Bra om bildning

31 maj 2006 23:30 | Allmänt | 1 kommentar

Jenny skriver intressant och bra om bildning och språkkunskaper i ett inlägg på sin blogg. Läs det, och läs hennes blogg över huvud taget. Jenny är bildad, språkbegåvad, intressant och allmänt bra.

Jag har också skrivit om att kunna uttrycka sig i skrift och den brist på respekt för den kunskapen som jag tycker finns. Läs här.

Lugn stund

30 maj 2006 8:33 | Allmänt, Bilder, Trädgård | Kommentering avstängd

Bo har just gått iväg med barnen till dagis. Jag är kvar hemma. Ska strax cykla iväg jag också. Jag ska på Folkrörelsernas arkivförbunds årsstämma på Biskops Arnö i två dagar. Det blir en natt utan barn igen.

Hann inte blogga i söndags och igår, men jag måste rapportera om söndagens trädgårdsarbete. Vi var iväg till Blomsterlandet, före detta Rosendals handelsträdgård, och köpte tio hallonplantor som jag fick i morsdagspresent. Viggo ville ha en röd blomma sa han, så då hittade vi en röd jordviva som han var nöjd med. Hemma igen grävde jag och viggo en egen liten rabatt åt honom bredvid sandlådan. Där planterade vi blomman och sådde morötter, sallad, ärtor, bondbönor och krasse. Bredvid torkställningen grävde jag upp en remsa, bytte ut jorden och satte hallonplantorna. Vid tre av järnstängerna planterade jag klematis som ska få klättra på ställningen. Det var Clematis Alpina Cyanea (blålila), Clematis farg. Summersnow (vit) och en till småblommig blålila som jag inte kommer ihåg namnet på. DEn ser ut så här.

Klematis

Rabarber efterlyses

27 maj 2006 15:24 | Allmänt | 3 kommentarer

Om det är någon som har på tok för mycket rabarber för egna behov tar vi tacksamt emot.

En hel vecka utan amning

27 maj 2006 14:34 | Allmänt | Kommentering avstängd

Igår var det en hel vecka sedan jag slutade amma Klara. Nu får man gå upp och göra välling åt henne på natten istället när hon inte vill somna om. På det sättet var det enklare med nattamningen, men nu kan jag vara borta över natten ibland och Klaras små vassa tänder bet mig ofta.

Godaste rabarberpajen

26 maj 2006 22:06 | Allmänt | Kommentering avstängd

Viggo och jag cyklade förbi kolonilotten för några dagar sedan och hämtade rabarber. De har inte börjat bygga hus där än, men jag har hört att folk som köpt lägenheterna som ska byggas har blivit lovade inflytt i januari 2007. Vi grävde aldrig upp rabarbern och flyttade med hit eftersom den alltid har varit litet tanig. Men det räckte i alla fall till en rabarberpaj. Jag har ett väldigt gott recept på rabarberpaj. Jag har gjort en variant på smulpaj med mandelmassa och ägg i. Den blir inte som vanlig smulpaj. Prova den!

Nu har vi bäddat ner potatisen

26 maj 2006 21:30 | Allmänt, Bilder, Trädgård | Kommentering avstängd

Jag och Viggo satte potatis idag. Viggo föste jord över knölarna och sa att han bäddade ner dem. Sen kom regnet.

Kanin

Grodjacka

Tänka i flera led

26 maj 2006 11:48 | Allmänt | Kommentering avstängd

Klara hämtar nyckeln med Nemo-nyckelringen på. Det är en gammal nyckel som inte går nånstans, som barnen får leka med. Hon klättrar själv upp på soffan. Det går om hon kämpar litet. Hon klättrar upp på armstödet, sträcker sig livsfarligt, med nyckeln i handen, mot altandörrens handtag för att låsa upp.

