Köa, trängas, fynda

30 september 2007 21:51 | Allmänt | Kommentering avstängd

Idag har jag varit på klädbytardag på Tiundaskolan. Massor av begagnade barnkläder, leksaker och prylar till otroligt låga priser. De flesta kläderna kostar 10 kronor styck. Ytterplagg, skor och väldigt fina märkesplagg kan kosta några tior.

När jag kom dit fem i tio ringlade kön runt hela skolgården, och det blev otroligt fullt inne i matsalen. Är man klaustrofobiskt lagd ska man inte gå dit, och när man väl har plockat åt sig vad man ska ha får man köa länge för att betala.

Jag tycker ändå att det är värt besväret två gånger om året, för det är så grymt billigt. Dessutom träffar man alltid på bekanta. Jag handlade för 540 kronor, och kom hem med fyra böcker, två par tretorn-stövlar, tre par gympaskor, varav ett par adidas, och 18 plagg (jeans, tröjor, munkjackor, kjolar, nattlinnen, baddräkt) i bra skick till Viggo och Klara.

När det inte går att skriva

30 september 2007 21:44 | Allmänt | 1 kommentar

Ibland blir man alldeles överrumplad av livet; är inte alls förberedd och har svårt att förstå. Förra veckan fick vi besked att min farbror Stor-Matti hade dött. (Egentligen Matti, men har kallats Stor-Matti i familjen sedan min lillebror Matti föddes.) Matti var fyra år yngre än min pappa, 66 år, och hade inen allvarlig sjukdom. Visserligen har min pappa nyligen fått pacemaker, och minsta brorsan Mikko har också hjärtproblem, men det var ingen som kunde tro att Matti skulle dö än på många år. Det var verkligen en chock och en stor sorg.

Matti var uppe i sin och Mikkos fjällstuga och fiskade ensam, och hittades av mannen som hade sålt fiskekortet åt honom, och som undrade varför Matti inte syntes till trots att bilen stod där dag efter dag. Han hade dött i sängen, och vi har fortfarande inte fått obduktionsprotokollet, men det är väl troligt att det var hjärtat.

Jag har verkligen inte orkat skriva här på bloggen, och det har varit svårt att koncentrera sig på jobbet och skriva texter, som hör till det jag ägnar mig åt mesta delen av min arbetstid. Mycket lättare har det varit att göra sådana rutingrejer som jag annars tycker är trist. Och det är skönt när man är med barnen. Då måste man fokusera på det. Pannkakor ska stekas, sagoböcker ska läsas och lego ska byggas fast man är ledsen.

Stor-Matti bodde i andra änden av Svartbäcken, och han var alltid med oss på jul och midsommar och ofta, ofta annars. När jag vara liten bodde han i den lägenhet på Kungsgatan som han och pappa från början delade på som studenter. Den var väldigt omodern, med bara kallvatten, men med en spännande vind där han påstod att vindsgubben bodde, och där vi hade skattjakter. En enorm krukväxt, som ett litet träd, stod i köket. Jag minns inte om det var en hibiskus eller kanske citronträd, men på somrarna hade han fönstret öppet och fåglarna flög in och satte sig i trädet.

Jag minns också svamputflykter, hur han och Lill-Matti spelade gitarr och munspel tillsammans, och alla gånger vi hade sällskap på tåget under år av pendlande. Och berättelserna om hur han och hans kompisar cyklade genom hela Europa, också genom flera öststater, under 60-talet. Stor-Matti var verkligen speciell, och jag saknar honom så mycket.

Old friends

17 september 2007 0:09 | Allmänt | 3 kommentarer

Igår var det Arkens 50-årsjubileum. Det var ju jag som tog initiativ till firandet från början i styrelsen, och det är jag nöjd med. Det fanns ett riktigt stort intresse att få återse gamla vänner. Över 160 anmälda hade vi, och det var väl något däromkring som kom. Det var en bra representation av gamla hemiter från alla decennier.

Det kändes väldigt bra att träffa gamla kompisar och bekanta. Vissa som jag fortfarande umgås med, och andra som jag inte har sett sedan jag flyttade från Arken. Jag bodde där 1989-1999, så jag hann lära känna en del folk.

Anton skrev nyligen om att det är trist att inte ha det där naturliga hänget med ett kompisgäng som man hade i tonåren. Jag hade det ju definitivt fortfarande när jag var i Antons ålder, för sånt var livet på Arken. Man kunde hänga med nån i korridoren eller gå ner på Verandan och läsa tidningar och snacka med folk. Om man var sugen på te mitt i natten smög man ut utanför huset och kollade om det lyste i någon kompis fönster, och då vågade man sig på att knacka på.

