Månadens sötsak, tema Sagolikt: Det sitter en tiger i tekannan

30 april 2012 20:42 | Allmänt, Ätbart, Bilder | 36 kommentarer

Sagor behöver ju inte handla om prinsessor och tomtar och troll. En av mina favoritsagor när jag var liten var Det sitter en tiger i tekannan. Jag var så fascinerad av den jättelika tekannan och alla godsaker som dukades fram till eftermiddagsteet: chokladtårta, kaffekrans, pepparkaka, sockerkaka, mandelkaka, jordgubbstårta och wienerbröd. Så det valde jag att baka på temat Månadens sötsak – sagolikt. Dessutom har Klara en tiger som ser nästan precis ut som tigern i boken.

Det sitter en tiger i tekannan

Det sitter en tiger i tekannan

Det sitter en tiger i tekannan

Chokladtårta

Chokladtårta

Wienerbröd

Maräng- och chokladmoussetårta

Det sitter en tiger i tekannan

Det sitter en tiger i tekannan

Kaffekrans

Kakor

Kakor

Dagens kopp: Lola från Rörstrand

29 april 2012 18:08 | Allmänt, Bilder, Dagens kopp, Formgivning och arkitektur | 7 kommentarer

Hög tid för ett Dagens kopp-inlägg, eller vad säger ni? Det var länge sedan sist. Om dekoren vet jag ingenting, men modellen är VB-2, en mycket behaglig modell att dricka ur och lagom tekoppsstorlek. Det är något milt och behagligt över den gråblå dekoren också, lätt som en sommarmorgon. Trollsländevingar tänker jag på.

Lola Rörstrand

Lola Rörstrand

Heldag på Lata pigan

28 april 2012 19:08 | Allmänt, Bilder, Formgivning och arkitektur | 7 kommentarer

Vilken härlig dag det har varit i dag! Jag packade picknickhinken och en burk med blandade småkakor, Elisabeth hämtade upp mig och vi tog en roadtrip till Enköping där vi plockade upp Anna, och vi begav oss till Lata pigan i Vela utanför Enköping. En gård sprängfylld med möbler, porslin, glas, textil, kläder och andra prylar från kanske främst 50-70-tal. Prismässigt skulle jag säga antikhandel med bra priser. Om man var gjord av pengar kunde man köpa allting där. Hur mycket fint som helst. Vi var där i flera timmar och rotade omkring bland alla prylar. På vissa ställen var det svårt att ta sig fram för att se allting för att det var så proppfullt. Ett par timmar satt vi nog ute och åt lunch och fikade, och hade sällskap av ägarinnan och litet andra kunder. Anna hade gjort sallad och jag hade med te och kaffe och kakor. Vad jag köpte? Ja, det får ni se de kommande dagarna, men jag kan väl avslöja att jag riktade in mig på koppar. Lata pigan har en hemsida under konstruktion, och här finns de på Facebook.

Packar picknickhinken

Packar kakburk med blandade kakor

Lata pigan utanför Enköping

Lata pigan utanför Enköping

Lata pigan utanför Enköping

Lata pigan utanför Enköping

Lata pigan utanför Enköping

Lata pigan utanför Enköping

Lata pigan utanför Enköping

Lata pigan utanför Enköping

Lata pigan utanför Enköping

Lata pigan utanför Enköping

Lata pigan utanför Enköping

Lata pigan utanför Enköping

Lata pigan utanför Enköping

Vilar i solen utanför Lata pigan

Lunchpaus utanför Lata pigan

Fikapaus i loppisletandet

Lata pigan utanför Enköping

Milanostänger

26 april 2012 19:26 | Allmänt, Ätbart, Bakning, Bilder, Formgivning och arkitektur | 2 kommentarer

Milanostänger är litet pilligt att baka, men smakar finfint med sin fyllning av mandelmassa och rivet citronskal! En riktig svensk konditoriklassiker. Jag dukade med Manganiaassiett och fina löparen med gula rosor av Brit Bredström. Så, sätt igång att baka! Här hittar ni receptet.

Milanostänger

Milanostänger

Milanostänger

Foton från förr: Mitt rum när jag var liten

25 april 2012 21:21 | Allmänt, Bilder, Foton från förr | 5 kommentarer

Här ser ni barnkammaren när jag var liten. På det första fotot är det innan min lillebror och jag hade en våningssäng. Vi hade en rödbetsad våningssäng, och jag sov naturligtvis överst. Gardinerna är samma fantastiska på båda bilderna, men på det senare fotot är det omtapetserat i polkagrisrandigt. Den blå byrån med vita lådor, som mamma målat, ser man också på första bilden. Så många leksaker som jag minns! Jordgubbsspegeln, telefonen, trampbilen, Fisher Price-cirkuståget. Det fina dockskåpet var egentligen min storasysters, så det har inte jag kvar, även om jag har två fina 50-talsskåp som jag har köpt och inrett som vuxen. Men ni ser ju vilka fantastiska dockskåpsmöbler! Här kan ni se alla inlägg med foton från förr.

