Så här kunde man bygga in fläkt i överskåp kring 1960

24 januari 2010 12:46 | Allmänt, Bilder, Formgivning och arkitektur, Huset | 1 kommentar

Vanligast var naturligtvis att det var helt öppet ovanför spisen och bara en ventil. Ibland ser man en fläkt med enorm plast- eller glaskåpa. Men faktum är att jag har sett rätt många varianter där man byggt in en fläkt i ett vanligt överskåp, så då passar det ju fint att göra så! Jag har sett det både i annonser och reportage i mina gamla Allt i hemmet. Här är ett exempel.

Åh, så fint att bo i ett Hultsfredshus typ A83-PB från 1962!

24 januari 2010 12:38 | Allmänt, Bilder, Formgivning och arkitektur, Huset | 4 kommentarer

Naturligtvis hittade jag annonser för just det här huset i de där gamla Allt i hemmet! Det är den översta varianten med tegel. Dessutom hittade jag reklam för ett Hultsfredskök. Kanske var det så originalköket såg ut?

Redahyllan med plastlådor

24 januari 2010 12:31 | Allmänt, Bilder, Formgivning och arkitektur, Huset | 3 kommentarer

Jag höll på att glömma specerihyllan som jag har köpt för att komplettera med, som jag nämnde i förra inlägget. Jag har alltså köpt en specerihylla med plastlådor. Det är en Redahylla. Det fanns ju flera fabrikat. Jag har försökt luska ut när man började tillverka dem med plastlådor men inte lyckats. Jag gissar kring 1960. Någon som vet? I mina föräldrars lägenhet från 1965 är det i alla fall plast, och det är original. De har bott där sedan huset byggdes. Att sätta in en med glashyllor i ett 60-talskök vore en anomali, tänker jag. Någonstans har jag en sån där hushållspappershållare som hör till, som jag köpte på loppisen på Drabantens julmarknad för många år sedan.

Och så var det 60-talsköket

24 januari 2010 12:13 | Allmänt, Bilder, Formgivning och arkitektur, Huset | 7 kommentarer

Ja, nu är det ju ett kök från 1982 i fina huset från 1962. Så det där köket från 1960 som plockades ner för ett år sedan i en lägenhet i Stockholm, och som stått i garaget sedan dess, det ska in. Det är inte ett helt lätt pussel, och en del skåp måste nytillverkas. Den diskbänk som var i det här köket är felvänd mot hur det ser ut här, så skåpet måste styckas upp och pusslas ihop, och ny diskbänk tillverkas. Skafferiet som ska sättas in är för övrigt egentligen ett städskåp, men med litet extra hyllor inuti blir det bra!

Det är utrymmet mellan diskmaskinen och skafferiet som jag är litet osäker på hur det utnyttjas bäst. Jag vill ha rostfri diskbänk ända bort till spisen, och den får inte vara för smal. Det är viktigaste arbetsytan.

Egentligen vill jag ha en 70 cm bred spis som det är nu, för det är faktiskt en betydande skillnad hur mycket man får in i ugnen jämfört med en 60 cm bred. I en 70 cm bred får man in två formar med löstagbar kant på diagonalen, så när man ska baka mycket gör det skillnad i effektivitet. Jag tror dock att det funkar bättre med pusslet om jag väljer en 60-spis. Det får i alla fall bli en vitemaljerad spis med vanliga plattor. Dels smälter det in bättre och dels funkar det inte så bra med gjutjärnsplättlaggen och våffellaggen på glaskeramikhäll. Jag är litet sugen på att hitta en spis från 60-talet, men jag vet inte. Svårt att hitta någon som funkar riktigt bra. Men grymt snygga var de!

I vilket fall har jag ritat några varianter. I alla är det tre överskåp med skjutluckor och ett skafferi längst ut mot ytterväggen åt norr. I alla varianterna börjar bänkskåpen från vänster med lådhurts, diskhoar och diskmaskin, men sedan kommer några varianter. Om man sätter spisen närmast skafferiet kan det bli svårt att komma åt när man lagar mat, men det blir en riktigt rymlig diskbänk och extra brett grytskåp. Sätter man ett brett grytskåp mellan spisen och skafferiet får man svängrum vid spisen, men arbetsytan mellan hoar och spis blir bara 60 cm. På tok för litet! Sätter man ett 40 cm brett grytskåp mellan spis och skafferi blir det ett 10 cm utrymme mellan diskmaskin och spis där man kan förvara brickor och skärbrädor. Tar man dessutom en 60 bred spis blir utrymmet 20 cm och arbetsytan på diskbänken mellan hoar och spis 80 cm. Dessutom linjerar spis och fläkt snyggare med överskåp. En modern fläkt måste det i vilket fall bli, som är effektiv och tyst. Tar man en vit så smälter det in rätt bra när den byggs in i överskåpet.