Även när vi bodde i lägenheten på Tiundagatan 57 var det så i viss mån. Först bodde Erik och Paula där en trappa ner, och därefter Magnus och Maria.

Vad som är hänga med kompisar är nog olika för olika personer. För min del kan det vara att laga mat tillsammans (som jag gjorde med Elisabeth och Malin häromdagen), att sitta och dricka te och prata i timmar eller att pyssla ihop. Och det var alldeles för länge sedan jag och Maria L tog en loppisrunda.

Men visst är det så att jag hinner hänga med kompisar alldeles för litet. Det är svårt när man har småbarn. Man får hänga på bloggen och på Facebook istället. Registrera er på Facebook bums nu, alla kompisar som inte redan finns där. Eller kom förbi och ta en fika.

Någon som vill ha plommon?

16 september 2007 23:41 | Allmänt, Bilder, Trädgård | 4 kommentarer

plommon.jpg

Vårt plommonträd dignar av frukt; de är mogna och fantastiskt goda. Jag älskar plommon, men tyvärr kan man inte äta hur mycket som helst och de går inte att lagra. Jag är heller ingen vidare konsument av plommonmarmelad. Så om det är någon kompis som vill komma förbi och plocka går det bra att höra av sig. Troligen kan fika och trevligt sällskap också erbjudas om vi har tid.

Dockskåpsfunderingar

16 september 2007 23:24 | Allmänt, Formgivning och arkitektur | Kommentering avstängd

Viggo önskar sig hett ett dockskåp i födelsedagspresent. Han har önskat sig det länge, och jag har förut tänkt att jag skulle bygga och inreda ett själv åt honom. Men jag inser att jag inte hinner just nu, även om jag gjorde ritningar i våras. Så nu är planen ett Lundby. Jag har ju själv ett från 40-talet och ett från 50-talet som barnen inte får peta på. Men ett nytt vill jag inte ge. Jag tycker inte att de är fina. Gärna ett 60-tals eller äldre, men det behöver inte vara i toppskick eftersom det ska lekas med av en 5-åring och en avundsjuk 2,5-åring. Klara ska förstås få ett eget så småningom. Man kan inte ha för många dockskåp.

Jag har sökt på Tradera och Blocket, och i fredags var jag in i en affär i centrala Stockholm som säljer gamla och antika leksaker. De hade ett Lundby från 70-talet inne, men jag gillade inte det, och frågade om de inte hade något äldre. Det hade de inte, men visste kanske någon som ville sälja, så jag lämnade mitt visitkort. Hoppas att de hör av sig.

Men litet irriterad blev jag på kommentaren från kvinnan som jobbade i butiken. Jag sa att det var till min son som skulle fylla 5 år, och att han så gärna ville ha ett dockskåp. Ja, han kanske kommer att jobba med inredning när han blir stor, sa hon. Inte så att jag skulle ha något emot om Viggo skulle bli inredningsarkitekt, möbelformgivare eller arkitekt. Tvärtom. Men jag tror att hon sa så för att hon var häpen över att det var en pojke som ville leka med dockskåp. För jag tror ju inte att alla flickor som leker med dockskåp är eller kommer att vara intresserade av inredning, färg och form. Men jag kan ju hoppas att Viggo får en känsla för det genom att leka med ett snyggt 50-talsskåp. Och framför allt att han har kul.

Sigge är en annan skön 5-åring som inte är begränsad av sitt kön.

Tack!

13 september 2007 23:27 | Allmänt | 2 kommentarer

Jag har haft en finfin födelsedag. Tack alla som har hört av sig via Facebook, bloggen, mejl, sms, telefonsamtal, vykort och besök. Det finns många sätt att kommunicera! Sätt som inte användes var till exempel flaskpost, röksignaler, tändstickslinbana och trådtelefon (heter det så, sån där med två plastmuggar med tråd emellan?), men jag har definitivt kompisar som skulle kunna komma på att använda sig av det.

Riktigt trevligt var det att Malin (med 37-veckorsmage) och Elisabeth var här på en sen lunch. Så skönt att hinna umgås med gamla kompisarna, laga mat tillsammans i mitt kök och sitta ute i solen på altanen och äta.

Och Klara hade gjort ett grattiskort åt mig på dagis. Vet inte riktigt om Klara hade sagt att jag fyllde år eller hur dagispersonalen visste det, men glad blev jag.

På kvällen var min syster här och åt middag och fikade också. Innan hon kom lade jag och barnen en massa pussel som hade kommit i oordning och blandats huller om buller. Städning och lek på en gång som alla gillar är bra.

Orkar inte fixa bilder nu, men jag kanske lägger ut det imorgon istället.

