Årets fem höjdare – loppisåret 2010

30 december 2010 18:44 | Allmänt, Bilder, Formgivning och arkitektur | 12 kommentarer

Idag publicerar många retrobloggare en lista på årets fem höjdare vad gäller loppisfynd. Kul! Man kan verkligen fundera på vad ett fynd är. Är det bara det där som man hittar till ett fantastiskt bra pris, trots att det är något som kostar skjortan i antikaffärer i Stockholm? I Uppsala finns det inte så mycket sådana fynd. Folk vet vad som är värt något, till och med på lördagsloppisen på Vaksala torg. Jag försöker med min lista visa hur saker kan vara fynd på olika sätt. Länkar till de ursprungliga inläggen i varje rubrik.

1. Blå eld-tillbringaren
Ja, den var verkligen året största fynd! Riktigt plötsligt händer det-moment. Det trodde man väl aldrig att man skulle göra ett Blå eld-fynd på Tradera? Blå eld är ju min stora servis som jag började samla på redan i gymnasiet på 80-talet, och som jag har massor av. Men den här kannan hade jag inte. Den hade enligt säljbeskrivningen en liten nagg, men jag tyckte att kannan var värd att köpa för att den är ovanlig och jag fick den till ett lågt pris. När jag fick hem den visade det sig att det inte var en nagg, utan bara ett litet stänk av något vitt som gick bort när jag skrapade lätt med nageln. När jag diskat den var den i toppskick! 280 kronor inklusive frakt. Och jag tyckte verkligen att jag var värd det fyndet, eftersom jag samlat på Blå eld och annat 50-talsporslin långt innan det blev trendigt och eftertraktat.

2. Pallas-koppen
Den hann jag både hitta och slå sönder. Jag tyckte så mycket om den och slår mycket sällan sönder något, men den gick i kras efter några månader. Jaja, jag hann dricka te ur den ett tag i alla fall, och jag letar så klart efter en ny. Den hamnar på listan för att den är en favorit och den verkar rätt svår att hitta som tekopp, så det kändes verkligen som att jag hade tur när jag fick tag i den, även om den saknade fat. Och så är ju tekoppar det jag alltid letar mest efter.

3. Lilla Ett-glaset
Den har sin plats på listan för att det kändes som att jag lyckades med detektivarbete när jag hittade glasen i originalförpackning och bidrog till mer kunskap om vad det var för glas. Sådant tycker jag är särskilt roligt med mitt loppisletande och bloggande! Jag skriver om glasen här och här.

4. Svarta Cleo-koppen
Så läcker och ovanlig! 200 kronor var väl inget tokbilligt, men ett mycket bra pris i Uppsala för en så ovanlig kopp. Cleo i blått är ju den vanliga, men i svart har jag aldrig sett den förut.

5. Tilgman-vasen
Ett sånt där fynd till bra pris på tillfällig gårdsloppis som man hittar av en slump, och jag tycker bara mer och mer om den!

Tre bubblare
De kanske inte var fynd, men kom till väldig nytta!

1. 60-talsförklädet
Åh, vad jag använder det mycket, och jag älskar det! Jag har ett i samma modell som jag har haft i massor av år, men det är litet för stort och inte alls lika snyggt. Det här känner jag mig så fin i när jag bakar i köket och lyssnar på P1, och det är så praktiskt för att det skyddar mer än andra förkläden och det är så bra med fickorna. Det förgyller min vardag.

2. Bästa vasen
Den var inte billig, men oj vad den är snygg och användbar till både köpebuketter och blommor från trädgården. Den kostade 300 kronor och kommer från Reijmyre. Idag har jag säsongens första tulpanbukett i den.

3. Produktkatalogen från Arabia från början av 60-talet
Den är ett nytryck av en gammal katalog, och det var ett antikvariat som sålde den på antikmässan i Kista, så det var väl inget loppisfynd, men den kommer till mycket användning för att fylla kunskapsluckor eftersom det känns som att det är svårt att hitta så mycket uppgifter om Arabia både i böcker och på nätet om man inte kan finska. Till exempel bloggade jag häromdagen om en Mon amie-lookalike som jag hittade i den.

