Fritt fram att baka kakor igen!

1 augusti 2011 20:06 | 50 sorters kakor, Allmänt | Kommentering avstängd

Så otroligt smart av mig att ta med allt som var kvar av 50 sorters kakor när vi skulle hjälpa Starbäcks att flytta in på Skolgatan! Jag packade om allt i diverse glasslådor, flera kaksorter i samma lådor, och det blev en fullproppad plastkasse. Vi fikade så klart och åt av dem när vi burit klart, och sen lämnade jag kvar allt. De går åt i ett nafs för ett par tonårskillar! Så nu kan jag ju baka hur mycket jag vill igen utan att ha dåligt samvete för att småkakorna borde ätas upp innan de blir dåliga. Hurra!

När jag dukar upp kakorna så här känns det inte groteskt mycket längre

31 juli 2011 11:35 | 50 sorters kakor, Allmänt, Bilder | 4 kommentarer

Häromkvällen hade vi fint besök av Susanna med familj. En gammal retrobloggarbekant som jag aldrig träffat förut, men när man har följt varandras bloggar i flera år känns det som man känner varandra ändå. Antalet kaksorter har minskat betydligt, det är ungefär 20 sorter kvar tror jag, så nu dukade jag upp några kakor av varje på kakfat. Det kändes nästan som normalt många. Nu hoppas jag att kakorna tar slut snart innan de blir dåliga. Jag har goda förhoppningar om att göra av med det mesta imorgon när jag ska hjälpa kompisar som flyttar och ha med mig kakor som flyttfika.

Jag gör vad jag kan för att bli av med kakorna

25 juli 2011 13:51 | 50 sorters kakor, Allmänt, Ätbart, Bilder | 13 kommentarer

Alltså bjöd jag in till namnsdagsfika på altanen igår. Det är verkligen inte 50 sorters kakor kvar, men rätt mycket ändå. 24 sorter tror jag. Så mycket att jag fick ställa alla kakburkarna på altangolvet för att de skulle få plats, men det gick bra! En tårta med mandelbotten, lemon curd som fyllning och grädde och hallon ovanpå gjorde jag också. När jag höll på att garnera hittade jag inte tyllen till spritsen för att spritsa grädden, men gick fint ändå att äta den. Innan gästerna gick hem fick de ta varsin glassburk och fylla med blandade kakor, så nu har kaklagret minskat något.

Vi gjorde Transformers av småkakorna

20 juli 2011 14:11 | 50 sorters kakor, Allmänt, Ätbart, Bilder | 3 kommentarer

Påhittighet är bra om man fortfarande har väldigt många kakor över från 50 sorters kakor-projektet. Viggo är väldigt förtjust i dammsugare och sa häromdagen att han var sugen på det. Att köpa fikabröd när vi har så mycket kakor hemma känns inte aktuellt, men jag kom på att massan i dammsugare gör man ju faktiskt av kaksmulor. Sagt och gjort. Vi körde ett par nävar småkakor i matberedaren med smör, arraksessens, vaniljsocker och kakao. Av massan gjorde jag och Viggo dammsugare,och Klara som inte tycker om marsipan rullade sina i strössel som hon tyckte var fint. Det är dock viktigt att inte kalla dem myrstackar, som man ibland kallar arraksbollar, eftersom Klara är livrädd för myror. Strösselbollar kallar vi dem, och Klara är lycklig. Småkakor kan anta alla möjliga nya former, kakvärldens Transformers.

Hur många kakor är lagom?

27 juni 2011 22:21 | 50 sorters kakor, Allmänt, Ätbart, Bakning, Bilder | 5 kommentarer

Sju sorters kakor var ju kutym att bjuda på förr, men inte var det fint att ta för sig så många. På midsommarafton tog jag i alla fall sju sorter, och födelsedagsbarnet Dante tog 12 sorter! Se så nöjd han var. Man kan tycka att det inte behövdes mer när jag dukade upp alla kakor som fanns kvar. Inte 50 sorter längre, för jag har haft med mig massor av kakor till dagis och fritids och mitt jobb, men kanske en sådär 38 sorter. I alla fall tyckte jag att det behövdes en födelsedagstårta också, och gjorde en tårta med marängbottnar, chokladmousse, vispgrädde och jordgubbar. Tårtan åt vi lätt upp på tio personer, eller om jag ska vara ärlig på sex vuxna, för barnen åt bara kakor och glass och jordgubbar. Kakorna är inte riktigt slut än… Jag hade litet problem med photoshop i helgen, men har fixat det nu, så äntligen kan jag visa det här.

