Marsipanfigurer till påsk – litet inspiration och tips och trix

5 april 2012 20:35 | Allmänt, Ätbart, Bakning, Bilder | 8 kommentarer

Idag har jag gjort marsipanfigurer! Tidigare har jag tipsat om hur man gör egen mandelmassa och marsipan. Nu när jag skulle göra figurer letade jag idéer i kokböcker och på nätet. Det är inte det lättaste att hitta snygga figurer. Jag tycker att det mesta är rätt fult, ärligt talat. Gick även förbi skyltfönstret till Landings häromveckan och spanade in deras marsipan och fick idéer till kycklingparet som känns litet retro. Naturligtvis använde jag även min fina kycklinggjutform. En påskhare och en påsklilja blev det också. Och så ville jag göra min barndoms finaste påskgodis, som mamma alltid köpte på Lundeborgs konditori i Öregrund. Det var ekollon och kalkoner. Jag har googlat det också, och kunde konstatera att ekollon i marsipan förekommer en del, men kalkonerna verkar vara bortglömda.

Några tips när man gör marsipanfigurer: Marsipanen måste vara rumstempererad. Ta gärna fram den ur kylskåpet dagen innan. Låt inte mer marsipan än vad du precis arbetar med ligga ute i luften, så den inte torkar. Speciella redskap att modellera med är bra, men man klarar sig rätt bra med vad man hittar hemma i kökslådorna om man är litet uppfinningsrik. Jag har inga specialredskap (men skulle hemskt gärna vilja ha). Försök göra figurerna i så få delar som möjligt. Vingarna på kycklingarna och öronen på haren är klippta ur kroppen respektive huvudet. Limma fast lösa delar med litet äggvita. Ögonen på kycklingarna är kristyr och kardemummakärnor. Om man ska kavla tunt är det bra att göra det mellan bakplåtspapper.

Marsipankycklingar

Marsipankycklingar

Marsipankycklingar

Marsipankyckling och gjutform

Påskhare i marsipan

Påskhare i marsipan

Påsklilja i marsipan

Ekollon i marsipan

Kalkoner i marsipan

Ekollon i marsipan

Ekollon och kalkoner i marsipan

8 kommentarer

 1. Så söta :-) Och vilka bra tips!

  Glad påsk!

  Comment by Andrine Winther — 2012-04-05 20:41 #

 2. åh gud vad fina! Sådana skulle jag inte säga nej till i mitt påskägg :)

  Comment by Junibarn — 2012-04-05 20:50 #

 3. Ekollonen är superfina, enkla att göra, fina att titta på och goda att äta ;-D Glad
  påsk!

  Comment by DeBeer/Erica — 2012-04-05 21:33 #

 4. […] guldägg fyllda med godis. Bakade chokladtårta och dekorerade med påskkycklingarna som jag gjorde i torsdags. Cyklade iväg till åsen och plockade växter till äggfärgningen. Färgade ägg på estniskt vis […]

  Pingback by Kerstin Kokk » En påskafton — 2012-04-07 19:08 #

 5. […] Marsipankycklingformen […]

  Pingback by Kerstin Kokk » Retrobloggutmaning: Mitt retrozoo — 2012-05-16 6:48 #

 6. […] Uppdatering: Här kan ni läsa tips och trix från när jag gjorde marsipanfigurer! […]

  Pingback by Kerstin Kokk » Jag gjorde marsipan i alla möjliga färger — 2012-07-13 11:23 #

 7. […] på äpplen och päron, som är rester av där blomman har suttit, har jag använt en kryddnejlika. Om ni vill ha fler tips och trix för marsipantillverkning, och hur man tillverkar mandelmassa och m…! Förresten, här ser ni hur det blev att använda arkitekturglaset från Lindshammar att exponera […]

  Pingback by Kerstin Kokk » Gjutformar för marsipan — 2014-02-16 14:16 #

 8. Thanks on your marvelous posting! I truly enjoyed reading it, you will be a great
  author. I will ensure that I bookmark your blog and definitely will
  come back in the foreseeable future. I want to encourage you to definitely continue your great posts, have a nice morning!

  Comment by http://www.fl-ic.com/plus/guestbook.php — 2014-08-22 11:57 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Kerstin Kokk.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^