Mest teak och så en till Pallas

28 februari 2011 20:21 | Allmänt, Bilder, Formgivning och arkitektur | Kommentering avstängd

Det blev resultatet av lördagens loppisrunda. Det börjar bli litet loppisbord på Vaksala torg igen nu, när det inte är så vidrigt kallt.

Man tager vad man haver

28 februari 2011 15:00 | Allmänt, Ätbart, Bilder | 1 kommentar

I morse fick jag vända hem igen. Viggo hade migrän. Jag pysslade om honom och ville laga något till lunch som han verkligen fick i sig, så det blev plättar. Det finns det ju alltid ingredienser till hemma, även om det är oplanerat. Bra nödmat på flera sätt. Till mig själv fixade jag en nyttigare lunchtallrik med matvete, sockerärtor, avocado, kallrökt lax och ärtskott. Men oroa er inte att jag bara ska blogga om träning och nyttig mat nu. Nästa vecka är det semmeldagen, och jag bakade semmelbullar och lade i frysen i helgen. Det ska räcka sju veckor fram till påsk. Dessutom är det Klaras 6-årsdag om mindre än en månad, så jag kan lova att jag kommer att baka massor av socker- och smörstinna bakverk. Kak-Kerstin är inte försvunnen! Och Viggo mår bra nu, så det blir simskola ikväll.

Jakten på den perfekta Esther Williams-baddräkten

27 februari 2011 14:06 | Allmänt, Bilder | 5 kommentarer

Ja, men jag vill ju se ut som Esther Williams när jag simmar. Inte ha en tråkig träningsbaddräkt. Varför ska man ha det? Jag vill vara tjusig och glamourös. Men vad svårt det är att hitta en snygg filmstjärnebaddräkt. Bikinis finns det rätt många snygga och bra med bygel. Jag har en svart från Panos som jag är nöjd med. Men baddräkterna, de är antingen trista träningsmodeller som klämmer in brösten, eller så känns de tantiga. Inte ens Panos har någon som jag tycker duger. Den här prickiga ser visserligen snygg ut i modellen, men storprickigt känns barnsligt. Jag vill ha en svart. Men nu ni! Titta vilken drömbaddräkt! Den ska jag ha!

Egentligen borde jag kanske träna med Idlaflickorna

27 februari 2011 14:03 | Allmänt | 1 kommentar

Det vore i alla fall mycket stilfullt och retro. Men de som känner mig väl vet att jag blir panikslagen över bollar som flyger i luften. Idlaflickorna med sina bollar är alltså uteslutet, även om jag blev så glad över en kommentar på Facebook om att jag borde vara med där. Jag som annars bara har hållit mig till simning har faktiskt blivit värsta gymbruden, ganska långt från 50-talets husmodersgymnastik också. Det är faktiskt sant. Jag går och tränar 3-4 gånger i veckan på gymmet på Fyrishov. I slutet av januari tog jag mig samman och ringde och bokade instruktör och fick lära mig hur alla obegripliga maskiner funkar och fick ett styrketräningsprogram på 30 minuter. Så nu går jag och tränar 30 minuter styrketräning + 30-60 minuter kondition flera gånger i veckan. Jag brukar köra crosstrainer eller cykel för kondition. Att jag tycker att det är kul att träna vore en överdrift, det är rätt trist i sig, men jag är faktiskt riktigt peppad att träna och nöjd med resultatet. Inte minst för att jag kunnat öka både vikterna på maskinerna och antalet repetitioner. Och jag älskar kommentaren av Anders, som undrade hur det går att träna i högklackat. Det går strålande, Anders!

