Saker som jag ska göra

25 juni 2007 0:47 | Allmänt | 2 kommentarer

när kongressen är över och semestern har börjat:

läsa skönlitteratur

motionera varje dag, antingen motionssim eller minst en timmes rask promenad

titta på någon bra deckare. Snälla SVT, visa någon brittisk, eller kanske en svensk som utspelar sig på 30-, 40- eller 50-talet. Stieg Trenter kanske?

lyssna massor på P1

laga god och inspirerande mat som inte måste vara klar på 20 minuter

umgås med Bo

träffa kompisar

plocka blommor

göra en sak i taget (inte titta på film OCH jobba litet på datorn samtidigt)

(Jag skriver inte hänga med barnen, för DET gör jag faktiskt alltid, oavsett hur mycket jobb och annat jag har. Men klart jag ska lajja med Viggo och Klara. Massor.)

Fina fisken

23 juni 2007 21:39 | Allmänt, Bilder | 1 kommentar

Den här broderade tavlan, som Paula hittat på någon auktion eller loppis tror jag, är så snygg och cool.

PICT7028.jpg

Midsommar med årets första utebad

23 juni 2007 21:34 | Allmänt, Bilder | 1 kommentar

Vi hade förstås kongressbestyrelse kvällen före midsommarafton, och jag kom hem vid elvatiden. Så igår morse packade jag så fort jag kunde, och så åkte vi hela familjen till Paulas nya hus i Orrhammar i Sörmland. Det blev ett trevligt midsommarfirande med Paula, Fredrik och Linus. Alla fyra barnen lekte så bra ihop. Det blev mulet väder och en del regn, men en fantastisk utsikt över hagar och sjö, grillning, smultron och till och med mogna blåbär, och så årets första bad utomhus. Tre gånger blev det till och med på två dagar.

Fredrik har föresatsen att bada alla dagar hela sommarlovet. Förra året klarade han alla dagar utom en. Jag håller tummarna för att han ska klara alla dagar i sommar.

Här är vi på väg ner till sjön. Killarna springer före och Bo är en fegis som pälsar på sig oljerock och inte badar en enda gång. Det var varmare i vattnet än på land.
PICT6983.jpg

Viggo och Klara ville aldrig sluta bada, trots att Klara skakade för att hon var så kall. Det blev många roliga bilder med hopp från bryggan också, men jag vågar inte exponera barnen för mycket med sådana bilder på nätet.
PICT6984.jpg

PICT6985.jpg

PICT6986.jpg

Sandtroll

23 juni 2007 20:57 | Allmänt, Bilder | Kommentering avstängd

Så här såg Klara ut när hon hade geggat med sand och vatten i en hink ute i trädgården häromdagen. Hon var inte lika glad en minut senare när jag tvättade bort sanden ur håret.

PICT6956.jpg

Pappas 70-årsdag

23 juni 2007 20:49 | Allmänt, Bilder | 3 kommentarer

I tisdags, den 19 juni, fyllde min pappa 70 år. Vi åkte ut till Öregrund i måndags efter jobb och dagis, och mina syskon kom också ut på måndagkvällen.

Bo och Viggo spelar.
701.jpg

Den vita bondrosen blommar som sig bör på pappas födelsedag.
702.jpg

Middag kvällen före födelsedagen.
703.jpg

704.jpg

705.jpg

Matti läser Mittinattenmysteriet för Viggo och Klara. Planen är att barnen ska sova på madrasserna på glasverandan, och jag och Bo i sängar i rummet intill. Det slutar med att Bo och Viggo sover på madrasserna, och jag och Klara i sängarna. Det är inte så bekvämt för en vuxen att sova på tältsängsmadrass på golvet.
706.jpg

Födelsedagsfrukost: smörgåstårta
PICT6911.jpg

Pappa läser intervjun med sig i UNT. Den kan ni läsa här.
PICT6912.jpg

Klara dricker te med mjölk i H C Andersen-muggen som jag alltid drack ur när jag var liten.
PICT6915.jpg

