Svenskt konditorlexikon från 1953

28 januari 2013 19:04 | Allmänt, Ätbart, Bilder, Läser | 2 kommentarer

Det här fantastiska konditorlexikonet i två band från 1953 hittade jag på ett antikvariat i Stockholm för något år sedan, men jag har glömt att blogga om det. För mig som gillar gammaldags bakverk och älskar 50-talets estetik är det en guldgruva! Det är otroligt intressant och inspirerande. För visst var 50-talets motivtårtor enormt mycket snyggare och mera smakfulla än dagens? Tydliga beskrivningar av hur man formar de mest fantastiska marsipanfigurer finns det också. Dagens marsipanfigurer (eller sugerpastefigurer, ve och fasa) känns bara infantila i jämförelse. Fast en sak är faktiskt bättre nu än på 50-talet. Bagare och konditor är inte inte yrken endast för män. Tur för mig.

Untitled

Untitled

Untitled

Untitled

Untitled

Untitled

Untitled

Untitled

Untitled

Untitled

Untitled

Körsbärsglass

27 januari 2013 18:33 | Allmänt, Ätbart, Bilder | Kommentering avstängd

I veckan gjorde jag körsbärsglass, och den blev inte dum. Trevlig att äta ur en blå Lillemorkopp. Tänk vad mycket god glass man kan göra på hemkokt sylt! Här är receptet.

Körsbärsglass

Retrobloggutmaning: småbord

20 januari 2013 15:07 | Allmänt, Bilder, Formgivning och arkitektur | 13 kommentarer

Dagens bloggutmaning i retrobloggnätverket är småbord, soffbord, sidobord, etcetera. Jag har faktiskt bara två som är värda att visa i sammanhanget.

Naturligtvis min älskade serveringsvagn som jag använder som soffbord. Jag köpte den någon gång under senare delen av 90-talet, så den har hängt med ett tag. Tillverkare vet jag ingenting om, för den har ingen märkning, men Porslinsbloggen uppmärksammade mig för länge sedan om att perstorpsplattan är designad av Bengt Orup, och mönstret heter Profiler. Uppgiften hittade han i en gammal annons i Form.

Untitled

Untitled

Och så har jag ett litet bord från NK. Det hittade jag någon gång tidigt 90-tal i soprummet på Nykterhetsvännernas studenthem där jag bodde. Det var extremt illa behandlat, med stora djupa brännmärken och repor i bordsskivan. Jag fick slipa ned den rejält, och jag brukar ha det med en duk ovanpå. De svarta benen är väldigt snygga, tycker jag. Jag är litet osäker på om det hör till TRIVA-serien. När jag googlade hittade jag ett par bilder på bordet där det angavs som TRIVA, men på något ställe läste jag att TRIVA-serien alltid märktes med TRIVA, och det står inte på NK-skylten på det här bordet.

Untitled

Untitled

Untitled

Andra retrobloggare som visar sina småbord:
Fina fyndet
La mômes Old fashioned
H55
Tanten på auktion
Loppistan

Dagens kopp: Mon Amie som 50 cl frukostkopp

17 januari 2013 19:19 | Allmänt, Bilder, Dagens kopp, Formgivning och arkitektur | Kommentering avstängd

Det är inte all nyproduktion av gammalt porslin som jag tycker blir så lyckad. Men den här frukostkoppen i Rörstrands nyproduktion av Marianne Westmans Mon Amie med ny form tycker jag blev toppen. För mig är Mon Amie främst en frukostservis, eftersom min mormor Anna-Brita hade den som frukostservis, och den är så mjuk och snäll och behaglig med sina blommor i flytande blått. Just vad man behöver en trött morgon. Och en stor kopp te. Perfekt!

Untitled

Untitled

Untitled

Untitled

Untitled

Ett rånjärn måste man ju ha

16 januari 2013 17:18 | Allmänt, Bilder | 2 kommentarer

Titta vad jag hittade på årets första loppisrunda! Ett avlångt rånjärn. Finfint. Jag har inte testat det än, men lovar att hålla er underrättade om resultatet!

Untitled

Untitled

Untitled

Lingonglass

15 januari 2013 17:38 | Allmänt, Ätbart, Bilder | 1 kommentar

Här om veckan gjorde jag lingonglass till efterrätt. Jag brukar ofta göra den här typen av glass, där jag först gör en ganska enkel vaniljglass i glassmaskin, och sedan smaksätter med olika sorters hemkokt sylt. Jag har bland annat gjort på körsbärssylt och blåbärssylt tidigare. Här är receptet.

