Gjutformar för marsipan
16 februari 2014 14:16 | Allmänt, Ätbart, Bakning, Bilder | 7 kommentarerI ett tidigare inlägg om Antikmässan skrev jag om min insikt om att jag måste gå i sådana montrar som jag inte trodde jag var intresserad av för att hitta en kategori saker som jag är på jakt efter. Det handlar om gamla bakredskap, och dem hittar man snarare bland antik än bland retro. Så efter att ha gått i alla montrar med 50-60-tal började jag spana efter antikmontrar som kunde ha bakredskap. Och minsann, jag hittade en del i flera montrar! Det var framför allt gjutformar för marsipan, men även några mindre gondoler, alltså formar för mördegsbottnar till bakelser formade som gondoler. De här gjutformarna för marsipan är ganska dyra. De kostade på mässan från 190 till 375 kronor styck. Men jag ser dem som en investering till mitt framtida retrokonditori. Inte bara inredningen ska vara tidstypisk, utan även bakverken. Igår färgade jag marsipan, som sedan fick ligga och vila över natten, och idag har jag testat att gjuta i formarna. Jag blev rätt nöjd med den blålila infärgningen som jag använde till plommonet. Det blir en skarv där delarna möts, som man får arbeta en del med att få bort, så vad gäller frukterna tror jag egentligen att det går fortare att forma frukterna för hand och med modelleringsverktyg än med gjutformar och få ett snyggt resultat. Till stjälken har jag använt en bit syrenkvist och till det där fnaset som finns underst på äpplen och päron, som är rester av där blomman har suttit, har jag använt en kryddnejlika. Om ni vill ha fler tips och trix för marsipantillverkning, och hur man tillverkar mandelmassa och marsipan själv, har jag skrivit om det tidigare här! Förresten, här ser ni hur det blev att använda arkitekturglaset från Lindshammar att exponera bakverk på. Inte så tokigt, va?
Ägghuvor av Lena och Al Eklund från Laurids Lønborg
15 februari 2014 18:45 | Allmänt, Bilder, Formgivning och arkitektur | 5 kommentarerUppväxt som jag är med några av Lena och Al Eklunds grytvantar från Laurids Lønborg, ligger mig deras härliga mönster varmt om hjärtat. Länge har jag velat ha deras sagolikt fina ägghuvor med blommor. På antikmässan hittade jag dem, och även några med djur. Alldeles bedårande är de. Om man söker information om Lena och Al Eklund och Laurids Lønborg är det inte lätt att få fram något, men nu hittade jag en bloggare som tagit saken i egna händer lyckats få kontakt med Al Eklund via ombud och få en intervju. Toppen! Läs här! Jag hade ingen aning om att Lena Eklund var dotter till Göta Trägårdh. Vilken är er favorit av ägghuvorna? Min är nog räven.
Antikmässan 2014
15 februari 2014 17:37 | Allmänt, Bilder, Formgivning och arkitektur | 3 kommentarerVilken toppenfredag det var igår! Det kändes väldigt lyxigt att ha en semesterdag och åka på Antikmässan i Älvsjö och träff med retrobloggnätverket. För min del är jag ju mest intresserad av 50-60-tal, men jag insåg igår att jag behövde gå även i montrarna med antikviteter för en viss typ av saker som jag är på jakt efter. Vad det var, och vad jag i övrigt köpte ska ni få se i kommande inlägg. Här får ni se litet blandade bilder från mässan.
Dagens kopp: blommigt restaurangporslin från Karlskrona
12 februari 2014 21:12 | Allmänt, Bilder, Dagens kopp, Formgivning och arkitektur | 4 kommentarerDet fanns en tid då jag bara köpte en tekopp av varje av sådant porslin som jag gillade, för att inte samla på mig för mycket. Och i stort sett aldrig kaffekoppar. Inte längre. Nu köper jag på mig med tanke på mitt framtida retrokonditori. Så de här tre rosiga kaffekopparna i restaurangporslin från Karlskrona för 15 kronor styck slank raskt ner i korgen på Myrorna. Toppen! De har säkert funnits på något konditori en gång i tiden. Stämpeln under visar att de är tillverkade på 60-talet, men modell och dekor är med säkerhet flera decennier äldre.