Frön i jorden

26 maj 2006 0:44 | Allmänt, Bilder, Trädgård | 1 kommentar

Nu har jag hunnit färdigt med att lassa sand och jord till köksträdgården, och idag sådde jag. Innan veckan är slut ska jag sätta potatis också. I höstas flyttade jag lökväxterna som fanns i rabatterna runt huset för att jag trodde att vi skulle hinna dränera under vintern, men nu blir det väl inte av förrän till hösten. För att det inte ska vara alldeles tomt ock trist i rabatterna har jag sått sommarblommor där. Det här har jag sått idag:

rödbeta
morot
röd mangold
bondböna
sockerärt
gul lök
huvudsallad
baby leaf-sallad
plocksallad, red salad bowl
rucolasallad
rädisa
dill
slätbladig persilja
gräslök
citronmeliss

ringblomma
buskkrasse
slingerkrasse
sommarnejlika
zinnia
sommarlövkoja
trädgårdsnattviol
jungfrun i det gröna
atlasblomma
pomponaster
solros
sömntuta
musselsyska
rosenskära
luktärt
stockros, The Watchman (nästan svarta)
blåklint, blandade färger
blåklint, Black Boy
sibirisk vallmo
pionvallmo
akleja, Miss M. I Huish
akleja, Winky Double Red-White

Så här litet är det kvar av sand- och jordhögarna:

Jordhogen

Prydnadsapel eller riktiga äppelträd

26 maj 2006 0:07 | Allmänt, Bilder, Trädgård | 3 kommentarer

De två äppelträden på vår tomt är ju inga riktiga äppelträd, utan prydnadsaplar. Vi kommer att ta bort dem i samband med dräneringen, och plantera riktiga äppelträd istället. Först och främst för att vi vill ha frukt, men också för att riktiga äppelträd är mycket vackrare. Bladverket ser mycket friskare ut och även blommorna är vackrare. På prydnadsaplar är bladverket lätt skiftande åt rött och blommorna mörkare.

Det här är prydnadsapeln i vår trädgård.

Paradisapple

Det här är ett riktigt äppelträd tvärs över gatan. Bakom ser man den vackra Ornäsbjörken. Jag blir så glad varje gång jag tittar ut genom köksfönstret. Jämför hur den såg ut i vintras.

Appelblom

Råttfångaren från Bärby Hage eller världens fegaste människa

25 maj 2006 9:54 | Allmänt, Huset | 5 kommentarer

Häromnatten höre Bo ljud från diskbänksskåpet där vi har all sopsortering. Mycket riktigt fanns det råttskit där nästa morgon. Han köpte en liten dosa som man stoppar i ett eluttag, och som ger ifrån sig ultraljud som skrämmer möss och råttor. Det har funkar rätt bra på Solgläntan. Igår kväll satte han in den i uttaget i diskbänksskåpet, och lade även dit ett par råttfällor. Litet senare smällde det till. Vi kunde höra hur något kämpade där inne. Jag frågade Bo vad han tänkte göra, och deklarerade att jag inte ville hantera det. Jag får väl börja med att läsa på på Internet, sa Bo. Sen kom han upp ur källaren med två hinkar och litet annat. Ska du dränka den?, frågade jag. Det tyckte Bo var en bra idé. Vi stängde båda dörrarna till köket, ifall råttan skulle lyckas komma loss. Jag tyckte det var så läskigt att jag ställde mig på en stol för säkerhets skull. Bo öppnade luckorna iförd rosa diskhandskar, tog med tång ut råttfällan med råttan, och lade den i hinken. Jag skymtade den, men såg inte så noga. Bo sa att det nog var en råtta, och ingen mus. Dessutom tyckte han att han hörde något mer i natt, men vi det fanns inget där. Och vad gör man med den dränkta råttan och det äckliga vattnet som den legat i hela natten?

Fy, fy, fy, fy faan vad äckligt det är. I detta högteknologiska samhälle som kan fixa det mesta kan möss och råttor forcera nästan vad som helst. Och det konstiga är att vi inte har haft något problem på hela vintern. Varför kommer de nu?

