Autistisk på en toalett på Domtrappkällaren

28 februari 2009 23:22 | Allmänt | 5 kommentarer

Trist är det naturligtvis att Lennart Källströmer har avgått som sekreterare i Arkastyrelsen. Men jag tycker ju rent principiellt att man inte ska sitta på livstid på uppdrag, och han hade suttit i styrelsen sedan 1972, så det var väl ofrånkomligt.

Desto trevligare var det att vi i styrelsen ikväll hade avtackningsmiddag för honom på Domtrappkällaren. God mat och underhållande samtal.

Och naturligtvis kalasbra och roligt att Mikkis efterträder Lennart som sekreterare. Dessutom kom hon hem hit och fikade innan middagen så vi hann umgås riktigt ordentligt.

En riktigt bisarr upplevelse var det dock att besöka toaletten på restaurangen. Den hade rörelsedetektor kopplad till belysningen, men man måste röra sig precis hela tiden för att den inte skulle slockna. Jag överdriver inte. Satt man stilla en sekund så blev det kolsvart. Så där satt jag gungade för att hålla lyset igång och kände mig lätt autistisk. Tur att det inte var någon som såg.

Dagens kopp: Lillemor från Gefle

28 februari 2009 9:59 | Allmänt, Bilder, Dagens kopp, Formgivning och arkitektur | 3 kommentarer

Om man bjuds på god mat och schyst musik hos Matti, vad kan då fullända kvällen? Många koppar te i Lillemor så klart. Det är en kopp som finns på min önskelista, så självklart valde jag den när vi skulle dricka te. Teet var för övrigt Prins Wladimir från Kusmi som gör så fina burkar.

dsc05588.jpg

Men till väsentligheterna. Lillemor!

dsc05594.jpg

I mitt köksskåp finns redan koppar i samma modell med dekorerna Hyacint och Zebra. Modellen heter AU och är formgiven av Arthur Percy. Även dekoren bär Percys hand i det här fallet, precis som Hyacint. Lillemor tillverkades 1951-1964 i flintgods och med koppartryck, och finns i varianterna svart, blått eller rött. Rasande trevlig är den.

Om ni vill spana in hur mycket olika dekorer det finns till AU-modellen och andra koppar från Gefle kan ni kolla här. Bra sida! Jag suktar efter många av de här kopparna.

Spisa plattor

28 februari 2009 9:35 | Allmänt, Bilder, Formgivning och arkitektur, Lyssnar på | Kommentering avstängd

Att hänga i köket hos lillebror en vanlig vardagkväll medan han lagar mat åt oss är vansinnigt trevligt och bra. Det gjorde jag i torsdags. Och sen lyssnade vi på vinylskivor hela kvällen och diskuterade omslag. Här är några. Carole Kings Tapestry från 1971 är ju ett fantastiskt bra album som jag ständigt återkommer till. Den hör till det mest spelade i iPoden. Plattan Succès de Paris med Michele Delhay kommer från Stor-Matti och är så fin! Vet inte årtalet men gissar på tidigt 60-tal. Och omslaget till Mingus Oh Yeah från 1961 är ju underbart!

dsc05597.jpg

dsc05598.jpg

Återuppstånden mobil

27 februari 2009 10:15 | Allmänt | Kommentering avstängd

Jo förresten, mobilen funkar igen, bara så att ni vet.

Mobilproblem

26 februari 2009 17:21 | Allmänt | Kommentering avstängd

Privata mobilen har lagt av. Eller kameran funkar ju, men inte att ringa, smsa eller surfa. Men man kan nå mig på min stenåldersjobbmobil på 0733-72 62 28.

Nu ska jag hem till min lillebror och lajja. Bra det. Hej.

Bland sockerdrickor och annat fint

25 februari 2009 22:27 | Allmänt, Bilder | Kommentering avstängd

Varje gång jag går förbi blomsterhandeln på Stora Essingen blir jag glad. De har alltid så fin och rolig skyltning. Just nu ett pippihus och sockerdricksflaskor som dinglar ovanför.

dsc05581.jpg

Förhandling

25 februari 2009 22:16 | Allmänt, Videoblogg | Kommentering avstängd

När jag hämtar barnen på skolan och dagis går vi alltid förbi den här linbanan på Fjärdhundragatan. Tror ni att vi bara kan passera och gå raka vägen hem eftersom det alltid är vid femtiden, och barnen är trötta och hungriga? Nä just det. Man måste ju bara åka litet linbana först. Varje gång förhandlar vi om hur många gånger man får åka. Jag resonerar om att det blir mindre tid att leka och spela spel hemma. Att det snart blir mörkt och att det blir så sent med middagen. Två-tre gånger brukar de lyckas trixa sig till att åka var i alla fall.