Biobruden

30 december 2010 17:47 | Allmänt, Bilder, Tittar på | Kommentering avstängd

Klara och jag gick på bio i eftermiddags och såg Mumintrollet och kometjakten. Fint!

Jag älskar den frasiga känslan av tulpaner

30 december 2010 11:01 | Allmänt, Bilder | Kommentering avstängd

Barnböcker från förr: Snuffe sjukhusgrisen

29 december 2010 11:07 | Allmänt, Barnböcker från förr, Bilder, Läser | 6 kommentarer

Vad jag gillar med Snuffe sjukhusgrisen? Färgerna, Evelinas rutiga klänning, att den är så knasig, att Evelina säger Godmorgon, sömntutor och sötnosar. Boken är skriven av Hilding Pawlo, med illustrationer av Kerstin Hedenby, och utgiven på Folket i bilds förlag 1969.

Barnböcker från förr: Byn som glömde att det var jul

28 december 2010 18:25 | Allmänt, Barnböcker från förr, Barnböcker med jultema, Bilder, Läser | 3 kommentarer

Fina Alf Prøysen-sagan Byn som glömde att det var jul läste alltid min storasyster Anna för mig och Matti på julafton innan tomten kom. Den läser jag rätt ofta kring jul för Klara nu, och hon tycker också att den är så kul. Roligt med en hel by på norska landsbygden någonstans, där alla kollektivt glömmer bort saker. I det här fallet alltså att det var jul, men så ser lilljäntan en kärve och kommer på att den har man på julen, och så hissar hon upp den i flaggstången så att alla ska förstå att det är julafton. Underbara bilder som andas 50-tal. Boken utkom på svenska 1958 och är illustrerad av Nils Stödberg. Tänk att de ändå hinner allt julstök utan att slarva! Här städas och fejas och tvättas fönster och gardiner och bakas och huggs granar, och sedan julbadar alla i en enorm badbalja som snickaren hade gjort medan de andra pyntade i ordning till jul…

och just när de var färdiga och hade fått på sig rena kläder och mamman till lilljäntan i gården högst uppe under fjället stod och knöt ett rött hårband i håret på henne…

just då ringde kyrkklockorna. Och så var det jul.

Nyss pågick teparty på Klaras golv

28 december 2010 14:50 | Allmänt, Bilder | Kommentering avstängd

Klara har en kompis på besök och de ordnade fin tebjudning för alla dockor, Barbies och rosa kaninen. Sen spelade de Lilla Anna och Långa farbrorn-spelet i köket medan jag bakade bullar. Snart blir det riktigt bullkalas!

Nu blir det ris à la Malta och Daddy Long Legs

26 december 2010 20:29 | Allmänt, Ätbart, Bilder, Formgivning och arkitektur, Tittar på | Kommentering avstängd

Nu blir det ris à la Malta i trevliga Kryss-dessertskålen och Daddy Long Legs från 1955. Fred Astaire och Leslie Caron. Fint!

Mon Amies många dekorvänner

26 december 2010 16:27 | Allmänt, Bilder, Formgivning och arkitektur | 2 kommentarer

Att Marianne Westmans Mon Amie och Hertha Bengtsons Blåvinge har tycke av varandra har jag bloggat om tidigare. Hertha och Marianne var ju arbetskamrater på Rörstrand. Mon Amie var Marianne Westmans examensarbete på Konstfack, och började tillverkas 1952. Hertha Bengtsons Blåvinge tillverkades 1952-1959. Visst påminner dekorerna mycket om varandra, även om Mon Amie föreställer skvattramblommor och Blåvinge fjärilar. Jag har alltid tänkt på Mon Amie som fjärilar. Och de började alltså tillverkas samma år!

DSC07375

DSC07376

Eli har skrivit om likheten med den norska servisen Viola av Rolf Fröyland. Den såg jag på Myrorna i somras och plåtade utan att köpa för att kunna jämföra.

Nu har jag upptäckt en dekor som liknar Mon Amie ännu mer, farligt nära plagiat. Det är en Arabiaservis som heter Katrilli, och finns med på bild i ett nytryck av en gammal produktkatalog från Arabia från 60-talets början. Eller vad säger ni?

