Ilon Wikland-utställningen på Bror Hjorths hus

25 maj 2012 6:59 | Allmänt, Bilder, Konst | 1 kommentar

Bror Hjorths hus är ett så lagom stort museum för att gå på med barnen. Eller litet alltså. Just nu och fram till 3 juni pågår en utställning med Ilon Wiklands illustrationer. När jag var där med barnen och min kompis Elisabeth i söndags var det dessutom en familjevisning som var upplagd med tanke på barnen, men på slutet kunde barnen gå till barnhörnan och bläddra i böcker och leka med ett dockskåp med scener ur Astrid Lindgrens/Ilon Wiklands böcker medan de vuxna kunde få höra litet mer och ställa frågor. Det var ju en riktigt varm dag, så efter visningen köpte vi litet kallt att dricka och gick ut i trädgården en stund. Det är en väldigt trevlig trädgård att fika i. Sedan ville Viggo och Klara gärna gå in och titta på den permanenta utställningen med Bror Hjorths ateljé och bostad med skulpturer och målningar.

Bror Hjorths hus

Bror Hjorths hus

Bror Hjorths hus

Der Blaue Reiter på Kunstbau

26 juli 2010 16:08 | Allmänt, Bilder, Konst | Kommentering avstängd

Mycket intressant utställning om Der Blaue Reiter på Kunstbau blev det igår förmiddag! En stor utställning med företrädesvis teckningar, grafik och akvareller.

Det är alltid intressant när bildkonsten möter andra konstarter, som kring almanackan Der Blaue Reiter, där essäer, grafisk formgivning och bildkonst samspelar, och i program, inbjudningar och affischer, som Ernst Ludwig Kirchners Programm der Brücke med fantastisk typografi eller Alexander Sacharoffs underbara kollage för scenografi. Franz Marcs små vykort var fina, särskilt ett med rävar som påminde mig om ett gammalt rävspel, och Alfred Kubins bildkonst från de första åren av 1900-talet var mörka och suggestiva så man drogs in i dem.

Gå och se om ni kommer till München under sommaren!

Villa Stuck var vart besök bara för interiörerna och Synden, men även intressanta popkonstutställningar

26 juli 2010 15:10 | Allmänt, Bilder, Formgivning och arkitektur, Konst | Kommentering avstängd

Bara musiksalongen med sina fantastiska tak- och väggmålningar, var värt besöket på Villa Stuck. Men även intressanta utställningar om Mel Ramos och Uwe Lausen.

Att göra det man vill

14 februari 2010 10:43 | Allmänt, Konst | Kommentering avstängd

Jag vägrar kolla på TV heter ett videoverk av Catti Brandelus som visas på Teatergalleriet på Uppsala stadsteater. Det var vernissage igår, och jag var förbi och kollade och hejade på Catti. Vi var kursare när vi läste idé- och lärdomshistoria i början av 90-talet och jag var ofta och kollade när hon spelade med Doktor Kosmos på olika nationer i Uppsala. Sedan har jag följt hennes karriär litet mer på avstånd, men med intresse.

Jag minns en guidad tur med henne som alter egot Miss Universum på Moderna museet, där hon gick runt med en bandspelare med musik och kommenterade konsten och ifrågasatte begrepp som mästare och musa. Bland annat ett porträtt som Sigrid Hjertén målat av Isaac Grünewald, och ett annat som han målat av henne. Sigrid och Isaac på varsin sida av en stor sal.

Catti har ibland tydliga referenser till idé- och lärdomshistoria i sina texter. Det finns nog ingen annan som skulle komma på att skriva en låt om Hildegard av Bingen eller om Ellen Key. Det är extra roligt eftersom vi pluggade ihop i ett år, och mest fick snacka om Platon och andra snubbar. Ta nu och kolla in videon om Ellen Key!