Untitled

Untitled

Dagens kopp: Pastell i rosa från Gefle

14 januari 2013 19:54 | Allmänt, Bilder, Dagens kopp, Formgivning och arkitektur | 2 kommentarer

Den ljusgröna Pastellkoppen var faktiskt inte ensam när jag köpte den på årets första loppisrunda. Den hade en kompis i rosa som också fick följa med hem. Här är den! Trevliga ihop, tycker jag.

Untitled

Untitled

Untitled

Julgransplundring

13 januari 2013 19:53 | Allmänt, Bilder | 2 kommentarer

I eftermiddags packade jag ned alla julsaker och bar ned i källaren, och så tog jag fram resterna av julkakor och julgodis till barnen. Det kan bli ett finfint kalas av rester också!

Untitled

Untitled

Untitled

En bra läxa

12 januari 2013 14:42 | Allmänt, Bilder | Kommentering avstängd

Viggo fick i läxa att göra frukost hemma till familjen och sedan berätta om det på engelska i skolan. Utmärkt läxa! Det är inte alla föräldrar som tänker på att lära barn att ta ansvar och att klara allt själv som faktiskt alla vuxna behöver kunna. Att laga mat, tvätta, städa, laga trasiga kläder. Det är skrämmande många vuxna som är som jättebäbisar som inte kan ta hand om sig själva. Förra året, i trean, hade Viggo en liknande läxa, där han skulle baka något hemma, skriva ned receptet och ha med kakan till skolan och bjuda på. Man fick lära sig att baka, samtidigt som det var skrivläxa och matteläxa. Recepten använde de i skolan för att arbeta med måttenheter och omvandling, och så gjorde de en stor receptsamling med hela klassens recept. Och fikade förstås!

Untitled

Untitled

Untitled

Dagens tekanna: restaurangporslin från Gustavsberg med grå rutor

7 januari 2013 17:43 | Allmänt, Bilder, Dagens tekanna, Formgivning och arkitektur | 3 kommentarer

Inte bara tekoppsfynd gjorde jag på årets första loppisrunda. Jag hittade tekannor också! Två stycken i olika storlek i det klassiska restaurangporslinet från Gustavsberg som finns med så många specialbeställda dekorer. Verkligen en riktig konditorikanna! De här är ganska små, typiska för bordsservering på kondis. Och ja, jag kunde inte låta bli att köpa dem med tanke på ett framtida retrokafé. Jag tycker att dekoren är riktigt trevlig.

Untitled

Untitled

Untitled

Dagens kopp: Pastell i grönt från Gefle

6 januari 2013 13:07 | Allmänt, Bilder, Dagens kopp, Formgivning och arkitektur | 4 kommentarer

Förra året var ett ganska uselt loppisår för mig. Jag behövde lägga tid och kraft på annat, och var inte alls ute på så många loppisrundor som jag brukar och inte på någon mässa eller retrobloggträff. Men årets första loppisrunda gick av stapeln igår, och den får sätta tonen för det här loppisåret. Vad kan vara bättre än en tekopp? Det är ju tekopparna man vill åt. Flera andra roliga och finfina saker hittade jag också, som jag ska visa de kommande dagarna. Den här tekoppen känns dessutom så vårfin och hoppingivande! Pastell heter den, och kommer från Gefle. Dekoren är formgiven av Eugen Trost och tillverkades 1955-1974 i flera färger. Modellen heter AX, och är väldigt trevlig tycker jag. Jag har två andra koppar i samma modell, Tellus och Pigg. Lustigt nog har jag hittat alla de här kopparna vid olika tillfällen på Qeptas.

Untitled

Untitled

Untitled

Nyår i Umeå

1 januari 2013 23:42 | Allmänt, Bilder | 9 kommentarer

Hemma i Uppsala igen efter några dagar i Umeå hos Anna och Jonas tillsammans med ett helt gäng gamla vänner från tiden på Nykterhetsvännernas studenthem, Arken. Härligt att hinna umgås ordentligt! Idag innan jag skulle åka hem var vi bjudna till Anders och Daniel på nyårsdagslunch. Jag har många intressen gemensamt med dem, bland annat 50-60-talsdesign och bakning. Se själva! Och titta gärna in på deras bloggar http://andersforskar.blogspot.se/ och http://danielgrankvist.blogspot.se/. Daniel har under hela december bloggat om olika julgransprydnader. Det tar många, många timmar för dem att klä den fantastiska granen.

Untitled

Untitled

Untitled

Untitled

Untitled

Untitled

Untitled

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Kerstin Kokk.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^