Klara ville baka hallonmuffins

31 juli 2011 21:34 | Allmänt, Ätbart, Bilder | 4 kommentarer

Man kan ju inte bara låta bli att baka för att de där småkakorna aldrig tar slut. Klara ville så gärna baka hallonmuffins med någon fin glasyr, så då bakade vi lemon curd-muffins med hallon och vit choklad, och dekorerade med en glasyr av philadelphiaost, smör, florsocker och hallon som jag mixade. Fint och gott blev det!

Ni tror kanske att jag har kakburkar så det räcker

31 juli 2011 11:56 | Allmänt, Bilder, Formgivning och arkitektur | 2 kommentarer

Det har jag ju inte. Man kan aldrig ha för många kakburkar. Den här åttkantiga med fruktmotiv från danska IRA fick följa med hem från Emmaus i Gryttby. Jag har en rektangulär med samma dekor som jag fick av min syster för många år sedan.

När jag dukar upp kakorna så här känns det inte groteskt mycket längre

31 juli 2011 11:35 | 50 sorters kakor, Allmänt, Bilder | 4 kommentarer

Häromkvällen hade vi fint besök av Susanna med familj. En gammal retrobloggarbekant som jag aldrig träffat förut, men när man har följt varandras bloggar i flera år känns det som man känner varandra ändå. Antalet kaksorter har minskat betydligt, det är ungefär 20 sorter kvar tror jag, så nu dukade jag upp några kakor av varje på kakfat. Det kändes nästan som normalt många. Nu hoppas jag att kakorna tar slut snart innan de blir dåliga. Jag har goda förhoppningar om att göra av med det mesta imorgon när jag ska hjälpa kompisar som flyttar och ha med mig kakor som flyttfika.

Dagens kopp: Markis, modell LI, Gustavsberg

31 juli 2011 11:18 | Allmänt, Bilder, Dagens kopp, Formgivning och arkitektur | 5 kommentarer

Nu har jag hittat en ovanlig dekor på Gustavsbergs LI-modell, Markis! Den tillverkades bara 1957. Tyvärr är dekoren blekt på koppens fat, men när man hittar något så här ovanligt får man ha överseende med det. Att det är en kaffekopp och ingen tekopp också. 60 kronor fick jag ge för kopp med fat och två assietter på Emmaus i Gryttby. Visst känns det somrigt med ränderna i grått med oregelbundna inslag av blått och hallonrött?

Vissa tiokronorsfat är finare fynd än andra

30 juli 2011 22:35 | Allmänt, Bilder, Formgivning och arkitektur | 8 kommentarer

Som det här danska handmålade från Søholm och tre Prisma R från Gustavsberg! Det är A-modellen av Prisma R, som formgavs av Bibbi Breger. Jag har hunnit med flera loppisrundor den här veckan, både till Alunda och Gimo, till Emmaus i Gryttby där 12 sopsäckar med prylar lämnades in, och min vanliga runda i Uppsala, där jag hade sällskap av Susanna med familj, som var på genomresa i Uppsala. Det finns massor att blogga om! Här kan ni se vad Susanna fyndade på loppisrundan.

Viggo och Klara tyckte att barnhörnan var roligare än kopputställningen

27 juli 2011 0:03 | Allmänt, Bilder | Kommentering avstängd

Naturligtvis är det mycket Pelle Svanslös i barnhörnan på Upplandsmuseet.

Vi kollade in koppar på rad idag

26 juli 2011 23:42 | Allmänt, Bilder, Formgivning och arkitektur | 4 kommentarer

Jag var kanske mer intresserad av kopparna än vad Viggo och Klara var. På Upplandsmuseet pågår just nu utställningen Fikarasten – om konsten att dricka kaffe. En lagom stor och intressant utställning om fikats historia. Eftersom barnen kanske inte ville vara där så länge läste jag sporadiskt på utställningstexterna, men tittade mer på alla koppar på rad. Det fanns en förteckning över kopparna också, men den var ganska ofullständig. De hade gott kunnat göra ett mer gediget arbete där.

