Äpplen, någon?

28 augusti 2006 21:19 | Allmänt | Kommentering avstängd

Finns det nån som har en massa äpplen som ni vill bli av med? Vi tar gärna emot en kasse till Kafé Mumrik på Drabanten. Vi behöver baka många äppelpajer till kaféet på fredag när det kommer 300 personer från hela landet till IOGT-NTO:s, UNF:s och Junis distriktsstyrelsesamling.

Förhandstitt på foton

28 augusti 2006 8:53 | Allmänt, Bilder | 5 kommentarer

Nu har jag lämnat barnen på dagis. Det har jag inte gjort sedan innan jul, för sedan har ju Bo varit föräldraledig och skött det. Det gick bra att köra barnen med cykelkärran. Klara blev naturligtvis klängig när vi kom fram och hon fattade vad som var i görningen, och hon var ledsen och sträckte sig efter mig när jag gick. Men hon var inte hysterisk. Man måste stålsätta sig, göra processen kort och gå därifrån. Det känns hårt, men det är bäst för barnen. Stannar man länge jobbar de bara upp ännu mer känslor.

Nu ska jag sitta hemma och jobba idag. Jag har sammanträde med fastighetsstyrelsen 16.00, och det skulle bli så kort tid att arbeta om jag åkte fram och tillbaka till Stockholm. Jag kommer att sitta hemma och jobba en dag i veckan från och med nu. Det får man om man har barn på förskola, enligt en skriftlig policy på min arbetsplats. Det tycker jag är bra. Man spar in restiden en dag, och skönt att sitta mera ostört och jobba.

Jag ska bara lägga ut ett par foton som jag har testat att scanna in. Sedan får ni tåla er tills jag har tid att fixa flera.

Det här är från Folkungagatans förskola 1974/1975. Jag pysslar med makaroner, klister och glitter. Jag älskade att pyssla när jag var liten, och det gör jag nu också.

makaronpyssel

Från en fotoautomat 1977. Då var jag 8 år.

fotoautomat_1977

Kullamannen och utgrävningar i kartongerna

27 augusti 2006 21:45 | Allmänt, Tittar på | 1 kommentar

Idag har jag jag gått igenom allt som vi har stuvat in i bastun. En del har jag burit ut i garaget, och så har jag hittat en massa saker som har varit försvunna. Till exempel alla fotoalbum. Jag har tänkt scanna in en del foton från olika åldrar, några bilder från barndom, över tonår till idag, och så ska jag lägga ut här på bloggen. Så får ni se hur jag såg ut förut. Och så hittade jag en massa gamla kläder. Snygga secondhandkläder från 60-talet som jag köpte när jag var student. Skulle behöva gå ner några kilo till för att komma i dem. Och en otroligt fin balklänning från 50-talet i dimfärgad tyll i många lager, också köpt på second hand under studenttiden. Den hade jag på en vårbal för många många år sedan.

Barnen somnade vettig tid ikväll. Sedan tittade vi på ett avsnitt av den fantastiska tv-serien Kullamannen från 1967. Allt är verkligen precis så bra som man minns. Snyggt svartvitt foto, spännande, coolt. Och åtminstone två av barnen som är med där, är med i en annan favoritserie från barndomen, Kråkguldet.

Flugsvampar ska man gå runt

27 augusti 2006 21:26 | Allmänt, Bilder | 2 kommentarer

Det blev en kort svamputflykt till Björklinge igår före lunch. De har byggt en ny väg mellan Björklinge och Vattholma, men faktum är att det nu var lättare att parkera vid den lilla skogsväg som vi brukar parkera vid när vi ska plocka svamp. Trots att det har regnat rätt mycket på senaste tiden var det inte särskilt vått i skogen. Och den omtalade svampexplosionen har väl inte riktigt kommit igång. Vi hittade några få kantareller, och det var nog inte för att någon annan varit där tidigare, för det fanns över huvud taget inte så mycket svamp. Hade det varit svampexplosion hade det funnits massor av svampar som folk inte plockar. Men det är definitivt på gång. Hoppas vi hinner ut en sväng nästa helg också.