Min bror Matti ville bli frukostfilosof i sin ungdom. Det blev han också. Det där med psykolog är bara en täckmantel. I den där kökssoffan sov förresten jag och Matti skavfötters under hela vår barndom.
PICT6919.jpg

PICT6926.jpg

Födelsedagstårta på eftermiddagen. Min syster Anna längst bort.
PICT6930.jpg

Fina koppen Pi av Stig Lindberg. Inte en av hans mest kända.
PICT6932.jpg

Sedan blev det promenad runt i Öregrund. Här är vi på fyrskeppet Västra banken som står uppställt på en klippa i hamnen som museum.
PICT6940.jpg

PICT6936.jpg

PICT6943.jpg

PICT6946.jpg

I en mur vid fyrskeppet finns ett hål. Där bor Pomperipossa. Det är jättefarligt att sticka in handen. Ni ser vad rädd Matti är fast han är 33 år. Men Klara är modig.
PICT6947.jpg

Det här konditoriet hette Lundeborgs när jag var liten, och var världens coolaste. Nu är det nya ägare sedan många år och omgjort inne. Men fina skylten hänger fortfarande kvar.
PICT6951.jpg

Här sitter mina föräldrar och barnen och väntar medan jag och Bo bär ner packningen till bilen inför avfärd.
PICT6953.jpg

Det kommer mera

23 juni 2007 19:49 | Allmänt | Kommentering avstängd

Ja, nu har jag ju inte hunnit blogga på hela veckan igen. Massor av jobb, kongressförberedelser, pappas 70-årsdag och midsommar i Sörmland har kommit emellan. Men just därför har jag massor att blogga om. Det kommer mera.

Soffpotatisar

17 juni 2007 22:48 | Allmänt, Bilder | 1 kommentar

Idag har det varit regnigt, men när Bo och Viggo hade varit och storhandlat, och kom hem med en ny gunga åt Viggo (han har slitit ut repen på den gamla genom att snurra och leka karusell) och två stora vattenpistoler, trotsade vi regnet och tog på oss regnkläderna. Vi måste ju testa nya vattenpistolerna.

Sedan blev det indisk hämtmat och så låg jag, Viggo och Klara i en hög i soffan och softade.

soffpotatisar1.jpg

Nya Arken 50 år

17 juni 2007 0:29 | Allmänt, Bilder | Kommentering avstängd

Jag passar på att göra reklam för nya Arkens 50-årsjubileum, som jag är inblandad i. Den här inbjudan gick igår ut via mejl och vanlig post till dem som vi lyckats få tag i adresser till. Men kanske läser någon gammal hemit som vi inte fått tag i den här bloggen. Hjälp gärna till att sprida informationen på alla sätt!

nyhaxpt.jpg

Till förutvarande hemiter och hemäter

Vaddå 50-årsjubileum? Nykterhetsvännernas studenthem är naturligtvis så gammalt som 118 år, och hundraårsjubileet firades 1989. Men 1957 stod nya Arken klar, och det vill vi fira! En fest är alltid roligt, och vi tror att många tidigare hemiter och hemäter vill komma och se hur Arken ser ut idag och träffa gamla vänner.

Nykterhetsvännernas studenthem har betytt oerhört mycket, både för de enskilda personer som har bott där, och för nykterhetsrörelsen i stort. Många har säkert kvar vänner som man lärde känna på Arken. Och visst längtar ni tillbaka när ni tänker på Haxpt-middagar, äggfrukostar, luciatåg och söndagsfik?

Hjälp oss att sprida den här inbjudan! Vi har lagt ned en hel del detektivarbete på att hitta e-postadresser eller vanliga postadresser, men det finns naturligtvis massor av gamla hemiter som vi inte når. Om du har fått den här inbjudan via mejl är det lätt att vidarebefordra till gamla arkavänner som du har mejlkontakt med.

