Coolaste regnkappan

26 april 2007 20:48 | Allmänt, Bilder | 4 kommentarer

Jag har länge letat efter en cool regnkappa på Tradera. Så dök det upp en tillslut som jag gillade, och som var min storlek. Och den blev min för bara 163 kronor plus frakt. Idag kom den med posten. Skulle gissa att den är från sent 60-tal, och den är i perfekt skick. Det är inte galon, utan vaxat tyg som inte alls är stelt. Kolla in detaljbilden av sömmarna på fickan. Den är så rätt!

Det är superhärligt med sommarväder, och jag vill verkligen ha kvar det, men en dag nästa vecka, efter valborg och första maj, kan det få vara tio grader och regn så jag kan ha den.

regnkappa.jpg

ficka.jpg

Lyxig jobbdag

26 april 2007 19:35 | Allmänt, Bilder, Trädgård | 2 kommentarer

Jag har sagt det förut, mina jobba hemma-dagar som jag försöker ha en gång i veckan är det bästa på hela veckan. Man får sitta i lugn och ro och jobba utan att bli störd, och slipper pendlingsstressen. Det blir också en mycket längre sammanhållen arbetsdag.

Idag var första gången på många veckor som jag jobbade hemma. När barnen har varit sjuka har det inte blivit några dagar som jag har kunnat jobba hemma. Idag var det dessutom nästan nödvändigt att jag jobbade hemifrån, för Bo är på konferens på Skarpö, så jag måste både lämna och hämta på dagis, och då blir det för kort tid emellan att åka till Stockholm.

Fantastiskt väder har det varit, och jag har delvis suttit ute på altanen och jobbat. I trädgården blommar tulpaner, narcisser, primula och pärlhyacint. Lunchen intogs också på altanen, och det var riktig sommarkänsla. Jag gjorde en sallad med grillad haloumiost, grillad paprika, ärtskott och pinjenötter. Supergott! Ärtskott är en favorit just nu.

haloumi.jpg

Tandborstning

26 april 2007 19:14 | Allmänt, Bilder | Kommentering avstängd

Så här såg Viggo och Klara ut i morse när de borstade tänderna innan de skulle till dagis. Viggo hade nya molntröjan, men Klara hade fortfarande pyjamas.

tandborstning.jpg

Trädgårdsdrömmar

23 april 2007 22:08 | Allmänt, Bilder, Trädgård | Kommentering avstängd

I helgen köpte jag fröer. De där små påsarna inrymmer så mycket längtan, förhoppningar och drömmar. Och jag längtar verkligen tills vi har dränerat så vi får göra i ordning trädgården som vi vill. Det ser för trist ut runt huset, eftersom vi inte har velat plantera något där de ska gräva. Alla växterna från kolonilotten bor fortfarande tillfälligt i köksträdgården som jag anlade första hösten. Om det inte blir dränering förrän till hösten tror jag nästan att jag flyttar över en del perenner till rabatterna intill husväggen över sommaren i alla fall.

Och det ska bli så skönt att sätta upp ett nytt staket efter dräneringen så att Klara inte kan sticka ut på gatan. Sedan ska vi ha rosor hela vägen utmed trottoaren.

froer

Bara Viggo och jag på årets första picknick

23 april 2007 0:10 | Allmänt, Bilder | Kommentering avstängd

I eftermiddags cyklade jag med Viggo till Stabbyskogen. Det känns bra att göra grejer bara med honom, när han inte måste ta hänsyn till Klaras behov hela tiden. Vi hade picknick, plockade vitsippor, blåsippor, gulsippor och blåbärsris, och så såg vi blommande lärkträd. Ni kan se hur lärkblommor ser ut på sista bilden. Viggo hoppade, klättrade och balanserade. Stabbyskogen är fortfarande hans skog. Och det behövs inget avancerat för att årets första picknick ska kännas magisk. En sugrörsdricka och några kex är kalas.

fika

stock

klattrar

sippor

larkblommor

Bebott

21 april 2007 21:48 | Allmänt | 5 kommentarer

Jag har ju glömt att rapportera att våra nya grannar tvärs över gatan flyttade in förra helgen. Vi har inte hälsat på dem än. Det verkar vara ett medelålders par med utflugna barn, men jag är inte säker. De har haft så mycket besök, så det är svårt att veta vilka som bor där. När man precis har köpt hus vill man ju visa upp det för släkt ock vänner. De har i vilket fall inga småbarn som vi hade hoppats. Det hade varit trevligt med kompisar till Viggo och Klara. I vilket fall känns det bra att det inte är så ödsligt när man tittar ut genom köksfönstret.