Annars plockade Viggo mest kottar som vi måste bära hem. Och så deklarerade han att flugsvampar ska man gå runt. Här visar Viggo just det.

flugsvamp

Här tittar familjen på en jättestor myrstack.

myrstack

Designtorget öppnar i Uppsala

26 augusti 2006 19:31 | Allmänt, Formgivning och arkitektur | 1 kommentar

Jag har länge funderat på vad det skulle bli av Järncitys gamla lokaler på Svartbäcksgatan. Det var nog ett år sedan de stängde, och det är ju bra läge på gågatan mittemot stadsbibblan. Nu är hela skyltfönstren tapetserade med reklam om vad som ska öppna i slutet av september. Det blir en minigalleria med Designtorget, klädkedjan STUK Manufaktur, Apple/Macoteket och nya kafékedjan Barista. Det låter bra, tycker jag.

Designtorget har bra sortiment. Dit kan man alltid gå och hitta något om man ska ge bort en present. Det är bra kvalitet och formgivning som känns modern, men finns både billiga och dyra grejer. Om man jämför med Uppsalas Stickspåret i Östra station, så känns Stickpåret ganska ok, men inte lika kul som Designtorget, och gamla Öster om ån känns just gammal och omodern. Det känns likadant som i mitten av 80-talet, och det är ju inte så kul.

Plastjesus och kristen censur

25 augusti 2006 23:19 | Allmänt | Kommentering avstängd

Min roliga och coola arbetskamrat Lydia envisas med att bara ha en hemlig dagboksblogg, så därför kan hon inte berätta för hela världen om denna roliga och alldeles sanna historia som vi fick höra på lunchen här om dagen. Den känns extra aktuell så här i valrörelsen, så därför återberättar jag den. Lydia är pinstvän och kommer från en pingstvänssläkt. Hennes mormor var väldigt stäng och när Lydias moster i tonåren hade satt upp en affisch med Humphrey Bogart med cigarett i mungipan på väggen i sitt rum, måste mormodern ingripa med censur. Hon tog helt enkelt och klistrade över cigaretten med en pratbubbla där det stod ”Jag röstar på KDS”.

Så var det med det. Och plastjesus då? Det är en liten figur som står på Lydias skrivbord. Man kan vrida på Jesus armar så att han vinkar och så. Hon har en ganska avslappnad relation till den kristna kitsch som finns på ställen som Gospelhörnan. Själv har jag en gång fått ett vykort postat till mig, som var inköpt på Gospelhörnan. Motivet var ”Jesus knackar på din dörr”, och det var ett sånt där 3D-kort där motivet rör sig när man vickar på kortet. (När jag var liten hade jag ett sånt kort med Mowgli, som jag tyckte var fantastiskt fint.) Det var mina korridorskompisar Erik, Paula och Nine som hade skickat det till mig utan att skriva något på det. Jag hajjade inte att det var från dem och blev paranoid eftersom jag trodde att nån kristen galning var efter mig. Nine läste visserligen till präst, men var verkligen ingen galning.

Tuff vecka

25 augusti 2006 22:46 | Allmänt | 2 kommentarer

Sedan semester tog slut och månaden ut har jag litet för mycket att göra. Både jobb och ideella grejer. Dessutom har Klara skolats in på dagis under förra veckan och denna, och även om det är Bo som har skött det helt och hållet är hon ju klängigare och mer bevakande än vanligt.

På jobbet har det varit saker att ta tag i efter semestern, nyhetsbrev och annat som ska skrivas och en jämställdhetsmätarutbildning som vi skulle ha nu till helgen gemensamt med UNF, och där jag är handläggare. Det är en mycket intressant metod att arbeta med jämställdhet, utarbetad av Förbundet Vi unga, men på grund av att vi gick ut med inbjudan mitt i sommaren när folk hade påbörjat semestrar fick vi för få anmälda. Därför valde vi till slut att skjuta på den till senare i höst, så att vi hinner gå ut med inbjudan i vår medlemstidning Accent. Det var rätt svettigt ett tag nu i veckan innan vi kom till beslut om hur vi skulle göra. Jag har verkligen inget emot press och att jobba häcken av mig, men däremot tycker jag att det är olidligt när man väntar på besked om hur det ska bli, och inte kan göra något åt situationen under tiden. Det är verkligen asjobbigt. Frustrerande att inte kunna göra något åt situationen, och svårt att koncentera sig och fokusera på andra arbetsuppgifter under tiden. Svårt att slappna av hemma på kvällen. Så när jag hade ringt runt till de anmälda delagarna, som var jättepeppade att gå utbildningen, och avbokat boende och annat, kändes det trist, men samtidigt kunde jag pusta ut litet och ta nya tag.