Det bor små 50-talstomtar i mossan i adventsskålen också

26 december 2010 12:08 | Allmänt, Bilder, Formgivning och arkitektur | Kommentering avstängd

De flyttade in natten till julafton.

Som en sommaräng mitt i vintern

26 december 2010 11:11 | Allmänt, Bilder, Formgivning och arkitektur | 1 kommentar

Mitt i smällkalla vintern kan man behöva påminnas om att det kommer en sommar igen. Den här fina kudden som min mamma broderat av restgarner fick jag i julklapp.

Dagens kopp: Marianne Westmans Mon Amie från Rörstrand

26 december 2010 9:57 | Allmänt, Bilder, Dagens kopp, Formgivning och arkitektur | 3 kommentarer

Jo då, jag fick en tekopp i julklapp. Mamma hade hittat en Mon Amie. Den moderna muggen som kom förra året ar jag redan, men jag har inte haft någon klassisk Mon Amie-kopp.

När Marianne Westman ritade mönstret till Mon Amie var det en regnig midsommarafton, och hon inspirerades av vita skvattramblommor som hon transformerade till blå blommor på vit botten med 50-talets mer abstrakta formspråk. Fast när jag var liten trodde jag att det var fjärilar. De blå blommorna känns litet suddiga och nästan flytande, som man kan tänka sig en regnig sommardag. Jag tycker att det här suddiga och diffusa och de böljande formerna i blommorna ger ett så mjukt, snällt och vänligt uttryck. Precis vad man behöver till morgonens första kopp te. Men det mjuka och snälla är inte mesigt, utan var djärvt och modernt.

Mon Amie var Marianne Westmans examensarbete på Konstfack, och när hon direkt efteråt började på Rörstrand fick hon utveckla servisen för produktion. Från början en teservis 1952, sedan även kaffeservis och på 60-talet kom delar till matservisen. Mon Amie var i produktion till 1987, och 2009 tog Rörstrand fram en helt ny mugg med assiett med det klassiska mönstret.

Vad som var utmärkande för Marianne Westmans tankar kring porslin var att bryta upp servistänkandet. Hon och Hertha Bengtson gick i bräschen för att ta fram porslin som man kunde köpa udda delar av och kombinera. Det är Mon Amie ett tydligt exempel på. Därför ligger det helt i linje med hennes idéer om porslin att nu ta fram bara några få udda delar.

Högst upp i julgranen sitter en svärm av fåglar

25 december 2010 10:22 | Allmänt, Bilder, Formgivning och arkitektur | 2 kommentarer

Årets julgran, inköpt på Torbjörnstorg och hemsläpad av mig i ett snöoväder någon vecka före jul. Jag är riktigt nöjd med den, och granar är allvarliga grejer för mig. I år skippade jag glittret helt. Det glittrar så fint av alla kulor. I stort sett är det bara pynt från 50- och 60-talet som jag köpt på loppis och tradera. Det nordiska flaggspelet har jag haft i många år, men flaggspelet med signalflaggor köpte jag på en antikmässa i höstas. Julgransbelysningen är en Luma i originalkartong från 1957. Det är så roligt att den är daterad. Den är ursprungligen inköpt 3/12 1957 på Kooperativa Föreningen Solidar i Malmö! Naturligtvis sitter en svärm av fåglar i toppen av granen.

Upplandskubben färdigbakad!

22 december 2010 19:40 | Allmänt, Ätbart, Bilder | 2 kommentarer

Jag kämpar på med det sista jobbet innan jag blir julledig, men jag passade på att baka upplandskubb under tiden, som ska stå ganska länge i ugnen. Förr i tiden gräddade man kubb i vattenbad på spisen, men det är enklare att grädda i en gryta med lock i ugnen. Jag brukar alltid baka det till jul, och nu står det och svalnar och doftar så härligt av råg. Sedan skär man det i fyra kvartar som skivas.