Stommarna målas vita och luckor och lådor grå som originallacken som finns bevarad på en lucka. Det blir snyggt med en lugn bas till allt färgglatt porslin och fina färgglada textilier från 50- och 60-talet.

Och så har jag köpt en specerihylla med plastlådor. Det är en Redahylla. Det fanns ju flera fabrikat. Jag har försökt luska ut när man började tillverka dem med plastlådor men inte lyckats. Jag gissar kring 1960. Någon som vet? I mina föräldrars lägenhet från 1965 är det i alla fall plast, och det är original. De har bott där sedan huset byggdes. Att sätta in en med glashyllor i ett 60-talskök vore en anomali, tänker jag.

Belysningen under överskåpen får bli dubbla Bernadottelampor. Det var rätt vanligt. Sedan blir det naturligtvis belysning i den moderna fläkten.

Den enheten med kyl och frys och 70 brett skåp måste nytillverkas. Där finns inga 60-talsskåp som passar in i måtten. De får tillverka med de gamla skåpen som förlaga. Eftersom micron ska in i överskåpet tänkte jag att det får bli lucklöst, och så kan man ha teburkar och fint porslin som används ofta på hyllorna ovanför.

Mot väggen bakom matplatsen är det inga skåp nu, men där tänkte jag att snickaren får tillverka ett 30 cm djupt bänkskåp med skjutluckor för mer förvaring. Ovanpå kan brödrost och sådant stå. På väggen ovanför blir det stringhyllor som förut. Att sätta upp överskåp blir nog för kompakt.

Bänkskivor blir perstorpsplatta med Sigvard Bernadottes Virrvarr. Väggarna målas vita och golvet blir samma som i köket, schackrutigt med marmoleumplattor. Vanligt vitt standardkakel med mörka fogar så klart.

Badrum från åren kring 1960

24 januari 2010 12:13 | Allmänt, Bilder, Formgivning och arkitektur, Huset | Kommentering avstängd

Efter att ha lusläst Allt i hemmet från åren kring 1960 vet jag rätt mycket om olika varianter på badrum. På golvet kunde man ha klinker eller mosaik, och det förekom både glasmosaik och mosaik som var matt, oglaserad keramik. Ibland i blandade färger och ibland enfärgat. Även helvitt mosaikgolv var ganska vanligt. På väggarna förekom det både att det var halvkaklat med målat ovanför och helkaklade väggar. Jag trodde faktiskt att man inte brukade helkakla då, men det är ganska vanligt när jag ser bilder i annonser och reportage. Det var naturligtvis en kostnadsfråga. Det var vanligt både med färgat kakel och helvitt. Sedan kunde man faktiskt ha perstorpsplatta på väggar och som badkarsfront! Ofta färgstarkt. Överhuvudtaget fanns stor variation i färger, mycket pastell, men även mörkare och starkare färger, och även svart kakel. Så att jag väljer att helkakla badrummet vitt och välja vitt porslin, och så grön mosaik på golvet känns helt rätt!

Stärkt av synpunkter på bloggen och av kompisar så blir det nog så att jag behåller badkarsblandaren, men byter ut plastslangen mot en sån där i metall, som ju var original. Om det går att hitta originalhandtag i metall också vore det ju toppen. Många har sagt att de har engreppsblandare, men att det i alla fall tar lång tid att få rätt temperatur och att de inte stänger av något medan de duschar. Då är ju det enda argumentet mot den gamla att det är litet krångligare för barnen, men de börjar bli så stora nu.

Badkar måste bli nytt eftersom det måste vara ett som är några cm kortare efter att de bytt ut väggskivorna.

Det gula handfatet har jag nu upptäckt att det är ett Gustavsberg, ritat av Carl-Arne Breger! Det tillverkades i flera pastellfärger och vitt. Man kunde ha med eller utan pelare. Här hemma är det utan pelare. Jag måste hitta ett i samma modell, men vitt, och sätta in. Det gula som vi har har en liten spricka. Jag letar på blocket och tradera. Om ni har tips så hör av er!

När det gäller toastol vacklar jag mellan att hitta en gammal eller sätta in ny. Jag tror att det är svårt att hitta en tillräckligt fräsch, men alla nya är så fula! De passar verkligen inte in.