Vad gäller det ideella är det framför allt att få i ordning och förbereda för att kunna ta emot 300 personer på distriktsstyrelsesamlingen för UNF, Junis och IOGT-NTO här i Uppsala nästa helg. På fredagen ska vi ha nattkafé för deltagarna på Kafé Mumrik och övriga samlingslokaler på Drabanten, och jag är ansvarig för det. Så den här veckan har jag bland annat träffat en hantverkare och vaktis klockan 7.00 i måndags morse, haft planeringsmöte inför nattkaféet med Ullie och Anita i onsdags kväll och kongressbestyrelse igår kväll. Nästa vecka ska jag vara kompledig på torsdagen och fredagen och baka och fixa i ordning med Ullie och Fia. Det kommer att bli kul!

Detta att utbildningen i helgen blev inställd är ju bra för mig på ett privat plan, för det är klart att det inte hade varit bra om jag varit borta hela helgen nu när Klara har fått öva sig att vara ifrån båda sina föräldrar på dagis. Hela hennes tillvaro har ju förändrats totalt. Inskolningen har väl inte gåt helt smidigt. I början när Bo var borta från dagis var hon otroligt arg och skrek och skrek tills hon kräktes. De senaste dagarna har gått bättre. Hon har varit arg och skrikigt ett tag, men sedan har det varit ok så länge hon har varit i famnen på någon personal. Hon har till och med skrattat och varit glad. Men de får inte sätta ner henne. Då blir hon hiskligt arg igen. Det har funkat bra att äta och sova på dagis också, och idag gick hon full dag.

Imorgon hoppas jag att vi kommer ut i svampskogen ett tag, hela familjen.

Nej, vi har inte pratat i telefonen hela dagen

25 augusti 2006 20:46 | Allmänt | 4 kommentarer

Om det är någon som har Saida-egenskaper kanske ni kan tala om var Klara har gömt telefonen – påslagen. Om ni vill ringa oss får ni ringa våra mobiler, för i bostadstelefonen tutar det upptaget, var den nu är. Bo hade hoppats att jag skulle lösa gåtan, för jag är ju bästa sakletaren i familjen. Tyvärr inte, men jag hittar mycket annat som vi varit vetande och ovetande om har varit borta.

Coolaste kidsen

20 augusti 2006 21:04 | Allmänt, Bilder | 4 kommentarer

I fredags lyckades jag äntligen hinna hämta ut paketet med barnens kläder som jag beställt från H&M. Både Viggo och Klara fick massor av nya kläder, och ungefär lika mycket var, men Viggo blev otroligt avundsjuk på Klara som fick ett par jeans med hängslen till. Det ville han minsann också ha. Så i går när vi var på stan hittade vi ett par brunrutiga byxor med hängslen åt Viggo. Kolla coolaste kidsen. Klaras skjorta var också ett av de nya H&M-plaggen. Naturligtvis är hennes kläder definierade som killkläder enligt klädjätten. Det visade sig att det står Baby Boy Department på lappen på bakfickan till och med. Så onödigt.

hangselbyxor

Packa in familjen i bilen

20 augusti 2006 0:03 | Allmänt, Bilder | 1 kommentar

I eftermiddags for vi en tur ut till Solgläntan för att kolla hur renoveringen fortskrider. När vi skulle gå upp till bilen och åka igen blev jag och Klara kvar en stund för att avhandla några saker med Anita. När vi kom upp till bilen såg vi inte till Viggo och Bo. De hade nämligen gömt sig i bagageluckan. Klara ville förstås också vara med.

bagagelucka

Nya gummistövlar

19 augusti 2006 23:54 | Allmänt, Bilder | Kommentering avstängd

I förmiddags begav jag mig ner på stan med Viggo och Klara för att skaffa gummistövlar åt dem. Klara fick ett par röda Tretorn, likadana som Viggos gamla. Viggo fick också ett par Tretorn, som såg så här coola ut:

gummistovlar

Visst känns de 50-tal! Dessutom är de självlysande i mörker. Gissa om Viggo är nöjd. Mönstret heter Aquarium Child Yellow.