Men Jag vägrar kolla på TV då. Ja, den handlar om att göra något på riktigt i sitt liv, inte bara kolla på TV och hänga på Facebook, utan träffa människor på riktigt och göra saker på riktigt. För min del hänger jag mycket både på Facebook och Twitter, och det både som ett arbetsredskap där jag har ett viktigt nätverk i jobbet och kommunicerar och omvärldsbevakar, och privat för nöjes skull. Visst är Facebook inte samma sak som att träffas på riktigt, men det fyller en funktion det också. Och TV, ja det har jag kollat på mycket, men väldigt litet de senaste åren faktiskt. Just nu är det ett program i veckan som jag ser, och det är Mad Men. Annars tycker jag att det är jobbigt att ha koll på när olika serier går och passa tider. Däremot avslutar jag varje kväll med att se på film eller tv-serie som är ett mer aktivt val på dvd.

Faktum är att för ett par år sen var jag så trött på hur min vardag hade blivit med jobb, pendling och småbarn, där det kändes som att jag varje kväll när barnen hade somnat satt och jobbade och sedan kanske slötittade på tv, som att jag möglade bort där i soffan. Jag som hade levt ett liv rikt på kompisar och kultur. Jag saknade allt det; vännerna, konserterna, museibesöken, loppisrundorna. Jag satte mig ner och gjorde en lista på saker som jag ville förändra i mitt liv, som var ganska lättuppnåeliga för att må bättre. Det var bland annat gå på konserter och museum någorlunda ofta och att träffa någon kompis en gång i veckan. Det kanske låter knasigt, men handen på hjärtat så vet alla småbarnsföräldrar att sånt oftast inte blir av om man inte anstränger sig. Och det gills inte med kompisar på jobbet eller att träffas med barn. Jag har hållit på det ganska bra, och jag märker hur dåligt jag mår om jag tummar på det för mycket.

Så gå och se Jag vägrar se på tv på Teatergalleriet. Man blir glad!

Portal till en annan värld och annat bisarrt

21 oktober 2008 23:36 | Allmänt, Formgivning och arkitektur, Konst, Tittar på | 1 kommentar

Att få nya inputs och inspiration är otroligt viktigt. Man kan inte bara jobba på och jobba på. Ändå är det lätt att det blir så, att man inte tar sig tiden. Ikväll var i alla fall Lydia och jag på Moderna museet efter jobbet och såg två utställningar som båda var inspirerande.

Max Ernst var fascinerande i sin lek med tekniker. Spännande att fundera över hur han hade gått tillväga.

Tid & Plats: Los Angeles 1957-1968 var ännu mer intressant. Jag såg även den tidigare Tid & Plats-utställningen i juni, den om Milano/Turin. Verkligen spännande att skildra en kulturell arena med både konst, arkitektur, design, litteratur, film och musik.

Men det vita rummet som man kunde gå in i (har tyvärr glömt vilken konstnär) trodde jag skulle kännas skönt att vara i, men det var otroligt obehagligt med de runda hörnen och känslan av att inte veta var rummet slutade. Jag blev alldeles snurrig av att vara där inne. Det kändes som att om man hade fört handen mot väggen hade den sjunkit igenom, så där som på film. Synd att vi inte testade. Vem vet, det kanske var en portal till en annan värld?

I entrén tog jag förresten en folder med Tipspromenad från 4 år. Bisarra frågor kopplade till verk på museet, för att kunna prata om konst med barn och få dem att upptäcka och fundera kring den.

Här är ett par av frågorna:

Kotapeten av Andy Warhol

Det är samma ko på hela tapeten. Vad tror du kon heter?

1) Rosa
X) Gul
2) Det vet man inte

Skjutbild av Niki de Saint Phalle

Konstnären har skjutit hål på färgburkar så att färgen runnit ut. Det ser ut som?

1) En regnbåge som blöder
X) Färg som gråter
2) En död tavla

Åh, jag måste ta med Viggo och gå den här tipspromenaden!

Om kvinnors och mäns kroppar i konsten

12 augusti 2008 0:26 | Allmänt, Konst, Tittar på | Kommentering avstängd

En tanke som jag har funderat på i flera månader nu och blivit påmind om i olika sammanhang poppade återigen upp i mitt huvud på Walemarsudde igår. Vi såg också jubileumsutställningen med ett urval av museets samling av måleri.

Eftersom Prins Eugen samlade framför allt på samtida svenskt måleri är det mycket tidigt 1900-tal. Till exempel några målningar av Eugène Jansson. Hans målning Atleter från 1912 är ett exempel på det jag funderar kring. På målningen håller en naken man på att gymnastisera. En annan naken man står och tittar på.

