Barnböcker från förr: Det sitter en tiger i tekannan

11 december 2010 10:19 | Allmänt, Barnböcker från förr, Bilder | 6 kommentarer

Jag tänkte att jag skulle ha en serie på bloggen om favoritbarnböcker från min barndom. Först ut är Det sitter en tiger i tekannan.

Boken är utgiven i engelskt original 1967 med underfundig text av Betty Yurdin och underbara illustrationer av William Pène du Bois. Den handlar om en familj som har en fantastiskt stor tekanna, faktiskt så stor att det får plats en tiger i den. En dag sitter den där tigern bara där i kannan när de ska dricka eftermiddagste. Och en efter en i den stora familjen försöker med olika medel få ut tigern ur tekannan. De resonerar förståndigt, läxar upp och hotar med våld och stora brandsprutan. Men tigern sitter där den sitter i tekannan, och bryr sig inte ett dyft om familjens behov av eftermiddagste. Till sist kommer minsta syster Bisse hem från ett kalas, och hon har en annan ansats. Hon är snäll och vänlig och frågar tigern om han inte vill komma ut och dricka te med dem, för de skulle bli så glada då. Och då gör tigern det såklart.

6 kommentarer

 1. Det slår mig, när jag tittar på de illustrationer du har lagt ut, hur bittisk den här boken är.

  Men det var egentligen inte det jag skulle säga.

  För att en bilderbok på det här sättet ska bli hågkommen och älskad och omläst tror jag det fordras två: det lyssnande barnet och den läsande föräldern. Om båda gillar boken och den därför blir omläst gång på gång, blir den där gemensamma läsupplevelsen en del av boken.

  Du har säkert den där typen av bokupplevelser med både Klara och Viggo, och jag tror nog att det bland de här böckerna finns en och annan som du och jag har gemensamma, outplånliga minnen av.

  Comment by Enn Kokk — 2010-12-11 13:12 #

 2. Vilka sköna bilder! Kul också, med en annan Tiger, än Nalle P:s kompis. Annars håller jag med Enn, man får verkligen en ”anglosaxisk”-feeling av teckningarna. Baseball(eller är det rugby?)-tröjorna & ”träna”, rutiga dräkter mm. Ögongodis!
  mvh helena

  Comment by enannanhelena — 2010-12-12 0:27 #

 3. Cricket, for goodness sake, cricket!

  Comment by Magnus Andersson — 2010-12-13 1:01 #

 4. […] ju inte handla om prinsessor och tomtar och troll. En av mina favoritsagor när jag var liten var Det sitter en tiger i tekannan. Jag var så fascinerad av den jättelika tekannan och alla godsaker som dukades fram till […]

  Pingback by Kerstin Kokk » Månadens sötsak, tema Sagolikt: Det sitter en tiger i tekannan — 2012-04-30 20:42 #

 5. […] Det sitter en tiger i tekannan! […]

  Pingback by Kerstin Kokk » Retrobloggutmaning: Mitt retrozoo — 2012-05-16 6:49 #

 6. Ooh, I’ve always rlaely liked Asian style, as well. I LOVE Chinese lanterns, but I usually like the basic round ones or the square ones. They have some nice battery-operated ones at Cost Plus World Market. I love those types of teapots, too. And I like that red clock, I’ve realized I have an addiction to clocks- I always want to buy cool ones when I see them!

  Comment by Mira — 2014-08-24 19:21 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Kerstin Kokk.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^