Men jag hörde dem prata om den stora fina björken, att den skräpade ner. Så det verkar som att den kommer att ryka. Synd.

Om barnklädeseländet

21 april 2007 21:40 | Allmänt | 2 kommentarer

I förmiddags cyklade jag ner på stan för att köpa litet kläder åt barnen. Viggo behövde byxor och Klara nattlinnen. Hon fick sitt första nattlinne i födelsedagspresent, och nu vill hon bara ha det, så det vore ju bra med några att byta med.

Nattlinnen är verkligen inte lätt att hitta vettiga och fina om man går till de billiga klädkedjorna. Om det är svårt överlag med den fåniga könsuppdelningen bland barnkläder är det kanske som värst med sovkläder. De flesta nattlinnen är verkligen groteskt fula och pastelliga. I och för sig ska man ju bara sova i dem, men det är inget kul att betala en massa pengar för sånt man inte gillar. Jag hittade i alla fall ett med Bamse på Lindex och ett med nyckelpigor på Åhléns.

Åhléns brukar faktiskt ha ganska snygga barnkläder, men är något dyrare än H&M, Lindex och Kapp-Ahl, även om det inte ligger i samma prisklass som Polarn & Pyret. Av de tre billiga kedjorna tycker jag att H&M brukar ha bäst kläder. Där hittar man alltid sånt som är ok, och de är rätt trendiga och stilmedvetna på ett sätt som passar medvetna föräldrar, även om det finns fåniga barnkläder också. Lindex är ojämna, men Kapp-Ahl brukar ha de allra mest könssterotypa kläderna. Det retar mig något otroligt att det är den KF-ägda kedjan som är värst. OK om de inte är de mest trendkänsliga, men de om några borde ta ett ansvar. Just nu hade i alla fall Lindex otroligt mycket snygga barnkläder med väldigt 70-talsretroinspirerade mönster. Det är ett tips om ni ska ut och köpa barnkläder.

Jag upptäckte av en slump Oii design, som säljer unika barnkläder från unga svenska designers på nätet. Dyrt men coolt. Jag har dock inte köpt något därifrån, så jag har inte sett dem på riktigt.

Annars har jag fyndat en del barnkläder på Tradera på sistone. Jag köper rätt mycket av barnens kläder på Tradera eller klädbytardagar. Jag skulle tippa att jag köper 50 % av barnkläderna på de billiga kedjorna, 40 % begagnat och 10 % på Polarn & Pyret eller me&i.

Sedan finns det ju ett annat problem kring barnkläder. Man måste vara ute en årstid i förväg för att köpa kläderna. Det är helt sjukt. Nu ska man till exempel köpa sandaler, annars tar de slut. Vinteroveraller ska man köpa sisådär i september. Så just nu spanar jag efter bättre begagnade sandaler åt Klara på tradera. Skor är dyrt.

Motvind

21 april 2007 0:15 | Allmänt | Kommentering avstängd

Vet ni hur otroligt segt och tungt det är att cykla med cykelkärra med två barn i motvind? Det vet jag. Jag trodde aldrig vi skulle komma hem från dagis. Men när vi väl kommit hem kom me&i-säljaren och levererade kläderna som jag beställt. Jättefina! Jag har min nya gröna frottékjol med vita hjärtan på mig.

Bättre

16 april 2007 23:33 | Allmänt | Kommentering avstängd

Faktum är att Viggo är frisk nu. Redan igår kväll var han betydligt piggare, och vi var ute på altanen och tittade på stjärnorna och fick frisk luft när Klara hade somnat. I morse hade han ingen feber, och har inte haft det på hela dagen. Imorgon blir det dagis igen!

Det var Bo som var hemma med barnen, och jag har jobbat. Jag har börjat beta mig igenom allt jobb som väntar.

Andra bra grejer:

Sushi till lunch.

Jag såg massa vitsippor som blommade på Essingen.

Evighetssjuka

15 april 2007 16:28 | Allmänt | 4 kommentarer

Jag vet att det finns krig och svält i världen och att vi har ett bra liv, men nog är det litet orättvist att vi fortsätter att vara sjuka vecka efter vecka. I morse var det Viggos tur igen. Nu har han samma feber som Klara och jag har haft den här veckan. På eftermiddagen hade han 39.7 grader, och kräktes massor i soffan. Viggo och Klara brukar ju kräkas som en reaktion på hög feber. Så nu kan vi vänta oss en till vecka som barnen inte kan gå på dagis. Det blir fjärde veckan i streck som de är hemma från dagis, och innan det hade Klara vattkoppor och var hemma en och en halv vecka, och så på dagis några dagar bara.