Ett år med huset

16 augusti 2006 6:53 | Allmänt, Huset | 1 kommentar

Idag är det ett år sedan vi fick tillträde till huset. Vad bra att vi bor här.

Vardag

15 augusti 2006 0:14 | Allmänt, Lyssnar på | 2 kommentarer

Väckarklockan ringde klockan 6.00, och det var bara att ta itu med vardagen. Glömde att ta med cykelhjälmen, men vågde inte gå in igen för att hämta den, för Klara skrek när jag gick. Det småregnade när jag cyklade till tåget, men det var rätt mysigt med regnvädret utanför rutan när jag satt på tåget. Och så lyssnade jag på Van Morrisons Astral Weeks. Efter att jag har sorterat CD-skivor är MP3-spelaren laddad med massa gamla skivor.

Detta med regn och sol alltså. Mina ständigt trätande arbetskamrater Anton och Mathias, som allt som oftast får mig att tänka på griniga gamla gubbar, trots att de är bra mycket yngre än jag, grälar naturligtvis om detta. Mathias vill ha varmt och soligt jämt, och Anton vill ha regn och åska. Själv gillar jag regn rätt mycket. Det finns något romantiskt och sinnligt över det, och jag tänker på gymnasietiden och åren när jag pluggade, då man så ofta satt i timmar med kompisar på Uppsalas fik medan det regnade på hösten. Men det är ju inte det livet jag lever nu. Och leriga galonkläder är inte så romantiskt. Så det har varit skönt med all sol och värme på semestern. En lättare tillvaro med barnen. Men det hade gärna fått regna på nätterna.

På jobbet var det kul att träffa arbetskamraterna. Det finns ju några som är riktigt trevliga. Och så fick jag ta itu med tusen akuta saker. Jag var så tacksam att det inte kom mer än två telefonsamtal om sådant som jag höll på att lösa. Det är ju bättre att lägga tiden på att hinna fixa grejerna, än att prata med folk om hur det går. Men först fick jag börja med att baxa möbler i mitt rum efter fönsterrenoveringen, och det saknades en sladd och en datormus som hade lånats till ett arrangemang under semestern. Mitt tangentbord hade de också lånat, men lämnat tillbaka. Dammigt som om Klara och Viggo hade lekt med det i sandlådan.

Falukorv och pasta till middag. Barnen som aldrig ville somna. Vardag. Imorgon börjar dagis, för Klara också. Jag har namnmärkt en miljon kläder och packat reservkläderna för båda barnen till dagis.

Estnisk malva

14 augusti 2006 23:37 | Allmänt, Bilder, Trädgård | 4 kommentarer

Nu blommar den estniska malvan i min trädgård. För många år sedan skickade släktingar i Estland frön till denna blomma till min farmor, och sedan dess sår vi den varje år och tar frön från den på hösten för att så kommande år.

malva

Soffliggare

14 augusti 2006 23:33 | Allmänt, Bilder | Kommentering avstängd

Klara tycker mycket om att ta böcker ur bokhyllan. De senaste dagarna har hon hållit hårt i Tage Danielssons En soffliggares dagbok. Igår kväll när hon låg i soffan såg det ut så här:

soffliggare

Sista dagen på semestern

14 augusti 2006 23:25 | Allmänt, Bilder, Formgivning och arkitektur | 1 kommentar

Igår var sista dan på semestern. På eftermiddan tog jag med mig barnen till Elisabeth, medan Bo var hemma och fixade grejer och åkte och storhandlade. Jag kollade på litet renoveringsprojekt i Elisabeths och Johans fina Gunnar Leche-villa i Kåbo. Vi diskuterade fasadfärg och trädgårdslösningar. På kvällen var pappa hos oss och åt middag. Han hade åkt in till stan för att han skulle på begravning i Lund idag, och så har han nåt sammanträde imorgon. Mamma är fortfarande med Amanda i fjällen.