Jag gör vad jag kan för att bli av med kakorna

25 juli 2011 13:51 | 50 sorters kakor, Allmänt, Ätbart, Bilder | 13 kommentarer

Alltså bjöd jag in till namnsdagsfika på altanen igår. Det är verkligen inte 50 sorters kakor kvar, men rätt mycket ändå. 24 sorter tror jag. Så mycket att jag fick ställa alla kakburkarna på altangolvet för att de skulle få plats, men det gick bra! En tårta med mandelbotten, lemon curd som fyllning och grädde och hallon ovanpå gjorde jag också. När jag höll på att garnera hittade jag inte tyllen till spritsen för att spritsa grädden, men gick fint ändå att äta den. Innan gästerna gick hem fick de ta varsin glassburk och fylla med blandade kakor, så nu har kaklagret minskat något.

Stark och uthållig

22 juli 2011 16:38 | Allmänt | 3 kommentarer

När jag sliter i trädgården tänker jag på första gången jag satte min fot på gymmet i januari och instruktören sa att jag var stark och uthållig. Jag tänker att det faktiskt var sant och inte bara något han sa för att peppa. Man blir stark av vardagens hushålls- och trädgårdsarbete, av att inte vara rädd att ta i. Och efter ett halvårs gymträning cirka tre gånger i veckan med oftast 1 timme kondition och 30 minuter styrketräning per pass är jag ännu starkare. Lägg till det att jag vanliga arbetsveckor går eller cyklar 5 mil per vecka bara för att ta mig fram dit jag ska, för att lämna barnen och ta mig till tåget. Jag tänker också på en majkväll när det var fixarkväll på dagis, och sandlådor skulle grävas om, gräsmattor skulle krattas och blommor skulle planteras. Det var jag och papporna som grävde i den tunga nedtrampade sanden. De andra mammorna krattade och planterade. Jag är asgrym på att gräva tungt, för att jag är stark och för att jag vet hur man gör, att man måste använda hela kroppens tyngd. Sedan när grävjobbet var klart skulle jag bära jordsäckar, och då kom en pappa och frågade om han skulle hjälpa att bära åt mig. Jättekonstig fråga.

Indianer och cowboys

22 juli 2011 10:51 | Allmänt, Bilder | 5 kommentarer

När jag var liten hade vi ett fort i trä och indianer och cowboys i plast. Pappa brukade ta fram sin blå yllehalsduk från Tidstrands (de med Viola Gråsten-plädarna, den här var i samma stil) som vi lekte var en stor flod. På bakluckeloppisen i lördags hittade jag det här fortet och alla plastfigurerna och andra tillbehör som jag köpte åt Viggo och Klara. Succé! Och vet ni, den där blå halsduken finns kvar. Jag har naturligtvis lagt beslag på den, så den får agera flod nu också.

Sommar är en bra säsong att köpa påsktuppar

21 juli 2011 15:44 | Allmänt, Bilder, Formgivning och arkitektur | 2 kommentarer

Dumt att köpa påsk- och julpynt när det är säsong för det. Då vill ju alla andra också ha. De här båda fick jag för en tia på bakluckeloppisen. Den mindre har jag redan en likadan, men den är så fin att jag har gärna två. Här är resten av min samling påsktuppar. Linda köpte en adventsstjärna mitt i sommaren.

Jag är så svag för den här randiga plasten

21 juli 2011 10:37 | Allmänt, Bilder, Formgivning och arkitektur | Kommentering avstängd

Det är nog för att vi hade sådana tandborstmuggar när jag var liten, och mormor hade likadana. Nu har jag en liten samling av ett par sorters muggar och äggkoppar som det här är som jag hittade på bakluckeloppisen. Spana också in Farbror Sids inlägg om en citronsoda vid vägkanten där det finns en gammal reklambild med kaffekoppar som ser ut att vara i randig plast. Ursnygga!