Det känns verkligen som en helt värdelös och superdålig dag och jag är gråtfärdig. Det är strålande sol ute, men det närmaste jag har varit utomhus var när jag öppnade altandörren och slängde ut den nerkräkta mattan som måste kemtvättas. Jag har bara städat och tvättat nerkräkta soffkuddar och annat trist. Och jag har ångest över att jag kommer vansinnigt efter med allt på jobbet.

Mössa på

14 april 2007 23:30 | Allmänt, Bilder | 1 kommentar

luva.jpg

Klara var helt med på noterna att sätta på sig, t-shirt, shorts och sandaler precis som Viggo när vi skulle gå ut i sommarvärmen. Men någon keps eller solhatt, det gick då rakt inte för sig. Mössan skulle det vara.

Miniatyrlandskap

13 april 2007 20:34 | Allmänt, Bilder | Kommentering avstängd

När det var soligt och 17,5 grader ute kunde vi ju inte hålla oss inne längre, även om jag fortfarande känner mig matt och seg. Så när Klara hade sovit middag och vi hade ätit mellis gick vi ut i trädgården och var ute ett par timmar.

Viggo hoppade från trädet.

hoppar.jpg

Sedan byggde han ett landskap i sandlådan, en kulle i sand och mossa och gräs. Jag känner verkligen igen mig i fascinationen för att göra miniatyrlandskap, både som barn och vuxen.

kulle1.jpg

Så sedan gjorde jag ett litet arragemang med mossa och vårblommor i en skål som kommer från min mormor. Hon brukade också göra sådana arrangemang. Mossan ger stadga åt alla korta vårblommor.

blommor.jpg

Långsamt

13 april 2007 9:24 | Allmänt | Kommentering avstängd

Idag är jag bättre. Hade bara 38 grader i morse. Men det gör fortfarande ont i hela kroppen. Det är otroligt jobbigt att böja sig för att ta upp något från golvet. Anar hur det är för folk med reumatism, och då har jag bara så här några dagar, medan de har så alltid, alltid.

Och tiden går ju så långsamt. Nyss tänkte jag att nu måste väl större delen av förmiddagen ha gått ändå, vi har ju ätit frukost, Viggo och Klara har tittat på barnprogram och lekt hela havet stormar, jag har läst bilderböcker för barnen och hängt tvätt. Och så var klockan bara kvart över nio.

Det gör ont i huvudet när jag hostar förresten.

Däckad och odriftig

12 april 2007 10:07 | Allmänt | 3 kommentarer

Nu är jag verkligen dålig. Feberfrossa och massor av snor. Det gör ont i hela kroppen och känns allmänt jobbigt. Så Bo åkte till jobbet, och jag stannade hemma med barnen idag också. Klara är snorig och litet hostig, men har ingen feber längre. Jag måste uppbåda mina sista krafter till att orka ta hand om barnen. Och det blir definitivt inget Våra Gårdar-distriktets årsmöte för mig ikväll. Då avgår jag som distriktsordförande. Det är bra.

Hängig men driftig

11 april 2007 20:51 | Allmänt, Formgivning och arkitektur, Trädgård | Kommentering avstängd

Klara börjar bli bättre, men nu är jag hängig och toksnorig.

Natten till igår sov Klara oroligt och vaknade en massa, så jag fick nästan inte sova alls. Jag var otroligt trött på jobbet igår, men i natt fick jag sova någorlunda. Klara hade hög feber igår och sov mycket. Fortfarande i morse hade hon feber, men i eftermiddags var hon feberfri. Hon snorar dock en del.

Det är jag som har vabbat idag, och vi har tillbringat en hel del tid i källaren. Barnen har byggt koja, och jag har haft värsta utrensningen. Vi har bastun full av kartonger, och nu har jag gått igenom en hel del och packat massor i sopsäckar som ska till tippen, en del har lagts på rätt plats i huset, och en kasse med grejer som ska till loppisen på Drabantens julmarknad. Det är mycket kvar att göra, men jag tycker ändå att jag kom en bra bit på väg, så det är hoppingivande. Jag var rätt sträng med att slänga saker.

När Klara hade sovit middag gick vi ut i trädgården så barnen fick leka. Jag rensade i rabatterna och krattade, och Viggo klättrade gång på gång upp i plommonträdet och hoppade ner. Jag gick också och funderade på planlösningen framför huset, hur vi ska ha cykelställ, stenläggning, planteringar och staket. Jag har en ny idé på lösning. Jag ska bara förankra den hos Bo. Och så tror jag att jag har kommit fram till att altanen ska målas i samma grågröna färg som fönsterramarna, och att även ytterdörrarna och staketet ska ha den färgen.