Mitt rum

Mitt rum

Inga lakan är så trevliga att mangla som pastellrandiga påslakan från 60-talet

24 april 2012 19:56 | Allmänt, Bilder, Formgivning och arkitektur | 1 kommentar

Hjärtat gjorde faktiskt ett glädjeskutt när jag hittade det här påslakanet på Stadsmissionens second hand förra veckan. Jag älskar den här typen av pastellrandiga påslakan från 60-talet, och just det här var ett precis likadant som vi hade när jag var barn. Tyvärr är just de påslakanen hos mina föräldrar utslitna, och det är just problemet när man letar gamla påslakan på loppis, att de brukar vara för slitna. Flera påslakan som jag köpt har hållit några tvättar och manglingar innan de börjat gå sönder. Men det här tror jag är i bättre skick och håller ett tag. Det är så ljuvligt att bädda rent med det här nymanglade lakanet!

Pastellrandiga påslakan från 60-talet

Pastellrandiga påslakan från 60-talet

Jag borde komma ihåg att använda linneservetterna oftare

23 april 2012 18:06 | Allmänt, Bilder, Formgivning och arkitektur | 2 kommentarer

Färgade linneservetter köper jag alltid på mig udda i olika färger när jag hittar på loppis. De kostar oftast bara några kronor. De är så typiskt 60-tal. Nu senast hittade jag två gröna i en väldigt fin grön nyans. Och titta vad snyggt det blev till Röd eld, teakbestick och Bengt Edenfalks gröna Allglas! Jag tycker också att man kan mixa linneservetter i olika färger när man dukar, så det gör inget om man hittar bara ett par stycken av en färg. Här kan ni se fler av mina linneservetter och läsa vad några inredningsböcker från 60-talet skriver om servetter.

Röd eld, Allglas, linneservett

Röd eld, Allglas, linneservett

Röd eld, Allglas, linneservett

Jag är med i Hus & Hem Retro som kommer ut idag

23 april 2012 7:01 | Allmänt, Bilder, Formgivning och arkitektur | 10 kommentarer

Ja visst! Jag är en av retrobloggarna som presenteras i det här numret av Hus & Hem Retro. Jag fick min tidning i brevlådan redan i fredags, eftersom jag medverkar. Prenumeranterna får den i dag, och i morgon kommer den i butik. För er som har hittat hit till bloggen via tidningen tänkte jag länka till några saker jag nämner i tidningen.

Serveringsvagnen med perstorpsplatta i Bengt Orups Profiler

Arthur Percys tekoppar Hyacint från Gefle

Det svart- och vitrandiga kakfatet

Perry Mason-spelet

Alla Dagens kopp-inlägg

Kakor bakar jag mycket! Här kan ni läsa om mina bakkonster, det galna projektet när jag bakade 50 sorters kakor till min systers 50-årsdag och i en flik ovan hittar ni alla recept.

Hertha Bengtson-kannan

Jag medverkar i Hus & Hem Retro

Jag medverkar i Hus & Hem Retro

Jag medverkar i Hus & Hem Retro

Bild till Hus & Hem Retro

Vår kokbok från 1971

22 april 2012 20:31 | Allmänt, Ätbart, Bilder, Formgivning och arkitektur, Läser | 13 kommentarer

Vår kokbok är verkligen baskokboken som jag är uppvuxen med. Mina matlagningsintresserade föräldrar har naturligtvis alltid haft massor av kokböcker, men KF:s Vår kokbok var baskokboken, och fanns i flera upplagor hemma. Mitt första egna exemplar som jag hade med mig när jag flyttade hemifrån var upplagan från 1981. Sedan har jag skaffat alla nya upplagor. Den senaste är jag inte så förtjust i, för jag tycker att de har tagit bort flera nödvändiga recept. På Myrorna hittade jag nu upplagan från 1971. Det är hög igenkänning för mig som är född 1969. Man får verkligen en känsla för den tidens mattrender, och vad som var nymodigheter så att det behövde förklaras! Och jag gillar just det anslaget hos Vår kokbok, att det det inte är en mästrande kokbok, utan en tydlig kokbok som förklarar det mest basala, samtidigt som jag, som är mycket van och avancerad i köket ändå har nytta av den.

