Dagisvernissage

30 november 2007 0:04 | Allmänt, Bilder | Kommentering avstängd

I eftermiddags var alla föräldrar inbjudna till vernissage och fika på Viggos avdelning på dagis. Här är några av Viggos alster.

De har haft tema kroppen under hösten, och pratat om och ritat olika delar av kroppen och hur den funkar. Här har Viggo ritat ett skelett som ler.

PICT8488.jpg

De här målningarna är litet roliga framför allt för Viggos förklaringar av vad de föreställer, som finns som bildtext under.

PICT8493.jpg
Det blev en vulkan som exploderar. Eld och lava kommer ut. Apan som är grön springer iväg för att lavan inte ska spruta på apan.

PICT8495.jpg
Det är grönt gräs och röd jord. Det svarta är grottor!

Dagens hjälte

29 november 2007 0:27 | Allmänt | 2 kommentarer

Dagens hjälte är definitivt min pappa. Trots svår ischias i benen hjälpte han till att ta barnen till dagis i morse. Bo har varit på Jusek-kurs sedan i måndags, och jag har fått jobba hemifrån för att klara att både lämna och hämta på dagis. Den här morgonen var det dock nödvändigt att jag var på jobbet klockan 9 för ett viktigt möte, och det fanns ju ingen chans i världen att jag skulle kunna klara det om jag lämnade på dagis. Så pappa ställde upp. Här kan ni läsa om hans stapplande promenad till och från dagis.

Gallrar

27 november 2007 23:24 | Allmänt | Kommentering avstängd

Jag har rensat och slängt en massa de senaste kvällarna här hemma. Tidskrifter, kläder och en del annat. Skönt! Jag har varit duktig på att slänga mycket, och jag hittade faktiskt ett par plagg som jag hade glömt att jag hade, men som jag ska börja använda igen.

Att kunna gallra är kanske den viktigaste egenskapen hos en arkivarie. Man måste kunna välja ut vad som är den viktigaste informationen och göra sig av med det oviktiga. Ungefär som när man skriver texter. Gallra är bra i många sammanhang.

Kreativ filosof

26 november 2007 23:25 | Allmänt | 2 kommentarer

I förmiddags var jag på utvecklingssamtal om Viggo på dagis, och det här hade personalen att säga om honom.

Viggo är väldigt kreativ. Han tycker att det är roligast att pyssla, rita och klippa. Och han hittar på nya saker hela tiden, gör inte om samma saker. Han gör massor av böcker och skriver själv meningar som man kan förstå.

Han är en liten filosof. Tänker och och resonerar massor, och tar tankarna ett steg längre. Klurig, smart, intelligent. Ibland drömmer han sig bort och bara sitter och ler.

Om något annat barn hittar på något som Viggo inte vill vara med på vågar han säga ifrån.

När de ska göra något nytt som Viggo inte känner igen, sjunga en ny sång eller leka en ny lek, kan Viggo vara avvaktande och iaktta vid sidan om. När han har fattat vad det går ut på är han med, men vill inte pröva innan han behärskar det.

Viggo är verkligen finaste, bästa killen. Mitt hjärta svämmar över av stolthet och kärlek.

Äntligen

25 november 2007 20:54 | Allmänt | Kommentering avstängd

Jag har faktiskt tagit mig samman och bokat klipptid imorgon. Sist jag var hos frisören var i slutet av juli. Om ni har synpunkter på hur jag ska klippa mig får ni framföra dem nu. Annars får ni vänta och se.

Packa upp och packa ner

25 november 2007 20:20 | Allmänt, Bilder | Kommentering avstängd

Jag är så trött. Tur att Klara somnade supersnabbt efter två Barbapapaböcker. Och jag somnade inte, trots för litet sömn i natt.

Igår kväll städade jag och röjde undan som en tok till efter midnatt av ren frustration över röran och allt som går på tok. Och så ägnade jag mig åt julmarknadsförberedelser mitt i natten. Sedan låg jag klarvaken och kunde inte sova av hostan och annat som störde.

Och idag var det alltså julmarknad. Vi sålde slut på nästan allt som vi hade vid vårt bord. Kransarna hade vi kunnat ha många fler av.

Mamma och pappa och Bengt och Inger kom förbi och handlade och fikade. Bengt är min storasysters pappa.

PICT8467.jpg

Bo och barnen kom förbi litet senare, och alla tanter och farbröder tyckte att det var så roligt att träffa Viggo och Klara som jag inte släpar med på möten nu för tiden. Men som bebisar var de med jämt.