Det är ganska vanligt i konst från det tidiga 1900-talet att se den här typen av motiv, både i skulpturer och måleri. Nakna män som företrädesvis gymnastiserar, gärna ihop eller studerande varandra. Det hör ihop med den strömning av intresse för friluftsliv och naturism som låg i tiden. Och jag för min del får homoerotiska assocciationer av det. Så tänker jag på det motiv som är så mycket vanligare genom konsthistorien. Nakna kvinnor. Ofta passiva. Men jag får inte alls alltid erotiska assocciationer av nakna kvinnor i konsten. Jag tänker på att det i båda fallen oftast är män som är konstnärerna. Män som betraktar och skildrar nakna kroppar. Vi är så vana vid nakna kvinnokroppar i konsten, så dem reflekterar vi inte över. Det är bara nakna kvinnor som ligger i en säng, sitter i en soffa eller kanske badar. Bara vackra kroppar som det är självklart att avbilda. Men om det är nakna män lägger jag in en mycket starkare sexuell underton i konstverket. Och så detta ständiga gymnasitiserande, som att det är något som behövs för att rättfärdiga att skildra en naken manskropp.

Första dagen

11 augusti 2008 22:17 | Allmänt, Bilder, Konst | 2 kommentarer

Så var det vardag igen. Som om semestern inte också var en vardag, men en annan vardag när jag gled runt i nattlinne på altanen halva eller för all del hela förmiddagen.

Svårt att komma ihåg hur man gjorde när jag skulle göra mig i ordning på morgonen och komma iväg med barnen. Dessutom nya rutiner. Klara började på ny avdelning på dagis, Oden. Storbarnsavdelning. Vi lämnade henne först och Viggo fick heja på gamla personalen och yngre kompisar.

Sedan cyklade Viggo och jag vidare till fritids på Domarringen, min gamla skola och nu Viggos. Det gick fint. Vi kollade runt och Viggo fick välja hylla för att ha sina kläder. Inga barn som han kände hade börjat än, men han satte igång att leka och jag stannade en stund för att kolla läget. Ville inte stressa. När jag skulle gå var han helt inne i leken. Hej då. Ses i eftermiddag.

För säkerhets skull satt jag hemma och jobbade idag så att jag snabbt skulle kunna komma till skolan om det inte funkade. Men det var lugnt. Skönt att sitta hemma och komma igång, gå igenom kalendern och kommande arbetsuppgifter och planera. Chattade litet med Lydia också, så det var som en virtuell testund på hennes rum.

Hämtade Klara först. Det hade varit toppen. Hennes bästisar var ju på dagis, och de har också bytt till storbarnsavdelningen på Oden. Så gick vi ut från dagis och hon fick sitta i barnsadeln. Började cykla iväg över idrottsplanen, och så plötsligt öppnade sig himlen och regnet öste ner. Jag hade inga regnkläder och Klaras galonkläder var kvar på dagis. Hon fick sitta i cykelkärran i stället i skydd för regnet. Jag blev rätt blöt kan man säga.

På fritids hade Viggo fått en ny kompis och haft jättekul. Varit ute och lekt och byggt koja och spelat basket. Konstigt tyckte Viggo, men refererade ingående om reglerna. Varit till matan och ätit. Det hade gått bra. Köttbullar. Och det är ju på den här skolan som de lagar maten till Klaras dagis, förklarade Viggo. Jag tycker det verkar finfint. Personalen verkar vara väldigt bra och lokalerna och skolgården och den omkringliggande naturen är ju toppen. Tänk att Viggo bygger koja på exakt samma ställe som jag brukade göra när jag gick i lågstadiet.

dsc03762.jpg

dsc03765.jpg

dsc03766.jpg

dsc03775.jpg

Dagens street art

11 augusti 2008 1:17 | Allmänt, Bilder, Konst, Street art | Kommentering avstängd

På Djurgården, på väg från Waldemarsudde till Blå porten.

dsc03737.jpg

På Tollare

28 maj 2008 9:15 | Allmänt, Bilder, Konst | Kommentering avstängd

Fina Birger Ohlsson-målningarna i storstugan.