Vår kokbok 1971

Vår kokbok 1971

Vår kokbok 1971

Vår kokbok 1971

Vår kokbok 1971

Vår kokbok 1971

Vår kokbok 1971

Vår kokbok 1971

Vår kokbok 1971

Vår kokbok 1971

Vår kokbok 1971

Vår kokbok 1971

Vår kokbok 1971

Den här handspegeln gick jag och kollade på i över ett år innan jag slog till

21 april 2012 16:50 | Allmänt, Bilder, Formgivning och arkitektur | 4 kommentarer

Varenda gång jag kom in på Qeptas och småpratade med Karin tog jag den i handen och tänkte att den var så snygg. Förra lördagen slog jag i alla fall till, och jag är grymt nöjd. Jag vet ingenting om den, men den är klädd i smalrandig galon i i svart och mörkrött.

Handspegel

Handspegel

Speglar mig i nya handspegeln

Lemonsnaps på gul Pallas

20 april 2012 21:24 | Allmänt, Ätbart, Bakning, Bilder, Formgivning och arkitektur | Kommentering avstängd

Jag har snöat in litet på citron. Det här var ett kakexperiment som blev riktigt lyckat! Jag gillar konsistensen på gingersnaps och hade sett någonstans att det finns lemonsnaps också. Fast när jag googlade recept såg de inte ut som jag tänkte mig. De var platta och utflutna. Så jag bearbetade receptet på gingernaps som jag brukar baka och smaksatte med rivet citronskal och vanilj i stället. Här har ni receptet. Den gula Pallasassietten är förresten nyfyndad. Det är den större storleken. Nu har jag tre stora och tre små assietter, och så fyra av varje av mattallrikar och sopptallrikar. Ja, och så har jag ju ett par uppläggningsfat, såssnipa och tre kaffekoppar också. Och tre kaffekoppar i grönt.

Lemonsnaps

Lemonsnaps

Lemonsnaps

Bara några till ljusstakar från Lindshammar

20 april 2012 7:12 | Allmänt, Bilder, Formgivning och arkitektur | Kommentering avstängd

Jag kan bara inte låta dem vara när jag hittar dem på loppis för en billig peng. Nu blev det fyra till i minsta modellen. Här kan ni se hela samlingen och här har jag skrivit om snarlika modeller.

Ljusstakar från Lindshammar

Motstridigheter om nässelsoppa

19 april 2012 19:49 | Allmänt, Ätbart, Bilder | 2 kommentarer

Vet ni, det finns väldigt motstridiga bud om hur man hanterar och tillagar nässlor. Jag har läst i olika kokböcker och recept på nätet. Dels att späda nässlor bränner man sig inte på, dels att man måste ha handskar för att inte bränna sig. Jag hade i alla fall plasthandskar, sådana där man kan köpa på apoteket, och jag brände mig litet ändå. Sedan står det i vissa recept att man ska slå bort vattnet man har förvällt nässlorna i, och koka upp med nytt vatten i soppan. I andra recept står det att man ska spara det och använda i soppan. Jag slog bort vattnet och kokade med nytt. Det försvann säkert nyttiga vitaminer av det. Gott blev det i alla fall. Och snyggt i svart Vinranka.

Nässlor

Nässelsoppa

Gulblommig duk

19 april 2012 7:36 | Allmänt, Bilder, Formgivning och arkitektur | Kommentering avstängd

En riktigt trevlig duk att ha på köksbordet hittade jag på Stadsmissionens second hand, med både blommor och rutor. Den här veckan är det förresten halva priset på allt där, så den kostade en tia.

Gulblommig duk

Gulblommig duk

Citronkakor med blått vallmofrö

18 april 2012 20:13 | Allmänt, Ätbart, Bakning, Bilder | 3 kommentarer

Vad sägs om mördegskakor med rivet citronskal i, rullade i blått vallmofrö? Både snygga och goda, tycker jag! Här har ni receptet. Fatet kommer från Arabia och heter Ravenna, formgivet av Birger Kaipiainen 1954.