Välkommen till 50-årsjubileet den 15 september!

För styrelsen
Lars-Henrik Eriksson

För Hemitkåren
Anna Mauritsson

haxptnserdig.jpg

Tid
lördagen den 15 september 2007, klockan 13.00-18.00

Plats
Nykterhetsvännernas studenthem, Sturegatan 12

Hur
Det blir öppet hus, och man kan komma när man vill klockan 13-18. En matbuffé står uppdukad 13-16. Det blir även musikunderhållning av nuvarande hemiter, guidade turer med möjlighet att titta in i utvalda studentrum och lägenheter, utställning om Arkens historia och gamla Haxptar att botanisera i.

Pris
70 kr, barn under 12 år gratis. Inbetalas på bankgiro 595-8236. Glöm inte att ange ditt namn i meddelanderutan om du betalar via Internet, eller på inbetalningskortet om du använder det.

Anmälan
Senast 3 september. Det finns två alternativ:
E-post: forestandare@nvs.studorg.uu.se
Post: Nykterhetsvännernas studenthem, Sturegatan 12 B, 5 tr, 753 14 Uppsala

Info
Om du vill fråga något kring jubileet kan du kontakta föreståndaren Peter Andersson:
e-post: forestandare@nvs.studorg.uu.se
telefon: 0703 – 850760

Här kan du ladda ned inbjudan som pdf:
Arken50.pdf

Kroppsarbete

17 juni 2007 0:07 | Allmänt, Bilder, Tittar på, Trädgård | Kommentering avstängd

I förmiddags åkte vi till en plantskola och köpte en fläder och en del perenner. Så i eftermiddags och ikväll har jag varit ute i trädgården med barnen och planterat. Jag tror att fläder är ganska snabbväxande, så jag hoppas kunna skörda tillräckligt med blomklasar nästa år för att göra flädersaft. Här är Klara vid flädern. Den är planterad i sydvästra hörnet av tomten.

flader.jpg

Det blev en del vattning och rensning också, och kantklippning med nya kantsaxen. Den gamla var så rostig och trög. Det är otroligt vilken skillnad det blir med bra redskap. Skönt med kroppsarbete.

Vi var också och tittade efter en ny tv, men SIBA börjar sin sommarrea på måndag, så vi avvaktar det. Den gamla teven visar ibland en grön fläck över delar av bilden. Vi tänker ställa ned den i källaren och skaffa tvspel till den, så kan man sitta där nere och spela.

Och så tittade vi på Ebba och Didrik som SVT började sända i repris idag. Jag tror att jag och Bo var mest intresserade. Den är ju för litet större barn än för Viggo och Klara. Men det är verkligen en riktigt bra tv-serie.

Medan regnet smattrar mot altantaket

13 juni 2007 1:28 | Allmänt | Kommentering avstängd

Ikväll satt jag en stund ute på altanen med en kopp te i handen och lyssnade på regnets smattrande mot taket. Det är inte så varmt längre, så jag kröp ihop i en Viola Gråsten-filt.

Jag har fått en hel del gjort idag. Jag har börjat att lämna på dagis oftare, så att jag kan vara kvar länge på jobbet, ända till sextiden. Då kommer jag hem halvåtta, lagom för att lägga ett av barnen. Det är positivt på många sätt. Jag får mer av min arbetstid på kansliet, så att jag hinner träffa folk där. Dagen blir inte så splittrad, och jag kan arbeta mer koncentrerat. Det är också skönt att inte behöva sitta två timmar varje kväll och jobba när barnen har somnat. Det är inte alltid så lätt att orka. Det blir fortfarande en del kvällsjobb, men inte i samma omfattning.