Och så var den här julmarknaden över, och det var dags att packa ihop alla loppisprylar igen. Jag tycker inte att jag har gjort annat än att packa saker den här hösten. Nu är jag trött på flyttkartonger.

Drabantens julmarknad

24 november 2007 20:14 | Allmänt | 1 kommentar

Idag har jag varit på Drabanten med pensionärerna i min IOGT-NTO-förening och förberett julmarknaden.

När jag skulle hjälpa Mary att packa upp alla grejer till loppisen sa hon att ”vi får väl be karlarna om hjälp att ställa upp borden”. Vem tror ni är starkast och bäst lämpad att göra sånt slitgöra? 80-årig gubbe eller 38-årig småbarnsmamma? Jag är stark.

I alla fall, kom till julmarknaden imorgon. Jag är där.

Tid: söndag den 25 november klockan 12-15
Plats: Drabantenhuset, Bangårdsgatan 13 i Uppsala
Arrangörer: IOGT-NTO-föreningarna 31 Drabanten och 1575 Svea

Annars är det en skithelg. Jag har fortfarande ont i halsen och allt går på tok. Ni skulle bara veta. Jag skulle behöva oceaner av tid för att få nån jävla ordning här hemma. Hela hösten har ju gått åt till att röja i Stor-Mattis lägenhet på helgerna, och här förfaller det och jag hinner inte ta hand om kartongerna från Matti här hemma. Det finns högar av böcker som ska sorteras in. Viggo och Klara leker ständigt lekar där de drar fram alla möbler och klättrar och hoppar livsfarligt. Jag vantrivs så mycket när det ser ut så här. Kan inte koppla av. Och barnen är så klart sura för att jag är borta mycket.

Så här ser vårt vardagsrum ut precis just nu.

helahavetstormar.jpg

Uppdatering litet senare samma kväll:

Bo sa när han hade läst det här inlägget att ”jag framstår ju som en idiot”. Och jag vill ju inte att någon ska tolka det som att när jag är borta blir ingenting gjort här hemma. För så är det verkligen inte. Det är Bo som gör det mesta av vardagsstädningen. Jag menade att jag den här hösten inte har hunnit få undan mina saker så att de ligger framme i vägen för allting. Och Bo är mycket bättre än jag på att få barnen att plocka undan.

Kopia

23 november 2007 19:24 | Allmänt | Kommentering avstängd

Lydia tipsade mig om att min 350-kronorsväska från Lindex är en Chloékopia. Det hade jag faktiskt ingen aning om. Jag tyckte bara att den var snygg och billig. Och den är ju extremt mycket kopia. Det enda som verkar skilja i detaljer är att metallspännena är guldfärgade på originalet, och silver på kopian, och att det sitter ett märke på den dyra. Och så kvalitén då. För min väska är ju inte skinn, så den lär väl inte hålla så länge. Ni kan jämföra här.

Agenten och arga apan

22 november 2007 23:19 | Allmänt, Bilder | 1 kommentar

Vi försov oss i morse. Bo är ju rätt sopig på att vakna och gå upp, men jag brukar aldrig försova mig. Viggo vaknade och kom in till vår säng klockan fem. Han somnade om med en gång, men jag låg vaken en timme och somnade om när väckarklockan hade ringt och jag hade stängt av den. Och så sov vi som grisar alla fyra i stora sängen.

Men vi kom i ordning i alla fall och förberedde för maskeraden på dagis. Det är väl inte så väldigt tydligt att Viggo är agent, men det var det bästa jag kunde fixa till just nu, och Viggo var belåten. Klara blev väldigt avundsjuk på Viggo som skulle ha sina solglasögon, men jag kunde inte hitta hennes. För hon hade ju kunnat få vara en apa med solglasögon; huvudsaken att hon är nöjd. Ni kan ju se hur arg hon var. Hon hade en svans fäst i byxbaken också, men den syns inte.

agent.jpg

argapa.jpg

Macka eller agent

21 november 2007 23:35 | Allmänt | 1 kommentar

Imorgon är det maskerad på dagis, och barnen ska ha utklädningsutstyrsel fick vi meddelande om igår. Ta något som ni hittar hemma, stod det på lappen. Jag vill hellre ha litet längre tid på mig när man ska fixa saker till dagis.