För tydlighetens skull; det är Bo som är hjälten i den här historien, och jag världens fegaste.

Tillbaka till Stabbyskogen

25 maj 2006 9:11 | Allmänt | 1 kommentar

Efter att Viggo och jag hade varit hos frisören igår skulle vi cykla och plocka blommor, och Viggo fick välja vart vi skulle. Stabbyskogen valde han. När vi bodde i lägenheten hade vi Stabbyskogen inpå knuten och var alltid där. Viggo var så lycklig när vi kom dit igen. Han hittar överallt. Hoppande och springande ropade han förtjust: ”Nu tar vi den här stigen, mamma. Den här stigen är så fin. Och den här är gullig, och den är rolig.”

Jag plockade en bukett med mandelblom, gullvivor, vitsippor, daggkåpa, syren, förgätmigej, humleblomster, ängssyra, smörblommor, gökärt, liljekonvaljer, blåbärsris och midsommarblomster i knopp. Viggo tycker att liljekonvalj är ett så vackert namn. Han kan många blommor efter otaliga blomplockningsturer och läsande av Måns och Mari-böckerna och Ellens blombok. Jag älskar verkligen att plocka blommor. Det är en sån lycka. Hjärtat slår små volter.

Viggo hos frisören

24 maj 2006 23:04 | Allmänt, Bilder | 1 kommentar

Idag tog jag med Viggo till hårfrisören, och vi klippte oss båda två. Det var första gången Viggo klippte sig hos frisören. Tidigare har jag klippt honom. Han var jätteduktig och satt stilla nästan hela tiden. Frisörskan hade i litet vax i håret, men sedan hade han ju cykelhjälmen på, så det blev litet tillplattat.

Kortharig Viggo

Tankar från ett ombudsmöte

22 maj 2006 0:36 | Allmänt | 1 kommentar

Nu är jag hemma igen från Våra Gårdars ombudsmöte i Vetlanda. Ni ska veta att när man är på Våra Gårdar-gig är alla som inte är pensionärer unga. IOGT-NTO är oerhört ungdomligt och vitalt i jämförelse. Det är inte så många unga som vill jobba med fastighetsfrågor. Eller får förtroendet. Och när deltagandet ser ut som det gör, blir arrangemanget anpassat efter det. Fredagens kvällsunderhållning var ett Pelle Näver-program. Lördagens kvällsunderhållning Bo och Tina Frid, välkända med sina musikprogram inom IOGT-NTO-rörelsen. De hade som någon sorts devis att ”alla kanske inte gillar allt, men alla kan hitta något som de gillar”. Skitsnack. Man kan inte tänka så när man gör program. Det går inte att göra program som passar alla smaker, och det är bara att accepera. Jag hatar när folk tänker så. Och jag gillar väl inte visor och musikal och ta-mig-till-haaavet. Men jag vet att de är oerhört uppskattade i många åldrar, och det var ett bra val av underhållning för den här kvällen. Blir bara så irriterad när man påstår att det ska passa alla. Det är faktiskt helt ok att alla inte gillar samma sak.

Var litet besviken att det inte var någon där som representerade UNF, men efter att den händelse som jag nu ska berätta om hade inträffat, är jag glad att det inte var någon där. Efter kvällsunderhållningen igår pratade en representant från värdföreningen från lokalen som vi var i. Han berättade om lokalen, och så började han säga att ungdomen av idag kan man inte lita på. De bara super och förstör. Ungdomar kan man inte ha i lokalen. Genast började en stor del av publiken protestera och skrika NEJ, så är det inte. Men han bara fortsatte. Jag och de som jag satt tillsammans med, några av de få som var under 60 år, blev så arga att vi reste oss och gick. Vi pratade om hur illa han hade betett sig hela vägen hem till hotellet.

