Om ni missade Downton Abbey förra omgången har ni chansen igen

11 maj 2012 18:44 | Allmänt, Bilder, Tittar på | Kommentering avstängd

Såg just att SVT1 börjar sända första säsongen av Downton Abbey i repris på lördag. Dubbelavsnitt börjar det med. Om ni inte såg det när det sändes första omgången har ni chansen nu, för det är en riktigt bra tv-serie. Och nej, den utspelar sig inte på 50- eller 60-talet, utan några decennier tidigare. Tredje säsongen kommer i SVT till hösten, så ni hinner titta ikapp reprisen av de två första säsongerna. Och har man redan sett kan man se den igen, för den är så bra. Det tänker jag göra.

Smurfigt att filmerna hade kommit när jag kom hem med sjuk Klara

25 maj 2011 14:40 | Allmänt, Bilder, Tittar på | Kommentering avstängd

Just när jag skulle gå och värma min matlåda på jobbet ringde dagis och sa att Klara var sjuk. Jag ryckte åt mig datorn och sprang allt vad jag kunde, och hann med 12.11-tåget. Klara låg och vilade i soffan när jag kom till dagis. Hon var frusen och hade ont i magen och ont i huvudet. Hennes cykel lämnade vi kvar; hon fick sitta på min pakethållare istället. När vi kom hem hade de fyra smurffilmerna som jag beställde på cdon redan kommit! Det har inte funnits några smurffilmer på dvd på många år, och jag hade bevakning på att de skulle släppas. När mejlet kom igår beställde jag direkt, och hade dem redan idag! Nu ligger Klara nedbäddad i soffan och kollar på första smurffilmen! I september är det dessutom premiär i Sverige för den nyinspelade smurffilmen The Smurfs. Om ni liksom jag spelar The Smurfs Village på iPhonen så såg ni kanske igår att de började lansera filmen i spelet igår. Snart är min biograf i smurfbyn färdigbyggd… Jag är verkligen uppvuxen med smurfarna. Alla seriealbumen finns ute i Öregrund (Johan och Pellevin också, förstås. Det var ju där smurfarna introducerades.) och jag och Matti lekte med smurfhuset och alla smurfar. Jag ser verkligen fram emot den nya filmen. Och förresten, som så mycket annat bra kommer smurfarna faktiskt från 50-talet!

Skrattar med gråten i halsen

16 januari 2011 13:04 | Allmänt, Tittar på | 3 kommentarer

Eftertexterna rullade igång och ljuset tändes i salongen inne på Spegeln igår när jag hade sett Svinalängorna med Elisabeth och Malin. Alla i salongen snörvlade och torkade bort tårar, men inte tonårskillarna i raden bakom oss. Högt säger en av dem: ”Faan, jag vill ha pengarna tillbaka! Fan, vilken tråkig film! Det var ju jättemånga på Facebook som sa att den skulle vara så bra.” Det var så komiskt med den där killen som hade hamnat på en film han inte alls förväntat sig. Förhoppningsvis gick det ändå in någonting från filmen, även om han inte gillade den. På vägen ut kunde vi inte låta bli att skratta åt honom. Det kändes litet konstigt efter en sådan film.

I början av december hörde jag ett intressant inslag i Kino i P1 om scenografin i Svinalängorna och i andra filmer och TV-serier som speglar äldre tider; om risken att scenografin tar över i filmen om det blir för mycket av igenkänning och att man måste tänka på att inte bara ha möbler, kläder och prylar som var nya vid den tid som filmen skildrar, för så hade man det ju aldrig. Folk hade så klart saker som hängt med länge och barn ärvde kläder, särskilt i socialt utsatta familjer som den i Svinalängorna. Däremot är det nog inte fel att allting är det senaste för tiden i TV-serien Mad Men. Det är klart att en stor reklambyrå i New York på 60-talet måste ha det senaste och trendigaste. Jag tyckte inte att scenografin tog över i Svinalängorna, men det är klart att jag hajade till när pardörrarna med stora glaspartier i deras nya lägenhet var exakt samma som finns här hemma mellan hallen och vardagsrummet.