Nu är barnen nattklädda och softar i soffan och fåtöljen med att kolla på bygg- och inredningsprogram på tv. Viggo har alltid tyckt att det är kul, och jag är alldeles för snorig för att kunna läsa saga.

Man kunde ju tänka att vi skulle vara friska nu

9 april 2007 19:13 | Allmänt | Kommentering avstängd

Barnen har varit så mycket sjuka om vartannat, men senaste veckan när vi har haft semester har vi varit så gott som friska. Litet snoriga bara. Så imorgon skulle det vara dagis- och jobbdag trodde vi. Idag avslutade vi påskledigheten med att åka ut till mina föräldrar i Öregrund, kom ut lagom till lunch och hann precis träffa Matti och Karin som har varit där ett par dagar. Men på eftermiddagen blev Klara hängig, ville bara sova, och precis när vi skulle åka hem kräktes hon massor. När vi kom hem kräktes hon litet mera och nu hade hon 39 graders feber. Så Bo stannar hemma med barnen imorgon. Viggo är inte sjuk, men senaste direktiven från dagis är att när någon i familjen är kräksjuk får de inte gå på dagis. Jag ska i alla fall åka till jobbet och ta itu med saker.

Viggo hade i alla fall jättekul i Öregrund, var ute med min mamma i trädgården och hoppade från bergknallarna, och jag och Viggo var uppe på vinden och hämtade fler av mina barnböcker. Nu var det en massa kapitelböcker. Alla Astrid Lindgren-kapitelböcker, Pelle Svanslös och en massa spännande böcker som Fem-böckerna.

Estniska påskägg och guldiga påskägg

8 april 2007 23:17 | Allmänt, Bilder | 3 kommentarer

Igår på påskafton var vi 11 personer här. Förutom vi själva var det Dante och Magda, Per, Henrik och Cina med Jesper och Martin. Vi bjöd på lunch och färgade ägg på estniskt vis tillsammans. Då använder man lökskal och växter som man sveper in äggen i och kokar.

estniskaagg.jpg

På eftermiddagen tog vi en promenad och stannade ett tag på Domarringens skolgård så att Viggo, Klara, Jesper och Martin fick leka. De har roliga klätterställningar där.

tunnel.jpg

Dante och Klara spelade basket.

basket.jpg

I min familj har vi en tradition med de här gammaldags påskäggen i guld med blommor. Jag har lyckats köpa flera på Tradera, så att hela familjen har varsitt. Viggo blev helt salig när han såg det. Mycket godis har det blivit.

paskagg.jpg

Så här ser årets påskris ut. Jag har fortfarande inte kommit på var resten av pyntet är, och som jag har letat. Nu är det bara fåglar och en ensam påskkärring.

paskris.jpg

Gästerna var kvar och grillade på kvällen, och så avslutade vi med chokladtårta. Jesper sa till Viggo ”Din mamma lagar världens godaste tårta”. Det var ett bra betyg. Bo hade gjort chokladpraliner. Och hela dagen lekte Jesper och Viggo spioner och trollkarlar.

Påskkärringar, kitschiga kycklingar och annat

7 april 2007 0:09 | Allmänt | 4 kommentarer

Eftersom jag höll på med förberedelser inför kompismiddagen igår glömde jag bort att barnen skulle få vara påskkärringar, så de fick vara det idag istället. Viggo ville inte sminka sig, och Klara vill inte ha huckle. Och de får bestämma. Det är ju för deras skull.

paskkarringar.jpg

Häromdagen fick barnen pynta gräsfatet som jag och Viggo hade sått tidigare. det ska vara allt pynt på en gång.

fat.jpg

Vi kom inte iväg för att handla påskmaten förrän sent på eftermiddagen. Det var rätt lugnt på Coop Forum. Men den färska laxen var förstås slut, så det fick bli frysta portionsbitar av lax som vi grillade till långfredagsmiddag. Undrar hur stor andel av hushållen som äter lax på långfredagen? Det är nog inte som så många som äter julskinka på julafton, men säkert den vanligaste rätten ändå. Och när vi skulle ta matjessill tog vi de sista fyra burkarna av Abbas. Sedan fanns det bara Coop Extra kvar, och den är jag skeptisk till.

Förresten är jag sur för att jag inte hittar en del av påskpyntet till riset. Fåglarna var inget problem. Dem använder jag ju både i påskriset och julgranen. Men påskkärringarna är spårlöst försvunna.