Den mosaiken som är den mittersta av de jag visade här känns nog mest tidstypisk i nyanser, och är matt oglaserad. Den får det bli om jag inte snubblar över någon annan. Jag tar gärna emot tips där också, men grön färgskala ska det vara. Det kan vara med inslag av vitt och grått. Den vi har nu är en blandning av gult, vitt och grått.

Sen funderar jag på att sätta upp en stringhylla med svarta gavlar och teakhyllplan på den väggen med vägglamporna, och så ha lampor bredvid. Det skulle bryta av den vita väggen och ge ett varmare intryck. Visst måste väl det funka?

Nu ska vi gräva ner oss i detaljer

24 januari 2010 12:13 | Allmänt, Formgivning och arkitektur, Huset | Kommentering avstängd

Hej där. Jag har varit sjuk i veckan och inte orkat blogga, men i alla fall orkat bläddra mig igenom några årgångar av Allt i hemmet från sent 50-tal och tidigt 60-tal som jag hittade på Sirius loppmarknad för många år sedan. De är verkligen en guldgruva till kunskap. Så igår fotograferade jag av en del ur dem som jag ska visa här. Jag orkar inte scanna allt det; det tar för lång tid, så ni får stå ut med bildkvaliteten. Så nu kommer några inlägg om badrum och kök!

Badrumsrenoveringen

17 januari 2010 23:06 | Allmänt, Bilder, Formgivning och arkitektur, Huset | 8 kommentarer

Okej, här kommer ett gäng bilder på hur badrummet ser ut nu. Original från 1962, förutom toalettstolen. Det är alltså gulmålade väggar, vitt kakel, gulgrått mosaikgolv, gult badkar och handfat, dubbelt klassiskt badrumsskåp från Kungsör med namnet Mirro och belysningsramp ovanför och så två otroligt snygga vägglampor i vitt porslin på motstående vägg. Ni ser ju i hur dåligt skick badrummet är. Det är så otroligt coolt, men ljusgult är inte riktigt min färg egentligen.

Så här funderar jag kring renoveringen. Grundförutsättningen är att väggskivorna måste bytas för att bli godkänt och klara fukten, och de nya skivorna är något tjockare, så jag måste hitta ett badkar som är något kortare, men så litet kortare som möjligt, för jag älskar att badkaret är så djupt och rymligt. Väggarna kaklas hela vägen upp till tak med vitt standardkakel, men med mörka fogar som man gjorde på 60-talet. Visserligen kaklade man inte så högt på 60-talet, men det är andra krav nu. På golvet vill jag ha grön mosaik. Jag visar ett par varianter som jag hittat längst ner. Vad tycker ni? Det bästa alternativet på badkar som jag hittat är ett från Gustavsberg som är 157 cm långt och 70 cm brett. Det nuvarande är 160×70, så det är bara tre cm kortare. Det nya badkaret och handfat och toa får vara vitt, och badkaret kaklas in med vitt kakel. Jag tycker att handfatet har så vansinnigt snygg form och alla nya är så fula. Har faktiskt börjat leta på Blocket och Tradera efter ett vitt 60-talshandfat, för om det är helt och fräscht har det inte sämre funktion än ett nytt. Toastol är det värre med. Där har det ju faktiskt hänt rätt mycket med tekniken vad gäller vattenbesparing, så där måste det nog vara en ny. Alla är bara så fula! Varför kan de inte designa nytt badrumsporslin för funkisbadrum som behöver renoveras? Dessutom är alla moderna blandare för handfat och badkar så fula. Det skär i hjärtat att byta ut det där över badkaret, men det behövs engreppsblandare så man inte spolar vatten i onödan. Har funderat på om man inte åtminstone kan återanvända slangen och duschmunstycket. Badrumsskåpet får bli kvar, men utan belysningsrampen som är trasig. De är separata. Istället får det bli en klotlampa med porslinsfäste ovanför. De snygga vägglamporna skulle jag helst behålla, men två av de tre firmor som har varit här och kollat har sagt att de inte är godkända även om man drar om elen. Det lutar åt att istället sätta upp de snarlika Bernadottelamporna från IFÖ. De är inte riktigt lika snygga, och troligen något senare 60-tal, men bästa alternativet bland nytt. Så, vad tycker ni?

Här kommer de två varianterna på grön mosaik som jag har kollat på.

Den här från Höganäs har jag bara sett på nätet.