Rostfri termoskanna från Bernadotte & Bjørn för AB Moderna Kök
9 februari 2014 16:47 | Allmänt, Bilder, Formgivning och arkitektur | 2 kommentarerEtt kap tycker jag nog det var när jag hittade den här klassiska rostfria termoskannan med Sigvard Bernadottes signatur för 200 kronor på Myrorna. I mycket fint skick! Det finns några olika modeller på de här kannorna, designade i slutet av 50-talet och början av 60-talet av Bernadotte & Bjørn för AB Moderna Kök. Det svarta handtaget och knoppen är i bakelit. En liter rymmer den. En mer snygg och stilren termos kan man knappast tänka sig, som verkligen inte skäms för sig att ställas fram och servera elegant ur. Men frågan är om det är Sigvard Bernadotte som har formgivit termoskannan. När jag läser Thomas Lindblads ”Sigvard Bernadotte och skandinavisk industridesign” tolkar jag det som att det är Peter Pien som formgivit dessa kannor.
Dagens kopp: Vardag av Karin Björquist
8 februari 2014 13:50 | Allmänt, Bilder, Dagens kopp, Formgivning och arkitektur | Kommentering avstängdVisst är det en riktig vardagsservis, Karin Björquists Vardag för Gustavsberg. Rejäl, slittålig, mjuk och snäll. En rustik känsla. Inga krusiduller eller dekor som man tröttnar på. Bara den gröna glasyren med en vit kant, så den passar till allt och kan kombineras med olika dukar, servetter och annat som hör det dukade bordet till. Vissa delar har även ett reliefmönster med ett sigill. Karin Björquist formgav Vardag 1955 och visade upp utkast till servisen på H55, och servisen var i produktion till 1973. Modellen heter BE. Hur känns den att dricka ur då? Ja, örat är generöst tilltaget och skönt att hålla i. Koppen vilar stadigt i handen när man håller i örat. Men som med många andra serviser är det litet snävt att komma in med långfingret under örat när man ska lyfta koppen från fatet. Varför är det så vanligt, även av formgivare som helt uppenbart tycker att funktion är viktigt? Jag tycker även att godset är litet för tjockt när koppen möter läpparna, men det är ju en smakfråga vad man föredrar.
Turkost arkitekturglas från Lindshammar
5 februari 2014 18:26 | Allmänt, Bilder, Formgivning och arkitektur | 3 kommentarerI ett fönster till Qeptas antika stod den här turkosa glasrektangeln. Varken ägaren Karin eller jag visste vad det var, men jag fick hjälp av min kompis Britt-Marie Börjesgård, byggnadsantikvarie på Jönköpings läns museum. Hon visste att berätta att detta var arkitekturglas från Lindshammar. Det har alltså använts som arkitektonisk utsmyckning, där olika glasbitar sammanfogades i en järnram som ett glasfönster. Men vet ni vad jag tänker ha det till? Jag tänker ha det att exponera kakor och bakelser på. Tjusigt kommer det att bli!
Vem behöver inte en serveringsspade med teakskaft till bakelser och snittar?
4 februari 2014 16:20 | Allmänt, Bilder, Formgivning och arkitektur | 2 kommentarerÅtminstone tycker jag att det är en nödvändighet. Hittade den på antikmässan på Fyrishov i helgen för 35 kronor. Överkomligt mässpris. Undrar vilken bakelse som jag först ska servera med den här? En mockabakelse, kanske?
Äggkopp i Stig Lindbergs Blå husar
3 februari 2014 7:46 | Allmänt, Bilder, Formgivning och arkitektur | Kommentering avstängdIngen tekopp blev det på antikmässan på Fyrishov, men väl en äggkopp i Stig Lindbergs fina dekor Blå husar i flytande blått. Blå husar var i produktion 1968-1973. Modellen heter LL, också den formgiven av Stig Lindberg. Den användes för flera dekorer, bland annat Berså och Pynta.
Antikmässa på Fyrishov och träff med Uppsala retroloppisnätverk
2 februari 2014 17:08 | Allmänt, Bilder, Formgivning och arkitektur | 1 kommentarFaktum är att det var första gången som jag besökte antikmässan på Fyrishov, trots att jag bara bor ett par kvarter från Fyrishov. Jag har tänkt att det mest är äldre prylar än vad jag är intresserad av, men det fanns en hel del från 50- och 60-talet. Men det var slående hur stor andel av både utställare och besökare som var pensionärer. Så brukar det inte vara när man går på Vaksala torg och andra loppisar. Det är ju inga snygga montrar som på de stora antikmässorna i Stockholm, utan mest hobbysamlare som säljer ibland på mässor. Roligast var ändå att vi var ett gäng från retroloppisnätverket som jag startade för några veckor sedan som hade stämt träff och gick och fikade på närliggande Konditori Trianon! Vi hade massor att prata om. Här kommer litet bilder från mässan. Om jag köpte något? Ja! Men det får ni se i kommande inlägg.
WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Kerstin Kokk.
Inlägg och kommentarer feeds.
Valid XHTML och CSS. ^Topp^