Födelsedagsgris

13 september 2007 8:11 | Allmänt | 2 kommentarer

Nyss vinkade jag av Bo och barnen som skulle cykla till dagis. Själv har jag jobba hemma-dag. Jag blev uppvaktad på morgonen med teckning, paket och smörgåstårta. I ett obevakat ögonblick tog Klara sin gaffel och skrapade av all röd kaviar från ena sidan av tårtan och lade på sin tallrik. Jag fick Retrospelet som jag så gärna ville ha. Jag har inte tagit av plasten än, men jag tror att jag måste titta närmare på det innan jag börjar jobba.

Någon jobbdator har jag fortfarande inte. Hårddisken hade kraschat, och IT-avdelningen satte i en ny, men då måste de ju installera allting på nytt, och det tar tid. De hann inte klart igår, så då får jag den först imorgon. Idag får jag sitta nere i källaren här hemma vid min stationära privata dator, och jag kommer inte åt några dokument på jobbet. Men jag klarar mig nog.

Pratigt är bra

11 september 2007 23:51 | Allmänt, Tittar på | Kommentering avstängd

I morse när jag skulle stänga av bärbara jobbdatorn här hemma och cykla till tåget stängde den inte av sig. Jag hade ett möte att komma i tid till, så jag packade ner datorn fast den var på. Den har burit sig skumt åt ett tag nu.

Efter en förmiddags möte på Klara Södra om ordenshuset på Skansen kom jag till kansliet och försökte få igång datorn igen. Men det gick minsann inte. Skulle ha två möten till innan jag skulle åka hem, och gick ner till IT-avdelningen för att be om hjälp. Göran satt i telefon och var på väg till ett möte utanför huset, så han sa att jag kunde kolla om Jenny och Oskar kunde få igång den. Och så lade han till: Men den ser gammal ut. Du ska nog ha en ny.

Jag lämnade in den till Jenny, som prövade ungefär vad jag hade gjort, men det gick inte att få igång den. Så ingen jobbdator fick jag med hem. Ny dator tar väl ett par dagar att få fram och iordninggjord för mig, men jag hoppas att jag får en tillfällig dator att låna imorgon tills nya datorn är klar.

Ikväll har jag tröstat mig med att titta på de två sista avsnitten av Gilmore Girls och äta hemmagjord glass – och inte ha jobbdatorn bredvid mig och jobba samtidigt. Litet sorgligt att Gilmore Girls är över. Det var en riktigt intelligent och bra feel good-serie. Jag tröttnade aldrig på Rorys och Lorelais snabba ordväxlingar. Underbart med en serie där de pratar, pratar, pratar. Pratigt är inte dåligt. Pratigt är bra.

Komma ikapp-blogg

9 september 2007 16:31 | Allmänt, Bilder, Formgivning och arkitektur | 3 kommentarer

Nu är det flera grejer som jag har tänkt blogga om, men inte hunnit, och det har gått så lång tid. Det får bli en komma ikapp-blogg om flera händelser de senaste veckorna.

För ett par veckor sedan var det heldag med Våra Gårdars förbundsstyrelse. Vi reste runt i Sörmland och tittade på olika lokaler som är anslutna till Våra Gårdar. Det var roligt att vi besökte så olika typer av anläggningar, och som var ägda av olika nykterhetsorganisationer.

Finast var Stensunds folkhögskola, som ägs av Svenska frisksportförbundet. Solen sken, och det var fantastiskt vackert, både huvudbyggnaden, parken och utsikten över vattnet.

vg5.jpg

vg4.jpg

vg2.jpg
De hade mycket fin konst på väggarna. Här är verkligen frisksport.

vg1.jpg
Här har vi sammanträde. Göran, Erik, Annelie.

vg3.jpg
I Nyköping tittade vi på IOGT-NTO-lokalen med mycket bra läge. Ett tips från Ulf Gustavsson till alla som tänker på utemiljön kring sin lokal: Skaffa gärna ett slott och litet vatten utanför huset.

Dessutom var vi till en blåbands-lokal i Södertälje och en NSF-lokal i Vagnhärad.

Mammas och pappas 70-årsmottagning har jag ju nämnt förut, och att jag hade galet mycket att göra med att laga mat och baka till den. Nu har ju pappa redan bloggat en hel del om mottagningen, så jag hänvisar till vad han skriver. Dessutom kapades hans blogg den dagen av några gamla vänner, som fick hjälp att lägga ut sina texter av Bo. DEt var kul. Läs här, och pappas kommentarer här.

Jag kan bara bidra med litet dokumentation av hur rörigt det var i köket, och en hint om mängden rätter, representerat av tårt- och kakbordet. Recept till rätt många av rätterna och bakverken finns här på min blogg, under fliken Recept.

