Kvällens halloweenaktiviteter
31 oktober 2012 22:04 | Allmänt, Bilder | 2 kommentarerBakat spökmaränger, karvat pumpa, kollat på Nightmare before Christmas med barnen.
Evas kalender oktober 1967
31 oktober 2012 22:01 | Allmänt, Bilder, Evas kalender, Formgivning och arkitektur, Läser | Kommentering avstängdEvas kalender oktober 1963
31 oktober 2012 21:56 | Allmänt, Bilder, Evas kalender, Formgivning och arkitektur, Läser | Kommentering avstängdOj! Insåg just att jag missat inlägg om Evas kalender den här månaden! Men här kommer det! Alla inlägg om Evas kalender kan du läsa här.
Ibland kan man fortfarande göra fynd på Myrorna
23 oktober 2012 21:20 | Allmänt, Bilder, Formgivning och arkitektur | 3 kommentarerVad förvånad jag blev när jag såg priset på de här assietterna på Myrorna. Först såg jag högen med assietter, och tänkte att de har säkert överpris. Så såg jag att de kostade tio kronor styck! Pigg och Negro; båda från Gefle.
Pigg har jag en tekopp av sedan tidigare. Pigg är formgiven av Kjell Blomberg och tillverkades 1954-1969. Modellen på bordsservisen heter BD, medan modellen på te- och kaffeservisen heter AX. BD-modellen är speciell med sin på samma gång fyrkantiga och rundade form, och den tillverkades med många dekorer.
Negro har en matt svart glasyr och reliefmönster på brämet. Bordsservisen Negro är formgiven av Arthur Percy och var i produktion 1955-1957. Modellen heter BE. Jag har ganska många Manganiaassietter, som har en snarlik glasyr, och jag tycker att de är snäppet snyggare. De har verkligen blivit favoriter. Roligt att hitta Negroassietter också! Både Negro och Mangania är matta glasyrer, men Negro är blåsvart och Mangania är svart. Här kan ni läsa ett bra inlägg om skillnaden.
128 ljus hade inte fått plats på tårtan
13 oktober 2012 22:46 | Allmänt, Ätbart, Bakning, Bilder | 5 kommentarerEftersom min mamma var inlagd på Akademiska sjukhuset ett par veckor i september för en stor hjärtoperation har vi väntat med att fira septemberfödelsedagarna tills hon orkade. Sin 75-årsdag spenderade hon på hjärtkliniken. Men i dag firade vi mammas 75-årsdag, Viggos 10-årsdag och min 43-årsdag. 128 ljus hade inte fått plats på tårtan, så jag skippade det. Tårtbottnen bakade jag av hasselnötter, mörk choklad, socker, smör och ägg, och glaserade med chokladfrosting. Sedan gjorde jag ekollon och ekblad i marsipan och dekorerade med.
Ljusstake från Urshult
12 oktober 2012 20:56 | Allmänt, Bilder, Formgivning och arkitektur | 3 kommentarerEn till turkosblå ljusstake till samlingen. Här reder jag ut vilka som kommer från Lindshammar och vilka från Urshult.
Snart är det jul
11 oktober 2012 19:05 | Allmänt, Bilder, Formgivning och arkitektur | 4 kommentarerTvå frostade julgranskottar i glas för 10 kronor styck på Vaksala torg. Vad glad jag blev!
Smurf-Lotto från Alga
10 oktober 2012 20:31 | Allmänt, Bilder, Formgivning och arkitektur, Spel och pussel | Kommentering avstängdDet här Smurf-Lottot som jag hittade på Vaksala torg kunde jag naturligtvis inte låta bli att köpa för en tjuga! Klara blev överlycklig, och vi har spelat det flera gånger. Nummer 1-3389-2 har spelet. Det är extra roligt att de har samma namn som i albumen från när jag var liten. Gnagelram, och inte Gargamel. Morrbert, och inte Azrael.