Så mycket trevligare med stringhyllesektionen istället för Billy i björk

21 december 2010 20:29 | Allmänt, Bilder, Formgivning och arkitektur | 9 kommentarer

Äntligen har jag gjort slag i saken och bytt ut de trista Billybokhyllorna i björk som stod i ett hörn av vardagsrummet. Nu står de i Klaras rum istället och slukar massor som behövde ordning och reda. Det krävde även omflytt av rätt mycket böcker mellan olika rum och ned i källaren. Visserligen har jag kvar två Billy bakom matsalsbordet i vardagsrummet, där jag bland annat har en hel hylla med litteratur om konst, formgivning och arkitektur, men jag hoppas kunna byta ut dem också så småningom. Sektionen som kom upp i vardagsrummet innehåller tre golvgavlar med tre väggavlar ovanför, så de är ungefär lika stora som två Billy. Istället för böckerna som hamnade i källaren tog jag upp mina två dockskåp från 40- och 50-talet. Jag behöver göra i ordning dem ordentligt. Sen ska ni få se närbilder! Jag har inte hållit på med dockskåpen alls på många år. Dessutom fick alla mina detektivspel och andra gamla sällskapsspel plats, en del porslin och trädgårdslitteraturen. Det blev verkligen så mycket luftigare och bättre med bara den 20 cm djupa hyllan och ingen hylla mot söderväggen. De där golvgavlarna köpte jag på tradera i originalkartong!

Viggos jullov började så klart med kräksjuka

21 december 2010 15:13 | Allmänt, Bilder | 2 kommentarer

Igår var det skolavslutning på Domarringen. Ute. Först hämtade jag Klara på dagis och drog henne på snowracern till skolan, och det var mörkt och kallt och förvirrat på skolgården. Kören och rektorerna stod uppe i fönstren på andra våningen och höll låda, och det kunde man se i trängseln om man var vuxen, men inte om man var barn. Klara var dessutom trött och frusen, så jag fick hålla henne i min famn i en dryg halvtimme. Det var jävligt tungt med en fem och ett halvt-åring. Viggos klass såg vi inte alls, och det tog ett tag att hitta Viggo efteråt. Sen drog jag hem båda barnen på snowracern, och Klara grät hela vägen för att det var så kallt. Plötsligt när vi gick på gångvägen genom Röboskogen sa hon att hon såg en fjäril, en gul citronfjäril, och då grät hon inte i en minut eller så. Tänk om man kunde se en citronfjäril och det var vår nu? Hemma fick jag stoppa om barnen med täcken och elda i öppna spisen för att det skulle bli bra igen, och på kvällen orkade vi bara ligga i soffan och se på några avsnitt av Doktor Snuggles.

Och så i natt vid ettiden vaknade Viggo och hade kräkts massor i sängen. Det tog nästan en timme att ta hand om och duscha honom, sanera sängen och plocka fram en madrass och bädda åt honom på vardagsrumsgolvet. Han kräktes flera gånger på natten, så jag har inte sovit så mycket. I förmiddags kunde han inte få i sig något, men till lunch hade aptiten kommit tillbaka och han åt fyra fiskpinnar. Klara som var kräksjuk redan förra veckan åt med god aptit både av fiskpinnar, ris, remouladsås och ärtor.

Själv har jag inte jullov än. Sitter hemma och jobbar med ett par saker som måste bli klart före jul. Förhoppningsvis imorgon. Jag längtar efter att baka nötkakor, struvor, upplandskubb och annat! Och om ni har tur får ni snart se ett inlägg med bilder på vad jag slitit med i helgen, en stringhyllesektion i vardagsrummet.

Pulsade iväg i snön och köpte julgran

16 december 2010 15:09 | Allmänt, Bilder | Kommentering avstängd

Man får passa på när man ändå är hemma. Jag tog en tur till Torbjörnstorg och köpte julgran innan alla fina är slut och släpade hem den. Nu får den stå på altanen i väntan på jul.

Vi har fruktstund och julpyssel precis som på dagis

16 december 2010 15:03 | Allmänt, Bilder | Kommentering avstängd

Jag är hemma med Klara idag, för hon kräktes på dagis igår. Jag hinner jobba rätt mycket när hon pysslar med sina egna grejer och så har vi fruktstund och julpyssel precis som på dagis.

Nästa sida »

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Kerstin Kokk.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^