Citronkakor med blått vallmofrö

Citronkakor med blått vallmofrö

Citronkakor med blått vallmofrö

Det blev visst en samling Alga-memory

17 april 2012 7:32 | Allmänt, Bilder, Formgivning och arkitektur, Spel och pussel | 9 kommentarer

Tre är en samling. Ja, jag kan liksom inte lämna kvar de fina memoryspelen när jag hittar dem på loppis och de kostar någon tia. Annars brukar jag inte köpa spel som jag redan har om de inte behöver kompletteras för att det saknas något. Så var det faktiskt med det andra memoryt. Det första hade två inkompletta par och låg i en plastlåda istället för originallådan, så att jag köpte det andra, som var komplett och låg i originalkartongen, var inte konstigt. Men nu hittade jag i alla fall ett tredje i originalkartong på Myrorna, och så köpte jag det också för att det kan vara bra att ha kanske… Det var komplett också, men det är så trist att Myrorna alltid tejpar igen spelen så kartongerna blir skadade. Jag har pratat med personalen om det någon gång, men de vill inte göra på något annat sätt. Klara och jag spelar i alla fall memory ofta, men hon fuskar rätt mycket för att hon så gärna vill ha vissa kort som är extra fina och begärliga.

Memory Alga

Memory Alga

Memory Alga

Jag har blivit faster!

16 april 2012 18:22 | Allmänt, Bilder | 2 kommentarer

Moster är jag redan sedan 20 år tillbaka, men nu är jag faster också. Kolla vad fint vi färgmatchar varann, brorsdottern och jag! Annars gillar hon att ligga och sova innanför munkjackan på sin pappa.

Jag har blivit faster!

Brorsdotter

Man tager vad man haver, och så blir det dammsugare

15 april 2012 16:23 | Allmänt, Ätbart, Bakning, Bilder | 3 kommentarer

Resterna av påskens chokladtårta började bli litet torr och trist, så jag smulade sönder den och blandade med smör, vaniljsocker och arraksessens och gjorde dammsugare av det. Hemmagjord marsipan hade jag också kvar, som jag kavlade, och så doppade jag i mörk choklad. Vilken förädling av trista rester!

Dammsugare

Dammsugare

Foton från förr

15 april 2012 16:03 | Allmänt, Bilder, Foton från förr | 7 kommentarer

Under kategorin Foton från förr har jag publicerat familjefoton från min barndom, och en del äldre bilder på släktingar, men det var ett tag sedan sist, mest för att det är så tidsödande att scanna bilderna. Så kom Femtiotalsjakten med en bloggutmaning igår: Min hipstamatiska familj och jag, och jag blev sugen på att hänga på. Efter litet funderingar kom jag på att det nog skulle funka bra att fotografera av de gamla bilderna med iPhonen, och det gjorde det. Så ni kommer att få se många fler inlägg med Foton från förr framöver! De här bilderna kommer ur ett album som jag fick av min gamla barnflicka Lena. Lena tog hand om mig från att jag var någon månad gammal, eftersom min mamma var riksdagsledamot, och på den tiden fick de inte vara föräldralediga. Och min pappa fick förstås inte heller vara föräldraledig, för det fick inte pappor 1969. Lena var hos oss något år; sedan var jag hos dagmamma. Titta gärna på fler inlägg med Foton från förr!

Jag i Öregrund 1970

Kerstin i Öregrund 1970

Jag hemma hos Lena 1970

Kerstin hemma hos Lena 1970

Jag hemma hos Lena 1970

Kerstin hemma hos Lena 1970

Jag hemma hos Lena

Kerstin hemma hos Lena

Jag hemma i badrummet på Idrottsgatan

Kerstin i badrummet på Idrottsgatan

Jag och Lena i Öregrund

Lena och Kerstin i Öregrund

Kolla! Jag bakade bullar redan som liten! Hemma i köket på Idrottsgatan.

Kerstin i köket på Idrottsgatan

Jag och min storasyster Anna i barnkammaren på Idrottsgatan 1973

Kerstin och Anna i barnkammaren på Idrottsgatan 1973

Också 1973. Här har jag assnygga regnkläder!

Kerstin 1973

Jag, Lena, Lenas dotter Maria i liggvagnen, min lillebror Matti i sittvagnen, mamma 1974 i Öregrund

Kerstin, Lena, Maria, Matti, mamma 1974 i Öregrund

Jag 1974 i Öregrund. Det är Lenas och Nisses bil man ser i bakgrunden.

Kerstin 1974 i Öregrund

Evas kalender april 1967

11 april 2012 19:58 | Allmänt, Bilder, Evas kalender, Läser | Kommentering avstängd

I Evas kalender från april 1967 kan man läsa om hur man gör en blomboll, hur man gör personliga knappar och en intervju med Lennart Nilsson. Alla inlägg om Evas kalender kan man läsa här.

Evas kalender april 1967

Evas kalender april 1967

Evas kalender april 1967

Evas kalender april 1967

Evas kalender april 1967

Evas kalender april 1967

Nästa sida »

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Kerstin Kokk.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^