Dagens kopp: Vårpigga Pigg från Gefle

5 mars 2011 18:31 | Allmänt, Bilder, Dagens kopp, Formgivning och arkitektur | 5 kommentarer

De mest lyckade loppisrundorna är då jag hittar en tekopp. Det gjorde jag idag, och det är extra roligt att det är en Geflemodell som jag inte hade, AX. Dekoren i gult och grått heter Pigg, och är formgiven av Kjell Blomberg. I Gyllenhammars och Holms bok om Gefleporslin står det att bordsservisen Pigg, som är i modellen BD, tillverkades 1954-1969, medan te- och kaffeservisen Pigg i modell AX började tillverkas 1956.

AX-modellen tillverkades även med dekorerna Aster, Carmin, Drott, Florian, Mantilj, Nippon, Pastell, Regent, Ritz, Rokoko, Skogsblommor, Tellus.

Kjell Blomberg (1931-1989) började arbeta på Upsala-Ekeby 1952 och var verksam som keramisk formgivare åt Gefle till 1957. Han var därefter verksam på Gabriel-Verken, Gullaskruf och Reimyre, och lärare på Konstfack 1956-1966.

Koppen saknade fat, så det är jag på jakt efter, men det är en trevlig form på koppen, tycker jag! Jag gillar att koppen har en smal bas och kurvan som bildas när den vidgar sig. Och gult och grått är alltid rätt på våren!

5 kommentarer

 1. Mycket snygg! Jag har spanat på såna tidigare på bl.a. Tradera, men de brukar dra iväg. Jag sparar inte på den modellen, men Pigg är ju så grymt snygg!

  En bekant till mig köpte en hel Piggservis häromdagen till ett riktigt bra pris, otroligt många delar alla storlekar tallrikar, skålar, uppläggningsfat, bringare mm! Jag ska lägga ut bilder på bloggen!
  Jag sålde i princip alla delar jag har haft till en arbetskamrat i höstas, kom fram till att jag inte kan ha fler serviser i skåpen :-)

  Comment by Benny — 2011-03-05 19:26 #

 2. Vad fin den är! Och vad kul att få se koppmodellen för Tellus, som jag samlar på som matservis.

  Comment by Eli — 2011-03-06 11:42 #

 3. Väldigt cool modell, har faktiskt aldrig sett den förr. Kan ju bero på att jag mest fastnat för Rörstrands kaffekoppar, men det är alltid kul att se nya saker!

  Comment by Linda — 2011-03-06 18:22 #

 4. […] här tekoppen fanns hos Qeptas redan förra lördagen, när jag köpte Pigg. Lät den vara då, men ångrade mig sedan, så igår slog jag till! Det är alltså samma modell […]

  Pingback by Kerstin Kokk » Dagens kopp: Tellus från Gefle — 2011-03-13 11:26 #

 5. […] Pigg har jag en tekopp av sedan tidigare. Pigg är formgiven av Kjell Blomberg och tillverkades 1954-1969. Modellen på bordsservisen heter BD, medan modellen på te- och kaffeservisen heter AX. BD-modellen är speciell med sin på samma gång fyrkantiga och rundade form, och den tillverkades med många dekorer. […]

  Pingback by Kerstin Kokk » Ibland kan man fortfarande göra fynd på Myrorna — 2012-10-23 21:20 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Kerstin Kokk.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^