Biobruden

30 december 2010 17:47 | Allmänt, Bilder, Tittar på | Kommentering avstängd

Klara och jag gick på bio i eftermiddags och såg Mumintrollet och kometjakten. Fint!

Nu blir det ris à la Malta och Daddy Long Legs

26 december 2010 20:29 | Allmänt, Ätbart, Bilder, Formgivning och arkitektur, Tittar på | Kommentering avstängd

Nu blir det ris à la Malta i trevliga Kryss-dessertskålen och Daddy Long Legs från 1955. Fred Astaire och Leslie Caron. Fint!

Fröken Märkvärdig & Karriären

5 september 2010 23:35 | Allmänt, Bilder, Tittar på | Kommentering avstängd

Vet ni vad? Ni ska genast gå och se den fina kortfilmen Fröken Märkvärdig & Karriären. Om ni bor i Uppsala kan ni se den på trevliga Fyrisbiografen. Där var jag och såg den med Elisabeth igår. Jag har följt Joanna Rubin Dranger alltsedan hon gav ut sin första bok, en barnbok som hon hade vunnit en barnbokstävling med när hon gick i gymnasiet. Den heter Arg! Nittiotalets argaste bok, och jag läste den senast för Klara igår när jag kommit hem från bion. Hon gillar den också. Sedan har jag förstås läst hennes tecknade romaner om fröken Livrädd och fröken Märkvärdig, och när jag för några månader sedan hörde om att den skulle bli film blev jag så glad. Den funkar utmärkt i det formatet. Hörde Vanna Rosenberg intervjuas i P1 om rollen nu i veckan, och hon pratade om att hon gillar att göra talroller. Hörde även Joanna Rubin Dranger intervjuas tidigare i somras tror jag, och hon berättade om hur hon skrev brev till Eva Dalgren och frågade om hon fick använda en av hennes låtar i filmen.

Dagens leverans av 50- och 60-talsfilm

22 juni 2010 22:54 | Allmänt, Bilder, Tittar på | 2 kommentarer

Jaja, Hair är från 1979, men den utspelar sig i alla fall på 60-talet. Och alla de andra är från 50- och 60-talet. Kom hem i min brevlåda idag och bör väl räcka ett par veckor.

High Society
The West Point Story
The Pajama Game
An Affair to Remember
Hon dansade en sommar
Änglar, finns dom?
Käre John!
Hair
West Side Story

Och ikväll blev det 60-tal i London istället

28 februari 2010 0:10 | Allmänt, Tittar på | Kommentering avstängd

Två kvällar i rad med bio med gamla gymnasiekompisar. Härligt! Ikväll bjöd jag dessutom Malin på middag innan bion, litet vårligt så där med en sallad med potatis, babyspenat, sockerärtor, avocado, cornichonger och kallrökt lax och en röra med philadelphiaost, creme fraiche, pepparrot och kapris. Och så tiramisu på det, för man behöver verkligen rycka upp sig efter den här vargavintern som eventuellt går mot sitt slut.

Kvällens film var inte heller någon komedi precis, men ändå inte lika tung som gårdagens film. An Education var också en väldigt fin 60-talsskildring. Nick Hornby, som bland annat skrivit fina Om en pojke, har skrivit manus. Bra att den skildrade Jennys lust till båda världarna, inte bara skolan och böckerna som något tråkigt som hon ville bort från. Jag kände igen mig väldigt mycket i Jenny som skolflicka, och det var särskilt roligt att se filmen med Malin som jag ju lärde känna i den åldern, hängde med på kaféer i Uppsala efter skolan och pratade på samma sätt som Jenny och hennes kompisar. Och filmen fick mig att längta ännu mer efter våren. Det spela ingen roll om det bara regnar och regnar; det gröna är så obeskrivligt vackert.