God middag med goda vänner

6 april 2007 23:41 | Allmänt | Kommentering avstängd

Igår hade jag några av mina gymnasiekompisar på besök. Fånigt kanske att säga gymnasiekompisar, för vi är ju fortfarande kompisar, men vi lärde känna varann i gymnasiet. I alla fall Elisabeth, Malin och Helen, men Helena gick i min klass även hela grundskolan, så vi har känt varann sedan vi var sju år. Helena är uppvuxen här i Bärby Hage, och hennes föräldrar bor fortfarande kvar på Hangargatan, men Helena bor numera i Höör. Hon hade med sig sina barn, så Viggo och Klara fick några kompisar att leka med. Elisabeth bor här i Uppsala, och Helen och Malin bor i Stockolm.

Det är så otroligt roligt när vi träffas. Det blir inte så ofta, men när vi ses är det som en ständigt pågående diskussion som fortsätter. Att ens kompisar sitter vid köksbordet och hackar grönsaker känns som en rikedom. Det kanske låter fånigt, men mitt i småbarnslivet blir det inte så ofta man hinner umgås med kompisar. Vi pratade renovering, irritationsmoment på våra jobb, huruvida våra föräldrar har lyckats pensionera sig och mycket annat. Roligast var ändå att Malin väntar barn. Och att Stina Wirsén ska rita hennes bildbyline till DN. Malin är nämligen journalist, och skriver om keramik och konsthantverk i bland annat DN och Form. Det är så coolt att Stina Wirsén ska porträttera av henne. Det är en av mina favoritillustratörer.

Jag var riktigt nöjd med middagen som jag bjöd på. Det var mangold- och chevrepaj, kall tunnskivad lammstek och ruccolaröra. Till efterrätt hade jag gjort vit choklad-cheesecake med rårörda blåbär.

Rissne, Bromma, Ekeby

4 april 2007 0:49 | Allmänt, Formgivning och arkitektur, Huset | Kommentering avstängd

Idag har vi varit på tur. Vi är ju lediga den här veckan, och nu är vi faktiskt friska allihop. Eftersom vi förhoppningsvis ska renovera kök och badrum senare i vår har vi en del att planera och välja.

Vårt kök är från 1982, och inte -62 då huset byggdes. Helst hade vi naturligtvis velat ha ett originalkök, men nu är det inte så. När vi började planera hösten 2005 när vi var nyinflyttade kom vi fram till att det fick bli ett modernt funkiskök, eftersom vi inte kunde få ett från 60-talet. Vi valde då Marbodals Arkitekt vit, som vi fick offert och förslag på. Det kom i och för sig ett kök i 50-talsstil från Kvänum precis efter det, men det var vansinnigt dyrt och detaljerna kändes ändå inte riktigt rätt. Nu fick jag ett tips häromdagen att det har kommit nya kök på marknaden i retrofunkisstil, så jag började surfa runt och hittade köket Jenny från Vedum. De har ingen utställning i Uppsala, men en i Bromma, så dit begav vi oss idag.

På vägen stannade vi i Rissne och åt lunch på MacDonalds, och Viggo som har varit hemma och varit sjuk så länge tyckte att det var fantastisk kul att komma iväg på något överhuvudtaget, och framförallt att leka i lekrummet på MacDonalds. Lika roligt var det att springa omkring som en galning inne på köksutställningen och dra ut lådor och pilla på sånt som vi sa att han inte fick. Köket var rätt snyggt, även om det syns med en gång att det inte är ett platsbyggt kök från 60-talet. Vi orkade inte prata med någon säljare där. Det är oerhört stressande att göra sånt här med småbarn. Istället tänker vi mejla över marbodalritningen och be dem utgå från den och rita ett förslag.

Sedan åkte vi tillbaka till Uppsala och till Ekeby bruk, som har en stor utställning med badrumsinredning. Vi ska ha grön mosaik på golvet och vitt standardkakel på väggarna, med en grön ekebygroda någonstans. Och det kändes som jag bar hem ett ton kataloger för att välja toastol, badkar, handfat med underskåp och andra detaljer. Badkaret ska i alla fall vara inkaklat som nu. Vårt badrum är original från 1962, coolt men under sönderfall. Det faktum att originalgolvet är mosaik gör att vi väljer det nu också, även om jag är orolig att det ska vara svårstädat.

Det är så många val att göra. Jag skulle vilja ha tid att gå och kolla på utställningarna i lugn och ro utan barn, och så skulle jag vilja ta hem en rådgivningspanel av kompisar som kan hjälpa oss att välja. Nåja, vi ska ju ha kompisar här både på torsdag och påskafton, så jag får väl älta det här med dem då.

Nästa sida »

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Kerstin Kokk.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^