50 sorters kakor bakom kulisserna

22 juni 2011 22:44 | 50 sorters kakor, Allmänt, Ätbart, Bakning | 13 kommentarer

Visst vore det kul om ni hade fått se bilder på hur fullproppat det var i köket när jag bakade och bakade och hur trött och manisk jag var. Men det finns det inte. Däremot tänkte jag ge er några anekdoter och en bakgrundsbild till det här galna projektet.

Allt annat hemma fick anpassa sig till bakningen under de här två veckorna. Till exempel åt vi i stort sett alla måltider på altanen, för köksbordet var så belamrat av bakingredienser och plåtar med svalnande kakor.

Ett vanligt svar när barnen frågade om olika saker var ”Efter Annas kalas”. Inte så att det gick någon nöd på dem och att de var bortglömda, men de fick till exempel inte ta hem kompisar på ett par veckor. Klara var jättearg på det, så i söndags, dagen efter kalaset, fick hon ha en kompis här hemma och jag ordnade kakkalas åt dem, trots att jag kanske helst hade tagit det lugnt. Det var också tur att vi har en uppblåsbar pool i trädgården, för att åka och bada har vi verkligen inte haft tid med.

Men barnen visade faktiskt stor förståelse. Någon gång när det var något som Klara frågade mig om sa Viggo ”Klara, mamma måste faktiskt baka 50 kakor. Tänk på det.”. En annan gång när jag läst godnattsaga för Klara klappade hon mig på kinden och sa ”Mamma, du får gå och baka kakor nu.”.

Ni är många som har kommenterat att jag bakar så snygga kakor och att det är otroligt hur jag hinner. Jag är verkligen ingen professionell konditor, men det finns en bakgrund och erfarenhet som gör att jag kan det här rätt bra. Min mormor var lanthushållslärare, och på 60-talet var hon lärare på konditorutbildningen på Hushålls- och sömnadsskolan, det som blev på S:t Görans gymnasium i Stockholm. När det var kalas i släkten gjorde hon alltid tårtor med så många marsipanrosor att det räckte till alla barnbarnen. Det finns en tradition att baka i familjen. Och under hela 90-talet arbetade jag väldigt mycket ideellt med ett drogfritt ungdomskafé i Uppsala, Kafé Mumrik, som drevs av Ungdomens Nykterhetsförbund. Vi hade ett mycket avancerat utbud av bakverk, kan jag säga. Så ni förstår att jag har mycket rutin på att baka, och övning ger färdighet. Så är det ju alltid. Det blir snyggare och snyggare kakor ju mer man bakar, och jag har blivit duktig på att planera bakningen så det blir rationellt och effektivt. Tänka ut vilka degar som måste göras i förväg för att de ska vila i kylskåpet och att göra nästa kakdeg medan jag gräddar en annan kaksort. Och så har jag enormt tålamod och ger inte upp. Jag bara jobbar på. Det är en bra egenskap.

Och så frågar ni när jag ska öppna konditori, litet på skoj så där. Men det har jag ju drömt om av och till i 20 år, men tänkt att det kanske är roligast att ha som hobby. Men just nu är jag väldigt sugen, ärligt talat. Då skulle jag naturligtvis ha en stor kakbuffé! Kombinerat konditori och antikaffär vore det ultimata.

Tårtor hade jag först tänkt göra massor av olika också till kalaset. Jag hade många fantastiska idéer på smakkombinationer, men så insåg jag att jag inte skulle klara att frakta tårtorna till Stockholm. Jag valde att baka en tårta som funkade rent praktiskt, min bästa chokladtårta som är kladdkaka med chokladfrosting, som man serverar med grädde bredvid. Då kunde jag trava alla bottnar inlindade i folie på varann och frakta, och så garnera med chokladfrosting och blommor på plats. Blommorna var från min trädgård. Rosor, prästkragar och penséer, bland annat. Jag får ordna många tårtkalas framöver istället för att testa alla tårtidéer.

En annan idé som jag inte genomförde var att ha små skyltar med namn på alla kakor, helt enkelt för att jag inte hann. När jag bakat klart halv fyra på morgonen före kalaset tyckte jag att det var en bättre idé att sova några timmar. Men det är ett bra tips. När vi ordnade 70-årsmottagning för mamma och pappa för några år sedan hade jag gjort små skyltar till all mat och alla bakverk på buffén. Då kan man också skriva på vad som är gluten- och laktosfritt eller innehåller nötter, och så vidare.