Karlsbaderbullar med äppelmos och mandelremonce
9 oktober 2012 19:16 | Allmänt, Ätbart, Bakning, Bilder | 1 kommentarSå här i äppeltider passar de här karlsbaderbullarna med äppelmos och mandelremonce bra. Äppelmoset kokade jag på fallfrukt från fruktträdgården i Röbo, och smaksatte med kanelstång och vaniljstång. Bullarna ligger på rad på Stig Lindbergs Pynta. Här är receptet!
Dagens kopp: Coq av Stig Lindberg från Gustavsberg
6 oktober 2012 18:19 | Allmänt, Bilder, Dagens kopp, Formgivning och arkitektur | 3 kommentarerFaktum är att jag redan har en tekopp i Coq, men när jag hittade den här på lördagsloppisen på Vaksala torg i dag tänkte jag att den ser ju inte riktigt likadan ut, och en tia kostade den bara. Alltså fick den följa med hem. Mycket riktigt! Varken modell eller glasyr var riktigt densamma, och ändå är båda mina koppar stämplade Coq. Den som jag har sedan tidigare är mycket snyggare, både i modell och glasyr. Glasyren skiftar i matt och blankt och är mörkare på den. Den jag har sedan tidigare är även aningen mindre, och modellen skiljer sig på flera sätt. Ni kan se på de jämförande bilderna. Kopparna är olika utformade undertill, och det är ganska stor skillnad på fatens form. På min nya kopp passar inte koppen i fatet alls lika stabilt. Den glider omkring. Det är ju uppenbart samma modell, LU, men den har någon gång gjorts om. Vilken som är äldst vet jag inte. Vad tror ni? Jag tror att den jag köpte i dag, med matt glasyr, är senare. Den har under fatet en Gustavsbergsstämpel som började användas 1970. Coq tillverkades ju under en lång tid, 1966-1985. Jag minns att en av mina lärare när jag läste konstvetenskap beskrev den som en klassiker som var omåttligt populär bland 60- och 70-talets radikaler. Man var väldigt rätt om man hade den.
I dag är det 50-årsjubileum för Bondfilmerna, men James Bond är tidlös
5 oktober 2012 16:48 | Allmänt | 1 kommentarJag är väldigt svag i hemliga agenter och deckare. Särskilt från förr. I dag för 50 år sedan var det premiär för Dr. No, eller Agent 007 med rätt att döda, som den heter på svenska. Det firar jag givetvis med att kolla på just den filmen i kväll. James Bond är tidlös, samtidigt som Bondfilmerna är fantastiska tidsdokument.
Nya Bondlåten Skyfall med Adele. Klockren Bondlåt. Hade premiär i natt.
En hyllning till 50-årsjubiléet.
Faktum är att jag för länge sedan gjorde en spotifylista som heter Deckare, agenter och andra.
Bullfest
4 oktober 2012 18:51 | Allmänt, Ätbart, Bilder | 1 kommentarKanelbullar har jag alltid i frysen, men det är klart att man vill frossa i färska kanelbullar på Kanelbullens dag. Mina kanelbullar har jag dessutom alltid vaniljsocker i. Oftast gör jag halva degen som kanelbullar, och halva som kardemumma- och mandelbullar. Eftersom mina barn inte gillar stött kardemumma har jag mald kardemumma i själva degen, men mortlad kardemumma i mandelremoncen. De äter kanelbullarna, och jag kardemumma- och mandelbullarna. Den här gången när jag skulle baka ut bullarna upptäckte jag att det var slut på bakplåtspapper, så jag fick ta pappersformar istället. Jag gillar egentligen inte att baka bullar i pappersformar, och brukar aldrig göra det. Det känns slösigt. Fast de här formarna från Lagerhaus är ju rätt snygga i sig.
WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Kerstin Kokk.
Inlägg och kommentarer feeds.
Valid XHTML och CSS. ^Topp^