Dagens kopp: Uppsala-Ekeby-kopp med blåbär

22 februari 2009 21:08 | Allmänt, Bilder, Dagens kopp, Formgivning och arkitektur | 2 kommentarer

Länge sedan jag skrev om dagens kopp, hörrni. Men igår hittade jag den här på Söders antik och kuriosa, och köpte den i födelsedagspresent åt Matti. Alldeles självklart var det valet, trots att jag egentligen inte tycker att dekoren är särskilt snygg. Men den är särskild för Matti och mig. Hos farmor och farfar i Juniskär fanns de här kopparna nämligen, men som kaffekoppar, och ur dem drack vi varm choklad till frukost. De förvarades i överskåpet med skjutluckorna ovanför diskbänken. Tänk vad man minns detaljer.

Tyärr finns ingen stämpel under, men i natt lekte jag detektiv och letade i böcker och på nätet. Hittade inte just den dekoren, men kunde konstatera att modellen var Uppsala-Ekeby eftersom jag hittade likadana med annan dekor. Den bör vara sent sextiotal eller kanske tidigt sjuttiotal. Stadig, vardaglig och trevlig form att dricka ur är det i alla fall.

Faktum är att Matti har en kopp i samma modell, men med annan dekor. Den och flera andra dekorer är betydligt finare. Nåväl, Matti blev förstås glad.

dsc05555.jpg

Mandolinen

22 februari 2009 20:52 | Allmänt, Bilder | Kommentering avstängd

Fina gamla mandolinen som Stor-Matti hade, och som dessförinnan fanns i Juniskär hos farmor och farfar, finns nu hos lilla Matti.

dsc05568.jpg

Kind of Blue

22 februari 2009 20:49 | Allmänt, Bilder, Formgivning och arkitektur, Lyssnar på | Kommentering avstängd

Alldeles blå var den nypressade vinylen med Miles Davis Kind of Blue som lillebror Matti fick i födelsedagspresent idag. Hur snygg som helst. Och medan vi lyssnade på skivan åt vi lammstek och hade det trevligt.

dsc05563.jpg

Från Paris

22 februari 2009 20:44 | Allmänt, Ätbart, Bilder | Kommentering avstängd

Trevligt att packa upp små presenter från Paris som Teresa hade med sig. Jag hade aldrig smakat på creme de marrons (kastanjecreme), men det var gott. Eiffeltornen är förstås till Viggo och Klara.

dsc05557.jpg

Sextiotalsfåtöljerna från Bröderna Andersson

22 februari 2009 0:58 | Allmänt, Bilder, Formgivning och arkitektur | 8 kommentarer

De där sextiotalsfåtöljerna som jag köpt på Tradera och som tog sån evinnerlig tid att packa upp, de ser ut så här. De är tillverkade av Bröderna Andersson, så det är mycket fin kvalitet, och har originalklädsel i brunmelerat ylle. Så småningom får jag nog lov att klä om dem, för om man luktar på tyget luktar det så där gammalt och dammigt. Inte så att det doftar i rummet, men om man sticker ned näsan i tyget. Jag tror att jag i så fall ska försöka få tag i ett tyg i liknande kvalitet, men kanske gråsvart. Det skulle vara fint till Stig Lindberg-kudden. Mycket sköna att sitta i är de också förresten. Och så är de nätta och lätta att flytta runt. Fint!

dsc05520.jpg

dsc05524.jpg

dsc05531.jpg

dsc05534.jpg

dsc05536.jpg

Magnus docerar om pilsnerkorv

22 februari 2009 0:22 | Allmänt, Ätbart, Lyssnar på, Videoblogg | 1 kommentar

Under många år var Magnus vegetarian, men rätt ofta fuskade han och åt varmkorv, för det är det bästa han vet. Eller han åt förresten fisk också ”för de är ändå så korkade”, och vilt som hans mamma skjutit. Nu förtiden äter han allt möjligt, men fortfarande helst Bullens pilsnerkorv. Om man är hemma hos Magnus och Maria hamnar man förr eller senare i köket där Magnus under stor noggrannhet tillreder Bullens. Det är trevligt.

Kalas-Helmer

22 februari 2009 0:09 | Allmänt, Ätbart, Bilder | Kommentering avstängd

Världens bästa Helmer hade treårskalas idag och vi var så klart där och kalasade. Helmer älskar hallon och dekorerade tårtan själv. Fast Magnus fick skriva med gelé vad Helmer sa att han skulle skriva: 4H. Är det säkert att det ska stå 4, frågade Magnus. Det menade Helmer, så då fick det bli det. Det var ju ändå hans kalas. Tio ljus satte han i också så småningom. Men ålder är ju bara en siffra.

dsc05543.jpg

dsc05550.jpg

På Storken med Teresa

22 februari 2009 0:02 | Allmänt, Bilder | Kommentering avstängd

Tydligen fyller vi fyrtio i år, men det var ju alldeles nyss som vi gick i gymnasiet och hängde på Uppsalas fik, Teresa och jag och de andra i gänget. Teresa är i alla fall tillfälligt hemma från Paris där hon bor, och vi hängde några timmar på Storken och avhandlade viktiga saker. Kanske att en macka och te och en studentska slank ned mellan pratet.

dsc05538.jpg

På vägen hem

20 februari 2009 20:30 | Allmänt | Kommentering avstängd

Det var bara Klara jag skulle hämta idag. Viggo var på kalas. Jag hade min kompis Malin som promenadsällskap, med Svante som är ett år och några månader i barnvagn.