Förresten sa instruktören att jag var stark och duktig och hade bra kondition. Det kan väl ligga en pedagogiskt baktanke i att säga så för att man ska känna sig bra, men samtidigt måste det väl ha någon verklighetsförankring när han ska göra ett träningsprogram som passar mig. Så jag tänker att jag är grymt bra. Det ska man göra. Och för att stå ut med att träna lyssnar jag på peppande musik, och så registrerar jag all träning på RunKeeper, så jag ser hur mycket det faktiskt blir. Litet dumt bara att man inte kan registrera styrketräningen, men för att åtminstone hålla koll på hur mycket jag tränar styrka gör jag så att jag registrerar det som roddmaskin i antal minuter, utan att fylla i distans. Då vet jag att allt som är registrerat som roddmaskin är min styrketräning, även om det ser ut som att jag bränner 0 kalorier. Dessutom har jag mätt upp hur långa vissa vägar som jag går ofta är, som till dagis, skolan, tåget, Fyrishov eller långa loppisrundan, och så registrerar jag det också. Det blir massor kan jag berätta, och jag bränner enormt många kalorier på att jag går så mycket i vardagen. Ofta går jag 5-10 km om dagen faktiskt. Kadettgatan-dagis-skolan-tåget är 5 km. Stora loppirundan som jag gärna gör varje lördag om jag hinner är en mil. Nytta och nöje!

Dagens kopp: Blå Terrass från Gefle

25 februari 2011 17:53 | Allmänt, Bilder, Dagens kopp, Formgivning och arkitektur | 2 kommentarer

Min gröna Terrass-kopp är en favorit. Den känns så somrig, på något sätt. Nu har jag en blå också. Modellen är EA, som formgavs 1959 av Arthur Percy, men dekoren tillverkades 1962 till 1967. Åh, vad jag längtar efter att dricka te ur Terrass soliga sommarmorgnar på altanen!

Middag på soliga Pallas-porslinet

20 februari 2011 23:37 | Allmänt, Ätbart, Bilder, Formgivning och arkitektur | 3 kommentarer

En sån tur att jag fick tag på mera Pallas-porslin, tre mattallrikar, lagom tills jag skulle bjuda Elisabeth och Malin på middag. Nu ringde Malin i sista stund och sa att bilen hade pajat, så hon satt fast ute på landet, men Elisabeth var här i alla fall. Det blev en mycket trevlig kväll, och kändes så vårligt och fint med Pallas. Men först av allt bjöd jag på min bästa alkoholfria drink i nya allglasen och med nya tillbringaren medan jag gjorde klart det sista av middagen. Bästa drinken är lingondricka med russian. Sedan bjöd jag på skaldjurscheesecake till förrätt och fläskfilé saltimbocca till varmrätt. Middagen avslutades med randig chokladmousse som jag serverade i tekoppar. Jag använde receptet på randig chokladmoussetårta, bakade kladdkakebottnen, tog litet av den med en sked och lade över i botten på några tekoppar, gjorde den mörka och den vita chokladmoussen och fyllde på i två lager. Det funkade fint och var ett trevligt sätt att servera den, men nästa gång får jag allt göra den i kaffekoppar istället. En tekopp blev alldeles för mycket!

Jo, jag undrar om den här tomten

19 februari 2011 9:25 | Allmänt, Bilder, Formgivning och arkitektur | 4 kommentarer

Ni vet, jag är verkligen förtjust i den här typen av trätomtar från 50-60-talet, och även om de bara är framme till jul så fyndar jag dem året runt på mina loppisrundor. I julas när jag hade gjort ett inlägg om min samling gjorde Jessica Palmgren en intressant upptäckt. Det visade sig nämligen att mina favorittomtar är formgivna av hennes mamma Mary Sandberg, som gjorde mycket för Hemslöjden! Nu undrar jag över den här tomten, kan det vara hon som har gjort den också? Jag tycker att formen på luvan känns så bekant. Titta gärna in på Jessicas blogg och läs inlägget där hon visar bilder från sin mammas skissbok från 1938. Spännande!