Det är inte bara åldersfördelningen som skevar i Våra Gårdar. Det är förbannat mycket gubbar. Jag och Gunnel Karlsson fick skjuts av Sture Andersson från hotellet till IOGT-NTO-lokalen igår när det regnade. Han kallade oss flickor. Jag är 36 år, och Gunnel är väl en tio år äldre än jag. Flickor?

Förhandlingarna då? Det blev faktiskt en del diskussion. Men allt gick igenom utan några ändringar. Många kommenterade vårt visionsdokument Från nu till 2015 och var imponerade och tyckte att vi gjort ett gediget arbete. Det var kul, särskilt som jag var med i den arbetsgrupp som arbetade fram det. Men det var verkligen ordentligt processat, både vad gäller innehåll och språk, och väl förankrat eftersom vi hade haft ett antal regionala idékvällar kring dokumentet under hösten. Så väl förankrat måste IOGT-NTO:s jämställdhetsprogram vara när vi lägger fram det på kongressen nästa sommar!

Annars kan jag berätta att på Vetlanda kommuns hemsida står det att snart är det jul. Jag och Birgitta Olli var in i en kiosk på väg hem till hotellet, och där sålde de både juleskum och julkulor, och dessutom hade de en pappskylt med glad påsk! Frimicklarna därnere kanske firar alla kristna högtider året om?

Vad var bäst med helgen, då? Jag fick sova två nätter på hotell, ensam, utan barn. Jag fick till och med enkelrum fast jag inte bett om det! Det var så oerhört skönt att få sova ostört. De andra hade blivit störda av raggarna som körde runt och runt och runt torget framför hotellet till 3-tiden på natten, men det märkte inte jag. Men jag sov förstås inte hela natten utan att vakna. Vaknade ett antal gånger framåt morgontimmarna för att konstatera att det var oceaner av tid kvar att sova. Så förstörd blir man av att vara småbarnsförälder. Det näst bästa med helgen var att komma hem till mina underbara fina barn.

Snart två nätter utan barn

19 maj 2006 0:15 | Allmänt | Kommentering avstängd

Nej, det är ju inte så att jag och Bo ska åka på semester utan barnen. Jag åker imorgon eftermiddag iväg till Vetlanda till Våra Gårdars ombudsmöte, och kommer hem på söndag. Det blir första gången jag är borta över natten från Klara. Jag ammar henne ju fortfarande på nätterna, även om hon dricker välling på kvällen. Har försökt i en vecka att sluta med amningen, men Klara blir jätteförbannad, och det slutar varje natt med att jag ger mig för att hon ska somna om. Nu blir det hårda bud. Tror ni att det blir kul för Bo, som blir ensam med Klara och Viggo i två nätter?

Jag får i alla fall sova på hotell. Vi får se vem jag får dela rum med. Jag vill sova, sova, sova! Jag är jättetrött. Det har varit slitiga nätter med barnen senaste tiden, och jag håller på att bli förkyld. Har varit seeeg idag.

Snyggaste funkislekstugan

18 maj 2006 23:51 | Allmänt, Formgivning och arkitektur, Trädgård | 1 kommentar

Kolla vilka snygga trädgårdsbodar, hundkojor och lekstugor i funkis: www.tradgardshus.se. Det finns så enormt många fula trista knuttimrade bodar, men de här är otroligt fina.

Svaret på allt

15 maj 2006 22:59 | Allmänt | 3 kommentarer

Idag kom Anton in till mig och sa så här: ”Kerstin, du som är erfaren, vad är ett familjerally för något?”

Hm, om man vill fråga om rally, vem ska man fråga då? Kerstin vet säkert! Haha, jag vet verkligen inget om rally, men det är ju fint att mina kollegor tror att jag är allvetande.

Betonggjutning, del 2

14 maj 2006 19:48 | Allmänt, Bilder, Formgivning och arkitektur, Pyssel och hantverk, Trädgård | 2 kommentarer

Idag var jag och Viggo ute flera timmar på eftermiddagen. Jag lassade sand och jord, och varje vända fick Viggo åka i skottkärran tillbaka när den var tom. Jag klippte även ner torra delar av perennerna, och Viggo satt i plommonträdet.

