Hurra för mera Röd eld
10 februari 2015 20:43 | Allmänt, Bilder, Formgivning och arkitektur | Kommentering avstängdBästa köpet på antikmässan på Fyrishov i helgen var utan tvekan två mattallrikar i Röd eld. 25 kronor styck kostade de. De var litet matta, men annars inga fel. Ett äldre par stod bakom bordet, och kvinnan sa att hon först hade satt ett högre pris på tallrikarna, men att hennes man hade sänkt priset. Mycket nöjd var jag! Jag har en mattallrik i Röd eld sedan tidigare, och den är i perfekt skick. Visst ser man skillnaden i glans och djup i färgen, men tre tallrikar är bättre än en.
Speceriburkar av Wilhelm Kåge från Gustavsberg
9 februari 2015 11:26 | Allmänt, Bilder, Formgivning och arkitektur | 1 kommentarFör några veckor sedan öppnade Myrorna på Sysslomansgatan äntligen igen, efter att ha varit stängt på grund av vattenskada sedan i somras. Det är den loppis som ligger bäst till för mig, eftersom det ligger nära resecentrum, där jag byter buss på väg hem från jobbet. De här speceriburkarna från Gustavsberg hittade jag där på första besöket efter återöppnandet. De saknar lock, men för en tjuga styck tyckte jag att det var en bra affär. Fina att ha redskap i, eller att använda som vas! Den här modellen finns med flera dekorer. Denna heter dekor 2. Vad jag har läst mig till är det Wilhelm Kåge som är formgivare. Jag gillar formen, och midjan är praktisk eftersom man får ett stadigt tag i burken när man håller i den.
Dagens tekanna: Marselis av Nils Thorsson från danska Aluminia
8 februari 2015 15:17 | Allmänt, Bilder, Dagens tekanna, Formgivning och arkitektur | 5 kommentarerDet blev visst en tekanna på antikmässan på Fyrishov idag. Märker att jag blir mer och mer förtjust i brun glasyr. Det har blivit mycket av det på sista tiden. Inte visste jag vad det var för tekanna när jag såg den, men föll för den fina formen och reliefmönstret. Säljaren visste att den var dansk, från Aluminia. Väl hemma behövdes det inte mycket detektivarbete för att finna vad jag köpt. Tekannan heter Marselis, är formgiven av Nils Thorsson, och började tillverkas 1952. Den finns också i flera andra glasyrer.
Grön vas eller urna från Nittsjö
1 februari 2015 12:00 | Allmänt, Bilder, Formgivning och arkitektur | Kommentering avstängdGårdagens loppistur till Knivsta med Nina (@klinge.nygard på Instagram) blev lyckad. Vi besökte Varuförmedlingen, en loppis alldeles nära stationen i Knivsta. Loppisen är inte ny, men har just tagits över av ett par loppisbekanta till mig, Fredrik och Mia. Det var första lördagen de hade öppet, och det var proppfullt med folk. Roligt! Proppfullt var det även med prylar och möbler i de stora lokalerna i två våningar. Det fanns verkligen både fina saker och enklare prylar. Bra priser var det också. Jag kom hem med flera saker som jag ska visa framöver. Men jag börjar med den här urnan eller vasen från Nittsjö. Jag är inte särskilt kunnig om Nittsjö, men tror efter en del detektivarbete att den kan vara formgiven av Jerk Werkmäster, som var konstnärlig ledare på Nittsjö keramikfabrik i Rättvik 1933-67. Jag har hittat bilder på flera liknande urnor i grönt och med cirklar i relief som ska vara gjorda av honom. Jag tycker mycket om grönt, och den är så fin med skiftningarna och reliefmönstret. 25 kronor betalade jag för den.
WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Kerstin Kokk.
Inlägg och kommentarer feeds.
Valid XHTML och CSS. ^Topp^