Furuvikskålen ger vårkänsla

16 januari 2010 21:15 | Allmänt, Bilder, Formgivning och arkitektur | 2 kommentarer

Trots loppisrunda blev det inga fynd idag, men jag gläder mig åt Furuvikskålen i gult som jag fick hem i torsdags. Traderafynd istället. Tänk vad fint det blir att duka påskbordet med den! Ja, för nu när julpyntet är bortplockat tänker jag på att jag får plocka fram fåglarna som satt i toppen på granen snart igen till påskriset.

På Karlsrogatan hade någon kastat ut en dator genom fönstret

16 januari 2010 21:04 | Allmänt, Bilder | 1 kommentar

Vad skönt det måste ha känts.

Utanmössaväder!

16 januari 2010 18:12 | Allmänt, Bilder | 5 kommentarer

Bara en halv minusgrad. Härligt! Slipper mössa. Uthärdligt att gå loppisrunda. Men på Vaksalatorg stod bara två tappra och sålde loppisprylar. Pratade med en av dem, en gammal farbror som hade stått där sen åttatiden i morse, och det hade inte varit fler bord på förmiddagen heller. Vi pratade om loppisställen och 50-talsprylar och han frågade om jag var en riktig uppsalaflicka. Ja, det är jag minsann! Gick vidare på lilla loppisrundan på östra sidan av järnvägen: Emmaus, Presenta och Väderkvarnens antik & kuriosa. Fick som vanligt en trevlig pratstund på den sistnämnda. Promenerade in till stan och försökte kolla vilken buss jag skulle ta ut till Ekeby bruk via ul.se i mobilen. Fick förslaget att jag skulle ta 4:an från Stora torget på måndag, trots att jag knappat in att åka idag. Jag kan ju för fasen inte stå och vänta till på måndag. Tydligen är inte den där reseplaneraren så smart att den kan föreslå den buss som stannar närmast när 4:an, som är den enda buss som går precis till Ekeby bruk uppenbarligen bara går på vardagar. Så jag promenerade ut till Ekeby bruk och kollade på mosaik och badrumsporslin, och sen promenerade jag inåt stan igen och över Luthagen och hem till Bärby Hage. Det blev en långpromenad och nu är jag trött och ska nog ligga i soffan och kolla på film med barnen ett tag.

Vardag

15 januari 2010 15:30 | Allmänt, Ätbart, Bilder | 1 kommentar

Men vet ni, jag har ju massor att blogga om, framför allt om renoveringen som är på gång, men nu är det vardag och hämtning och lämning av barn och tågresor och allt det där. Så när alla saker som ska fixas på kvällen är klara, då orkar jag ju inte skriva det där, utan bara krypa ihop i soffan och se på film en stund. Men jag ska försöka! Det finns både detaljer, val och lösningar inför renoveringen som jag vill resonera med er om och en och annan film och loppisfynd att blogga om. Jag återkommer om det!

Vardagen innebär också att det får vara nog för ett tag med överdåd av kakor och sånt. Trist men nödvändigt. Idag har jag jobba hemma-dag och åt den här salladen med rödkål, sallad, äpple, apelsin, pinjenötter och en vinaigrette med citronolja och balsamvinäger, toppad med litet chevreost. Extra trevligt att äta den på grå Blå eld-tallrik!

Franska nya vågen på svenska

9 januari 2010 17:05 | Allmänt, Bilder, Tittar på | Kommentering avstängd

Först trodde jag att det var något fel på dvd:n när jag här om natten såg Louis Malles film Tag mitt liv från 1963. Plötsligt hördes nämligen en konversation på svenska i bakgrunden. Ett långt parti där man hör en ung tjej snacka svenska. Det var dock i en scen som utspelade sig ute på krogen om jag minns rätt, och i slutet fick man se henne stå och prata i telefon. Ganska lustigt att ha med det i filmen och att man hör konversationen så tydligt. Inte alls i bakgrunden. Och filmen är naturligtvis värd att se inte bara för den lustiga episoden. Det är för övrigt inte alls någon lustig historia, utan mycket allvarlig. Otroligt bra personporträtt. Fantastiskt fint foto också.

Gamla lägenheten till salu

9 januari 2010 15:35 | Allmänt | 5 kommentarer

Faktum är att gamla lägenheten på Tiundagatan 57 är till salu precis nu. Det var Maria som tipsade eftersom hennes brorsa är kompis med dem som köpte den av oss, och nu ska de flytta. Ni kan kolla på den här. De har byggt om matsalen till två rum. Litet synd tycker jag. Det var en väldigt fin lägenhet med underbara detaljer. Fina 50-talsköket, fina öppna spisen. Fantastiska utsikten in mot stan och ut mot åkrarna.