Julianne Moores fräkniga armar

26 februari 2010 23:01 | Allmänt, Tittar på | 4 kommentarer

Julianne Moores fräkniga armar. Hon är så vacker, så fantastisk. Vilka rollprestationer, vilka filmer! Far from Heaven, Magnolia, Timmarna. Och lika underbar är hon i En enda man. Det är naturligtvis Colin Firth i huvudrollen också. Jag hade mycket höga förväntningar på filmen, både för Julianne Moore och för att den utspelar sig i ett tidigt 60-tal, 1962. Jag är mållös över hur snyggt allt är i filmen, hur snyggt och bra filmat allting är och skapar en känsla av tiden och vilka karaktärer som kommer fram. Och över Julianne Moores fräkniga armar.

Jag överlistade fredagströttheten

26 februari 2010 13:24 | Allmänt, Lyssnar på, Tittar på | 2 kommentarer

Efter sen hemkomst på grund av inställda tåg igår kväll kollade jag på Mad Men och såg klart en film, och ställde sedan väckarklockan på 8. Det kan man göra om man ska sitta hemma och jobba nästa dag och familjen är på sportlov i Sollefteå. Satte mig i nattlinne framför datorn och jobbade direkt, och fixade te efter ett tag. Så har jag suttit och jobbat hela förmiddagen, och även hunnit lyssna på Stil i P1 medan jag rättade korrekturfel i en webbenkät. Nu äter jag fruktsallad till lunch och tänkte att jag kanske skulle ta ett bad och klä på mig innan jag jobbar vidare. Och ikväll blir det En enda man på bio med Elisabeth! Hur bra kan inte det bli med tidigt 60-tal och Julianne Moore? Och jag kommer inte vara för trött på kvällen eftersom jag sov till 8!

Franska nya vågen på svenska

9 januari 2010 17:05 | Allmänt, Bilder, Tittar på | Kommentering avstängd

Först trodde jag att det var något fel på dvd:n när jag här om natten såg Louis Malles film Tag mitt liv från 1963. Plötsligt hördes nämligen en konversation på svenska i bakgrunden. Ett långt parti där man hör en ung tjej snacka svenska. Det var dock i en scen som utspelade sig ute på krogen om jag minns rätt, och i slutet fick man se henne stå och prata i telefon. Ganska lustigt att ha med det i filmen och att man hör konversationen så tydligt. Inte alls i bakgrunden. Och filmen är naturligtvis värd att se inte bara för den lustiga episoden. Det är för övrigt inte alls någon lustig historia, utan mycket allvarlig. Otroligt bra personporträtt. Fantastiskt fint foto också.

Bara vi i salongen

4 januari 2010 11:57 | Allmänt, Bilder, Tittar på | Kommentering avstängd

Tydligen var det inga fler än vi som ville se Arthur och Maltazard igår på Filmstaden. Knäppisar. Jättebra film av Luc Besson ju. Jag har verkligen inget emot amerikansk film, men roligt med en fransk barnfilm! Coolare. Förvisso amerikanska skådespelare, men inspelad i Frankrike. Kristian Luuk gör pappans svenska röst och Petter Max röst. Synd bara att man missar Lou Reed som Maltazard i den svenskdubbade versionen. Får höra honom när filmen släpps på DVD. Den första filmen, Arthur och minimojerna, har vi så klart och har sett hur många gånger som helst.

I en stor hög i soffan

30 december 2009 23:57 | Allmänt, Bilder, Tittar på | 4 kommentarer

Åh, vad jag gillar att ligga i soffan och kolla på film med barnen. Ikväll såg vi Den långa flykten. Sorglig och fin. Den är inte med svenskt tal, men vi ser rätt många sådana filmer ändå. Viggo hinner läsa en del av textningen, men jag förklarar ibland vad som händer.

Kollat på film har vi gjort också så klart

26 december 2009 23:04 | Allmänt, Bilder, Tittar på | 1 kommentar

Huset Silfvercronas gåta bland annat. Åh, det är som i Narnia att tiden har stått still när de kommer tillbaka, sa Viggo. Det är så härligt att höra Håkan Serners berättarröst.