Idag var en sådan dag då jag var kvar till sex, och jag hann med mycket. På förmiddagen var jag här i Uppsala på Katedralskolan med några kollegor och tittade på aulan, som kommer att vara IOGT-NTO:s förhandlingslokal. När vi kom tillbaka till kansliet hade vi också första kommunikationsmötet med vår nya tillförordnade kommunikationschef, Per-Åke Lundin. Det blir nog bra. Och så fick jag agera fotoassistent när Pierre skulle plåta till jämställdhetsdiskussionsmaterialet som jag har arbetat fram. Det var kul att fixa med rekvisitan, gammalt och nytt IOGT- respektive IOGT-NTO-porslin, kaffe, bullar och kakor. Ni får se hur det hänger ihop när materialet är klart på kongressen. Och ja, jag hade bakat bullar och två sorters kakor till det här. Ett par möten till hann jag med, och en hel del mejlande som uppföljning av uppgifter från kommunikationsmötet. Bra att jag tog itu med det på en gång.

Och på tåget hann jag prata i telefon med Paula om midsommar och med Ullie om kongress och vår abstinens efter fika, pyssel och skvaller. När jag kom hem hade Viggo redan somnat, och när Klara hade somnat lyckades jag prata med Anita om kongresskaféet och Solgläntan. Därefter har jag hunnit göra klart texter till rollups åt Våra Gårdar och göra klart folder med inbjudan till Nya Arkens 50-årsjubileum.

Ja, jag vet. Jag ska gå och lägga mig nu.

Nytta och nöje

11 juni 2007 19:50 | Allmänt, Trädgård | Kommentering avstängd

Det var en bra helg. Jag var med barnen, men hann även med en del nyttiga saker, som jag dessutom upplevde som ett rent nöje. Jag grundmålade soffan som Bo har byggt, och som ska stå på altanen. Även överdragen till soffdynorna hann jag sy. Och så jobbade jag en del i trädgården. Jag har tagit bort fiberduken från potatis- och grönsakslandet. Bara där morötterna växer får den vara kvar för att skydda mot morotslarver. När jag kupade potatisen började det regna. Klara sprang in, men jag skulle bara göra färdigt, och innan jag hade hunnit det var regnet över. Mera regn behövs! Och så har jag planterat ut gurk- och zucchiniplantor som min mamma har dragit upp från frö. Jag hade problem med vilka som var vilka, eftersom zucchini är en gurkväxt, och de är extremt lika. Men det ger sig väl. Någon som vet vilka som är mökast i bladen? Jag kunde inte reda ut det varken genom att konsultera min omfångsrika trädgårdslitteratur eller att googla.

Och i lördags kväll var jag på Lydias 30-årsfest i Tullinge. Jag gillar fester där man blandar folk som man känner från olika håll, men där det ändå är rätt informellt och man får hänga med sina kompisar. Så jag pratade med några okända, men hängde mest med Åsa, Annica, Anton och Lydia.

Snart sommarlovsteater

11 juni 2007 19:15 | Allmänt, Lyssnar på | 2 kommentarer

Idag kom jag på att det ju är sommarlov för de flesta skolbarn nu, så borde inte radions sommarlovteater börja den här veckan. När jag kollade upp det visade det sig att det dröjer ända till 25 juni innan den startar, men det ser lovande ut. Maria Gripe och Edith Nesbit gör sig alltid bra som spännande radioteater, och i år har de gjort teater av Tintin!

Sommarlovsteatern går varje vardag 25 juni till 17 augusti klockan 8.45 i P1 och P3 och på kvällen klockan 20.45 i P1. Ni kan kolla vad det blir för följetonger här. Missa inte!

Komma igång

11 juni 2007 19:08 | Allmänt | Kommentering avstängd

Det har varit dåligt med bloggandet på sista tiden, och när man kommer av sig är det svårt att komma igång igen. Egentligen ska man ju inte göra några långa uppehåll. Det är bättre att i alla fall skriva något kort varje dag. En som är duktig på att skriva korta inlägg även när det är tidsbrist är Elin. Så nu ska jag försöka komma igång igen. Några korta, och kanske någon lång.