Vi gjorde Transformers av småkakorna

20 juli 2011 14:11 | 50 sorters kakor, Allmänt, Ätbart, Bilder | 3 kommentarer

Påhittighet är bra om man fortfarande har väldigt många kakor över från 50 sorters kakor-projektet. Viggo är väldigt förtjust i dammsugare och sa häromdagen att han var sugen på det. Att köpa fikabröd när vi har så mycket kakor hemma känns inte aktuellt, men jag kom på att massan i dammsugare gör man ju faktiskt av kaksmulor. Sagt och gjort. Vi körde ett par nävar småkakor i matberedaren med smör, arraksessens, vaniljsocker och kakao. Av massan gjorde jag och Viggo dammsugare,och Klara som inte tycker om marsipan rullade sina i strössel som hon tyckte var fint. Det är dock viktigt att inte kalla dem myrstackar, som man ibland kallar arraksbollar, eftersom Klara är livrädd för myror. Strösselbollar kallar vi dem, och Klara är lycklig. Småkakor kan anta alla möjliga nya former, kakvärldens Transformers.

Men en grön liten skål i pressglas var ju precis vad jag behövde

20 juli 2011 12:20 | Allmänt, Bilder, Formgivning och arkitektur | 1 kommentar

Titta vad fin den är med bigarråer i. Funkar säkert lika bra till godis eller pressgurka. Det var faktiskt första köpet på bakluckeloppisen i lördags. Visst är det så att man känner ett sug efter det där första fyndet när man är ute på loppisrunda?

Dukarna med stiliserade rosor visade sig vara Ullas

20 juli 2011 11:23 | Allmänt, Bilder, Formgivning och arkitektur | 5 kommentarer

Under flera år har jag då och då hittat små kvadratiska dukar i olika färgställningar med stiliserade rosor, utan signatur. De är så fina, och jag har bland annat använt dem som bröddukar när jag serverat bullar. Ett brickband med samma mönster har jag också. I lördags på bakluckeloppisen i Norrskedika hittade Pernilla en tablett med samma mönster som hon genast förstod skulle passa mig. Vi kan varandras smak och intresseområden. På den stod det Ullas, en av de vanligaste signaturerna på textiltryck från 60-talet. Nu när jag letade information om Ullas hittade jag ett intressant inlägg på Re-Dizain om Ulla Scheuer (tidigare Svensson), där hennes son berättar om sin mamma.

Bästa köpet på bakluckeloppisen – röd brödlåda från Nilsjohan

19 juli 2011 20:59 | Allmänt, Bilder, Formgivning och arkitektur | 6 kommentarer

Inte fyndpris eller så, för det var en handlare som sålde, men jag har velat ha en brödlåda i flera år, och den här var i mycket fint skick och jag prutade ned den från 360 till 300. Mästerprutaren Pernilla stod bredvid och hejade på. Så härlig röd färg!

Dagens kopp: okänd med rödbruna blommor och blad

19 juli 2011 15:54 | Allmänt, Bilder, Dagens kopp, Formgivning och arkitektur | 3 kommentarer

De bästa loppisrundorna är de när jag hittar en tekopp! I lördags var jag på en riktigt lyckad loppisrunda. Lyckad för att den var på bakluckeloppisen i Norrskedika, för att jag hade sällskap av fina, coola Pernilla, för att jag hittade många fina fynd som jag ska visa framöver och för att bland det första jag hittade var en tekopp för en tjuga. Inte tillstymmelse till stämpel har den, men jag gillar den. Någon som vet något om den? Jag tycker att den ser ut som Rörstrandsmodellen VB, men jag har ingen sån kopp att jämföra med.

Min melodikryssarpappa

18 juli 2011 12:58 | Allmänt, Bilder | 2 kommentarer

I lördags ute i Öregrund smög jag in och fotograferade pappa när han löste melodikrysset innan jag stack iväg på min loppisrunda. I alla år har han löst melodikrysset varje lördag. Hans blogg har väldigt många läsare andra dagar också, en bra bit över tusen unika besökare per dag, men på lördagar är det många tusen som läser hans kåseri om melodikrysset.

Vi går på kondis

14 juli 2011 20:13 | Allmänt, Bilder, Formgivning och arkitektur | 5 kommentarer

På före detta Lundeborgs, som vi säger här. Fast det väl heter Öregrunds hembageri nu och är ganska sönderrenoverat. Men om man fotograferar litet selektivt minns man hur det var när man var liten. Så kan man göra. Här och här finns ett par äldre inlägg med detaljer från interiören.

Nästa sida »

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Kerstin Kokk.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^