Nåväl. När vi gick hem från dagis igår frågade jag Viggo vad han ville klä ut sig till. Macka, sa Viggo. Fast nu har han ändrat sig till agent. Jag letade fram hans solglasögon och en kavaj. Det får duga. Synd att vi inte har någon hatt. Viggo var nöjd i alla fall. Men macka hade varit mer originellt.

Klara får bli apa. Hon älskar apor, och det var ju lätt att fixa. Bruna plyschbyxor och brun tröja får hon ha. Och så återanvänder jag svansen från när Viggo var troll på dagis i februari.

Jag får se om jag kommer ihåg att fotografera dem imorgon.

Och så här ser trollmamman ut.

Kransar

18 november 2007 23:14 | Allmänt, Bilder, Pyssel och hantverk | 4 kommentarer

Idag har jag varit ute på Solgläntan och pysslat inför julmarknaden. Med mig hade jag Anita och Birgitta, men Ullie glömde! Hon var på städdag på Rosenlund istället. Troligen hundra gånger tristare än att pyssla med oss. Vi hann gjuta tvål med apelsin och kanel, och så binda kransar.

kransar1.jpg

På kvällen var vi på middag hos Magnus, Maria och Helmer i deras nya hus på Timjangatan. Stort och fint!

Nu är helgen redan slut. Det går så fort.

Jord under naglarna

17 november 2007 22:35 | Allmänt, Pyssel och hantverk, Trädgård | Kommentering avstängd

Idag när Bo hade dugga i arabiska tog jag med Viggo och Klara på en promenad till Röbo för att plocka enris till kransar. Jag hittade en otroligt bra genväg som minst halverar vägen dit. Nu blir det mycket smidigare att ta sig ut till Röbo och Gamla Uppsala. Solen sken och Klara och Viggo sprang omkring i enrissnåren.

När vi kom hem grävde jag upp växter i rabatterna runt huset och planterade i grönsakslandet istället, så att vi ska kunna dränera i vinter. Jag väntar på svar från en grävfirma. Bland det som jag flyttade på fanns liljekonvaljer som jag fått av mamma från Öregrund. Det mesta grävde jag ner ute, men litet tog jag in och planterade i en kruka. Jag ska se om jag kan driva dem så att de blommar till jul. Jag har aldrig haft iskonvaljer förut. De är väldigt dyra om man köper färdigdrivna i butik. Men de kanske blommar först i mars eller så; vad vet jag. I så fall blir det fint då istället.

När Bo hade kommit hem fick jag hjälp av Anita och Leif att hämta 11 kartonger i Stor-Mattis lägenhet och köra till Drabanten. En del ska användas på Solgläntan, och annat ska säljas på loppmarknaden på julmarknaden.

Tandberg

17 november 2007 20:35 | Allmänt, Bilder, Formgivning och arkitektur | 1 kommentar

En av sakerna som jag har tagit rätt på efter min farbror Stor-Matti är hans gamla rullbandspelare av märket Tandberg. Hur cool som helst. Det är liv i den, men den behöver lämnas in på reparation. Kan jag få ett tips på var jag ska lämna in den, Magnus?

tandberg.jpg

Även banden från 60-talet fanns kvar, men en blandning av Monica Zetterlund, Jan Johansson, Beatles, Bob Dylan och afrikansk dansmusik.

band.jpg

Alla har mörkblå kläder i Göteborg

17 november 2007 20:20 | Allmänt, Bilder, Formgivning och arkitektur | 2 kommentarer

Jag har konstaterat av flera kompisar som jag gärna hade träffat var på förebygg.nu senare i veckan än när jag var där. Synd att jag missade Helene och andra. Men jag träffade i alla fall bland annat Erik, Mathias och så Jenny Gustavsson när jag var ute på III och hjälpte till med dokumenthantering i onsdags.

Tyvärr fick jag bara rum på Hotel Flora en natt när jag bokade, och fick bo på Rica Hotel andra natten. Flora låg ju bra till när jag skulle vara på Folkets Hus, och Rica låg bra till när jag skulle ta bussen ut till Mölnlycke på onsdagen. Men vilket deprimerande hotell. Det låg på en bakgata mot bangården och var fult och murrigt. Otroligt trångt badrum var det också. Aprikos vävtapet och ful kontinental stil på möblerna gjorde mig illamående. Men frukostmatsalen var faktiskt mer modernt och stilrent inredd, och helt ok frukostbuffé.

En komisk sak med Göteborg är att det finns så mycket mörkblå kläder där. Jag har hört folk säga det förut, och det är verkligen tydligt när man går i klädaffärer. Mörkblå kläder är helt enkelt mycket mer populärt i Göteborg.

