Bygga hela världen

30 juli 2007 0:38 | Allmänt, Bilder | Kommentering avstängd

Söndag kväll klockan 22 på vardagsrumsgolvet. Jag och Viggo bygger plasticant.

Viggo: Mamma, jag är jättetrött.

Jag: Bra, då går vi och lägger oss och läser.

Viggo: Snart. Jag ska bara bygga klart den här världen först.

PICT7441.jpg

Bland blåbärsris och kantareller

30 juli 2007 0:29 | Allmänt, Bilder | 1 kommentar

Jo då, det slutade regna, och vi kom ut på vår svamputflykt. Blåbären var rätt avplockade, men barnen plockade och åt. Men fika i skogen och en del kantareller blev det. De var goda!

PICT74481.jpg

PICT7459.jpg

PICT7463.jpg

Det vräker ner

29 juli 2007 15:15 | Allmänt | 2 kommentarer

Skit också. Vi skulle ju ut i skogen och plocka bär och kanske svamp idag, på Bos sista semesterdag, men regnet öser ner.

Jag har en semestervecka kvar. På tisdag kväll skjutsar Bo ut mig och barnen till mina föräldrar i Öregrund.

Nyklippt

27 juli 2007 23:57 | Allmänt, Bilder | 12 kommentarer

Idag var äntligen iväg till frisören. Jag ställde ju en fråga om frisyrval här på bloggen för ett tag sedan, och fick en del synpunkter, även utanför bloggen, som var rätt motstridiga. Sedan kom H&M-katalogen igår, och då hade en av modellerna en annan 60-talsinfluerad frisyr som jag blev litet sugen på, hon den blonda. Så jag tog med bilder både på frisyrerna som jag länkat till tidigare och H&M-katalogen. Min frisör tyckte att vi skulle köra på den senare. Om jag inte gillade det kunde hon fortsätta att klippa det kortare.

Trots att jag lägger ut så mycket bilder här på bloggen är det sällan några bilder av mig. Det har väl att göra med att det inte finns så mycket bilder av mig och att jag tycker att jag gör mig dåligt på bild. Men om man tar massor av bilder måste ju några bli bra i alla fall, så först försökte jag fotografera mig själv, och sedan tog jag Bo till hjälp. Här är nya frisyren ur olika vinklar.

PICT7357.jpg

PICT7364.jpg

PICT7397.jpg

PICT7401.jpg

PICT7417.jpg

Vår igelkott

26 juli 2007 22:16 | Allmänt, Bilder, Trädgård | Kommentering avstängd

I ett par dagar har vi sett en igelkott lufsa omkring bland buskarna och i rabatterna. Den är inte så rädd av sig, men ändå svår att få på bild.

PICT7304.jpg

Världens bästa Viggo!

26 juli 2007 22:12 | Allmänt, Bilder | 5 kommentarer

Ni som läser Bos blogg vet redan att Viggo lärde sig cykla idag. Annars kan ni läsa här. Jag lägger ut litet fler bilder. Viggo var så glad att han ställde sig och hoppade och tjoade på gatan.

PICT7286.jpg

PICT7284.jpg

PICT7292.jpg

PICT7293.jpg

PICT7298.jpg

PICT7295.jpg

Rätsida

25 juli 2007 23:25 | Allmänt, Trädgård | 3 kommentarer

Barnens fasta rutiner har förfallit totalt under semestern. De har varit uppe senare och senare, och sovit längre och längre på morgonen/förmiddagen. Visst är det skönt att för första gången sedan Viggo föddes 2002 få sova längre än till 6-7 på morgonen, men om barnen är vakna till elva på kvällen blir det ingen vuxentid över när de har somnat, och framför allt är det svårt att ställa om igen. Om ett par veckor är det ju dagis och jobb igen. Igår var klockan till och med över midnatt när Klara somnade, och sedan sov barnen till tio på förmiddagen. Så i eftermiddags fick Klara bara sova en kort stund, sedan väckte jag henne. Och ikväll somnade de i alla fall före tio.

Annars slappade och lekte vi inne större delen av dagen, byggde järnväg i källaren och sånt, men när Klara hade sovit middag kände jag att jag ville få saker uträttade i trädgården. Fast jag gick ut och satte igång vid fyratiden fick jag massor gjort, men då höll jag faktiskt på till halvtio på kvällen. Jag rensade grönsakslandet, gallrade rödbetorna, plockade bort en rad tunga betongplattor som fanns utmed garageväggen, där jag ska bygga växthus, och så satte jag igång med det jobbigaste projektet, häckklippning. Vi har häck på tre sidor av trädgården, alla sidor utom mot gatan. Vi har skött häckklippningen ordentligt under tiden som vi har bott här, och det har våra grannar på två av sidorna också. Tyvärr har grannarna på en av sidorna struntat i att klippa häcken på sin sida ett par år. Vi har klippt vår sida och halva häcken upptill, så långt vi når. Det är en väldigt bred ligusterhäck. Nu har de äntligen klippt på sin sida för någon vecka sedan, men de hade lämnat en sträng på mitten, så jag fick kämpa med att nå att klippa allt det. Om man struntar i att klippa häcken tillräckligt regelbundet blir det väldigt grova kvistar som är svåra att klippa även med elektrisk häcksax, och dessutom blir det kalt när man klipper av till den längd det ska vara där det har fått växa ett par år. Förhoppningsvis blir det fint igen om ett tag. Men jävlar vad jobbigt det var.