Klara och Svante har inte träffat varann sedan i somras när Malin och Svante hälsade på i Öregrund, och Svante minns så klart inte Klara. Men han vinkar och ser glad ut när jag kommer ut med Klara från dagis. Första biten över gårdarna på Fjärdhundragatan finns snö så Klara får åka snowracer, och Svante ser förtjust och avundsjukt på. När vi kommer till Tunagatan är det bara sandat, så då får Klara gå. Svante tittar på Klara och sträcker ut handen. Klara tar hans hand och går bredvid vagnen och håller i honom hela vägen. Svante tittar beundrande på stora Klara och Klara ser så stolt ut över förtroendet. Går på så bra, och tänker inte på att det är lång väg att gå. Berättar för Malin om sin dag på dagis, att de var i gympasalen och spelade fotboll och att det åt torsdagsmat, pannkakor, fast det är fredag.

Den största stilikonen av dem alla

20 februari 2009 11:59 | Allmänt, Lyssnar på | Kommentering avstängd

Trots att jag igår kväll när jag lyssnade på P1 hade hört att Stil skulle handla om Audrey Hepburn glömde jag bort att lyssna i förmiddags. Då låg jag i badet och tinade upp efter att ha dragit barnen på snowracer till skolan och dagis i tio minusgrader. Jag blev väldigt snorig och hostig och kall. Men jag lyssnar nu istället. Här.

Waiting around to die

20 februari 2009 11:49 | Allmänt, Läser, Lyssnar på | Kommentering avstängd

Hur underbart är det inte att Annika Norlin bloggar om låttexter? Jag bara läser och läser och ler.

Bloggen hittar du på http://waitingaroundtodie.blogspot.com/.

Om frusenheten

19 februari 2009 23:28 | Allmänt | Kommentering avstängd

Idag när jag var trött och frusen gick jag och lade mig i soffan och sov ett par timmar med raggsockor och tjock ylletröja och täcke. Det var skönt. Jag tyckte inte det var för varmt, och det är inte särskilt kallt här hemma. Det är bara förkylningsfrusenhet. Normalt har jag så litet som möjligt på mig när jag sover, men gärna ett varmt täcke.

Långsamhetens lov

19 februari 2009 22:41 | Allmänt, Tittar på | Kommentering avstängd

Ibland vill man ha något snabbt och lättsmält för att man inte har tid och ork med annat. Många gånger blir berättelser bättre av att kokas ned, antingen det handlar om text, film eller någon annan form. Men inte alltid.

Ibland tjänar en historia på att berättas långsamt. Så tycker jag att det är med En förlorad värld, Brideshead Revisited. Den klassiska tv-serien med Jeremy Irons och Anthony Andrews från 1981 har jag sett många gånger, och när jag nyligen såg den nyinspelade långfilmen kändes det som att det formatet inte passade för att berätta historien, trots att filmen är över två timmar lång. Den kunde inte riktigt förmedla den där känslan av eftertänksamhet och faktiskt också just långsamhet, för det tycker jag är en poäng i berättelsen. De lever sina liv och väntar i evighet på saker som ska hända. Men i filmen är tiden bortrationaliserad. En händelse och så nästa, fast det egentligen gick flera år emellan, men det får man inte veta. Det blir en annan berättelse. Jag älskar partierna i tv-serien där Jeremy Irons långsamt berättar.

Så när jag hade sett filmen började jag se om hela tv-serien för att jämföra. Och just nu när jag hostar mig igenom nätterna har det passat bra att ta mig igenom de elva timmarna. Jag har haft tid till långsamheten och det har varit skönt. Inte upplyftande, för det är mest en sorglig berättelse. Det är synd om människorna.

Långfilmen är alls inte dålig. Den är mycket vacker och Emma Thompson är så klart lysande. Men tv-serien gör berättelsen mera rättvisa. Vän av ordning frågar sig nu om jag inte har läst boken från 1945 av Evelyn Waugh. Nej, det har jag inte.

Nu funderar jag på vad jag ska hitta på att se på för att ta mig igenom ännu en hostnatt.

Nästa sida »

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Kerstin Kokk.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^