Bad, bio och annat bra

30 juni 2013 21:44 | Allmänt, Bilder | 2 kommentarer

Vilken toppendag igår! Lugn och slapp morgon. Cykeltur till Storvad där vi badade, solade och åt lunch. Viggo simmade över ån. Bio på sena eftermiddagen; Dumma mej 2. Vi skrattade mycket, men Klara allra mest. Middag på kinarestaurang. När vi skulle cykla hem stannade vi en stund vid ån. Väl hemma igen öppnade vi lyckokakorna från kinarestaurangen. Kolla vad det stod på min lapp.

Untitled

Untitled

Untitled

Untitled

Untitled

Untitled

Untitled

Untitled

Untitled

Untitled

Untitled

Untitled

Untitled

Untitled

Untitled

Untitled

Untitled

Untitled

Untitled

Dagens kopp: gul Fortuna från Gefle

26 juni 2013 17:25 | Allmänt, Bilder, Dagens kopp, Formgivning och arkitektur | 2 kommentarer

Vad tror ni? Kan den här koppen bringa lycka? Den heter i alla fall Fortuna. Fortuna tillverkades 1960-1964, och finns även i blått. Den gula färgen är faktiskt inte riktigt samma som på de flesta andra Geflekopparna med gul dekor. Den är litet mörkare och mer mättad, en något varmare gul. När jag köpte den på Söders gammalt och nytt för någon vecka sedan trodde ägaren att det var apelsinskivor på den, men det måste rimligen vara lyckohjul; därav namnet Fortuna. Modellen är naturligtvis den trevliga och behagliga AU, formgiven av Arthur Percy. Vem som ligger bakom dekoren är däremot okänt.

Untitled

Untitled

Untitled

Untitled

Finfika med jordgubbstarteletter och mazariner

24 juni 2013 20:11 | Allmänt, Ätbart, Bakning, Bilder | Kommentering avstängd

Det blir inte så ofta som jag bakar hemma sedan jag började jobba som bagare på riktigt. Men i midsommarhelgen kom orken och lusten tillbaka! Tarteletter och mazariner innehåller i grunden samma sak, mördeg och mazarinmassa. Det var tarteletter med vaniljkräm och jordgubbar som var planen att baka, men eftersom Viggo älskar mazariner blev det några sådana också. Här hittar ni recept på tarteletter och mazariner.

Untitled

Untitled

Untitled

Untitled

Untitled

Untitled

Untitled

Viggos nya cykel

24 juni 2013 20:01 | Allmänt, Bilder | Kommentering avstängd

Nöjd kille! Men nu ska ni få höra. När jag kommer in i cykelaffären med barnen och säger att jag vill köpa en cykel åt Viggo säger försäljaren att de tyvärr inte har någon killmodell i Viggos storlek hemma. Jag tittar på den här och frågar om det är Viggos tumstorlek, men tjejmodell. Jo, så är det. Så frågar jag Viggo vad han tycker om den. Den är ljusblå och fin, säger han. Så då köpte jag den så klart. Har aldrig fattat varför det ska vara olika. Viggo är jättenöjd.

Untitled

Dagens kopp: restaurangporslin med gröna ränder från Gustavsberg

15 juni 2013 19:54 | Allmänt, Bilder, Dagens kopp, Formgivning och arkitektur | 2 kommentarer

Ja, fyra stycken med tre fat blev det till och med på loppisen på Tunakolonin idag! 20 pix fick jag betala för dem tillsammans. Utmärkt retrokaféporslin, eller hur? Läs gärna mer om gammalt restaurangporslin här.

Untitled

Untitled

Untitled

Untitled

Skolavslutning

15 juni 2013 19:43 | Allmänt, Bilder | 1 kommentar

I onsdags var det skolavslutning i strålande solsken i slänten bakom Domarringens skola. Tyvärr fick Viggo stanna hemma, för han hade feber, men Klara var i alla fall på avslutningen. På kvällen firade vi med jordgubbar, glass, chokladkolasås och maränger på balkongen.

Untitled

Untitled

Untitled

Untitled

En trave Pors

10 juni 2013 17:25 | Allmänt, Bilder, Formgivning och arkitektur | Kommentering avstängd

Jo, visst kan man göra fynd på Vaksala torg! En trave med fyra mattallrikar och fyra djupa tallrikar för 150 pix sa jag inte nej till. Jag har en tekopp i fina Pors från Gefle sedan tidigare, och har länge tänkt att det skulle vara trevligt med några delar i matservisen att duka med. Pors är formgiven av Berit Ternell, och tillverkades 1960-1964. Te-och kaffegodset ska även ha tillverkats med grön dekor. Finns det någon som har sett det?

Untitled

Untitled

Untitled

Untitled

Loppislycka när man hittar en riktigt stor blomkruka

9 juni 2013 10:08 | Allmänt, Bilder, Formgivning och arkitektur | 2 kommentarer

När man har långt många fler krukor än man behöver, och krukorna dessutom sällan har fyndpris numera, är jag ganska selektiv i mina krukköp. Men den här stora krukan hittade jag på ett loppisbord på Vaksala torg. Riktigt stora krukor är det ju inte så gott om. Den hade inga nagg, men var litet krackelerad och med en genomgående spricka från överkant och några centimeter ner. Jag tyckte krukan var värd att ha trots sprickan eftersom krukan var så stor, och lyckades pruta ner den till 40 kronor. Den är så väldigt fin både i modell och dekor i vitt och grått! Krukan är stämplad med 5 inuti, som säkert är storleken. Den är 17 centimeter i diameter upptill och 13 cm hög. Ingen stämpel finns under, och det är oklart vem som tillverkat krukan. Men nyligen lade Porslinsbloggen fram en teori om att det kunde vara Karl-Erik Iwar, signaturen KEI, som bland annat drivit Skansens krukmakeri och varit verksam på Upsala Ekeby. Tack för bra detektivarbete, Benny!

Untitled

Untitled

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Kerstin Kokk.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^