Och Klara rymde iväg på gatan ett par gånger medan jag klippte häcken. Bo höll på att öva Viggo på att cykla på gatorna runtomkring, och hon ville väl vara med. Först stack hon iväg, mitt på gatan, med en bobbycar, en sån där plastbil som man sitter på och sparkar sig fram. Hon hann ett par hus bort, och jag hämtade hem henne och talade strängt om att hon aldrig fick vara ute på gatan och aldrig gå bort från vår tomt. Efter en stund var hon borta igen. Då hade hon knatat iväg till fots på trottoaren och hunnit mer än halvvägs till andra änden av Kadettgatan. Där satt hon och bölade för att hon hade snubblat och skrapat knät när jag kom springande med hjärtat i halsgropen. Den tjejen måste man hålla koll på.

Pindelmannenplåtter och ninning

24 juli 2007 22:40 | Allmänt | 2 kommentarer

Det är konstigt att Klara kan säga pindelmannenplåtter (spindelmannenplåster), men inte välling. Hon kallar det ninning, hur mycket vi än övar på på att säga välling. Tur att hennes föräldrar har större förståelse för hennes uttal än för Furuviks informationsskyltar.

Efterlyses: Pilea peperomioides

24 juli 2007 22:31 | Allmänt, Bilder | 2 kommentarer

Den här krukväxten hade jag en gång i tiden flera exemplar av, och jag skulle så gärna vilja ha den igen. På svenska har jag hört den kallas elefantöra och parasollpilea. Tyvärr går den inte att köpa i blomsteraffärer. Finns det någon som har den, och kan skänka ett skott?

pilea_peperomioides_whole.jpg

Per på Rapport ikväll

24 juli 2007 12:23 | Allmänt, Formgivning och arkitektur, Tittar på | 4 kommentarer

Svärmor ringde nyss och berättade att Rapport kommer att sända en intervju med Per om hans avhandling i 19.30-sändingen ikväll. Inspelningen är redan gjord, och Per var visst inte så nöjd. Kolla in.

Bästa sommarmaten

23 juli 2007 21:24 | Allmänt, Bilder, Trädgård | 2 kommentarer

Kokta ärtskidor som man doppar i smält smör i en liten äggkopp. Det kan inte bli bättre, särskilt om man har odlat och skördat själv.

PICT7281.jpg

Harry Potter, såklart!

23 juli 2007 21:11 | Allmänt, Läser | Kommentering avstängd

I morse när jag satt i köket och läste DN och drack te upptäckte jag att det var en artikel om min svåger Pers avhandling. Jag visade artikeln för Viggo och Klara, och frågade Viggo om han kom ihåg Pers bok, som vi hade visat honom i våras. Vad är det för bok, sa Viggo. Det är ingen barnbok, sa jag, utan en vuxenbok. Harry Potter, såklart, ropade Viggo. Jag hade ju sagt att pappa läste Harry Potter i helgen, och att det var en litet läskig bok för stora barn och vuxna. Man tjänar nog mer stålar på att skriva Harry Potter än en avhandling i konstvetenskap, men det var ju kul att Viggo trodde att farbror Per var en så framstående författare.

Söndagsutflykt – ingen badkruka

23 juli 2007 20:52 | Allmänt, Bilder | Kommentering avstängd

Nu trodde ni kanske att det var slut på söndagsutflykten, men vid sextiden när vi kom ut från Furuvik for vi vidare till Brämsand, en fantastiskt fin badplats söder om Dalälvens mynning ut i havet. Det är en enormt lång naturlig sandstrand. Jag har ju tidigare förtalat Bo här på bloggen genom att påstå att han är en badkruka, men jag hade ändå smugit ner hans badbyxor i packningen när jag packade mina och barnens badkläder. Och faktum är att Bo badade. Så kul blir det inte att ni får se badbilder på honom, och inga närgångna badbilder på barnen heller. Men en bild på Bo när han hade vikt upp jeansen litet grand, så vågad som jag trodde var hans gräns. Men jag lovar att Bo badade riktigt ordenligt, och vi andra också förstås.

