20 augusti 2009 22:46 | Allmänt, Bilder, Formgivning och arkitektur | 2 kommentarer

Tänk en sån tur att jag åkte in till Uppsala en dag förra veckan när jag var i Öregrund, eftersom jag skulle träffa Teresa och Elisabeth. Och tänk sån tur att vi kom att prata om allt som har byggts om och nytt i stan på senare år, för Teresa bor ju i Paris sedan mitten av 90-talet. Så vi tog en promenad, och då upptäckte vi att Frälsningsarmén hade en tillfällig loppis i sina lokaler på St Persgatan. Bland det första jag såg när jag kom in var två vaser som var fina. Jag synade dem och såg att de hade signaturen HB under och att de hade Rörstrandstämpel. Hertha Bengtson! Tänkte väl det. För det är något med hennes sätt att arbeta med reliefmönster, både vad gäller den konstindustriella porslinsproduktionen, i många av hennes serviser som Blå Eld, Rosmarin och Ceylon till exempel, och i det unika handgjorda godset, som den här. Klart att jag slog till och köpte dem. De var lätt värda sina 200 respektive 350 kronor. När jag senare efter viss möda hittade dem på nätet kunde jag konstatera att den lilla vasen såldes för 950 kronor på en nätbutik för antikviteter. Inte för att jag har tänkt sälja dem. Bara känslan av att veta att jag har gjort en bra affär. Nu står de båda två på bordet bredvid mig med blommor från Öregrund. Den lilla måste man ha oasis i för att hålla blommorna på plats. Men bilderna tog jag i Öregrund förra veckan. Om någon känner till vad serien heter och när den tillverkades vill jag gärna veta.

DSC07251

DSC07254

Lillebrorsan kom förbi med liljor

20 augusti 2009 22:14 | Allmänt, Bilder | Kommentering avstängd

Matti råkade vara i krokarna på Kungsholmen i eftermiddags, så han tittade förbi för att kolla in nya jobbet och hade köpt fina liljor åt mig.

DSC07324

Om ni undrar hur jag har haft det första dagen på nya jobbet

20 augusti 2009 0:17 | Allmänt, Bilder | 4 kommentarer

Mycket bra! För hur bra känns det inte när man vet att det ligger en ny dator och iphone och väntar på mig, när en kollega twittrar i jobbets namn och hälsar välkommen klockan sex på morgonen första dagen, när en annan kollega, som jag bara hälsat på en gång i våras, glatt skuttar fram för att hälsa mig välkommen när jag kommer dit? Och då menar jag verkligen glädjeskutt. På förmiddagen fick jag en bra genomgång om Forum av min chef. Eftermiddagen ägnade jag åt att komma igång med nya datorn och iphonen och att läsa dokument för att få mer överblick över jobbet. Trevliga kollegor, en spännande höst framför mig med roliga arbetsuppgifter, pentryt där jag kan göra te alldeles mittemot mitt rum och finfin utsikt genom fönstret. Adressen är Hantverkargatan 3, men det är alldeles ut mot Norr Mälarstrand. Att det dessutom bara tog mig 7 minuter att promenera från jobbet till tåget på höga klackar gjorde ju inget, och solen sken. Det känns rätt och bra helt enkelt.

DSC07300

DSC07309

DSC07308

Jag fick visst inte hjälpa till att bygga lego

18 augusti 2009 22:43 | Allmänt, Bilder | 1 kommentar

Första dagen som Viggo tog sitt kåvepenin och han tyckte att det var så fruktansvärt vidrigt, lovade jag honom att när femdagarskuren var avslutad skulle han få en Lego Star Wars-byggsats som han fick välja själv. Det hjälpte faktiskt att tänka på, och i eftermiddags när vi kom hem föreslog Viggo att han inte skulle vänta till kvällen att dricka sista dosen, utan dricka den med en gång, så han hann bygga skeppet. Det tyckte jag var en bra idé, så det gjorde vi. Fast jag hade trott att jag skulle få hjälpa till rätt mycket, men det behövdes bara ett par gånger med att klämma fast något knepigt. Och han fattade allt i beskrivningen utan hjälp och missade ingenting. Vid åtta på kvällen var han klar med bygget. Åh, så nöjd han var. Jag hade nog sett fram emot att få bygga mera jag också, men det var så klart roligt att se Viggo klara allting själv. Om ni undrar vilket skepp det är så är det en Hyene Droid Bomber.

DSC07284

DSC07285

DSC07289

DSC07293

DSC07298

Nästa sida »

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Kerstin Kokk.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^