Det fanns några kaksorter som jag inte blev helt nöjd med, men hallå, om man bakar 50 kaksorter på två veckor får man ha överseende med det. Egentligen är jag en sån som gör om och gör om tills det blir rätt. Jag tycker inte om att släppa ifrån mig slarv. De som jobbat med mig vet att det sällan är korrekturfel i mina texter. Jag kan helt enkelt inte slarva. Men nu tänkte jag så här, att jag hinner inte göra om och det mesta blir kalasbra och folk kommer vara så nöjda ändå.

Dagen före kalaset pratade jag med min lillebror Matti i telefonen och sa att jag eventuellt inte skulle hinna sova alls för att jag måste hinna klart alla kakor.

Matti: Men du måste ju inte baka alla kakor.
Jag: Jo.
Matti: Jaha.

Visst hade det blivit en fin och bra buffé med sju eller tjugo sorters kakor också, men idén med 50 sorters kakor på 50-årskalaset var för bra för att inte genomföras fullt ut.

Många har frågat om recepten här och på Facebook och Twitter. Några finns sedan förut under receptfliken här ovan. Jag ska försöka skriva och publicera alla recepten när jag hinner och orkar, men jag har två veckors jobb kvar till semestern och är ganska trött, så det blir ett långtidsprojekt.

Alla 50 kaksorterna uppdukade!

19 juni 2011 11:21 | 50 sorters kakor, Allmänt, Ätbart, Bakning, Bilder | 31 kommentarer

Min systers 50-årskalas blev riktigt fint och bra och lyckat! Vi höll till på Bygdegården Anna Witlock, och eftersom vädret var fint hade vi mottagningen under eftermiddagen ute på innergården. När allt var uppdukat och jag höll på att dokumentera med kameran var det någon som räknade och sa att det bara var 48 sorter. Då kom jag på att i två kakburkar låg det två kaksorter, så vi fick raskt ställa fram fler fat och lägga upp så att alla 50 sorterna syntes. En trevlig bieffekt av det uppenbart trevliga med 50 sorters kakor är att det blev ett sådant bra samtalsämne. På en sån här mottagning kommer det ibland personer som inte känner någon mer än födelsedagsbarnet, men småkakor har alla en relation till med minnen och favoriter. Lätt att gå igång och prata om med okända. På kvällen efter middagen dukade vi upp alla kakor inomhus igen. Var det värt att baka 50 sorters kakor? JA! Åt folk massor? JA! Har jag ändå kvar massor? JA! Så nu kan solen skina hela sommaren och kompisar kan svänga förbi på fika. Jag håller hov på min altan.

Jag hann i tid: kaksorterna 41-50

19 juni 2011 11:21 | 50 sorters kakor, Allmänt, Ätbart, Bakning, Bilder | 3 kommentarer

Jo då. Klockan halv fyra natten till lördag var jag klar. Och det här är det tio sista sorterna: rosa maränger, ökensand, mandelbollar, oreo cookies, blåbärskakor, svartvinbärskakor, körsbärskakor, nougatkakor, saffransskorpor, svartvinbärsmacarons.

Kaksorter 31-40 och jag är ganska trött

17 juni 2011 8:08 | 50 sorters kakor, Allmänt, Ätbart, Bakning, Bilder | 8 kommentarer

Ett dygn kvar till min systers 50-årskalas. Idag är jag hemma och jobbar och bakar tårtbottnarna under tiden. Ikväll och natt bakar jag de tio sista sorterna. Ni får ursäkta, men jag hinner inte fixa bilderna i rätt storlek nu. Det får vara nog att jag faktiskt har sinnesnärvaro nog att plåta varje kaksort och lägga upp här på bloggen. Och ni som frågat om recept. Vi kan ta det senare va? Här är kaksorterna 31-40: prinsesskorpor, ingefärsrutor, citronrutor, nötkakor, vamlingbokakor, svärmor Ingas kakor, sotarmurrar, apelsinkakor, kanelkakor, chokladkakor med körsbär och vit choklad.

Hälsningar från ett kök

15 juni 2011 23:42 | 50 sorters kakor, Allmänt, Bakning, Bilder | 5 kommentarer

Ryktet om min död är betydligt överdrivet. Jag står fortfarande upp och bakar kakor. Just nu min favorit, nötkakor. Jag älskar min mandelkvarn! Bara två dagar kvar nu till min systers 50-årskalas på lördag, och jag är ju inte precis nån hemmafru. Jag har ett jobb att sköta, så det här kakbakandet blir rätt mycket nattarbete. Ganska trött är jag. Men 50 sorters kakor ska det bli på lördag.