Tips om badrumsrenovering för retrointresserade

18 februari 2011 20:31 | Allmänt, Formgivning och arkitektur, KF | 5 kommentarer

Gustavsbergs porslinsmuseum ger ut en ny bok med titeln Muggar och ställ – En berättelse om Gustavsbergs sanitetsporslinsfabrik. Boken handlar om epoken 40-60-tal ungefär. I pressmeddelandet skriver de också att museet har producerat en liten enkel sanitetshistorisk utställning, där de bland annat visar ett antal ”muggar och ställ” av varierande ålder och utförande. Denna utställning får betraktas som en förövning till en framtida satsning på sanitetshistorisk utställning på museet. Säkert kan både boken och utställningen vara till stor nytta för den som vill renovera ett badrum från de här decennierna tidstypiskt.

Den ljuvliga doften av pärlhyacinter

18 februari 2011 20:15 | Allmänt, Bilder | 1 kommentar

Den ljuvliga doften av pärlhyacinter och stänglarna som häver sig ut. Sånt som jag blir glad av.

Att meta vinden och stjärnorna

18 februari 2011 13:21 | Allmänt, Bilder | Kommentering avstängd

Att meta vinden och stjärnorna, visst låter det poetiskt även om det nog inte var menat så. Jag var ett tag med Viggo i skolan idag, för jag skulle följa med när han vaccinerade sig mot mässling, påssjuka och röda hund. De arbetar med rymden just nu. Det andra grupparbetet däremot är poetiskt menat på riktigt.

För övrigt gick det bra med sprutan, även om Viggo tycker att det är jobbigt. Han var inte rädd innan och satt lugnt och stilla när skolsköterskan stack honom, men sen gjorde det ont så han grät litet och satt i mitt knä.

Även om jag är mest inne på porslin har det blivit mer och mer glas

17 februari 2011 19:57 | Allmänt, Bilder, Formgivning och arkitektur, KF | 8 kommentarer

Ni vet hur det är när man är ute på loppisrundor. Man kan inte titta efter allt, och har radarn inställd på det man är särskilt intresserad av. För mig mest porslin, och särskilt tekoppar. Men under senaste året har det blivit mer och mer glas, och då främst tonat bruksglas från 60-talet. Jag har skrivit om Lilla ETT-glaset och Allglaset tidigare, och har nu fått bekräftat att båda producerades för Konsum. Lilla ETT hittade jag själv i originalförpackning, men Allglaset har jag haft väldigt bristfälliga uppgifter om att det var Bengt Edenfalk som designade 1968 för KF, men nu tipsade Benny mig om att Loppista hittat Allglaset i originalförpackning, så nu har jag fått bekräftat att Skruf tillverkade det för Konsum.

Mina tidigare inlägg om Lilla ETT och Allglaset finns här, här, här och här.

På senaste loppisrundan hittade jag den här blågråtonade tillbringaren, som jag tyckte var fin och lagom stor, och som kan passa ihop med både Lilla ETT och Allglaset.

Söndagmiddag som på femtiotalet

6 februari 2011 9:52 | Allmänt, Ätbart, Bilder, Formgivning och arkitektur | 4 kommentarer

Förra söndagen lagade jag en söndagmiddag som på femtiotalet, inspirerad av ett tema om femtiotalsmat i Meny i P1. Det blev mycket lyckat och gästerna var nöjda och jag dokumenterade allt. Det var bara det att sedan krånglade min mobil som börjar bli gammal och skraltig. Det gick inte att ladda över bilderna och jag surade över det. Men efter litet pillande med minneskortet fick jag liv i det igen, och idag är det ju söndag igen, så nu får ni se!

Till förrätt serverade jag räkcocktail, och jag är mycket nöjd över att jag kom på att servera det i tekoppar istället för i cocktailglas. Fint i Blå Eld, eller hur? Varmrätten bestod av söndagskyckling lagad i gryta på spisen med hasselbackspotatis, gräddsås, svartvinbärsgelé och inlagd gurka. Middagen avslutades med brylépudding.