På vägen till Röhsska passerade jag Viola, som är en av blomsterhandlarna som har varit i Bos trädgårdsmästarsläkts ägo.

violas.jpg

Annars var en av höjdpunkterna att jag hittade ett par örhängen på Designtorget som jag har letat efter i säkert ett och ett halvt år. Jag har ringen med en porslinsbit från Stig Lindbergs Spisa Ribb sedan förut, och har förgäves letat efter matchande örhängen. Och så fanns de där i montern. Precis när jag såg dem kom en annan kund som hade hämtat en expedit, och hon skulle också ha smycken från Kila Design. Jag fick hjärtklappning innan jag konstaterade att hon inte skulle ha mina örhängen, som naturligtvis bara fanns i ett exemplar. Men nu har jag köpt dem.

spisaribb.jpg

Utvilad

13 november 2007 6:57 | Allmänt | Kommentering avstängd

Som valigt när jag är bortrest och får sova hela natten utan barn som kommer tassande och sover hos oss har jag sovit bra. Ingen som ligger och sparkar på mig. Inte inklämd mellan Viggo och Klara, som vill ligga tätt, tätt, trots att vi har gott om plats i den 210 cm breda sängen.

När jag kom tillbaka till hotellrummet igår kväll var det en skylift med en gubbe som satte upp julbelysning en halvmeter utanför mitt fönster. Och de lyste ganska starkt sedan, trots fördragna gardiner. Men jag sov gott ändå.

Pysselsugen?

13 november 2007 6:50 | Allmänt, Pyssel och hantverk | 1 kommentar

På söndag ska jag Anita och Ullie vara ute på Solgläntan och tillverka saker till Drabantens julmarknad. Hör av er om ni är pysselsugna så får ni hänga med.

Ledig eftermiddag i Göteborg

12 november 2007 13:59 | Allmänt | 4 kommentarer

Helgen var fullproppad av grejer som skulle göras, och när jag tillslut satte mig och skrev ett inlägg på bloggen sent igår kväll gick uppkopplingen ner. Det händer nästan aldrig hemma.

Nåväl. Detta hann jag med i helgen. I lördags var jag i Stor-Mattis lägenhet och packade med de andra igen. Det skulle bara bli ett par timmar, men det blev fem. Men vi börjar faktiskt bli klara nu.

Igår kokade jag två satser julmarmelad med fikon, apelsin och kanel till Drabantens julmarknad. Jag promenerade iväg med Viggo till hans kompis Jakob så att de fick leka. På eftermiddagen ägnade jag ett par timmar åt att gräva ner alla rosor och perenner som kommer från Stor-Mattis uteplats och odlingslott. Det var i sista minuten. Det blir kanske inte mildare väder igen nu, och snön låg som ett tunt täcke över jorden. Det var tungt, men det gick bra. Sedan promenerade jag med Klara hem till mina föräldrar och uppvaktade pappa på Fars dag, och så vidare till Stor-Mattis lägenhet och mätte möbler som ska säljas på Tradera. Ja, och så hann jag väl tvätta fyra maskiner tvätt och vara med barnen förstås.

Nu är jag i alla fall i Göteborg. Sitter på mitt hotellrum på Hotel Flora som ligger vid Grönsakstorget. Bra läge och trådlös uppkoppling. Ikväll ska jag och Morgan bygga IOGT-NTO:s monter på Förebygg.nu, och imorgon deltar jag på konferensen. På onsdag ska jag åka ut till Mölnlycke och hjälpa Jenny Gustavsson med IOGT Internationals arkiv.

Nu ska jag ut på stan några timmar och vara ledig. Jag hade tänkt gå på Röhsska, men de har ju stängt på måndagar. Men imorgon har de öppet till 20, och jag har ingen lust att gå på middagen som hör till Förebygg.nu, så jag passar på då. Jag tänkte se åtminstone Trendrapport: 2008, och så besöka butiken förstås.

Enris och barnmatsburkar efterlyses

7 november 2007 18:41 | Allmänt, Pyssel och hantverk | 5 kommentarer

Drabantens julmarknad börjar närma sig, och jag behöver enris för att binda kransar. Någon som har det på egen mark? Det känns så skurkaktigt att smyga omkring i Röbo och knipsa kvistar.

Jag ska också som vanligt koka fikonmarmelad till julmarknaden, och till det brukar jag använda barnmatsburkar, den större sorten. De är lagom stora. Visst måste det finnas någon som har tomma burkar över, med passande lock förstås? Om det är i Uppsala så kan jag hämta, eller kanske snarare skicka Bo att hämta med bil.