PICT7257.jpg

PICT7263.jpg

PICT7271.jpg

Söndagsutflykt – Hemliga fortet

23 juli 2007 20:21 | Allmänt, Bilder, Formgivning och arkitektur | 1 kommentar

På Furuvik finns ett kustförsvarsmuseum, Hemliga fortet, som byggdes vid 1900-talets mitt. Om man som jag har tillbringat alla sina somrar på badklipporna i Öregrund, där det vimmlar av igenbommade luckor till underjordiska fort, eller vad man nu ska kalla det för, så är det ganska kul att kolla in det här. Jag hade aldrig trott att det var iordninggjort med sovsalar och matsal där inne i berget. Bara att de skulle gömma sig där och skjuta, typ. Är man nostalgiker finns en del roliga detaljer. Klara och Viggo tyckte att det var spännande och kul med alla långa gångar. Detta är en rapport skriven av småbarnsföräldern som fick springa förbi allting medan hon höll koll på vilda Klara, inte museologen.

PICT7240.jpg

PICT7244.jpg

PICT7245.jpg

PICT7246.jpg

PICT7247.jpg

PICT7248.jpg

PICT7249.jpg

PICT7252.jpg

Söndagsutflykt – vad är ett fiskeläger?

23 juli 2007 19:29 | Allmänt, Bilder | 6 kommentarer

Furuvik måste ha världens sämsta informationsavdelning. Det var dålig information på hemsidan, dålig information i foldern som man fick i kassan och dåligt skyltat så det var svårt att hitta. Dessutom var det pinsamma språkfel på skyltarna. Särskrivningar, kominationer av engelska och svenska och så det här. Vad är ett fiskeläger?

PICT7239.jpg

Söndagsutflykt – tivoli

23 juli 2007 19:21 | Allmänt, Bilder | Kommentering avstängd

På Furuvik spanade vi förstås in getter, ponnyhästar, kängurur och andra djur, men roligast tyckte nog Viggo och Klara att det var på tivolit.

PICT7223.jpg

PICT7234.jpg

PICT7235.jpg

PICT7255.jpg

Söndagsutflykt – bisarrt på vägen

23 juli 2007 18:52 | Allmänt, Bilder, Formgivning och arkitektur | 1 kommentar

Igår gjorde vi en utflykt till Furuvik tillsammans med Magnus, Maria och Helmer. Varje gång jag åker förbi Dragon Gate-bygget, före detta hotell Älvkarlen, blir jag lika förundrad över denna bisarra företeelse. Men det sägs att folk kommer att vallfärda från hela Europa, till och med gör det redan nu.

PICT7218.jpg

Försjunken i Potter

23 juli 2007 18:42 | Allmänt, Bilder | 2 kommentarer

Bo hade förbeställt Harry Potter-boken på Uppsala English Bookshop, och var där mitt i natten till lördagen och köade. När han kom hem läste han ett tag, sov några timmar, och så läste han igen. Jag kom med te på sängen, och då frågade han om jag kunde ta dit en toa också, för han kunde inte slita sig från boken.

PICT7211.jpg

På eftermiddagen kom Mikkis och hälsade på. Hon hade förstås också köpt boken, men kunde hålla sig och stannade och umgicks ända till halvtio på kvällen. Bo bara läste och var allmänt okommunikativ. Mikkis försökte lura ur honom vad om hände. Vilket kapitel är du på nu? Hur många har dött nu? Det blev god grillmiddag även denna kväll, med grillad haloumi, aubergine och paprika och klyftpotatis. Klockan tre på natten mot söndag hade han läst ut boken.

Vattenkrig och vänner

23 juli 2007 18:25 | Allmänt, Bilder | 1 kommentar

I fredags bjöd vi hem ett gäng kompisar på middag. Det var Dante, Cina, Henrik, Maria, Magnus, Helmer, Matti och Karin. Jag hade förberett mingel på altanen som gästerna skulle ägna sig åt medan jag lagade maten. Vi hade en jättehink med gräddfil över från kongresskaféet, så jag hade gjort hemmagjord färskost som jag serverade till baguette. Men minglet urartade i vattenkrig. Värst var Dante, min lillebror Matti och hans sambo Karin. Det eskalerade till vattenhinkar och vattenslang.

PICT7187.jpg

PICT7188.jpg

PICT7190.jpg

PICT7192.jpg

PICT7193.jpg

Till middag blev det en sallad med bulgur, fetaost, en massa grönsaker och cocktailkapris, och till det grillad fläskfilé som jag hade marinerat i örtolja. Till efterrätt hade jag bakat studentskor, och så blev det glass med chokladsås och hallon och jordgubbar till stora och små barn. Det mintgröna i Dantes Belle and Sebastian-tröja matchar så snyggt med studentskornas glasyr.

PICT7202.jpg

PICT7197.jpg

Gissa om barnen var nöjda när de stora var med och lekte. De stora var ganska nöjda de också.

PICT7203.jpg

PICT7204.jpg

PICT7206.jpg

Hemler

23 juli 2007 17:23 | Allmänt, Bilder | Kommentering avstängd

Det här är Klaras kompis Hemler, som hon säger. Egentligen heter han Helmer, men Hemler låter faktiskt mycket coolare. Helmer är ett år yngre än Klara, och son till Magnus och Maria.

hemler.jpg

Nästa sida »

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Kerstin Kokk.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^