Den här veckan handlade det om sextiotalsmat i Meny. Lyssna på det också! Särskilt roligt är det med ett inslag ur arkivet där Moa Martinson talar hatiskt om alla utländska nymodigheter på matfronten, som hon bara tycker är konstigt trams.

Två fina ovala Pallas-uppläggningsfat

5 februari 2011 20:57 | Allmänt, Bilder, Formgivning och arkitektur | 3 kommentarer

i gult känns härligt vårliga, så vad glad jag blev när de stod på en hylla på Söders gammalt och nytt. Jag är så förtjust i Pallas, som är ritad av Berit Ternell och tillverkades 1960-1964. Hon gjorde både modell och dekor. Modellen heter BT. Jag har bloggat tidigare om Pallas här, här och här bland annat.

En stor och fin Terma-stekpanna hittade jag också

5 februari 2011 19:35 | Allmänt, Bilder, Formgivning och arkitektur | Kommentering avstängd

på Emmaus för 95 kronor. Bra pris, tycker jag. Jag har sett den för flera hundralappar på andra antikaffärer. Jag har en mindre sedan tidigare och några andra delar. Borde nog samla ihop allt och blogga om vid tillfälle. Jag gillar hel Termaserien, som är formgiven av Stig Lindberg 1955, men stekpannorna står ut i en klass för sig. Så eleganta. Det som var speciellt med Terma var alltså att man hade hittat ett flamsäkert material, novarlit, som funkade både på spisen, i ugnen och var snygga att servera ur.

Tio av Edenfalks allglas från 1968 och en ny antikaffär!

5 februari 2011 19:23 | Allmänt, Bilder, Formgivning och arkitektur, KF | 9 kommentarer

Vet ni, vad härligt; idag var jag på min första ordentliga loppisrunda i år. Visserligen har jag varit inne på Myrorna och Sirius loppmarknad några gånger när jag haft vägarna förbi på stan, men det känns inte lika motiverande att göra riktiga lördagsrundan när det nästan inte är några loppisbord på Vaksala torg den här tiden på året. Idag bestämde jag mig i alla fall för att göra stora rundan och promenerade ned på stan. (Det blir en mils promenad, förresten.) På väg till Vaksala torg gick jag längs Salagatan och upptäckte plötsligt en ny butik i en källare, som visade sig vara en riktigt bra antikaffär och loppis! Designhörnan heter den och adressen är Höganäsgatan 4, men ingång är från Salagatan. Pratade med den trevliga ägaren Christina, och hon hade nyligen öppnat butiken, som har öppet torsdagar och fredagar 14-18 och lördagar 10-15. Helt rätt prylar för mig, massor av glas och porslin och litet möbler, mycket från 50- och 60-talet. Helt okej priser också. Det fanns massor som jag gärna hade köpt, men jag nöjde mig med tio allglas för 30 kronor styck den här gången. Men ett fick jag på köpet, för det var en liten nagg på foten. Det var sex ofärgade och fyra rökfärgade. Allglasen är designade av Bengt Edenfalk för KF 1968, och jag har skrivit en del om olika typer av allglas tidigare här, här och här.

Klara, snart 6 år, hälsar att vintern ska ta slut nu genast. Kerstin, 41 år, håller med.

5 februari 2011 9:42 | Allmänt, Bilder | 5 kommentarer

Faktum är att Klara är så arg på vintern att hon hoppar jämfota av ilska när hon säger det. Hon listar bra grejer med våren:

1. Man får cykla till dagis istället för att bara gå och gå.
2. Man får plocka tussilago.
3. Man får ha jacka istället för overall.

Men gissa hur glad jag blev när Viggo och jag gick från fritids i skymningen igår? Så där så hjärtat hoppar till. För titta vad jag hittade. Videkvistar med mjuka små knoppar. Det är ändå trösterikt. Våren kommer.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Kerstin Kokk.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^