DSC01694.JPG

Mest nöjd med

18 maj 2008 11:52 | Allmänt, Bilder, Formgivning och arkitektur, Konst | Kommentering avstängd

gårdagen i Stockholm med Felicia och Lydia är jag nog över att den blev så där soft och ostressad. När man inte har så mycket egentid blir det ofta så pressat att hinna saker. Det är skönt att bara glida omkring. Så det blev Street först, men det var rätt skralt utbud där. Varför har de massa vanligt torgmarknadskrimskrams som känns så där 90-tal? Jag trodde grejen med Street var att de inte var så.

Roligare då var second-hand-affären OMA vintage & retro i närheten, där jag hittade smycken som matchar mina skrivmaskinstangent-smycken från New York Public Library. Jag köpte en ring och två berlocker som jag tänkte ha som örhängen. De är dock inte lika fint arbetade som New York-smyckena, som är infattade i silver.

dsc01526.jpg

Här visar Felicia rosklänningen när vi väntar på brunchen på Pappa Ray Ray/Morfar Ginko.

dsc01516.jpg

Konstfacksutställningen var intressant. Till exempel hur folk reagerade och interagerade med Anna Lundhs lördagsgodis. Jag hade roligt åt att titta på pappan som försökte få med sin unge som ville titta på Martin Norrlinds Alice in Cokeland för tredje eller fjärde gången. Och Simon Jarls och Martin Pålssons myshus för kontoret provsatt vi i. Kanske kan funka som en kreativ mötesplats när det inte blev några ytor över för det när vi fick ombyggt på jobbet.

dsc01520.jpg

Sen skulle vi fika, för vi var rätt trötta och frusna, och Felicia drog iväg med oss till Tellus i Midsommarkransen. Vi gick och gick, men när vi kom fram var det stängt. Vi åkte tillbaka till Söder istället, och gick på måfå och letade efter ett trevligt fik som inte var fullsatt. Inte det lättaste en sen lördagseftermiddag. Det är rätt många andra som fikar då också. På Skånegatan stötte vi plötsligt på Matti. Jag blev inte så förvånad. Är det någonstans jag skulle tippa att jag skulle springa på lillebror är det just på Skånegatan, och jag gissade rätt att han hade varit på Pet Sounds såklart. Felicia tyckte förresten att vi var väldigt lika, särskilt på ögonen. Tillslut hamnade vi på SoFo Café. Inte så stort och roligt utbud, och morotskakan var väl sådär, litet smulig och trist faktiskt, men skönt att komma in i värmen och avrunda dagen med en kopp te och mera prat.

Men nu har jag köpt Stockholms bästa kaféer chocolaterier och tesalonger, så det inte blir så mycket irr. Det är Helenes bibel, eller hur?

Läs också vad Lydia skrev om dagen.

En eftermiddag med Mumintroll och annat

3 maj 2008 0:09 | Allmänt, Bilder, Konst | Kommentering avstängd

Efter besöket hos frisören tog jag och barnen en lugn promenad genom stan för att äta lunch. Viggo och Klara utforskade allt möjligt. Skönt när man inte har bråttom så man hinner gå omvägar och klättra och leka.

dsc01195.jpg

På stan åt vi lunch med Elisabeth, och sedan promenerade vi tillsammans till Bror Hjorts hus och tittade på Tove Jansson-utställningen som stänger efter helgen. Fin utställning med både originalillustrationer till barnböckerna och Garm och oljemålningar, men inte så stor. Jag hade velat se mera. Viggo hängde på eget initiativ på en guidad visning och var helt absorberad.

Efter museibesöket gick vi hem till Elisabeth och fikade. Bra eftermiddag!

dsc01209.jpg

Mumindalen och andra bilder

9 mars 2008 13:29 | Allmänt, Konst | Kommentering avstängd

Magda tipsade om att Bror Hjorts hus öppnade utställningen Tove Jansson – Mumindalen och andra bilder igår. Den pågår till 4 maj, och har även familjevisningar, sagostunder och Muminverkstad för stora och små. Det ska vi gå på!

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Kerstin Kokk.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^