PICT7767.jpg

PICT7753.jpg

Dagen efter mottagningen var jag och Bo på Lisas och Gunnars bröllop på Wiks slott. Eftersom Lisa har lagt ut en bild från det på sin blogg vågar jag mig också på att göra det. Här kommer de ut, och alla gäster blåser såpbubblor på dem.

PICT7793.jpg

Bröllopstårtan var kanske den ultimata tårtan. Sagolikt god chokladtårta! Underst var det ett centimetertjockt lager fudgetårta, sedan ett tjockt lager chokladmousse, så ett centimetertjockt lager mjuk chokladkaka, och så var det hela glaserat med chokladglasyr och dekorerat med chokladflak och hallon. Tyvärr blev inte bilden så bra.

PICT7816.jpg

Avslutningsvis var jag på IOGT-NTO:s personaldagar på Bommersvik torsdag och fredag. Det var ett bra drag att vi inte var på någon av IOGT-NTO:s egna anläggningar när vi skulle jobba med att utveckla kansliet. På Tollare skulle vi bara ha sprungit på en massa andra som vi känner, men nu höll vi ihop som grupp. Maten var ju helt fantastisk på Bommers. Vi borde kidnappa kockarna. Bara en sådan sak som salladsbuffén. Otroligt fräsch, med bland annat färska ärtskidor och bondbönor. Den skulle räcka som måltid med det goda brödet och litet kallskuret till.

PICT7869.jpg

Men varför de har alkohol på en kursgård som till majoriteten ägs av ett ungdomsförbund övergår mitt förstånd. Jag tror att de skulle locka till sig tillräckligt med konferensgäster ändå, med tanke på den goda maten, de bra och vackra lokalerna och den fina omgivningen.

Vill ha

9 september 2007 14:04 | Allmänt, Bilder, Formgivning och arkitektur | 3 kommentarer

Jag fyller 38 år den 13 september, och Viggo fyller 5 år den 25 september, så jag har skrivit önskelistor i helgen och skickat till familjen. Viggo har varit högst delaktig i att komponera sin lista, och släpat runt mig i leksaksaffärer.

Två saker som står på min önskelista tänkte jag dela med mig av, för att de är så snygga och coola:

BabellGG250.jpg
Våningsfat av plast (för kakor, frukt, godis mm) Babell från Koziol i färgen Apple Green

retrospelet.gif
Retrospelet från Kärnan

Jag är inte särskilt road av sällskapsspel annars, men det här tror jag att jag skulle gilla. Och designmemory också, förresten. Finns det fortfarande? Jag vet att det har funnits på Designtorget.

När man dör kommer man till philadelphia-himlen

9 september 2007 11:25 | Allmänt | Kommentering avstängd

Igår kväll när jag läste saga för Viggo valde vi Kaj Beckmans Måns och Mari om hösten. På ett uppslag är de på kyrkogården på allhelgona, och då pratar de om vad som händer när man dör. Viggo började förklara vad han tror.

Viggo: Jag vet att man kommer till himlen.
Jag: Jaha, varför tror du det? Har ni pratat om det på dagis, eller har du sett det på tv? (Vi har ju verkligen inte sagt så, för vi är inte religiösa.)
Viggo: På reklam. Man blir ängel och kan flyga. Den där med mackor.

Obokad helg

9 september 2007 11:16 | Allmänt | Kommentering avstängd

Skönt med en helg när vi inte har något inbokat. Det är så mycket alla andra helger just nu. Särskilt bra att hinna vara mycket med barnen eftersom jag var borta två dagar på Bommersvik när IOGT-NTO hade personaldagar torsdag-fredag. Idag håller vi på att sortera leksaker i olika lådor. Viggo har tjatat om det för att det ska vara lättare att hitta leksakerna. Men när vi satte igång sa han att det var bättre att leka, för tiden går fortare då.

Fullt upp kan man säga

3 september 2007 0:35 | Allmänt | 5 kommentarer

Det har varit så mycket att göra den här veckan, så jag har inte haft tid att blogga. Framför allt har det varit förberedelserna av mina föräldrars 70-årsmottagning, som vi hade i fredags. Igår var vi på Lisas och Gunnars bröllop. Jag ska försöka blogga om båda aktiviteterna senare och lägga ut bilder.

Men idag har det varit en ganska soft dag, min och Bos bröllopsdag. Svärföräldrarna har varit här sedan i torsdags för att delta på 70-årsmottagningen och för att barnvakta när vi var på bröllopet igår. Ikväll fick de också barnvakta, så att jag och Bo kunde gå på bio och se This is England. Rekommenderas! Mycket snygg och intressant film.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Kerstin Kokk.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^