Hur har jag klarat mig utan den här sprutan?

11 juni 2011 19:45 | 50 sorters kakor, Allmänt, Bilder | 1 kommentar

När jag hälsade på Anders och Daniel i Umeå för ett år sedan berättade de att de brukade använda en spruta när de dekorerar kakor och tårtor, och att det var toppen. Alltså en sådan som man har i sjukvården. Anders är sjuksyrra. Jag fick ett starkt habegär efter en sådan spruta, och Anders skickade en till mig. Jag använde den till att spruta glasyr på After Eight-kakorna i förra inlägget. Mycket mindre kladd än med sprits! Tack, snälla, rara Anders!

Ni tror väl inte att jag har givit upp – kaksorter 21-30

11 juni 2011 19:31 | 50 sorters kakor, Allmänt, Ätbart, Bakning, Bilder | 5 kommentarer

Det må vara varmt, men tappert står jag i köket och och bakar kaksort efter kaksort för att nå målet 50 sorters kakor om en vecka när min syster har 50-årskalas. Här är kaksorterna 21-30: trefrökakor, biscotti med sötmandel, hasselnötter, choklad, apelsinskal och bittermandel, Earl Grey-kakor, gingersnaps, muskovadosnittar med kaffekross, havrekakor med valnötter och russin, kokoskakor, havreflarn, lavendelsnittar och After Eight-kakor! Min kusin Anna-Karin har varit och levererat tomma kakburkar till mig och jag har hämtat alla mammas och pappas kakburkar, men jag måste nog gå till en godisbutik och tigga till mig några tomma burkar också.

Två femtedelar av 50 kaksorter bakade

6 juni 2011 10:21 | 50 sorters kakor, Allmänt, Ätbart, Bakning, Bilder | 2 kommentarer

Jag presenterar 10 kaksorter i taget. Här är nästa 10: brysselkex, citronkakor med blått vallmofrö, wienerstänger, nötchokladrutor, bruna bröd, rosa sockerknappar, vaniljhorn, jitterbuggare, sega solrossnittar, minttoppar.

En femtedel av 50 sorters kakor bakade – men jag behöver hjälp med kakburkar

4 juni 2011 11:22 | 50 sorters kakor, Allmänt, Ätbart, Bakning, Bilder | 12 kommentarer

Hittills bakat kaffekakor, schackrutor, finska pinnar, drömmar, makalösa, kolasnitt, chokladkolasnitt, mummakakor, bondkakor, syltkakor. Ni ser att i vissa kakburkar har jag lagt två sorter för att utnyttja utrymmet. Var tvungen att flytta på en del av chokladkolasnitten och lyfta på pappret för att ni skulle se kolasnitten. Men även om jag har många kakburkar så räcker de inte på långa vägar till 50 sorters kakor. Inte ens de gamla glassburkar jag har hemma. Så om du har några tomma glassburkar eller liknande hemma som du kan avvara och har vägarna förbi mig så tar jag tacksamt emot.

Knasiga kakkvinnan slår till igen

2 juni 2011 14:58 | 50 sorters kakor, Allmänt, Bakning, Bilder | 4 kommentarer

Femtio sorters kakor ska bakas till min systers 50-årskalas den 18 juni, och då gäller det att sätta igång i tid. Och nu är jag igång! Vilken tur att det är långledigt, så hinner jag nog baka merparten. Det är ju bara drygt två veckor kvar, och då håller sig småkakorna i kakburkar i matkällaren.

Crazy Cake Lady

25 maj 2011 7:23 | 50 sorters kakor, Allmänt, Ätbart, Bakning, Bilder | 9 kommentarer

Ni vet, det finns Cray Cat Ladies, men själv är jag måhända en Crazy Cake Lady. Om ni tycker att jag har bakat mycket tårtor och småkakor förr så hör här nu. Min storasyrra Anna fyller 50 år den 14 juni, och några dagar senare ska det firas med stort kalas. Många, många människor väntas, och jag har lovat att stå för kak- och tårtbuffén. Naturligtvis skenade genast mina idéer iväg, och jag kom fram till att jag naturligtvis måste baka 50 sorters kakor och tårtor till 50-årskalaset. Jag får så knasiga reaktioner på det, som till exempel frågan om det ens finns 50 kaksorter. Men det är väl klart att det gör!

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Kerstin Kokk.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^