Glömde

5 juni 2007 0:22 | Allmänt | 2 kommentarer

Alltså, jag glömde ju att gratulera några kompisar som fyllde år förra veckan, för jag hade så mycket annat att tänka på. Helena och Paula fyllde år i fredags, och Åsa i lördags. Grattis, säger jag nu istället. Ni är bra.

Vad skönt att det är sommar, eller nåt

3 juni 2007 23:58 | Allmänt, Trädgård | Kommentering avstängd

Vad skönt att det är sommar, sa Viggo idag när han klättrade i repstegen i trädgården. Och det är det ju. Härligt med värmen, grönskan, blommorna och att gå barfota i gräset.

Men jag får litet panik av att det redan är sommar, och snart kongress. Så mycket kvar att hinna på jobbet och ideellt, och den här våren har verkligen varit pajjig. För mycket sjukdom och död. Jag kan inte ens redogöra för hur många gånger barnen har varit sjuka sedan början av mars och till så sent som nu i veckan. Inser att jag inte har bloggat på två veckor, men jag har varken haft tid eller fokus. Det har varit kniven-på-strupen-hinna-klart-med-saker, sjuka barn, begravning utanför Sundsvall och nu senaste veckan har min pappa legat på infektionskliniken på Akademiska.

Han åkte in från Öregrund till Östhammars sjukhus i tron att han hade lunginflammation. De röntgade honom, och sa att han inte hade det, och skickade in honom till Uppsala för att de inte kunde utföra prover som behövdes. Där trodde de att han hade hjärtklaffsinfektion, och gav honom bredspektrig antibiotika intravenöst, men inte blev han bättre, och undersökningarna visade att det inte var hjärtklaffarna. Så i slutändan kom de fram till att det nog är lunginflamation i alla fall, och han har fått annan antibiotika som hjälper, men de vet inte säkert. Idag fick han i alla fall komma hem, och jag och barnen var och hälsade på. Till sjukhuset ville jag inte ta med barnen när jag var där. Skönt att pappa är bättre, om än inte frisk.

Apropå sjukvården i Uppsala blir jag litet irriterad på att vi inte har fått komma till vårdcentralen och kolla varför barnen bara blir sjuka om och om igen. Jag blir ju orolig att de har något bakteriellt som de borde få antibiotika mot, när de blir sjuka om och om igen varje eller varannan vecka i månader. Vid två olika sjukdomstillfällen har jag försökt få komma, men de har inte tyckt att barnen har varit tillräckligt sjuka. Under kristihimmelsfärdsveckan när jag ringde hade vi alla vita prickar i halsen, som ju kan vara streptokocker, även om det inte måste vara det. I samma veva var det en nyhet att Uppsala läns landsting har den sämsta primärvården i landet. Ja, inte att det saknas kompetens, men det är svårast att komma i kontakt med sjukvården, och svårast att få en tid för läkarbesök. Som om vi inte hade märkt det.

Jag tycker att jag har hunnit få klart och löst en massa saker på jobbet. Ändå är det så mycket kvar att fixa. Jag längtar så tills kongressen är över och det blir semester. Jag vill fixa med trädgården och huset och vara ledig. En del har jag faktiskt hunnit i trädgården de senaste veckorna, samtidigt som jag varit med barnen ute. Eller bästa tiden är när Klara sover middag en ledig dag, för Viggo måste man inte ha koll på hela tiden ute, och så springer han inte i landen där jag har sått. Jag har fått potatis och frön i jorden, och det tittar upp både det ena och det andra under fiberdukarna, och så har jag klippt häckarna nääästan färdigt. När det var två meter kvar råkade jag kapa kabeln. Inte bra. En syren har jag också planterat, som jag fick i morsdagspresent av Klara förra helgen. Jag har mycket trädgårdstankar som jag skulle vilja blogga om, men det får bli en annan gång.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Kerstin Kokk.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^