Marängtårta med choklad

Det här receptet publicerades i DN 16/6 1992, och den här tårtan tycker jag passar att servera på midsommarafton. Den tar litet tid att göra, framför allt för att den ska frysas, men den är verkligen väl värd besväret. Enligt receptet ska den garneras med jordgubbar. Ibland har jag tagit färska eller frysta hallon istället.

200 g mörk blockchoklad
3 äggulor
3/4 dl strösocker
3 dl vispgrädde
3 äggvitor

2 marängbottnar, antingen färdigköpta, eller baka egna:
4 äggvitor
2 dl strösocker

1 liter jordgubbar (men färska eller frysta hallon blir också gott)
3 dl vispgrädde

Börja med att baka marängbottnarna om du inte köper färdiga. Sätt ugnen på 125 grader. Täck två plåtar med bakplåtspapper. Rita upp en rundel på varje papper, cirka 24 cm i diameter. Vispa äggvitorna till fast skum i rostfri bunke. Tillsätt hälften av sockret och vispa riktigt styvt, så att det går att vända bunken uppochned utan att det rinner ut. Vänd försiktigt ned resten av sockret. Fördela och bred ut marängsmeten på de båda uppritade rundlarna. Grädda båda bottnarna samtidigt i en timme och låt plåtarna byta plats efter halva tiden. Låt dem kallna på plåten.

Smält chokladen över vattenbad eller i microvågsugn. Vispa gulor och socker vitt och pösigt i bunke nr 1. Vispa 3 dl grädde i bunke nr 2. Vispa äggvitorna till hårt skum i bunke nr 3. Rör ner den smälta avsvalnade chokladen i bunke nr 1. Vänd därefter ner den vispade grädden och sist äggviteskummet i bunke nr 1. Ställ in i kylskåp i cirka 20 minuter.

Lägg en marängbotten på ett stort ark aluminiumfolie. bred ut hälften av chokladsmeten på bottnen. Ta den andra bottnen och bred resten av chokladsmeten på den. Lägg på den med lätt hand ovanpå den första. Sätt inallt i frysen utan att vika ihop folien och låt den stå så i en timme. Därefter kan man slå in tårtan i folien och lägga i en plastpåse och förvara i frysen tills tårtan ska garneras och serveras.

Ta fram tårtan ur frysen 20 minuter före servering. Garnera med vispad grädde och jordgubbar.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Kerstin Kokk.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^