Så här fin var Viggo i den rosa Me&I-tröjan som jag har köpt på Tradera. Men han ville inte stå still.

igelkott

Modetidningar för män

12 augusti 2006 13:49 | Allmänt, Formgivning och arkitektur, Läser | 2 kommentarer

I höstas försökte Bo hitta vettiga modetidningar för män, men det är inte lätt. Det är så mycket nakna tjejer på omslagen. Här kan ni läsa hans genomgång av modetidningar för män. King är ju rätt ok, och Bo har även börjat prenumerera på Diego, som är en läsvärd tidskrift. Det är ingen direkt modetidning, men de skriver en del artiklar och notiser om modeindustrin som är rätt intressanta. Idag läste jag i DN att Damernas värld nu startar en modetidning för män, DV man, som ska utkomma två gånger om året. Det kan ju bli bra, och seriöst inriktat på herrmode. Första numret kommer i slutet av augusti.

Klara-dagen

12 augusti 2006 13:26 | Allmänt | 2 kommentarer

Röda små smultron, blommor och grönt,
blommor och grönt, blommor och grönt
läggas kring bordet sirligt och skönt.
Nu är det Klaras namnsdag!

Hemligt vi bakat kaka och krans,
kaka och krans, kaka och krans,
långt innan solen tände sin glans.
Nu är det Klaras namnsdag!

Klara där inne ingenting hör,
ingenting hör, ingenting hör.
Ingen i världen vet vad vi gör.
Nu är det Klaras namnsdag!

Sängkammardörren snart springer opp,
snart springer opp, nu springer opp!
Välkommen hit till kaffe och dopp!
Nu är det Klaras namnsdag!

Den här Alice Tegnér-visan brukar vi alltid sjunga på bemärkelsedagar i min mammas släkt, dock bara de två första verserna. Den heter egentligen Mors namnsdag, men det går ju bra att byta ut mamma till valfritt namn. Ja, idag är det Klaras namnsdag, men vi har väl inte firat så mycket. Funderar på att göra en riktigt god efterrätt till middagen.

Coola hjälmar

12 augusti 2006 0:55 | Allmänt, Bilder | 2 kommentarer

Nu har jag köpt cykelhjälm. Viggo undrade ju varför jag inte hade någon, och det fanns det ju inget acceptabelt svar. Bo blev så avis på min coola, och ville också skaffa sån modell, och så upptäckte han att hans gamla hjälm var litet trasig. Den svarta är min, och den militärgröna är Bos.

bellfram

bellbak

Sista semesterveckan

12 augusti 2006 0:45 | Allmänt, Bilder | 1 kommentar

Nu är semestern snart slut. Den här veckan har jag haft litet panikkänslor för det. Man hinner så litet och får så litet gjort när man har småbarn. Kort sammanfattning av vad som hänt senaste veckan:

I lördags var vi till Fyrislunds handelsträdgård och köpte en ros och litet andra plantor.

I söndags åkte vi på utflykt med museijärnvägen Lenna-Katten och badade i Fjällnora med Magnus, Maria och Helmer, och Freddan, Eva och Axel. På kvällen var Magnus, Maria och Helmer här på middag.

lenna-katten

lenna-katt-viggo

lenna-katt-klara

magnus-helmer-maria

I måndags var Hallberts här hela eftermiddagen och kvällen, och vi grillade. Skönt för Viggo att få leka med kompisar. Viggo fick ett getingstick i örsnibben, och blev röd och svullen, men det lade sig efter ett par timmar.

I tisdags var jag på kongressbestyrelse.

Igår åkte vi till Stockholm och gick på Junibacken, och på kvällen var min mamma och min systerdotter Amanda här och åt middag. De har åkt till fjällen idag.

Annat vi har hunnit denna vecka:

gå till frisören, alla utom Klara
sorterat CD-skivor
satt upp fler hyllor i matkällaren och ordnat om där
planterat om en del växter i trädgården
sorterat upp alla barnkläder i storleksordning i kartonger
ordnat bättre förvaring i Klaras garderob
sorterat ut för små kläder i barnens garderober

Nästa sida »

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Kerstin Kokk.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^