Jag kan det här

4 november 2007 23:10 | Allmänt, Bilder | 7 kommentarer

Jag har ägnat de senaste dagarna åt hemtentan i medie- och kommunikationskunskap, och nu är den inskickad. Jag kan konstatera att när man har rutin på något går det ganska lätt, och jag kan det här med att plugga, trots att det är 12 år sedan jag avslutade mina heltidsstudier.

Den senaste månaden, efter att Stor-Matti dog, har jag inte varit så motiverad att plugga, inte haft tid och ork. Att röja i hans lägenhet har tagit rätt mycket av den lilla tid som jag skulle ha haft till att plugga, vid sidan av heltidsjobb och barnen. Så i ärlighetens namn måste jag erkänna att jag inte hade hunnit läsa all kurslitteratur. Men det gick ganska lätt att besvara alla frågorna, och jag har inte alls använt all tid som fanns till förfogande.

Vi fick tillgång till tentan klockan 10 i fredags, och den ska vara klar nu vid midnatt. I fredags satt jag med den tills jag skulle hämta på dagis på eftermiddagen. Kvällen försvann – jag somnade hos Klara när jag nattade henne. Igår jobbade jag inte med tentan på hela dagen. Jag var med barnen, och så var jag en sväng till en VIP-träff med Me&i och beställde en fin grön molntröja åt Viggo och en grå molntunika åt mig. Men de grå plyschklänningarna är slut nu, Helene. När barnen hade somnat på kvällen svarade jag på resten av frågorna.

Idag flydde jag från barnen och satt ett par timmar på eftermiddagen i mina föräldrars lägenhet och gick igenom tentan och kompletterade litet. Mamma och pappa är i sommarstugan i Öregrund, så jag fick sitta ostört i mammas arbetsrum. Tack!

Så här såg det ut när jag fick sitta i lugn och ro. Inga barn som klättrar på mig. Inga leksaker som ligger och dräller så långt ögat kan se. Kolla fina tekoppen med dekoren Prunus, formgiven av Stig Lindberg.

PICT8346.jpg

Det är uppenbart att om man har en bra grund för teori och metod inom humaniora och samhällsvetenskap är det så enkelt sedan. Det mesta går ju igen och dyker upp inom olika ämnen. För min del lades grunden på Historiska institutionen i Uppsala. 60 poäng historia var det första jag pluggade. Och på den instutitionen tar man teori och metod allvarligt. I alla andra ämnen jag har läst har teori- och metodkursen varit löjligt lätt jämfört med i historia. Så det är tricket. Man måste kunna hantverket.

Jag kan också reflektera över att jag jobbar bra när jag är ganska pressad, men inte så pressad att jag måste släppa ifrån mig ett resultat som jag inte har hunnit gå igenom ordentligt. Jag kan vara rasande effektiv när det gäller. Vissa skulle kanske säga att så blir man när man är småbarnsförälder, för man är så illa tvungen. Men jag var så förut också. Jävlar vad jag kan jobba, både med praktiska tunga saker och med teoretiskt arbete.

Men jag är också noggrann, och tycker inte om slarv. Jag har väldigt svårt att släppa en text när det är bråttom om jag inte har korrekturläst den. Själv blir jag ganska irriterad när andra skickar texter som de har svängt ihop, flyttat litet formuleringar fram och tillbaka, och så skickat iväg utan att läsa igenom. Det kan vara helt osammanhängande och obegripligt. Man ska skriva ut och korrekturläsa, hör ni det! Fast det är klart att jag missar korrekturfel också emellanåt. Men inte är det mycket.

Jag minns när min C-uppsats i historia skulle ventileras, och opponenten kommenterade att det inte fanns ett enda korrekturfel. Professorn som ledde seminariet, Rolf Torstendahl, sa att jag hade väl använt rättstavningsprogrammet. Men grejen var att det hade jag inte, för jag hade faktiskt ingen aning om att det fanns något sådant på den tiden. Jag är ju så stenålders att jag inte började använda dator ordentligt förrän just när jag skulle skriva uppsats på universitetet, och jag hade ingen vidare koll på sånt. Jag kan skriva, och jag kan korrekturläsa. Tyvärr är det skrämmande många vuxna som inte kan skriva nu för tiden, även bland akademiker. Det är galet.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Kerstin Kokk.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^