Viggo i plommontradet

Sen kom Anita och Ullie och vi tog loss våra betongföremål ur sina formar. Det var svårt att få loss formarna. Jag är väl sådär nöjd med resultatet, men det var ju första gången vi testade betonggjutning. Jag hade nog för lös betong i botten på fågelbadet, för den hade trängt upp över delar av mosaiken. Jag försökte skrapa fram bitarna, men det är ganska ojämt, och allt gick inte att få fram. Litet ocentrerat med den inre formen i den yttre blev det också.

Rabarber

Mosaik

Vad ska du bli när du blir stor?, del 2

14 maj 2006 10:41 | Allmänt | 1 kommentar

Här om dagen skrev jag om vad mina kollegor ville bli när de var små. Här kommer rapport från hantverkscirkeln. Anita kunde inte minnas, men Fia ville bli brandman. Och här ska ni få höra vad Ullie ville bli! Hon ville bli slaktare, och lekte slaktare med sina gosedjur. Hon hängde upp dem som man gör på slakteri. Bland annat hade hon två jättestora gosedjur, som hon vunnit på tivoli. Det var en björn och en elefant. Kanske inte vanligaste djuren på ett slakteri, och kanske inte vanligaste drömyrket för ett barn.

Betonggjutning, del 1

14 maj 2006 8:51 | Allmänt, Bilder, Formgivning och arkitektur, Pyssel och hantverk, Trädgård | 1 kommentar

Igår var Ullie, Anita och Fia här hela dagen, och vi gjöt betong. Tyvärr var det ganska blåsigt och kallt. Vi hade samlat på oss trasigt och kantstött porslin, som vi krossade och använde som mosaik. Vi gjorde krukor, fågelbad och gjöt även av rabarberblad till skålar. Nu står betongen och brinner i ett dygn. I eftermiddag ska vi ta ut allt ur formarna. Då blir det mer rapport.

Viggo tejpar
Viggo var förstås också med, och han tyckte det var kul att tejpa på porslinet.

Fia
Fia gör småbitar av porslinet. Först lägger man tallriken i en gammal handduk, och så bankar man med hammare eller gummiklubba. Man använder handduken för att skärvorna inte ska sprätta iväg. Sedan kan man knipsa av mindre bitar med tång.

Ullie och Anita
Ullie och anita fryser. Viggo är koncentrerad med att pyssla.

Rabarberblad
Ullie breder ut betong på ett rabarberblad. Först har man en liten hög med sand för att få skålformning. Sedan lägger man rabarberblad ovanpå med undersidan uppåt. Det är där den tydliga ådringen är.

Fia gjuter
Fia gjuter i en liten form tillverkad av kartong.

Läs en bok

11 maj 2006 22:20 | Allmänt, Nykterhetsrörelsens historia | 3 kommentarer

Ibland kommer det frågor från skolelever eller studenter där de i princip vill att man ska göra jobbet åt dem. Det handlar inte om ”var kan jag hitta information om det här”, utan mer ”Vi gör ett skolarbete om nykterhetsrörelsens historia. Skicka oss svaret.”. Jag brukar svara och länka till texten om vår historia på iogt.se, och skicka litteraturtips. När det är högstadieelever blir jag inte så förvånad, även om det är meningen att de ska läsa på och skriva själva, men när det är högskolestudenter blir jag ganska upprörd. Slöhögar!

Idag var det en fråga från några skolelever som mejlade så här:

”Vi håller just nu på med ett arbete om nykterhetsrörelsens inverkan på samhället med sin uppkomst och hur Sverige såg ut innan dess uppkomst. Vi skulle bli tacksamma över svar.”

Läs en bok.

Nästa sida »

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Kerstin Kokk.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^