Vi tittar på mystomtefilm #2

23 november 2009 23:06 | Allmänt, Tittar på | 5 kommentarer

Om ni tycker att ni känner igen den här filmen har ni antagligen sett på tv-programmet Synk i början av 90-talet. Den var faktiskt vinjett till den tv-serien. I den här filmen förekommer inte Arken. Anders står utanför en symaskinsaffär som jag vill minnas låg på Vaksalagatan alldeles intill Kungsgatan.

Vi tittar på Mystomtefilm #1

22 november 2009 10:39 | Allmänt, Tittar på | 4 kommentarer

I tisdags var jag på Arken för sammanträde med stiftelsens styrelse, och när vi satt på verandan och fikade efteråt började vi prata om Mystomtefilm. En av Mystomtarna, Anders Lundblad, bodde på Arken, och filmerna är till stor del inspelade på Arken. Jag är litet osäker på vilka som hörde till Mystomtefilm, om det bara var Anders och Henric, men de flesta av dem som spelar i filmerna bodde på Arken. Det är otroligt roligt att se och minnas hur det såg ut under tidigt 90-tal, före renoveringen.

Jag tänkte visa Mystomtefilmerna här på bloggen. Först ut är en liten film där Anders Lundblad besjunger en tepåses död. Vi skrattade så tårarna rann när vi såg på den i tisdags. I filmen ser man även Henric Gustavsson (som inte bodde på Arken, men jämt hängde där) som trummar på gitarren och Helena Backman som hämtar kastrullen med kokande vatten. Den är inspelad i en av 4-rums-korridorerna, de som slogs ihop och blev 7-rums-korridorer. Några av de nuvarande hemiterna som sitter i styrelsen blev litet konfunderade när vi såg filmen och förstod inte riktigt det lilla kökets placering. Det var alltså så litet att det fick plats mitt i korridoren. Spana in originalköksinredningen från 1957, men tyvärr med utbytta handtag. Andra detaljer man kan titta på är fina dörrarna som man var tvungna att byta ut vid renoveringen för brandsäkerhetens skull, och att dörrfodren var gråmålade. Snyggt!

Vi kollar på Spider-Man

6 augusti 2009 0:12 | Allmänt, Bilder, Tittar på | Kommentering avstängd

DSC06943

Till vildingarnas land

28 juli 2009 0:27 | Allmänt, Tittar på | 1 kommentar

Åh, vad jag ser fram emot att se filmatiseringen av Till vildingarnas land. Jag älskade den boken när jag var liten. Man kan tyvärr inte bädda in trailern som ligger på youtube, men ni kan kolla på den här.

Somna till Juvelen i kronan

21 juni 2009 22:15 | Allmänt, Bilder, Tittar på | Kommentering avstängd

Lovely. Jenny hade med sig boxen med den underbara brittiska tv-serien Juvelen i kronan från 1984 som jag får låna. Jag minns att jag längtade galet mycket till varje nytt avsnitt då när det gick på tv i mitten av 80-talet. Nu har jag 14 avsnitt att somna till.

DSC06559

Inte många knop

20 juni 2009 18:33 | Allmänt, Ätbart, Bilder, Tittar på | Kommentering avstängd

Idag har jag druckit te, spelat kort med Viggo, kollat porslin på Tradera i brist på öppna loppisar (har litet abstinens faktiskt), diskat litet, tagit ett långt bad, värmt rester till lunch, cyklat till Konsum och handlat, funderat på att man borde gå ut och klippa ligusterhäcken när det är sol (men inte gjort det), smsat med Jenny om fika imorgon, legat i soffan och kollat på Singin in the rain och Att angöra en brygga (fast under den senare sov jag mest, och det spelar ju ingen roll när jag har sett den så många gånger) och ätit bigarråer. En bra sak med att sova middag är att då kan jag se på mera film i natt.

DSC06556

Nästa sida »

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Kerstin Kokk.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^