Kerstin – ett namn på uppgång?

9 januari 2010 11:59 | Allmänt | 4 kommentarer

Kerstin var inte precis det vanligaste namnet på nyfödda när jag föddes 1969. Det var aldrig några andra barn som hette Kerstin. Däremot kändes det som att alla lärare och bibliotekarier hette Kerstin, och alla som hette Kerstin var lärare och bibliotekarier. Det var ett präktigt namn på kvinnor födda på 30- och 40-talet. Om de inte hette Kerstin så hette de Barbro. Jag tyckte inte att det var ett kul namn när jag var liten, men nu känns det helt okej. Inte för det där med präktigheten, den kan jag vara utan, men för att det inte är så vanligt i min generation.

Men i torsdags när mina gamla gymnasiekompisar Malin, Elisabeth och Anna var här och fikade och stannade kvar på middag berättade Malin att i hennes bekantskapskrets hade det kommit två barn som fått namnet Kerstin! När jag kollar namnstatistiken på SCB ser jag att 49 personer fick tilltalsnamnet Kerstin 2008. 1998 var det bara 13, och det har ökat år för år.

Jag var tvungen att pröva några mandelmusslor

8 januari 2010 18:39 | Allmänt, Ätbart, Bilder | 4 kommentarer

Helt altruistiskt var jag tvungen att pröva vilken sorts sylt som var godast till mandelmusslorna, bara så där som konsumentupplysning. Fast det kändes förstås rätt bra efter att jag suttit och planerat hämtning och lämning på dagis och skolan ända fram till sportlovet. På måndag börjar vardagen.

Hur var det nu med mandelmusslorna? Både lingon, hjortron och hallon passar finfint till mandelsmaken. Kanske att hjortronsylten var i sötaste laget. Hallonsylten hade lagom balans av syrlighet och sötma som passade till. Min hemkokta lingonsylt var nog mest raffinerad till mandelmusslorna. Men bäst är nog en av varje! Vad tycker ni är godast till mandelmusslorna?

Äntligen renovering på gång!

8 januari 2010 18:36 | Allmänt, Formgivning och arkitektur, Huset | 3 kommentarer

Det där originalköket från 1960 står fortfarande i garaget och väntar på att få flytta in, och badrummet är i sämre och sämre skick. Jag har inga problem att planera, beräkna, leta på nätet och åka och kolla på tillbehör inför renovering, men detta med att jaga hantverkare. Jag tycker det är så jobbigt. Jag har varit på gång många gånger både med dräneringsfirmor för trädgården och byggfirmor för inomhusarbetet, men så när det har varit nån hantverkare som har varit här och kollat och inte haft tid att göra offert har jag tappat sugen. Så blev jag tipsad om bello.se och lade upp jobben på trettondagen, och genast trillade det in flera som ville göra jobben! I eftermiddags har en firma varit här och kollat på kök och badrum, imorgon kommer en annan och på tisdag kväll kommer en grävfirma och kollar. Jag tänkte ta in tre offerter för vardera inomhus- och utomhusjobbet. Vad skönt det ska bli att få det gjort!

Kringlan

8 januari 2010 18:02 | Allmänt, Bilder, Formgivning och arkitektur | 5 kommentarer

Titta vilken fin tvåvåningsburk jag har köpt på tradera! Den här tänkte jag faktiskt inte ha kakor i, utan knäckebröd. Den heter Kringlan och kommer från Nilsjohan, och färgen är helt rätt!

Saker man inte kan göra när man är död enligt Klara

6 januari 2010 11:35 | Allmänt | Kommentering avstängd

Sjunga med fåglarna
Leka
Göra hjärtan
Köpa blommor
Läsa

Bara vi i salongen

4 januari 2010 11:57 | Allmänt, Bilder, Tittar på | Kommentering avstängd

Tydligen var det inga fler än vi som ville se Arthur och Maltazard igår på Filmstaden. Knäppisar. Jättebra film av Luc Besson ju. Jag har verkligen inget emot amerikansk film, men roligt med en fransk barnfilm! Coolare. Förvisso amerikanska skådespelare, men inspelad i Frankrike. Kristian Luuk gör pappans svenska röst och Petter Max röst. Synd bara att man missar Lou Reed som Maltazard i den svenskdubbade versionen. Får höra honom när filmen släpps på DVD. Den första filmen, Arthur och minimojerna, har vi så klart och har sett hur många gånger som helst.

Nästa sida »

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Kerstin Kokk.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^