Gjutformar för marsipan

16 februari 2014 14:16 | Allmänt, Ätbart, Bakning, Bilder | 7 kommentarer

I ett tidigare inlägg om Antikmässan skrev jag om min insikt om att jag måste gå i sådana montrar som jag inte trodde jag var intresserad av för att hitta en kategori saker som jag är på jakt efter. Det handlar om gamla bakredskap, och dem hittar man snarare bland antik än bland retro. Så efter att ha gått i alla montrar med 50-60-tal började jag spana efter antikmontrar som kunde ha bakredskap. Och minsann, jag hittade en del i flera montrar! Det var framför allt gjutformar för marsipan, men även några mindre gondoler, alltså formar för mördegsbottnar till bakelser formade som gondoler. De här gjutformarna för marsipan är ganska dyra. De kostade på mässan från 190 till 375 kronor styck. Men jag ser dem som en investering till mitt framtida retrokonditori. Inte bara inredningen ska vara tidstypisk, utan även bakverken. Igår färgade jag marsipan, som sedan fick ligga och vila över natten, och idag har jag testat att gjuta i formarna. Jag blev rätt nöjd med den blålila infärgningen som jag använde till plommonet. Det blir en skarv där delarna möts, som man får arbeta en del med att få bort, så vad gäller frukterna tror jag egentligen att det går fortare att forma frukterna för hand och med modelleringsverktyg än med gjutformar och få ett snyggt resultat. Till stjälken har jag använt en bit syrenkvist och till det där fnaset som finns underst på äpplen och päron, som är rester av där blomman har suttit, har jag använt en kryddnejlika. Om ni vill ha fler tips och trix för marsipantillverkning, och hur man tillverkar mandelmassa och marsipan själv, har jag skrivit om det tidigare här! Förresten, här ser ni hur det blev att använda arkitekturglaset från Lindshammar att exponera bakverk på. Inte så tokigt, va?

Untitled

Untitled

Untitled

Untitled

Untitled

Untitled

Untitled

Untitled

Untitled

Untitled

Untitled

Untitled

Untitled

7 kommentarer

 1. Fantastiskt fina! Hur stora, på ett ungefär, är de färdiga?

  Comment by precis en sån — 2014-02-16 14:32 #

 2. De är cirka 5-7 cm i diameter där de är som bredast. Sådana här marsipanarbeten förekommer på vissa konditorier fortfarande, men är inte så vanligt. Förr hade alla konditorier dem. De var en viktig del av skyltfönstret, och såldes nog framför allt till högtider. Det var på den tiden det inte fanns lösviktisgodis och man köpte marsipan som godis till jul och påsk.

  Comment by Kerstin — 2014-02-16 14:53 #

 3. Wow så bra det blev! Kommer bli toppen i ditt framtida konditori!

  Comment by Gila — 2014-02-16 15:32 #

 4. Nämen så häftiga! Jag har aldrig sett sådana, men nu ska jag hålla utkik efter dem på sommarens loppisar… :)

  Comment by Caroline — 2014-02-16 17:36 #

 5. Men så fina!
  Som små konstverk blev de ju.
  :)

  Comment by Tant Emma — 2014-02-16 18:11 #

 6. Åh, så fint! Jag tycker att du ska öppna ditt retrokondis på en gång, för nu blev jag fikasugen!

  Comment by agata — 2014-02-17 9:29 #

 7. Vilket fantastiskt resultat! :D

  Comment by Lotta — 2014-02-17 19:53 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Kerstin Kokk.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^